Tag Archive

Tag Archives for " fericire "
12

Cum să alegi profesia care ți se potrivește – partea a II-a

Profesia care ti se potriveste…

Acum un an, când în sfârșit îmi găsisem jobul perfect, am ținut să dau sfoară-n țara despre secretul din spatele unui loc de muncă ce mi se potrivea. Am scris un articol și de atunci primesc mesaje încontinuu cu tot felul de situații și păreri în legătură cu această misterioasă cale de a găsi profesia sau facultatea potrivită. În principiu mesajele vin din partea elevilor de liceu sau din partea unor studenți care nu știu ce caută la facultatea de biochimioromanoamericanaciberneticoeconomica, pe care au vrut-o părinții. Am scris articolul mai mult din perspectiva personalității și a  modului de gândire pe care le avem, două caracteristici extrem de importante pe care trebuie să le iei în considerare atunci când aplici pentru un loc de muncă.

Și, după enspe mii de mesaje, păreri și frustrări primite, am zis că trebuie să îmi revizuiesc puțin punctele de vedere. Am făcut o mică cercetare, am adăugat, am scăzut, înmulțit și egal, iar situația stă în felul următor:

Majoritatea are undeva pe la 17 ani, 18 ani, exact vârstă care te pregătește de facultate. Alții sunt studenți deja  la școli la care nu au ce căuta, trimiși de părinți doar că să nu rămână copiii lor proști că nu au diplomă. Puțini cred că se fac bani din pasiuni și la vârsta maturității copiii ăștia chiar nu mai știu încotro să meargă. Toate meseriile, după ei, se plătesc prost, la facultate se intră greu, puțini sunt susținuți de cei dragi să facă ceea ce le place, majoritatea dă la o facultate doar că, odată ieșit de acolo, se găsește mai ușor job. Elevii nu primesc consiliere profesională, sau dacă primesc, primesc degeaba. Le intră pe o ureche, iese pe cealaltă. Se plâng la 20 de ani că sunt la o facultate la care nu se potrivesc și că, cea mai mare problemă, habar nu au  ce le place.  Nu își cunosc calitățile, aptitudinile, nu știu la ce sunt buni și ce îi duce capul să facă. Cam trist, nu?

Acum că știm cum stă problemă, să revenim la tine.

Continue reading

Pentru tine, săptămâna viitoare workshopul Managing Happiness and Resilience

Dacă întrebarea ”Cum pot să fiu mai fericit?” te atinge și trezește în tine alte întrebări, ai oportunitatea perfectă să primești cele mai pertinente răspunsuri la unul dintre cele mai importante evenimente de dezvoltare personală ale anului.

Este vorba despre Workshopul Managing Happiness and Resilience susținut de Eiji Han Shimizu pe 22 și 23 septembrie în București, la ConnectHub.

Eiji este trainer certificat în Psihologia pozitivă la University of Pennsylvania, producător multipremiat, scriitor. Focusul muncii sale este cea mai importantă emoție umană: fericirea.

Împreună cu călugari ZEN și cercetători, a dezvoltat o serie de ateliere de lucru pentru a crește abilități legate de fericire într-o formă interactivă și practică. Mai multe corporații, universități și ONG-uri folosesc metodele lui pentru a-și ajuta echipele (Google, NHK Enterprises, Venture Bank).

Îl puteți vedea vorbind live la TED aici.

Pe 22 septembrie, Eiji va acoperi aria de abilități intra-personale pentru reducerea stresului (mindfulness, rezistența emoțională, optimism), iar pe 23 septembrie veți exersa abilități inter-personale pentru reducerea stresului (compasiune, recunoștință, misiune personală). Acest workshop a fost livrat în țări din Asia și SUA, în corporații si universități la peste 1000 de participanți cu un grad de satisfacție ridicat.

Locurile la workshop sunt limitate așa că rezervă-ți un loc cât mai repede. Pentru înscrieri intră click aici.

Când termini cu dezvoltarea personală, să-mi spui și mie!

Când termini cu dezvoltarea personală, să-mi spui și mie, poate ne apucăm împreună de treabă!

