Tag Archive

Tag Archives for " egoism "
9

Egoism versus altruism

De o vreme tot aud în jurul meu despre egoism și altruism, cum nu e bine să fii egoist și ce minunat e să dăruiești într-un mod altruist. Cum prietenia cu un scop e opusul prieteniei adevărate și iubirea necondiționată e vindecătoare.

Cred în asta, însă hai să vedem ce măști se ascund în spatele acestor cuvinte, intenții.

În DEX, egoismul este definit ca “Atitudine de exagerată preocupare pentru interesele personale și nesocotirea intereselor altora”, iar altruismul este definit ca „generozitate, atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea celorlalți”.

E rău să fii egoist?

Definiția din dicționar este revelatoare, însă realitatea e alta. Dacă te uiți atent la relațiile tale, poți observa cu ușurință că lipsa unui egoism, te face să depinzi de ceilalți și să ceri de la ei ceea ce nu-ți poți oferi singur. Îi lași astfel fără energie, bani, cuvinte și pretinzi că oamenii trebuie să-ți acorde aprecieri și decorații în lipsa unei auto-cunoașteri puternice. Continue reading

De ce este mai bine să fii egoist

Este în natura omului să fie egoist. A fi egoist, nu înseamnă doar a îţi păsa numai de tine, ci a avea curajul să te gândeşti la binele tău şi să realizezi ce e bine pentru tine, pentru a fi un om mai bun. Oamenii care nu realizează acest lucru de obicei sunt cei mai nefericiţi. Rolul societăţii nu este acela de a ne face fericiţi. Dacă ar face-o, ar însemna că existenţa noastră se bazează pe ideea că trebuie să îi ajutăm pe ceilalti. Poate nu ne-am gândit niciodată cu adevărat că suntem dependenti de oamenii din jurul nostru pentru că avem nevoie atât de mult de confirmarea lor. Vrem să fim acceptaţi!

„Fii mereu acolo pentru ceilalţi, iar ei îţi vor fi recunoscători.”

Continue reading

4

Între iubire şi egoism

Dacă iubești, ierți, uiți, te lupți. Atunci când iubești, te interesează mai mult ca celălalt să fie bine și prin asta te ajuți și pe tine să fii bine. Poate să pară abstract la început, dar odată ce-ai înțeles ce înseamnă cu adevărat să ții la cineva atât de mult încât să nu-ți dorești decât ca el/ea să fie ok, poți să te bucuri de viață într-un alt fel. Începi să te simți util. Simți că poți să dai ceva înapoi.

Povești

Dacă iubești, ești capabil să te bucuri dacă cel/cea la care ții e fericit/ă, chiar dacă asta nu te include și pe tine. Nu-i nimic ciudat. Înseamnă că ai ajuns în punctul în care, indiferent de ce vrei tu, te poți bucura sincer pentru celălalt. Iubirea trece dincolo de propria bunăstare; presupune sacrificii din când în când. Continue reading

6

Cele 4 condiţii ale relaţionării

Unii oameni sunt veseli, zâmbesc tot timpul, sunt amabili, au ceva frumos şi bun de spus, comunică cu oricine, oricând. Sunt pozititvi, deschişi, dornici de comunicare.

Alţii au probleme în a relaţiona. Sunt cei pe care îi vedem mai tot timpul singuri şi care nu intervin aproape niciodată în discuţii, iar când se află în compania altor persoane, în cadrul unor întâlniri organizate, se izolează într-un loc şi nu participă activ la evenimentul respectiv. O fac mai mult dintr-un fel de obligaţie.

Pe aceşti oameni îi compătimim şi îi numim generic „introvertiţi”, deşi noţiunea este greşit asociată cu ei. Ei sunt, de fapt, în incapacitatea de a relaţiona, din diverse motive.
Continue reading

5

Cel mai bun prieten

„Spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti.” spune o vorbă din popor. Aş „traduce” acest lucru astfel: oamenii asemănători sunt prieteni. Dar oare chiar aşa este?

Oamenii se asociază în funcţie de interesele lor. Ştiu că sună destul de dur, dar şi prieteniile între ei constau tot în interese comune. Atunci când ai de câştigat ceva de pe urma unui om, mergi alături de el pe acelaşi drum.

În timp avem prietenii cu diverse persoane. Unele durează mai mult, altele mai puţin. În funcţie de investiţia emoţională şi de interese suntem mai mult sau mai puţin dezamăgiţi. Continue reading

12

Altruismul este egoism?

Altruismul este egoism? Dacă altruismul este egoism, este şi egoismul altruism?

Nu, nu-i o joacă de cuvinte… E un subiect cu adevărat înspăimântător. Hai să luăm, băbeşte, definiţiile celor două cuvinte direct din DEX:

ALTRUÍSM s. n. Atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea altora; doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine. – Din fr. altruisme.

EGOÍSM s. n. Atitudine de exagerată preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora. – Din fr. égoïsme.

Continue reading

CLOSE
CLOSE