Tag Archive

Tag Archives for " eşec "
12

Cum să alegi profesia care ți se potrivește – partea a II-a

Profesia care ti se potriveste…

Acum un an, când în sfârșit îmi găsisem jobul perfect, am ținut să dau sfoară-n țara despre secretul din spatele unui loc de muncă ce mi se potrivea. Am scris un articol și de atunci primesc mesaje încontinuu cu tot felul de situații și păreri în legătură cu această misterioasă cale de a găsi profesia sau facultatea potrivită. În principiu mesajele vin din partea elevilor de liceu sau din partea unor studenți care nu știu ce caută la facultatea de biochimioromanoamericanaciberneticoeconomica, pe care au vrut-o părinții. Am scris articolul mai mult din perspectiva personalității și a  modului de gândire pe care le avem, două caracteristici extrem de importante pe care trebuie să le iei în considerare atunci când aplici pentru un loc de muncă.

Și, după enspe mii de mesaje, păreri și frustrări primite, am zis că trebuie să îmi revizuiesc puțin punctele de vedere. Am făcut o mică cercetare, am adăugat, am scăzut, înmulțit și egal, iar situația stă în felul următor:

Majoritatea are undeva pe la 17 ani, 18 ani, exact vârstă care te pregătește de facultate. Alții sunt studenți deja  la școli la care nu au ce căuta, trimiși de părinți doar că să nu rămână copiii lor proști că nu au diplomă. Puțini cred că se fac bani din pasiuni și la vârsta maturității copiii ăștia chiar nu mai știu încotro să meargă. Toate meseriile, după ei, se plătesc prost, la facultate se intră greu, puțini sunt susținuți de cei dragi să facă ceea ce le place, majoritatea dă la o facultate doar că, odată ieșit de acolo, se găsește mai ușor job. Elevii nu primesc consiliere profesională, sau dacă primesc, primesc degeaba. Le intră pe o ureche, iese pe cealaltă. Se plâng la 20 de ani că sunt la o facultate la care nu se potrivesc și că, cea mai mare problemă, habar nu au  ce le place.  Nu își cunosc calitățile, aptitudinile, nu știu la ce sunt buni și ce îi duce capul să facă. Cam trist, nu?

Acum că știm cum stă problemă, să revenim la tine.

Continue reading

3

Esecul este un pas spre succes

Esecul este un pas important spre succes. Un pas pe care foarte mulţi nu-l pot face pentru că adesea acesta este văzut drept obstacolul suprem.

Cei mai mulţi învătăm această lecţie când suntem mici, dar o uităm când îmbătrânim. Majoritatea am învăţat să mergem pe bicicletă la o vârstă fragedă. Mai ştiţi momentul când vi s-au dat jos roţile ajutătoare? N-a fost un moment de demoralizare totală? A fost parcă asemenea unui eşec, nu? Până să vi se dea jos acele roţi „ştiaţi” să mergeţi pe bicicletă iar apoi brusc n-aţi mai putut.

Părinţii au continuat să ne încurajeze chiar şi când ne-au văzut căzând cu bicicleta în repetate rânduri. Veneau în spate şi ţineau de şa. Continue reading

1

Modul în care gândeşti poate face diferenţa între succes şi eşec

Probabil că deja ai observat că am pus cuvântul “poate” în titlu şi poate că te întrebi de ce nu am folosit un titlu precum: “Modul în care gândeşti face diferenţa între succes şi eşec”. Asta pentru că există destule cazuri în care o persoană, deşi nu avea un mod de gândire pus la punct, nu avea nu ştiu ce convingeri sau valori, a reuşit totuşi să facă lucruri destul de interesante şi în unele cazuri chiar să câştige foarte mulţi bani. De fapt, ceea ce am spus mai devreme se leagă cu subiectul pe care l-am abordat într-un articol anterior legat de bani.

