Atunci când viața îți închide o ușă…

0
616

Se spune că atunci când  fabrica  tatălui celebrului Edison a luat foc, și-a chemat soția și pe Thomas și le-a spus: ”Slavă Domnului! Acum o putem lua de la capăt fără nicio greșeală”

O fabrică la vârsta lui însemna o muncă de-o viață, însemna hrana familiei, însemna locuri de muncă pierdute, însemna bani arși și multă muncă transformată în cenușă.

Am auzit persoane la 30,40 de ani care încă aplică pentru un loc de muncă. Tineri la 21 de ani care termină facultatea și pleacă de la interviuri etichetați drept ”fără experiență”. Am văzut tineri extrem de inteligenți, supărați că nimeni nu îi angajează și că au terminat o facultate degeaba. Dar ce nu am văzut până acum, au fost tineri care știau ce își doresc în viață, care au făcut sacrificii și care au avut încredere în ei – pe ei niciodată nu i-am văzut pierzând, deși nu terminaseră facultatea cu 10.

Am văzut persoane care din orice ușă închisă, vedeau o oportunitate mult mai mare.

”Persoanele slabe așteaptă oportunități. Cele puternice și le creează”, spunea Marden.

Niciodată nu mi-a plăcut să stau degeaba. Tot timpul exista ceva pentru mine de făcut. Singura modalitate în care pierdeam mult timp era somnul de dimineață care ținea până înspre prânz.

Și pentru că am pierdut de așa de multe ori în viață, am să vă împărtășesc ”armele”  care m-au ajutat să merg mai departe.

1. CUNOAȘTEREA

Într-adevăr, cunoașterea o dobândești pe parcurs, dar eu cred că este punctul de plecare pentru orice drum pe care vrei să pornești. Nu te poți lăsa dus de vânt, trebui să știi drumul! Am spus că dobândești pe parcurs cunoașterea pentru că multe persoane își dau seama pe parcursul vieții ce vor să facă, sau la ce sunt buni.

Cunoașterea vine și din experiență, dar există un procent care reprezintă un ”must have”.

Toți spun că facultatea nu ajută la nimic. Ei bine, pe mine m-a ajutat incredibil de mult, deși profesia pentru care lupt în viață se câștigă la interviu prin experiență, nu prin 10 mastere și doua doctorate.

Cunoașterea înseamnă un bagaj de cunoștințe pe care trebuie să le ai mereu cu tine. E ca și cum îți iei biletul de tren, apa și mâncare pentru a începe călătoria. Nu poți aplica la un job dacă nu știi cu ce se mănâncă. Iar dacă nu ai cunoaștere, nu poți avea…

2. ÎNCREDERE ÎN TINE

A te încrede în tine este unul dintre punctele forte din viața fiecărui om. Mulți eșuează nu pentru că nu știu, ci pentru că ei nu cred că vor putea face lucrul respectiv. Iar atunci când tu nu ai încredere în tine, nici ceilalți nu vor avea.

Iar dacă stai prost la acest capitol, dă-mi voie să îți enumăr câteva modalități prin care poți lucra la asta.

– în fiecare zi fă ceva la care te pricepi foarte bine

– citește cărți motivaționale şi experiențele oamenilor care au pornit de jos

– lipește-ți pe pereți stickere cu citate motivaționale, cele care ți-au plăcut cel mai mult

– schimbă-ți poza aia din telefon cu fața ta, fotografiată din unghiul care să îți acopere mai știu eu ce nu îți convine și pune-ți o poză cu un citat care să te motiveze în fiecare zi (merge!)

– toate astea sunt irelevante dacă nu îți schimbi mentalitatea – gândește-te că TU POȚI! Comunicare interioară este foarte importantă, așa că dacă nu începi să te vezi dintr-un unghi pozitiv, nu o să meargă

3. ATITUDINEA

Mulți câștigă prin atitudine. Dau impresia  că știu ceea ce fac și că sunt siguri pe ei înșiși. Din propria-mi experiență, le-am încercat pe toate 3. Când nu eram sigură pe mine- ratam interviul. Când știam despre ce e vorba (cunoașterea îți oferă încrederea în tine) – era mai mult ca perfect. Când însă îmi doream lucrul respectiv, încercam să maschez situația în așa fel încât balanța să încline în favoarea mea. (și uite așa am intrat și la master căci, sinceră să fiu, habar nu aveam cu ce se mănâncă – nu înțelegeți greșit, nu știam cu ce se mănâncă admiterea)

4. FII TU ÎNSUȚI

Ăsta este singurul sfat pe care nu ți-l dau. Doar așa cum spunea și Masson. Pentru că uneori trebuie să DEVENIM ceea ce trebuie să fim.

5. FII CEEA CE TREBUIE

Suntem faptele, gândurile, acțiunile noastre. Nu suntem ceea ce credem noi că suntem, ci ceea ce facem. Faptele ne definesc în cea mai mare măsură.

Atunci când ți se închide o ușă…deschide tu alta. Creează-ți oportunități.

Și pentru că e ușor de zis și greu de făcut, Vineri mi s-a încheiat contractul de la job-ul pe care l-am visat de când sunt mică. Sau începutul lui.

Azi e Marți, îmi începe vacanța până deschid ăștia porțile la master.

Așadar, acum am timp pentru mine. Am cărţi pe masă care mă așteaptă, am o chitară în dreapta care își așteaptă timpul ei, am încă un vis pe care trebuie să îl transform în realitate. Am timp să mă gândesc la ce vreau să fac în continuare.Dar am în spate un bagaj plin de cunoștințe, am încrederea că pot reuși să merg mai departe și sunt convinsă că voi fi ceea ce trebuie să fiu.

Uneori planurile noastre nu merg, pentru că…viitorul are altele mai bune :)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