Cum să termini facultatea cu experiență pentru job!

0
200

Atunci când aplici pentru un job, principalul criteriu de selecție este, evident, cel al experienței în domeniu. Cu cât mai mult și mai vast, cu atât mai bine. Dar, ce facem cu cei care sunt proaspăt ieșiți de pe băncile facultății și pentru care viitorul apropiat prevede doar un loc într-un call center? Trei ani de facultate în filosofie, jurnalism, psihologie. Patru ani în inginerie, construcții. Ce are majoritatea în comun? Aceeași etichetă: fără experiență!

Ei bine, o să spunem acum, dar de unde timp pentru job când cursurile începeau la ora 8 dimineața și se terminau la 6 seara? Experiența ca experiența, dar diploma…pentru majoritatea este un ”must have”.

Dar, dacă stăm să ne uităm puțin mai bine, oare cei care au acum un loc de muncă, de unde și-au câștigat experiența mult prea obligatorie?

Să vedem care sunt variantele

1. Voluntariatul în Asociații studențești

Of, bată-l vina! Să lucrez pe degeaba? Orașele mari sunt  scumpe, shopping-ul e din plin, nimeni nu își mai pierde vremea cu proiecte pentru care nu vezi niciun ban. Am să te dezamăgesc puțin, dar dacă te vezi mai mult decât un operator call-center ( nu mă îmțelegeți greșit, toate sunt la timpul lor) vreodată, atunci e bine să pui mâna pe trimis aplicații la Asociații Studențești.

AVANTAJE- cunoști oameni, socializezi, te implici, cunoști ideea de deadline, înveți să comunici, te integrezi în realitate, îți dezvolți idei, le aplici, faci ceea ce îți place. Fiecare domeniu are câte-o asociație, fie că studiezi medicina, filosofie sau cibernetică. Pentru un angajator înseamnă că nu pierzi vremea cu cafele toată ziua, și te implici, îți dai interesul…și toate sunt doar în favoarea ta. Mai exact, faci deja cunoștință cu cerințele unui angajator, așa că va fi mult mai ușor pentru tine atunci când te vei angaja să de adaptezi locului de muncă și, mai ales, să te cheme la interviu…

DEZAVANTAJE – există peste tot, în orice. Poate te-ai implicat într-un proiect important și atunci ai niște proiecte și la facultate. Învață să îți planifici timpul cum trebuie, și nu vor mai fi probleme.

2. Colaborator pe… degeaba

Va fi destul de greu ( nu imposibil) să îți găsești un job full-time în domeniul tău și să mai ai timp și de facultate. Sau part-time. Va trebuie să alegi uneori examenul sau mersul la muncă, așa că îți vei aduna o mulțime de examene în sesiunea din septembrie, când toată lumea e la mare, iar tu cu cartea în brațe. Exagerez un pic, dar poți da și peste aceste momente.

Atunci când ești plătit pentru munca ta, ești dependent de cerințele angajatorului. Dar, dacă încă mai merge pe socoteala părinților, atunci angajează-te ca un simplu colaborator într-o companie. Un fel de internship neplătit. Cu siguranță nu toate companiile îți vor răspunde pozitiv, dar vor exista destule care să îți deschidă porțile.

Redactor colaborator la o revistă, asistent într-un cabinet sau pur și simplu un fel de fură-meserie pe la vreo companie. Va fi greu la început, dar merită.

3. Freelancer

Cam ce poți face de unul singur? Dacă ești pasionat de un domeniu, prima idee care am văzut că funcționează este să îți faci un blog pe care să scrii constant. Și, evident, să scrii articole documentate. Angajatorul va vedea că îți dai interesul pentru domeniul respectiv și cu siguranță va fi un plus la interviu.

Sau, poate ești mult mai deștept de-atât. Poate te pricepi în IT și poți colabora cu diferite companii de acasă. Multe job-uri acum sunt…de acasă. Așa că, timpul liber îl poți transforma într-unul productiv.

4. Veri distractive, dar și productive

Ce sentiment după sesiune! Examenele luate, ei, unele, note nu tocmai rele. Prietenii te așteaptă acasă, se prevede o vară distractivă.

Mai gandește-te! Schimbă-ți vara într-o meserie distractivă, dar și productivă.

Work and Travel? Grecia, SUA, Spania, Franța. Poate că nu o să lucrezi în domeniul pe care îl studiezi, dar cu siguranță îți va deschide porți mai mari. Vei avea posibilitatea să lucrezi într-un spațiu multicultural, căci vei întâlni persoane din toate țările. Vei putea să îți îmbunătățești nivelul de limbă străină, vei sta trei luni la mare și vei veni cu bani acasă ( asta dacă nu ești un shopaholic înrăit).

Poate că ți se pare irelevant, dar mulți angajatori aplaudă ideea de Work and Travel. Iar, dacă prefer meleagurile românești mai mult pe timp de vară, după practica obligatorie pe care toată lumea o are de făcut, cere o prelungire pentru a rămâne toată vara.

Îmi aduc aminte când am fost la TVR, unul dintre editori  ne-a spus că dacă vrem să intrăm vreodată în această companie, trebuie să învățăm să cărăm cafele, dosare și, dacă totul merge bine, poate avem ocazia să însoțim pe cineva în timpul unei misiuni.

Nu aștepta să treacă anii pe lână tine în timpul facultății, și apucă-te de treabă. Colaborări, asociații studențești sau un job part-time, dacă ești norocos.

Nu te focaliza nici prea tare pe notele din facultate, sunt irelevante, și niciun angajator nu se va uita pe foaia matricolă. Evident, asta nu înseamnă că nu trebuie să înveți, dar spun din ce am văzut la mulți prieteni. Se focalizează mult prea mult pe o notă în loc să facă ceva mai productiv.

Trei ani de facultate pot însemna trei ani de experiență, fie ea colaboare sau voluntariat într-o asociație.

Te dezvolți, te cunoști mai bine, te implici, înveți, socializezi. Investești în tine, mai exact.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