Tag Archive

Tag Archives for " cunoştinţe "
3

Cine cunoaște temeinic o disciplină este specialist

Să pornim de la definiția cuvântului specialist. După DEX înseamnă o persoană care cunoaște temeinic o disciplină, care excelează într-un domeniu sau într-o problemă.

Nu știu exact cum dar cred că dacă ai o problemă și întrebi o persoană cu pregătire în domeniul respectiv și te lămurește atunci poate fi considerată un specialist. Dacă omul e „tătic” pe bucățica lui, atunci este un specialist. Noi românii ne pricepem la toate. Dăm sfaturi cerute sau nu, din cele mai diverse domenii, la toată lumea indiferent dacă posedăm cunoștințe temeinice sau nu. Așa ca aspirina, un panaceu universal, bună la toate. Te doare capul, burta, un picior nu contează, iei o aspirină.

Vrei o rețetă de ciorbă, prețurile din piață sau cum se scoate o pată de vin, o întrebi pe vecina din colț care s-ar putea să îți dea și câteva remedii pentru durerea din gât sau de spate, așa bonus.

Un specialist va răspunde întotdeauna punctual, va analiza problema, o va detalia și va căuta cele mai bune opțiuni de rezolvare a ei.

Poate e mai greu să debutezi pentru că atunci nu te cunoaște nimeni și nu se știe de ce ești în stare. Însă cei motivați găsesc o cale. Dacă ai calitate umană e imposibil să nu te faci remarcat. Pregătirea unui om performant costă. Specialiștii investesc în pregătirea lor. Raportul calitate-preț e la egalitate. Specialiștii își fac reclamă singuri prin munca prestată cu dăruire și pasiune. Oamenii îi recunosc după referințele și aprecierile pe care le primesc. Dacă excelezi în ceva, se duce vestea repede și cei care au nevoie vin singuri.

În general specialiștii au și rol de mentori.

Aruncă semințele mai departe, nu păstrează pentru ei. Dau comunității măcar puțin din cunoștințele acumulate. Nu le este teamă de eșec, își înving fricile și angoasele, merg mai departe depășind obstacolele.

Specialiștilor le plac provocările, nu vor alege niciodată partea comodă a vieții. Ies mereu din zona de confort și tocmai de aceea excelează.

Se pregătesc continuu în domeniul lor de activitate, sunt la curent cu cele mai noi informații, nu consideră că le știu pe toate și nu mai au ce învăța. Experții se consultă și cu alți colegi din specialitatea lor, fac schimb de idei. Au realizări, fapte – nu vorbe în vânt.

Și mai este un aspect, specialiștii sunt puțini.

Nu toată lumea poate excela. Problema noastră acum este că avem mare nevoie de specialiști în toate domeniile de activitate. Mulți oameni cu pregătire superficială și-au pus eticheta de experți și sunt așezați în funcții cheie, pentru țara noastră și de acolo bulversează pe toată lumea, anulând de cele mai multe ori munca unora care chiar știu ce fac. De aici și exodul masiv de creiere în alte țări unde le este apreciată prestația și unde sunt răsplătiți pe măsură. Instituțiile statului suferă cumplit la acest capitol. S-au umplut până la refuz de nepoți, nepoate, cuscri, fini și nași care sunt „buni la toate și la nimic” în același timp. Incompetența și pregătirea slabă se vede peste tot. Cred că de aceea nu investesc prea mult în educație, ca să aibă o masă de manevră, din patru în patru ani. Se irosește banul public pe servicii de calitate îndoielnică la fel ca cei care conduc aceste instituții.

Dacă ar avea un popor educat nu ar mai fi votați în veci. ar pierde puterea cât ai clipi din ochi.

Un popor educat ar scoate mai multe elite. Politicieni nu au nevoie de elite. Elitele deranjează pentru că gândesc, nu merg pe spiritul de turmă. De cele mai multe ori vorbesc, incită și pe alții să gândească, sunt lideri.

Elitele sunt cei care aduc progresul, inovarea, împing lucrurile înainte, schimbă lumea. Oamenii competenți nu își irosesc viața în medii ostile își caută destinul acolo unde pot progresa. Ar trebui să îi apreciem mai mult și să îi păstrăm în societatea noastră. Noi nu progresăm din cauză că ne alungăm elitele și nici nu investim în pregătirea lor. Paradoxal este că cea mai bună investiție pe care o poți face este cea în educația ta și a copiilor tăi. O educație bună înseamnă o viață mai bună și mai prosperă, înseamnă civilizație, înseamnă siguranță.

Pentru că, așa cum mi-a spus tata când eram adolescentă, e plină lumea de proști și nu trebuie să fii și tu una dintre ei.

Un text de Elisabeta Neagu

8

4 pași pentru a cunoaște oamenii pe care, desigur, vrei să-i cunoști

În 2007 eram elev în clasa a 9-a. În septembrie 2006, fix înaintea începerii anului școlar, îmi făcusem un blog pe care publicam tot felul de lucruri – de la poze amuzante, la videouri, la păreri despre Dumnezeu, RATB, București și cine știe ce alte subiecte de interes pentru un adolescent rupt de realitate…
În aprilie 2007, căci atât a durat „distracția”, direcțiunea liceului aflase de blogul meu – pe care scriam, uneori, și povești amuzante din liceu: cum unii elevi dorm, cum unii profesori țipă etc.

Am fost trimis acasă, exmatriculat. A durat sub 12 ore să apar în presă.

Ei bine, dacă nu cunoșteam oamenii potriviți, nu ajungeam în presă și pierdeam această mică „luptă” din adolescența mea. Continue reading

24

Cum eşti afectat de lipsa cititului?

Cu dezamăgire am constatat în ultima vreme că foarte mulţi tineri nu mai citesc. La întrebarea: „Când ai citit ultima carte?” am primit răspunsuri de genul: „Nu am citit decât lecturile obligatorii din şcoală.”

Cum sunt oamenii afectaţi de lipsa cititului?

În primul rând exprimarea le este greoaie, de cele mai multe ori. Nu-şi găsesc cuvintele, se bâlbâie, iar atunci când reuşesc să le găsească sunt dintre cele mai simple. Bagajul de cunoştinţe le este oarecum limitat, iar de cultură generală nici nu poate fi vorba. Continue reading

11

Oamenii, între cunoştinţe şi prieteni

Eu sunt genul de om care e lipsit de prieteni, dar oricând iese prin oraş dă peste cineva „cunoscut”. Am o groază de oameni pe care-i cunosc din medii diferite – dar cu care nu ţin legătura, cu care nu sunt prieten. Aceşti oameni sunt „cunoştinţe” – cel puţin aşa-i numesc eu. Oamenii – între cunoştinţe şi prieteni.

De ce prefer multe cunoştinţe în favoarea multor prieteni? E simplu: Prietenii necesită timp, atenţie, sentimente. Cunoştinţele în schimb nu îţi cer toate acestea. Ele sunt acolo, ştii cum să dai de ele, ştii unde le găseşti şi, cel mai important, ştii că le poţi cere ajutor exact cum poţi cere ajutor şi de la prieteni. Continue reading

CLOSE
CLOSE