Ideea este că fiecare dintre noi îşi doreşte să aibă succes în ceea ce face, cu toţii vrem să reuşim. Atunci, cum se face că unii dintre noi ne tot străduim să facem lucrurile să se întâmple, iar recompensele nu par să fie pe măsură? Într-o oarecare măsură, acest lucru are legătură cu modul în care gândim, care sunt lucrurile pe care ne concentrăm atenţia şi modul în care alegem să fructificăm timpul pe care-l avem. Astfel, mai departe haide să ne orientăm atenţia către oamenii care ştiu să facă asta foarte bine şi cei care nu prea reuşesc să o facă.

Cei care nu prea reuşesc să o facă:

– rămân blocaţi când întâlnesc o problemă;

            – fug de deciziile de care se tem;

            – îşi irosesc timpul liber uitându-se la televizor sau la seriale;

            – obişnuiesc să trăiască în trecut;

– consideră că sunt experţi în ceea ce fac;

– la prima greşeală pe care au făcut-o, au renunţat complet;

– cred că succesul se află doar la sfârşitul călătoriei;

– îţi orientează atenţia 100% pe a face bani;

– atunci când văd ceva ce nu înţeleg, se descurajează foarte repede;

– le place să vorbească şi să fie auziţi;

– încearcă să-şi atingă obiective mari dintr-un singur pas;

– au aşteptări în legătură cu evenimentele prin care trec;

– vor să obţină respect;

– sunt plătiţi în funcţie de cât muncesc;

– vor mereu să fie în faţa celorlalţi;

– îi lasă pe ceilalţi să ia decizii în locul lor;

Cei care reuşesc să o facă foarte bine:

– îşi îndreaptă atenţia către ceea ce se poate face atunci când întâlnesc o problemă;

            – îşi înfruntă fricile;

            – îşi folosesc timpul liber pentru a învăţa sau a încerca ceva nou;

            – trăiesc cu mintea în prezent, învăţându-şi lecţiile din ceea ce s-a întâmplat în trecut;

            – îşi dau seama că încă mai au lucruri de învăţat;

– chiar dacă au dat greş de o mie de ori, tot caută cum să înveţe şi să facă lucrurile diferit;

– îşi setează puncte în care se bucură de drumul pe care l-au parcurs până atunci, până să ajungă la sfârşitul călătoriei;

– caută să facă ceva pentru ceilalţi, ceva care să facă diferenţa în această lume;

– atunci când văd ceva ce nu înţeleg, devin curioşi să afle mai multe;

– le place să comunice şi să asculte;

– îşi împart obiectivele mari în obiective mai mici şi le ating pas cu pas;

– caută să se pregătească pentru situaţii neaşteptate;

– câştigă respectul celor din jur;

– sunt plătiţi în funcţie de rezultatele pe care le obţin;

– vor să-i ajute şi pe ceilalţi să ajungă în faţă;

– ştiu ce-şi doresc şi iau singuri decizia corectă;

Uitându-te pe aceste liste, în care te regăseşti mai mult? Unde ai vrea să faci o schimbare în viaţa ta? Care-i primul pas pe care îl vei face astăzi? Dar al doilea pe care îl vei face mâine, pentru a face această schimbare posibilă în viaţa ta?

5 Moduri de a merge înainte după ce experimentezi un eșec

Do not give up, words on blackboard

”Eşecul e pur şi simplu şansa de a încerca din nou, de data asta cu mai multă inteligenţă.” – Henry Ford

Îi aud pe unii oameni spunând că în viața asta trebuie să ai și noroc, că trebuie să ai șansa să faci ceva în viață și că unii dintre noi nu au această șansă… Primul lucru la care mă gândesc este faptul că acei oameni nu au riscat cu adevărat niciodată în viața lor, că toate șansele au trecut pe lângă ei și că acestea au fost culese de alții. De ce cred asta? Pentru că dacă riști cu adevărat în această viață, este o chestiune de timp până când ”te arzi”, până când experimentezi un eșec! Dacă acei oameni despre care spuneam ar fi riscat cu adevărat, ar fi înțeles faptul că succesul nu merge decât împreună cu eșecul. Acei oameni ar fi înțeles astfel faptul că pentru a prinde un pește mai mare, trebuie să-i prinzi prima dată pe cei mici, iar asta înseamnă de multe ori să cazi în lac și să te faci ”fleașcă”. Continue reading

4

Am eșuat. Și ce? Capul sus și de la capăt!

