Tag Archive

Tag Archives for " experiment "
1

Tocilar într-ale dezvoltării personale anunță experiment!

Zilele ăstea mă dedic transformării mele într-un giver în toată puterea cuvântului și am mare nevoie de ajutorul tău. Explic mai jos toate detaliile. Dacă nu știți ce anume este un giver, am scris mai multe aici.

Pe scurt însă, el este omul care oferă fără să se aștepte la nimic înapoi și doar pentru că iubește să îi ajute pe cei din jurul lui. Citind cartea lui Grant – Give and Take – care descrie comportamentul și caracterul unui giver, mi-am dat seama că eu sunt tipul acesta de persoană. Problema este că traiul în comunitățile românești mici în care am crescut m-a învățat că „dacă ești bun ești luat de prost”, „să nu ai încredere în nimeni”, „oamenii buni termină ultimii”, etc. Ție îți sună cunoscute asemenea idei și expresii? Din câte știu eu, ele sunt foarte des întâlnite în multe contexte.

Continue reading

2

De ce salariații își pierd motivația și antreprenorii nu?

Se numește „contraparazitism„, un termen inventat de expertul în psihologie animală Glen Jensen și se referă la constatarea că multe animale preferă mai degrabă să-și câștige mâncarea decât să le fie oferită gratuit.

S-au făcut nenumărate experimente și toate duc spre același rezultat: animalele vor să „facă ceva” pentru mâncarea lor.

Experimentele decurg astfel: unui papagal i se dau zilnic semințe de mâncare, la ore fixe. El, de foame, le mănâncă.

Într-o zi nu i se mai dau semințele la orele obișnuite, ci i se dă un mic „aparat” pe care trebuie să apese cu ciocul pentru ca o sămânță să-i „fie dată” de către aparat. Continue reading

6

Oare chiar există noroc? Un experiment cu şi despre noroc…

De mici ni se implementează în cap conceptul de „noroc”, despre care ştim foarte clar câteva lucruri:

1. Norocul apare doar când vrea el, nu-l putem „face” sau „aduce” în viaţa noastră.

2. Norocul mereu aduce lucruri bune.

3. Dacă cineva are mai mult noroc ca altcineva, cel norocos e mai bun.

4. Când se întâmplă ceva rău, atunci „n-ai avut noroc”.

Dar oare e chiar aşa? Se pare că nu… Continue reading

1

4 asemănări geniale între tine şi maimuţe

Se tot spune că oamenii provin din maimuţe, dar hai să-ţi spun patru poveşti geniale cu maimuţe în lumea modernă…

Tu va trebui doar să vezi asemănările între maimuţe şi oameni.

1. Maimuţele şi jetul de apă rece

Se dă următorul experiment: Într-o cuşcă au fost plasate 5 maimuţe. De o funie de sus se agaţă o banană. Cum una din maimuţe sare să ia banana, toată cuşca este stropită cu un jet de apă rece.

După o vreme, când o altă maimuţă repetă încercarea, vine încă un jet de apă rece, şi tot aşa mai departe. Se ajunge la momentul în care, în încercarea de a preveni urmările, în cazul în care o maimuţă mai decide să sară la banană, celelalte o iau la bătaie. Experimentul continuă cu înlăturarea jetului de apă şi înlocuirea unei maimuţe din cuşcă cu alta nouă. Continue reading

6

Cum să formulezi un obiectiv în 5 paşi

Tu ştii să îţi stabileşti obiectivele? Dar să le formulezi?

Eu am învăţat să fac acest lucru la facultate, printr-un exerciţiu simplu care se poate aplica atât în plan personal, dar mai ales profesional.

Primul meu obiectiv pe care l-am trecut prin cei 5 paşi a fost cel de a-mi creşte încrederea în forţele proprii. Cei apropiaţi îmi repetau mereu să am mai multă încredere în mine, dar drumul de la a zice, până la a face nu e chiar uşor.
Continue reading

7

Experimentul gândirii pozitive

Bă, în ţara asta de rahat nu poţi să faci nimic! Tu nu vezi?! Du-te bă afară! Pleacă! E mai simplu afară. Şi nu te chinui cu ăştia.

OK. Asta e o parte din realitatea din jurul nostru. Ce (ne) facem?

Am 2 filme pentru tine + un experiment. În filmul 1, fără vreo pretenţie de analiză riguroasă, vizionăm împreună 4 scene, adică alternative de comportament la „statusul” descris mai sus. Vezi că e mai mult o glumă, nu o lua prea tare în serios. Apoi am pregătit filmul 2 – dacă ai chef şi timp de ajuns până acolo. La final o să vezi şi experimentul pe care ţi-l propun.
Continue reading

14

Motivonti caută 3 fumători înrăiţi care vor să se lase de fumat!

M-am gândit să fac un experiment! Tot mai des în jurul meu aud despre cartea lui Allen Carr („În sfârşit, nefumător. Metoda uşoară a lui Allen Carr„) şi despre faptul că în 90% din cazuri cititorul se lasă de fumat.

Atunci am zis: Sunt destui oameni ce vor să se lase de fumat şi spun că nu pot… Ce-ar fi să le dăm un exemplar cartea lui Allen Carr şi să vedem dacă acel 90% e real?

Aşadar Motivonti caută 3 fumători înrăiţi care vor să se lase de fumat! Dacă eşti unul din ei filmează-te spunându-ne următoarele: nume (sau poreclă), câţi ani ai (măcar cu aproximaţie), de cât timp fumezi, cât fumezi / zi şi încă ceva – ce vrei tu. Continue reading

6

Experiment social

Ți s-a întâmplat vreodată să nu fii mulțumit de tine, să ai impresia că orice acțiune pe care încerci să o desfășori se lovește de o oarecare rutină, de un anumit tipar care a dus până acum la greșeli dar pe care nu reușești să îl schimbi? Mie mi s-a întâmplt și mă lupt pe cât posibil să scap de hiba asta a personalității mele.

Dacă nu ai înțeles ce vreau să spun, hai să îți dau un exemplu concret: Cunoști pe cineva și te comporți într-un anumit fel. Rezultatul nu e tocmai fericit, indiferent dacă era cineva de sex opus sau un om care ți-ar fi putut deschide uși mai departe. Treci peste eșecul social, însă data viitoare când ți se ivește aceeași ocazie te comporți exact la fel, poate chiar te gândești că cine te place, te place așa cum ești. Și ajungi la același rezultat nefericit.
Continue reading

CLOSE
CLOSE