Tag Archive

Tag Archives for " dezvoltare personală "
22

Te plângi? Renunţă la acest sport!

Probleme, Probleme, Probleme…

A te plânge poate fi asemănat cu un sport. Foarte mulţi oameni se plâng de problemele lor fără să-şi dea seama ce greşeală mare fac. Hai să punem problema astfel: Tu cum te simţi când cineva îşi descarcă toate problemele şi plângerile în faţa ta?

Nimănui nu-i place să se afle în preajma cuiva care se plânge mereu… cu excepţia, poate, a altor persoane care se plâng şi ele mereu. Cu toţii ne plângem la un moment dat. Ori pentru că ne place să fim compătimiţi, ori pentru că suntem făcuţi să ne plângem… nu contează. Ideea este: Ai grijă cât te plângi! Continue reading

12

Cum să alegi profesia care ți se potrivește – partea a II-a

Profesia care ti se potriveste…

Acum un an, când în sfârșit îmi găsisem jobul perfect, am ținut să dau sfoară-n țara despre secretul din spatele unui loc de muncă ce mi se potrivea. Am scris un articol și de atunci primesc mesaje încontinuu cu tot felul de situații și păreri în legătură cu această misterioasă cale de a găsi profesia sau facultatea potrivită. În principiu mesajele vin din partea elevilor de liceu sau din partea unor studenți care nu știu ce caută la facultatea de biochimioromanoamericanaciberneticoeconomica, pe care au vrut-o părinții. Am scris articolul mai mult din perspectiva personalității și a  modului de gândire pe care le avem, două caracteristici extrem de importante pe care trebuie să le iei în considerare atunci când aplici pentru un loc de muncă.

Și, după enspe mii de mesaje, păreri și frustrări primite, am zis că trebuie să îmi revizuiesc puțin punctele de vedere. Am făcut o mică cercetare, am adăugat, am scăzut, înmulțit și egal, iar situația stă în felul următor:

Majoritatea are undeva pe la 17 ani, 18 ani, exact vârstă care te pregătește de facultate. Alții sunt studenți deja  la școli la care nu au ce căuta, trimiși de părinți doar că să nu rămână copiii lor proști că nu au diplomă. Puțini cred că se fac bani din pasiuni și la vârsta maturității copiii ăștia chiar nu mai știu încotro să meargă. Toate meseriile, după ei, se plătesc prost, la facultate se intră greu, puțini sunt susținuți de cei dragi să facă ceea ce le place, majoritatea dă la o facultate doar că, odată ieșit de acolo, se găsește mai ușor job. Elevii nu primesc consiliere profesională, sau dacă primesc, primesc degeaba. Le intră pe o ureche, iese pe cealaltă. Se plâng la 20 de ani că sunt la o facultate la care nu se potrivesc și că, cea mai mare problemă, habar nu au  ce le place.  Nu își cunosc calitățile, aptitudinile, nu știu la ce sunt buni și ce îi duce capul să facă. Cam trist, nu?

Acum că știm cum stă problemă, să revenim la tine.

Continue reading

13

Puterea cuvintelor

Puterea cuvintelor… Ştii să joci domino? Atunci imaginează-ţi că fiecare din următoarele cuvinte (ce noi ne vom imagina că desemnează acţiuni) este o piesă de domino care cade peste următoarea piesă. Când o piesă cade înseamnă că tu ai făcut acea acţiune.

Gânduri » Cuvinte » Convingeri » Acţiuni » Rezultate
(schemă după Jeff Keller)

Continue reading

25

Zona de confort – ieşind din ea putem evolua mai repede

Zona de confort – acest concept despre care cu toţii auzim, dar pe care puţini îl pot explica sau înţelege. Deci ce este de fapt zona de confort? De ce ar trebui să ieşim din ea? Ce? De ce? Prin ce? Cum?

