5 sfaturi pentru a începe facultatea în formă!

1
3131

Şi … iată-vă la un nou început de an universitar. Unii boboci, alții intermediari, cu chef sau nu de un alt an pe holurile comunistelor facultăți sau,  de ce nu, studenți deja cu tema de licență conturată pe hârtie.

Achiziții noi, haine diferite, frizuri la modă sau telefoane de ultimă generație cumpărate pe banii primiți după vizita, în sfârșit,  la bunici – bronzați, aranjați și cu internet pe mobil nelimitat. Cine mai are chef de facultate când afară termometrele încă arată 30 de grade?

Și, cu toate astea, mai sunt trei luni până la sesiune…până la ceeee?Alții abia au luat bacul!  Știu, era extraordinar în vacanță! Dar, pentru că niciodată nu  m-am bucurat de libertatea lunilor dintre ani, anul universitar mă lua mereu pe neașteptate. Mereu în întârziere la seminarii, prea rar pe la cursuri, mai ales în prima lună când parcă nimeni nu dă doi bani pe facultate.

Ei bine, să vedem ce trebuie făcut:

1. Prezență la cursuri și seminarii

Glumeam când am spus că lipseam de la cursuri. Bine, doar pe jumătate. Dacă ești în primul an și abia ai început facultatea, îți sugerez să frecventezi toate cursurile și seminariile. Atunci poți fi remarcat de către profesori și, mai ales, este șansa ta să faci impresie bună. Iar, după cum toți bine știm, prima impresie contează!

2. Cunoaște-ți colegii și fă-ți prieteni

În anul întâi de facultate, țin minte că mereu mergeam la cursuri și mă puneam în ultimul rând. Colegii mei erau mereu împreună, numai eu ascunsă printe ultimele rânduri. Iar cursurile păreau interminabile și extreme de plictisitoare. La jumătatea anului al doilea, când a trebuit să îmi schimb grupa, am realizat că nici măcar nu îmi cunoscusem colegii. Abia mă obișnuisem cu ei și trebuia să îi schimb. Și pentru că aveam nevoie de colegi pe măsură,  noua grupă era exact ce aveam nevoie.

Cursurile vor lua cu totul o altă formă dacă știi să te bucuri de prezența colegilor tăi.  Nu te închide în tine, nu toate fetele sunt pițipoance, nici băieții cocalari. Ba chiar ai să dai peste oameni geniali dacă îi lași să te cunoască. Nu îți judeca colegii la început de drum. Lângă ei vei sta mai mult de trei ani de zile. Cu ei vei împărtăși cafelele de dimineața devreme, când profesorii nu anunță că vin la seminarii. Cu ei vei sta noaptea să scrii proiecte și să termini prezentări. Și, cel mai important, lângă ei vei sta la examene! :)

3. Citește-ți materialele înainte de cursuri și mergi tot timpul cu temele făcute

Cine mai zice teme la facultate? Hai, lasă-mă, că nu mai suntem în clasa a opta. Cine mai are chef de scris eseuri după o duminică seară petrecută pe cinste? Sau de citit Aristotel în loc de vizionat un serial pe care abia l-ai început.

Trei ani de zile  de facultate s-au dus așa de repede, de parcă ieri am intrat la liceu.

Mereu m-am simțit prost când mergeam cu temele nefăcute, sau cu materialele necitite și  ce-aș mai vrea să dau timpul înapoi.

Cărțile care îți sunt date sau temele pe care trebuie să le faci sunt strict în favoarea ta. Nimeni nu o să te acuze că nu ți-ai făcut temele cum trebuia. Dar vei pica extreme de prost  dacă vii cu mâna goală și găsești o scuză penibilă cum că ți-a fost rău și că nu te-ai putut ridica din pat. Aa, iar pe-aia cu pisica… să nu-ți treacă prin gând!

Cu toate astea, cel mai frumos sentiment studențesc este acela când știi că mergi la facultate să înveți, să știi, să devii mai bun, nu pentru o diplomă care nici măcar pe angajator nu îl mai impresionează.

Iar, cel mai important, sesiunea va fi mult mai ușoară când te duci cu lecțiile ÎNȚELESE, nu neapărat învățate.

 4. FII cel mai bun!

Să fiu sinceră, nu prea m-am dat în vânt după acest statut. Ba chiar nu mă interesa deloc. Nici notele nu mă interesau prea mult, pentru că știam că niciodată nu vor reflecta realitatea. Mereu existau scuze.

Am auzit povestea multor studenți care erau convinși că meritau mai mult, dar niciodată nu făceau nimic ca să schimbe asta.

Și profesorii sunt oameni, să știți. Și ei greșesc, și nimeni nu se va supăra că vă cereți drepturile. Ba chiar profesorii inteligenți ar trebui să aprecieze persoanele care își cunosc statutul.

Când mi-am primit fișa matricolă de la facultate m-am simțit extrem de prost. Valoram mai mult. Știam că notele nu mă caracterizează, de-aia nu am luptat pentru ele. Dar, dacă vreți să aplicați la un master în altă țară sau să mergeți un semestru cu Erasmus, scuzele nu mai țin.

Nu vă mulțumiți cu 5. Mulțumiți-vă cu cât mai mult. Cu cât valorați.

Nu vă lăsați trași în jos de colegii voștri care vin și spun că nu au învățat nimic, iar la rezultate toți se laudă cu 10. Nu vă lăsați amăgiți de zâmbetul acela inocent de pe buze când vă roagă să le șoptiți la examen.

Nu faceți nimic de care să vă pară rău după ce terminați facultatea.

5. Bucurați-vă de cei mai frumoși ani din viața voastră

Perioada asta încă mai merge pe cheltuiala părinților. Petrecerile din cămin, mesajul cum că tocmai au trimis părinții pachetul de trei zile așteptat, coada la abonamentele de la Grozăvești, ultimii bani până la următoarea leafă dați pe covrigi brașoveni cu 1 leu de la colțul străzii, cupoanele de tren ce reduc jumătate din costul biletului, cafelele de la ora 8 dimineața, luate de la dozatorul din capătul holului, întâlnirile de la McDonalds sau Springtime cu colegii pentru scris proiecte, nopțile târzii când nici energizantele nu-și mai fac efectul sau  diminețile adormiți pe birou în timpul sesiunii – cam așa aș descrie o parte din studențimea bucureșteană.

Mulți prieteni, noi oportunități, un altfel de EU – de cel pe care îl știam fricos la început de drum. Un nou EU matur, sigur pe mine și cu speranțe către viitorul ce stă înainte.

Cu tot ce am lăsat în urma mea, un cuvânt  care să concluzioneze: MERITĂ!

Un an cu rezultate frumoase și gânduri numai de bine!

1 COMENTARIU

  1. Foarte buna postare. Cred ca am prins putina incredere in mine dupa cele citite. Sunt sigur ca pot mai mult si am ce sa demonstrez. O sa incerc sa aplic multe din spusele tale. Multumesc mult, domnisoara :*

LĂSAȚI UN MESAJ