Acasa » Dezvoltare personală » Dezvoltare personală – ghid complet

Dezvoltare personală – ghid complet

Dezvoltarea personală este un proces derulat pe tot parcursul vieții, prin care oamenii își evaluează calitățile și skill-urile, își identifica scopurile și își stabilesc obiectivele. Pentru a atinge aceste obiective și a-și îndeplini scopurile, trebuie creat un plan care ajută la realizarea și maximizarea potențialului.

Plan de dezvoltare personală

Înainte să vorbim despre planul propriu-zis, trebuie să înțelegi de ce este foarte important să ai unul.

De ce ai nevoie de un plan de dezvoltare personală?

Gândește-te la următorul lucru: ai merge vreodată într-o vacanță fără să ai măcar câteva detalii (transport, cazare etc.) puse la punct dinainte? Oricât de spontan și de distractiv ar suna, majoritatea persoanelor care au făcut asta au avut o experiență frustrantă. Motivul este simplu: toată planificarea necesară înaintea unei excursii a trebuit să fie făcută pe parcursul acesteia, pierzându-se astfel timp de vizitat, luat masa, relaxat etc. Este dificil să te bucuri pe deplin de o călătorie dacă trebuie să te gândești în mod constant unde vei dormi în următoarele zile, ce vei vizita, ce mijloc de transport vei lua. Mult mai practic și ușor este să ai măcar câteva detalii esențiale ale excursiei stabilite înainte de a pleca.

La fel se întâmplă și cu alte aspecte din viață. Mulți oameni își duc existența fără a planifica mare lucru sau chiar fără niciun fel de plan. Așadar, nu este surprinzător faptul că ajung să fie nemulțumiți și să se întrebe cum au ajuns în punctul în care sunt. Interesant este și că unele persoane, în timp ce își planifică în detaliu vacanțele, scapă din vedere stabilirea unor pași pentru a-și atinge obiectivele personale și profesionale pe care și le propun.

Un alt beneficiu de a avea un plan de dezvoltare personală este acela că, atunci când te simți pierdut, te poți uita peste planul pe care l-ai pregătit, reamintindu-ți astfel pașii pe care îi ai de parcurs pentru a atinge obiectivele stabilite. Mai mult, un plan de dezvoltare personală poate fi privit ca un ghid pentru întreaga durată a vieții.

Când conduci o mașină și vrei să te bucuri din plin de drum, trebuie să știi încotro mergi și cum ajungi acolo. O pregătire temeinică scade riscul de a lua decizii greșite de-a lungul călătoriei.

Asta se aplică și în cazul unui plan de dezvoltare personală – crește probabilitatea ca viață ta să meargă în direcția corectă. Dacă te tentează ideea de a avea un plan de dezvoltare personală, te întrebi, probabil, de unde poți să începi.

De unde începi?

Un plan de dezvoltare personală te ajută să-ți pui gândurile în ordine. Planificăm în mod constant tot felul de lucruri, însa uităm frecvent detalii importante și nu creăm o strategie realistă pentru a realiza un plan. De aceea, multe dintre planurile pe care ni le facem rămân doar niște vise frumoase.

Un plan de dezvoltare personală este un proces care implică definirea aspectelor importante, obiectivelor pe care vrei să le atingi, punctelor forte pe care le ai și care te pot ajuta la obținerea rezultatelor și părților care au nevoie de îmbunatățiri.

Atunci când lucrezi la ceva nou, care nu îți este familiar, petreci destul de mult timp concentrându-te pe task-ul receptiv – nu îl termini peste noapte. De aceea, trebuie să știi că va dura ceva până realizezi orice plan important. Pentru a simplifica procesul, este recomandat să îți faci un template pentru planul de dezvoltare personală.

Template pentru planul de dezvoltare personală

Template-ul de mai jos este o propunere de structură pentru planul de dezvoltare personală. Acesta conține niște lucruri importante pe care să le ai în vedere atunci când realizezi planul.

  • Definește-ți obiectivele.
  • Prioritizează.
  • Stabilește deadline-uri
  • Identifică punctele forte.
  • Identifică oportunitățile și amenințările.
  • Dobândește noi skill-uri.
  • Acționează.
  • Cere ajutor.
  • Măsoară progresul.

Definește-ți obiectivele

Ce este important pentru tine? Ce skill-uri noi vrei să dobândești? Ce realizări te-ar face mai fericit? Ai vreun vis neîmplinit pe care ești pregătit să îl transformi în realitate? Vrei să avansezi în carieră? Vrei să obții un job mai bun?

Primul pas este să definiești obiectivele care contează cu adevărat pentru tine. Acestea pot fi legate de carieră, dar pot fi și scopuri precum pierderea în greutate, învățarea unei limbi străine etc. Începe prin a scrie pe o foaie de hârtie 5-10 obiective pe care vrei să le atingi.

Prioritizează

Care este cel mai important obiectiv din lista pe care ai făcut-o? Hotăraște-te asupra unui scop și concentrează-te pe acesta.