Da, aici pe Motivonti, blogul tău de dezvoltare personală, te întreb pe tine, tu ai făcut ceva, concret, ai schimbat ceva la tine atât de profund încât să nu mai ai nevoie de scheme logice, de tipare, ci pur și simplu să funcționezi altfel (mai bine) doar pe pilot automat și fără ca vreodată să te mai întorci la vechiul tu? Continue reading

1

5 lucruri mărunte de care probabil ai uitat

Foloseşte la maximum resursele la care ai acces

Am observat că foarte mulţi oameni sunt de cele mai multe ori uimiţi atunci când văd o persoană care suferă de un handicap fizici şi care dă semne clare că este fericită. Cum poate o persoană care se află într-o astfel de situaţie, fiind restricţionată din punct de vedere fizic, să fie fericită? Cel mai probabil, răspunsul se află în modul în care această persoană reuşeşte să folosească resursele pe care le are la dispoziţie. Stevie Wonder era orb şi asta nu l-a împiedicat să-şi folosească la maximum auzul pentru a-şi exprima pasiunea sa pentru muzică. Iar asta i-a adus 25 de premii Grammy. Continue reading

Lecție despre fericire

De curând, neașteptat, am primit o lecție valoroasă despre fericire pe care m-am străduit să o pun în cuvinte, într-un articol, aici, pe blog. Apoi am fost curioasă să aflu și lecțiile altora despre fericire. E un text mai lung ca de obicei în care eu și alți câțiva fericiți am răspuns, practic, la aceeași întrebare: Care este cea mai „cu greutate” lecție despre fericire pe care ai primit-o sau ai oferit-o? Continue reading

1

5 sfaturi nesănătoase pentru viață fericită

Renumitul mitolog Joseph Campbell spunea “dacă poți vedea calea din fața ta, înseamnă că aceasta nu este drumul tău.” 

Eu nu am primit o zonă de confort în care să pot trăi. Așa că a trebuit să îmi viața în mâini de la 22 de ani și să îmi construiesc în primul rând identitatea, valorile, mentalitatea și apoi cariera, relația, stare de bine etc.

Pe drumul meu, fără puncte de reper și fără cine știe ce sprijin, de multe ori m-am simțit confuză. Așa că am căutat păreri și experiențe în cuvintele celor din jur. Din fericire, unii m-au ghidat pe calea bună pentru mine. Majoritatea insă, au căutat să mă impregneze cu propriile lor temeri și limitări.

În cazul în care și tu ești un om cu voință dar fără mult sprijin, cred că rândurile de mai jos te pot ajuta.

Deci, eu vorbesc din experiența mea care nu trebuie neapărat să definească exeriența altui om. Dacă totuși ai dat și tu peste presiunea socială a lui „nu se poate” sau „mai bine stai în banca ta”, cred că cuvintele de mai jos te pot ajuta.

Iată care sunt cele mai mari 5 mituri despre viață pe care le-am auzit:

1. Viața este despre bani, bani, bani și doar bani! 

Această idee merge mână în mână cu acel concept de viață în care muncești de-ți ies ochii la 20 – 40 de ani apoi, milionar fiind, te retragi pe o plajă pustie și bei Mojito toată viața ta. 

În realitate, o parte semnificativă din viață este despre a-ți găsi pasiunea și despre a o practica cu drag. Mă refer la misiunea ta personală, motivul ăla pentru care te-ai născut în primul rând pe planeta asta, ce anume îți place să faci și ai face orice s-ar întâmpla.

Banii sunt o invenție umană. Necesari pentru a supraviețui în lumea modernă, banii nu ne pot oferi un confort psihic mai mare decât baza supraviețuirii.

Există sute de pagini de studii care ne arată aceeași concluzie: e bine să ai bani cât să trăiești decent, mai departe ei nu ne mai pot ajuta cu nimic.

