Tag Archive

Tag Archives for " depresie "
2

Toamna – anotimpul schimbării

Cred că şi tu auzi în fiecare zi oamenii plângându-se de faptul că a venit toamna. Se plâng de venirea toamnei chiar şi în aceste zile călduroase, în care cerul este senin, soarele străluceşte iar vântul adie uşor. Imaginează-ţi cam ce se întâmplă cu oamenii atunci când vremea nu e deloc prietenoasă, când plouă şi e atât de urât încât nici o pisică nu ai alunga pe uşa afară. Atunci toată lumea stă în casă, amintindu-şi de vara care a trecut prea repede. Sau asta ar vrea să facă.

Starea ta interioară, tristeţea pe care o simţi nu are nici o legătură cu vremea de afară.

Dacă astăzi îţi vorbesc despre fericire, iubire, frumuseţe, împlinire şi orice alt subiect ce are legătură cu dezvoltarea personală, asta nu înseamnă că eu nu am trecut prin situaţia şi starea de care îţi vorbeam mai sus. Acum ceva ani, vreo 10 la număr, şi mie mi se schimba starea de spirit odată cu venirea toamnei. De fapt, pe vremea aceea nu prea conta ce anotimp era, cum era afară, frig sau cald, caniculă sau ploaie, starea mea de spirit se schimba în fiecare zi, din rău în mai rău. Continue reading

8

Ştii starea aceea nasoală, când parcă nu mai aştepţi nimic?

Uneori mai apare câte cineva în viaţa ta şi te întreabă care-i scopul tău în viaţă

De parcă am putea, noi, ca oameni, zi de zi, secundă de secundă, să ne gândim DOAR la acel scop, unic.

Eu nu văd viaţa aşa. Deloc.

Într-adevăr, poate am un scop „măreţ” după care încerc să-mi ghidez existenţa, aşa, în mare… dar nu pot să mă gândesc la acel scop constant. Zi de zi apar lucruri în viaţa mea care mă fac fericit sau nu. Zi de zi apar lucruri în viaţa mea pe care le aştept sau nu. Continue reading

1

Fără noroc, nefericit temporar sau dependent de nefericire?

Aud destul de des oameni în jurul meu plângându-se că n-au deloc noroc (în dragoste, la bani, afaceri, sănătate etc). Dar rareori îi văd luptând pentru mai mult. Adoptă rolul de victimă a destinului şi se complac în această situaţie. Se lasă controlaţi de circumstanţe.

Absolut toţi oamenii au fost creaţi pentru a fi fericiţi, înzestraţi cu toate cele necesare pentru a obţine această fericire. Şi totuşi, majoritatea nu sunt fericiţi. Vor fericire, dar ea le pare ceva atât de irealizabil. De multe ori uită că le e la îndemână, că ei hotărăsc dacă să fie sau nu fericiţi. Continue reading

27

Cum poţi să scoţi un prieten din depresie?

Da, e doar o întrebare, nu-i un articol…

Şi întreb pentru că am impresia că nu poţi scoate pe cineva din depresie. Niciodată. Acel cineva se scoate singur din depresie.

Dar, totuşi, întreb: Cum poţi să scoţi un prieten din depresie?

Psihiatrul – Oamenii de lângă noi

Am scris săptămâna trecută despre importanţa unui psiholog, motivele pentru care ar trebui să-l vizitezi, şi diferenţele dintre el şi un psihiatru. Aşa cum era şi normal, de data aceasta voi spune câte ceva despre psihiatru şi munca sa.

Ce este un psihiatru?

Psihiatria (din limba greacă: psyché (ψυχη) = spirit, suflet și iatros (ιατρος) = medic) este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu boli mintale.

Continue reading

CLOSE
CLOSE