În Dex, eșecul este definit ca insucces, nereușită într-o acțiune. Totuși, nu scrie nicăieri că odată cu această provocare trebuie să renunți. Dacă înlături «–in-ul » din insucces, rămâi cu succesul. Iar din definiția “nereușită într-o acțiune” îți poți da seama că undeva la modul tău de lucru, ai făcut ceva greșit. Dacă vrei să rămâi cu o reușită e necesar să schimbi acțiunea, nu să renunți.

Știi de ce sunt doar 2% din oameni bogați, de succes și au rezultate remarcabile în domeniile în care activează? Nu sunt cei mai deștepți sau cei mai norocoși, ci sunt acea parte din populație care perseverează și își schimbă strategia de mii de ori, până când reușesc. Continue reading

4

De ce este important să ai un scop mare în viaţă?

Văd zilnic pe stradă oameni serioși, apăsați, cu mersul lent sau rapid, înjurând sau judecând sistemul, traficul și alți semeni. Acești oameni se încruntă când plătesc facturile, se plâng la zece minute și văd probleme la fiecare pas.

Ce legătură are asta cu scopul mare a fiecăruia? Când nu tinzi spre idealuri înalte, te împiedici de mărunțișuri. Nu susțin că problemele tale nu ar fi serioase, ci doar că în absența unui scop, le privești ca fiind catastrofale.

Dacă știi pentru ceea ce trăiești și care sunt visele tale, vei avea la fel de multe dificultăți, dar ți se vor părea mărunte în comparație cu țelul tău măreț și vei face tot ceea ce îți stă în putință  pentru a trece peste orice obstacol care ți se pune în cale.

Unii recunosc, alții evită răspunsul, însă toată lumea știe cât este de important să știi unde vrei să ajungi și pentru ce lupți. Majoritatea se împiedică la descoperirea acestui scop, așa că hai să vedem cum îl poți afla cât mai ușor. Continue reading

4

Povestea vânzătorului de hotdogi

Un bărbat care locuia pe marginea unui drum vindea hotdogi foarte buni. A pus semne pe marginea autostrăzii şi şi-a făcut reclamă în ziar spunând cât de buni erau.

Stătea pe marginea drumului şi striga: „Cumpăraţi un hotdog bun?” Iar oamenii se opreau şi cumpărau. Având succes, a crescut comenzile de carne şi de chifle şi a cumpărat chiar şi un stand mai mare pentru a se ocupa de afacerea lui în dezvoltare.

În cele din urmă, l-a luat ca ajutor pe fiul lui care venise de la facultate. însă apoi s-a întâmplat ceva: fiul i-a zis: „Tată, n-au auzit la radio şi n-ai văzut la televizor? Trecem printr-o criză economică gravă şi situaţia internaţională este groaznică. Iar cea internă este şi mai rea!” Continue reading

1

Când lucrurile nu merg bine…

… trebuie să ne păstrăm optimismul şi să nu intrăm în panică. Ok, uşor de zis şi greu de făcut. Se pare că majoritatea oamenilor au tendinţa de a se demoraliza şi panica atunci când un lucru, cât de mic, nu le iese aşa cum au dorit. E ceva total greşit, şi o sa vedem în continuare de ce.

Câteva dintre motivele pentru care lucrurile nu ies mereu aşa cum ne aşteptăm
Continue reading

3

Blocarea pe ţintă sau „De ce ţi-e frică, nu scapi!”

Am avut, acum o vreme, o revelaţie. Mă rog, nu chiar revelaţie, pentru că asta vă poate duce cu gândul undeva prea departe, unde nu se ajunge uşor.

Mi s-a proptit, deci, înaintea judecăţii, o întrebare pe care am catalogat-o ca fiind dificilă (am darul ăsta, de a amănunţi nejustificat despre lucruri). Luată cu copy-paste, întrebarea era cam aşa:

– Tati, ştii ce nu-nţeleg eu? (…capcană retorică…) Pomii sunt destul de rari (pre-argumentare). Cum se face că aproape toate maşinile care ies de pe drum intră direct în copaci?

Continue reading

CLOSE
CLOSE