Poate iți dorești să-ți schimbi cariera, să îți tonifici musculatura sau să dobândești un skill nou.

Identifică o serie de skill-uri transferabile (skill-uri pe care le poți transfera din viața personală la cea profesională și viceversa) care pot contribui la succesul tău. De exemplu, dacă îți îmbunătățești skill-urile de vorbire în public, vei căpăta mai multă încredere în tine, ceea ce te va ajuta să-ți consolidezi relațiile și să îmbunătățești comunicarea cu cei din jur. Așadar, uite-te atent la lista pe care ai creat-o și selectează cel mai important obiectiv pe care vrei să te concentrezi.

Stabilește deadline-uri

Dacă ai un obiectiv, dar nu știi când vrei să-l atingi, există șanse mari să nu reușești să-l transformi în realitate.

De asemenea, dacă plănuiești să termini un proiect complex într-o perioada foarte scurtă de timp, riști, din păcate, să eșuezi.

Decât să spui că vei fi milionar într-o bună zi, mai bine realizezi un plan bine pus la punct pentru a-ți dubla venitul în acest an.

În continuare, gândește-te la cât de mult îți va lua pentru a atinge acest obiectiv.

Odată ce ai stabilit un interval de timp realistic pentru scopul tău, este important să-ți iei angajamentul de a realiza acest lucru. În loc de a te concentra pe problemele și obstacolele care pot interveni, gândește-te la cât de bine te vei simți când îți vei îndeplini scopul. În plus, poți să alegi o recompensă pe care să ți-o oferi imediat ce reușești să îți atingi obiectivul. Concluzia acestui pas este simplă: stabilește deadline-ul și respectă-l.

Identifică punctele forte

Fiecare persoană are potențialul de a excela la ceva. Chiar dacă nu ești un cântăreț, actor sau pictor talentat, poți fi un părinte bun, un ascultător excelent, un om răbdător, curajos, inteligent, bine organizat, persistent, care învață repede sau o persoană care se descurcă foarte bine în a negocia.

Prin urmare, identifică-ți punctele forțe. Dacă nu te descurci, întreabă-ți familia și prietenii. S-ar putea să fii surprins de răspunsurile pe care le primești. Principalele tale puncte forte sunt acelea care te fac unic și special. Odată ce ți-ai găsit punctele forte, alege-le pe cele care îți pot fi de ajutor în atingerea obiectivului.

Identifică oportunitățile și amenințările

Comportamentul și obiceiurile tale te pot ajuta sau, dimpotrivă, împiedica să iți atingi obiectivul. Identifică acele obiceiuri și acțiuni care nu te lasă să realizezi ceea ce ți-ai propus. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le eviți, la care trebuie să renunți etc. De exemplu, dacă scopul tău este să trăiești până la 100 de ani, atunci trebuie să te lași de fumat, să renunți la fast-food, să nu fii în permanență stresat s.a.m.d. Scrie pe o foaie de hârtie cel puțin 5 lucruri, obiceiuri, comportamente la care vrei să renunți.

Pe de altă parte, sunt câteva obiceiuri, comportamente, lucruri care reprezintă adevărate oportunități cu ajutorul cărora poți să-ți atingi mult mai ușor obiectivul. Identifică tot ceea ce te-ar ajuta să-ți îndeplinești scopul. Dacă vrei să economisești bani, poți începe să ții un jurnal financiar în care să-ți notezi toate cheltuielile și să hotărăști pe care poți să le reduci. Fă o listă 5 lucruri, obiceiuri, comportamente pe care vrei să începi să le faci.

Dobândește noi skill-uri

Un plan de dezvoltare personală este un plan pentru a ajunge din locul în care ești acum în locul în care îți dorești să fii. Dacă vrei să obții orice, trebuie să oferi ceva în schimb. De exemplu, dacă obiectivul tău este acela de a avansa în carieră, va trebui să dobândești skill-uri noi. Dacă vrei să îți deschizi propria afacere, va trebui să înveți despre marketing, vânzări, antreprenoriat, finanțe etc.

Cu alte cuvinte, pentru a obține ceva ce n-ai mai obținut înainte, trebuie să dobândești skill-uri noi și să lucrezi pentru a le stăpâni din ce în ce mai bine. Identifică și fă o lista cu skill-urile care te vor ajuta să îți atingi obiectivul.

Acționează

Dacă vrei să atingi un obiectiv important, vor fi mai multi pași pe care va trebui să-i parcurgi. Stabilește și notează pe o foaie de hârtie cel puțin 3 (preferabil 5) acțiuni esențiale pe care trebuie să te concentrezi.

Cere ajutor

Cine te poate ajuta să îți îndeplinești mai repede scopul? De exemplu, dacă vrei să-ți schimbi cariera, poți lua în considerare o discuție cu un consilier de carieră. Dacă vrei să slăbești, poți lua legătura cu un antrenor de fitness. Dacă vrei să te descurci mai bine financiar, poți contacta un consultant financiar. Fă o listă cu oameni care crezi că te-ar putea ajuta să-ți atingi obiectivul.