Zona de confort ne-o putem imagina ca un cerc de acţiuni ce radiază în jurul nostru. Aceste acţiuni din cerc sunt de obicei acţiuni pe care le facem des, în viaţa de zi cu zi, cu care suntem obişnuiţi. În afara cercului sunt acţiuni ce le facem rar, ce adesea ne displac. A ieşi din zona de confort înseamnă a te forţa să faci acţiuni ce se află în afară cercului de acţiuni cu care eşti obişnuit. Continue reading

12

Fereşte-te de „negativisme”!

Negativisme… Gândul este energie; poţi clădi o lume sau o poţi distruge doar prin modul de a gândi. (Susan Taylor)

Fiecare corp viu este înconjurat de un câmp energetic. În funcţie de o seamă de factori, acesta poate fi negativ sau pozitiv.

Conform artei “feng shui” (considerată de unii chiar ştiinţă), un foarte complex studiu al energiei existente făcut de chinezi, energia fiinţelor şi obiectelor ce ne înconjoară poate influenţa energia proprie.

Continue reading

A-ha, de la interjecție la proces terapeutic

Rar de tot mai citesc câte un articol de pe blogurile de parenting. Și mai rar merg la conferințe de parenting. Astăzi, pentru prima oară am citit la Pisica pe sârmă un articol pertinent, de bun simț și mai ales onest: despre zen-ul conferințelor, a-ha-urile cuceritoare (nici nu știți cât de tare îmi displace termenul!!!!) și infernul în care te afunzi când trece ceva timp de la conferință.

Ce oferă o conferință?

Prin excelență, o conferință oferă o informație, de cele mai multe ori, atât de accesibilă, atât de cu bun simț formulată încât singurul lucru pe care-l poți face este „a-ha”!!!!

Cine și de ce ajunge la conferințe?

De obicei, la conferințe ajung persoane dornice să afle informații pe tema propusă, adică persoane cărora le lipsesc acele informații, dar sunt conștiente de lipsă.

Aici e un pic de discutat: cei care sunt conștienți că le lipsește informația sunt cumva cu un pas înaintea celor care ar avea nevoie de informație dar nu sunt conștienți de asta, așa că rar ajung la conferințe.

Ce le lipsește conferințelor?

Le lipsește în special acest al doilea segment de participanți (cei care ar avea nevoie de informație dar nu sunt conștienți de asta) și tocmai de aceea procentul de inutilitate al conferințelor este mare.

Cum poate deveni o conferință cu adevărat utilă?

  1. Prin atragerea la conferință a celor care ar avea nevoie de informație dar nu sunt conștienți de asta.
  2. Prin depășirea fazei de „a-ha”!!!!!

Dezvoltare personală, evoluție, vindecare, nu înseamnă a-ha!

A-ha este o confirmare a ceva ce știai deja.

Pornind de la premisa că ești printre cei care ajung la conferințe, înseamnă că ești deja în posesia câtorva informații, deci ai „a-ha-ul” la purtător, eventual ai nevoie doar de o confirmare. Și totuși te duci la conferință pentru că nu ești ok, nu ești încă bine, simți că-ți lipsește ceva, ești într-o permanentă căutare, știi cam ce trebuie să faci dar când ești pus în situație totul se șterge cu buretele iar tu reacționezi exact așa cum ai făcut-o toată viața. Mergi la conferință, a-ha, ai găsit, pleci fericit de acolo și când te confrunți prima dată cu situația…oha! reacționezi exact la fel ca înainte, toată informația pare să fi fost în zadar.

De obicei, conferențiarii oferă informații, ca și punct de plecare, un fel de „a-ha, asta am de făcut de aici încolo!”

Faza e că dacă ai fi putut face acel lucru de bun simț, nu ajungeai la conferință, dar tu ai ajuns tocmai pentru că nu-l poți face și nu-l poți face pentru că ceva din trecutul tău, un ceva care de obicei ține de educația pe care ai primit-o ca și copil, nu te lasă. Este un ceva pe care ai șansa să-l conștientizezi la conferință, dar e nevoie să-i acorzi timp, atenție și mai ales disponibilitate pentru a-l schimba, iar când spun schimbare vreau să spun de fapt vindecare.

