Tag Archive

Tag Archives for " bunătate "

Bunătatea

Românii spun că bunătatea e o limbă pe care o înțeleg și surzii și cei lipsiți de minte. Cât de frumos… Mark Twain spunea, de fapt, că bunătatea este o limbă pe care surdul o poate auzi şi orbul o poate vedea.

În fine, ce contează asta? Important este că bunătatea ne este dăruită din belșug, chiar dacă nu avem toate simțurile dezvoltate.

Mi-aduc aminte că în copilărie mă atrăgeau oamenii zâmbitori și care-mi acordau atenție, chiar și printr-un zâmbet. Și acum e la fel, doar c-am învățat între timp să judec, doar pentru ca mai târziu să nu mai judec acțiunile semenilor mei. Ei, bine, acum declar public că toți oamenii sunt buni.

De curând, am citit că toți oamenii sunt buni, unii buni la ceva, restul buni de nimic. E totuși o glumă. Știu că bunătatea e acolo, bine înfiptă în inimă și că doar așteaptă să fie folosită.

Aduce ea, oare, fericirea? Da, cu siguranță că aduce! Este  fericirea de a putea fi de folos, de a întinde mâna acolo unde e nevoie, fericirea de a lăsa în urma ta zâmbete și stare de bine.

Dar cum poţi şti că ești bun? Păi, asta e mai simplu. Eşti bun atunci când ai ocazia să fii rău, dar nu ești.

Hai să facem un exercițiu foarte simplu și la îndemână: renunțați pentru o zi la smartphone (știu, acolo se petrec lucruri interesante), ridicați ochii din ecran și priviți în jurul vostru: iată cum apar ocaziile de a fi bun. În mijlocul de transport, în trafic, la școală, acasă, în familie, în parc, în natură și completați voi cum.

Bunătatea alungă ignoranța și indiferența. Bunătatea aduce cu ea fericirea. Și cine nu-și dorește să vadă mereu doar oameni veseli, zâmbitori, atenţi și la nevoile celorlalți? Ea vine direct din inimă și se impregnează în celule, în sânge, în tot corpul. Apoi, această bunătate se vede pe față.

Ne dăm seama de omul bun și la telefon, chiar de nu l-am văzut vreodată. Se simte din voce bunătatea lui, tonul vocii, atenția cu care te ascultă și zâmbetul transmis de la distanţă.

Apoi, tu rămâi cu starea de bine, ceea te face să zâmbești și tu, chiar dacă nu știi de ce. Nici nu mai contează.

O fi greu să fii bun?

Hai să vedem: când ai fost bun ultima oară?

Cât de des îți folosești bunătatea?

Nu uita că arta de a trăi are un mare capitol: bunătatea.

Un text de Anda Matzota

6

„Priveşte spre cer!”

Dragă societate,

Nu te las să mă tragi în jos, nu îţi permit să îţi baţi joc de mine aşa cum văd că, din păcate, reuşeşti cu foarte mulţi oameni, cu mulţi dintre cunoscuţii mei. Am prea mult respect de sine, prea mult bun simţ şi îndeajuns de multă inteligenţă încât să nu îţi permit să mă controlezi tu!

Cu drag,

Orice OM!

Văd pe stradă atât de multă tristeţe… atât de mult negru şi atât de mult gri! În sus, în jos, la stânga, la dreapta, în spate, în sufletele oamenilor dar mă lupt şi mă chinui să nu văd negru şi înainte. Văd în fiecare zi oameni grăbiţi, poate mult prea grăbiţi să mai admire ceea ce contează cu adevărat, oameni supăraţi, oameni aduşi de greutăţile vieţii, oameni care nu mai ştiu să zâmbească, care au renunţat să zâmbească. Poate mulţi consideră că asta e o luptă pierdută, un timp irosit în zadar, dar eu nu! Eu plec de acasă cu speranţa de mai bine, cu forţă şi tărie pentru a le zâmbi oamenilor, pentru a-mi zâmbi mie ca să mă ridic dacă pic, pentru a trece cu fruntea sus peste orice. Continue reading

8

Să fii bun te costă. Eşti sigur că îţi permiţi?

Nu te-ai gândit niciodată că eşti prea bun pentru propriul tău bine? N-au profitat de tine nicodată familia, colegii, prietenii, şeful? Când eşti prea nice, e ca şi cum ar scrie pe fruntea ta că eşti o ţintă uşoară. Aşa că să nu te miri dacă vei ajunge o victimă.

Am folosit cuvântul nice din engleză pentru că include o arie mai largă de sensuri: a fi drăguţ (ca şi comportament), a face pe plac altora, a fi un om bun (a ajuta). Dar şi pentru că ţin neapărat să vă spun ceva despre cuvântul acesta, nice.
Continue reading

CLOSE
CLOSE