Măsoară progresul.

Cel mai puternic factor de motivație pentru a persista în atingerea scopului este observarea propriului progres. Chiar și un pas mic înainte te poate motiva să continui în forță. Este important să realizezi că procesul avansează și să notezi lucrurile la care te descurci cel mai bine.

De asemenea, identifică părțile care nu merg atât de bine și vezi ce poți să faci pentru a schimba acest lucru. Dacă ceva nu merge conform planului, înseamna că trebuie să îmbunătățești sau să schimbi strategiile pe care le folosești. Continuând să faci aceleași lucruri, vei obține aceleași rezultate. Dacă iți dorești rezultate mai bune, trebuie să schimbi ceva.

Notează lucrurile pe care trebuie să le îmbunătățești și definește noi strategii pe care să le încerci. Responsabilitatea ta este să faci proiectul să avansezi și să folosești metode care funcționează.

Acest template te va ajuta să creezi un plan de dezvoltare personală detaliat și să atingi un scop pe care îl consideri foarte important. Poți folosi această schița și pentru a lucra la alte obiective importante sau poți simplifica template-ul pentru a face un plan scurt și rapid pentru atingerea țelurilor mai puțin importante sau urgente.

Un plan de dezvoltare personală este o metodă puternică de a-ți evalua viața, de a defini ceea ce contează cu adevărat pentru tine și de a începe să lucrezi la lucrurile pe care le consideri foarte importante. Deseori, suntem prea ocupați cu activitățile noastre de zi cu zi și rar găsim timp pentru a planifica și a ne gândi în detaliu la obiectivele noastre.   

Dezvoltare personală copii

Dezvoltarea personală, socială și emoțională este, poate, cel mai important aspect principal al învățării pe durata copilăriei. Pentru că au vârste fragede, copiii trebuie să dobândească skill-uri utile pentru a deveni implicați într-un mod activ în lumea și societatea în care trăiesc.

  • Dezvoltarea personală se referă la modul cum copiii ajung să înțeleagă cine sunt și cine pot să devină.
  • Dezvoltarea socială acoperă modurile prin care copiii se înțeleg pe ei înșiși în relație cu ceilalți, prin care își fac prieteni, prin care învață regulile societății și prin care învață să se comporte cu cei din jur.
  • Dezvoltarea emoțională vizează modurile în care copiii își înțeleg propriile sentimentele și pe ale celorlalți, dar și să-și dezvolte abilitățile empatice – adică să fie capabili să vadă lucrurile din perspectiva altor persoane.

Așadar, dezvoltarea personală, socială și emoțională a copiilor include trei aspecte: crearea relațiilor cu cei din jur, controlul propriilor sentimente și al propriului comportamentu și încrederea și conștiința de sine.

Cărți dezvoltare personală

Iată câteva cărți de dezvoltare personala pe care ar trebui să le citești:

  • Săptămâna de lucru de 4 ore de Tim Ferriss;
  • Inteligență emoțională de Daniel Goleman;
  • Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace de Stephen R. Covey;
  • Drive: Ce anume motivează cu adevărat de Daniel H. Pink;
  • Excepționalii de Malcolm Gladwell;
  • Totul despre psihologia persuasiunii de Robert Cialdini;
  • Psycho Cibernetics de Maxwell Maltz;
  • Cum să-ți faci prieteni și să devii influent de Dale Carnegie.

Filme dezvoltare personală

Următoarele filme sunt excelente pentru persoanele interesate de dezvoltare personală:

  • Jakob the Liar;
  • The Ultimate Gift;
  • The Celestine Prophecy;
  • Shawshank Redemption;
  • Freedom Writers;
  • Conversations with God;
  • Under the Tuscan Sun;
  • Last Holiday;
  • Peaceful Warrior;
  • Click.

Toate aceste informații te pot ajuta să vezi mai clar care sunt scopurile pe care pui cel mai mult preț și să creezi strategii realiste pentru a le transforma în realitate.

WEBINAR GRATUIT: Dublează-ți Vânzările pe Social Media în doar 3 Luni

Pentru Antreprenorii care vor să profite de schimbările Algoritmului Rețelelor Sociale pentru a-și Dubla Reach-ul și Vânzările în doar 3 Luni.

Există oare o METODĂ prin care te folosești de rețelele sociale ca să obții o creștere exponențială a reach-ului și a vânzărilor?

Da, există! Vezi ce rezultate am obținut eu pentru clienții mei folosind această metodă și cum o poți replica și tu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
2 SESIUNI LIVE cu același conținut

Înscrie-te la webinar

Pentru Antreprenorii și Marketerii care vor să profite de schimbările Algoritmului Rețelelor Sociale pentru a-și Dubla Vizibilitatea și Vânzările în 2024.