Conferințele nu vindecă.

Conferințele doar te informează că ai ceva de lucru cu tine pentru a vindeca, proces care se numește terapie. A-HA!

Revenind conferințele de parenting, Alfie Kohn revine la Bucureşti la invitaţia Totul despre mame şi va susţine două conferinţe  –Parenting necondiţionat şi Argument împotriva competiţiei, pe data de 21 mai la Muzeul Național de Artă al României, sala AUDITORIUM. Detalii despre conferinţă găsiţi aici.

Sunt sigură că vor fi multe a-ha-uri, mă aștept să fie așa. Însă pentru a rămâne cu ceva după această conferință sau după oricare alta, e necesar să parcurgem pași înspre acel rezultat despre care ni se vorbește, iar pașii aceștia îi putem parcurge acompaniați de un specialist, după conferință, folosind informația ca punct de reper, ca țel către care ne îndreptăm în procesul terapeutic fără de care a-ha este doar o interjecție.

Gala Art Out 2016 – One world, many cultures

Găsesc că dezvoltarea personală în sensul creșterii individului, este dată de orice manifestare creativă menită să ușureze accesul la diverse domenii și aici mă gândesc la orice, nu numai psihologia și domeniile conexe, ci tot, de la dans, muzică, scris, muncă fizică, natură, voluntariat, TOT.

De aceea merită să marcăm cei 5 ani de existență ai revistei Art Out. Continue reading

3

Zâmbește larg și muncește pentru visul tău!

Încep prin a îmi cere scuze de la anul 2015 fiindcă tot ce am făcut a fost să-mi distrug viața. Nu știam cum să mă dezvolt, cum să socializez, credeam că este imposibil să-ți urmezi visul în țara asta . Dar în ultimele luni ale anului 2015 când am citit pentru prima oară un articol de dezvoltare personală, viața mea s-a schimbat radical. Acum mănânc mai sănătos, fac sport , stau mult mai puțin la calculator, și multe altele pe care înainte nu le făceam. Continue reading

10

Ne este frică să spunem NU sistemului de învățământ

Cu siguranță Victor al meu nu este nici pe departe cel mai silitor elev de clasa a 3-a. Este împrăștiat, cu capul în nori, neatent și uituc, iar eu știu asta. De cele mai multe ori mă enervez că nu știe ce a făcut la școală sau că nu știe ce teme are. Dar, mai presus de toate astea eu știu și că este un copil bun, că este inteligent, că are un suflet mare și am încredere că va ajunge om frumos. Continue reading

1

Grup gratuit de dezvoltare personală

Pe data de 24.09.2015, orele  16.00  începem un nou grup de dezvoltare personală. Grupul va avea  40 de ore, ce vor fi împărțite  în 10 întâlniri cu o frecvență de o dată pe săptămână,  se va lucra cu tehnici din terapia cognitiv-comportamentală sub îndrumarea psihoterapeuților avizați de Colegiul Psihologilor din Romania.
          Participarea la acest grup este gratuită și condiționată de confirmare până  pe data de 22.09.2015 la adresele de mail: at_dragan@yahoo.comcursuri.autocunoastere@yahoo.com (în mail-ul de confirmare specificați numele și un număr de telefon la care puteți fi contactați).
         La acest grup poate participa oricine este interesat de autocunoaștere și dezvoltare personală.
          Grupul are ca scop:
         – identificarea conflictelor interioare și găsirea de soluții în rezolvarea lor
         – găsirea modelelor disfuncționale de comportament și înlocuirea acestora cu modele alternative optime raportate la situație
         –  dezvoltarea comunicării asertive
         – creșterea stimei  de sine
         – gestionarea și exprimarea emoțiilor
         –  rezolvarea de probleme
         – dezvoltarea creativității și a gândiri critice.
Psiholog-Psihoterapeut Anda Dragan,
       0731885157
1 2 3 7
CLOSE
CLOSE