Acasa » Dezvoltare personală » Productivitate » Cum să fii mai productiv când lucrezi la calculator – stai în picioare

Cum să fii mai productiv când lucrezi la calculator – stai în picioare

Sunt genul de om ce lucrează aproape exclusiv la calculator. Cea mai mare parte din zi mi-o petrec în fața monitorului – fie că lucrez, fie că mă relaxez, fie că ascult muzică, citesc, mă joc – stau mai mult de 8 ore pe zi cu ochii în monitor.

Dar nu asta ar fi problema – nu faptul că stau cu ochii în monitor. Port ochelari de vedere de la o vârstă fragedă, având câteva probleme genetice cu ochii. Problema este alta: statul la calculator.

În clipa asta sunt șanse foarte mari să citești aceste rânduri stând pe un scaun, pe care probabil deja stai de câteva ore sau pe care urmează să-ți petreci următoarele ore.

De aproximativ 3-4 ani există o șansă să citești acest text de pe o tabletă sau un mobil – sau poate chiar un laptop, pe care-l ții în brațe sau pe un birou foarte înalt. Dar, statistic vorbind, șansele să stai jos, cu fundul pe un scaun, sunt imense.

Există multe aspecte negative ale statului pe scaun în fața unui calculator. Dar în mare parte vreau să scriu despre două aspecte: sănătate și productivitate.

Să le luăm pe rând:

Cum să fii mai productiv când lucrezi la calculator - stai în picioare

Cât de sănătos este să stai pe un scaun în fața calculatorului?

Plecând de la premiza că oamenii sunt niște animale bipede, făcute să stea în două picoare, drepte, deja subliniază faptul că n-avem de ce să stăm în șezut prea multe ore. Teoretic, „așezarea pe scaun” este o nevoie primară – aceea de a ne odihni corpul.

Hai să ne gândim la copii – încă de mici caută să învețe să stea în două picioare. Este natural ca ei, după o perioadă de timp de la naștere, să se ridice și să exerseze mersul. N-ai să vezi copil care să nu vrea să se ridice. Este în subconștientul nostru faptul că suntem făcuți să stăm în două picioare.

Ba mai mult, hai să ne gândim la cum copiii își pierd răbdarea la școală în doar câteva zeci de minute atunci când sunt obligați să stea în banca lor. Își pierd răbdarea, dar și concentrarea. Îmi amintesc că în generală elevii care nu erau atenți erau rugați să stea în picioare, în fața băncii lor. Culmea, atunci deveneau foarte atenți – dar oare doar pentru că i-a mustrat profesoara? Sau pentru că statul în picioare ne ajută?

Una dintre cele mai mari probleme de care suferă „omul modern” este „cocoașa” ce se formează prin faptul că stă excesiv de mult pe scaun, la birou. Stând în picioare, concentrat, cocoașa are tendința de a se îndrepta.

Timpul petrecut pe scaun este cel mai adesea asociat cu diverse boli și, respectiv, mortalitate. Între 2010 și 2012 s-a efectuat un studiu pe 71.000 femei. Dintre cele ce au raportat faptul că petrec mai mult de 10 ore pe zi stând pe scaun, majoritatea sufereau de boli cardiovasculare și prezentau un risc mare de atac de cord. Ba mai mult, alte studii au arătat că mișcarea fizică nu poate compensa pentru zile întregi petrecute pe scaun.


Poți citi articolul integral pe Comunitatea lui Motivonti >


Acest articol fost scris special pentru Comunitatea lui Motivonti – o platformă închisă în care punem în legătură oamenii de specialitate cu membrii comunității, oferim reduceri la toate evenimentele noastre și ale partenerilor și trimitem zilnic un SMS motivațional. Dacă vrei să te alături comunității noastre, ca să nu ratezi alte articole pe care le publicăm exclusiv în comunitate, citește mai multe aici.

Comunitatea Motivonti

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!