Și apropo de planul ăla 20 – 40, 40 – până la adânci bătrâneți. Dacă iți sacrifici 20 de ani din viață pentru a face bani renunțând la ceea ce îți place (sau poate nici măcar descoperind) s-ar putea să te trezesti la 40 cheltuind pe doctor și terapeut mai toți banii pe care i-ai strâns până atunci. Ca să nu mai zic că poate te trezești singur cuc și posomărât că ți-ai sacrificat prezentul pentru un viitor pe care nu ai cu cine să îl imparți.

2. Un om iscusit trebuie să fie un rechin.

Eu am fost născută în comunism, o perioadă în care părinții se fereau de proprii lor copii de frică să nu fie turnați la Securitate și oamenii făceau trafic de influență ca să poată pună un pic de carne pe masă, măcar în weekend.

Apoi a urmat generația anilor ’90 în care au prosperat mai mult oportuniștii și mai puțin oamenii care vroiau doar să își vadă de treabă. Așa că mulți români au rămas cu gândul ăsta” Ca să te descurci trebuie să dai din coate, să fii lunecos și viclean.”

Dar hai să îți zic ceva. Calitatea vieții este dată de micile momente pe care le împarți cu ceilalți. 

Dacă îmbrățișezi o filozofie de rechin, vei trăi singur, neîncrezător în ceilalți, mereu armat de teamă că roata se întoarce și într-un final vei deveni urât de cei din jurul tău.

Mai bine comportă-te cu ceilalți exact așa cum ți-ai dori să fii tu tratat. În felul ăsta o să ai de câștigat pe termen lung mult mai multe decât câstigă un rechin pe termen scurt. Viața este o cursă de durată lungă, nu un sprint și construcția unei vieți temeinice se face pe o bază stabilă la care vei lucra împreună cu toți cei care sunt în jurul tău.

3. Oamenii care evoluează sunt / devin niște fițosi.

Să spunem că ai o întâlnire la etajul 3 într-o clădire și mergi împreună cu altcineva. În timp ce tu te pui confortabil în fața liftului și apeși pe buton, persoana respectivă îți spune: “eu mă duc pe scări, nu am făcut suficient sport azi.”

Cum te simți? Ca omul delăsător care nu se provoacă suficient?

Acum imaginează-ți că tocmai tu devii acel om care merge pe scări. Cum crezi că se simt cei care încă își petrec viața ca o așteptare în fața unui “lift” al norocului?

Și uite de aceea, de multe ori oamenii care încep să facă dezvoltare personală, care devin conștienți și focusați pe a fi mai buni, sunt considerați fițoși de cei din jur. Să nu cazi în capcana respectivă și ia scările alea la picior. Te pot asigura din proprie experiență că la fiecare etaj vei da de oameni tot mai faini cu care vei creste împreună, fericiți și armonioși.

4. Nu te întinde la lucruri mari, un compromis este mai bun decât un obiectiv ratat. 

Adică, ține capul la cutie si nu te avânta la prea multe lucruri. Acum 10 ani am trecut printr-o provocare care mi-a schimbat viața. Iubitul meu de atunci a murit pe loc într-un accident de mașină, iar eu am rămas traumatizată atât de tare încât aveam atacuri de panică de fiecare dată când o relație nouă se întrezărea.

Astăzi, la 31 de ani sunt măritată cu un om extraordinar și în curând o să avem primul nostru bebe.

Pe drumul pe care l-am urmat, de la teama paralizantă la relație sănătoasă, am întâlnit o multitudine de oameni care îmi spuneau lucruri precum: “bărbații sunt ..” – și orice urmează este o prejudecată – sau “femeile sunt..” sau “esti prea pretențioasă, o să rămâi singură așa.” etc.

Toți acesti oameni m-au sfătuit să fiu mai “realistă” și mai potolită. În definitv, doar nu vreau să mă mărit cu Superman?

Eu m-am încăpățânat. O să fie un om așa cum îmi doresc sau nu o să fie deloc. Nu fac compromisuri la omul cu care urmează să imi petrec toată viața.

Ghici cine este mai bine și mai fericit acum?

E adevărat ca pentru lucrurile cu adevărat bune în viață uneori trebuie să aștepți mai mult și să muncești mai mult, dar la final merită cu vârf și îndesat.

5. Orientează-te spre rezultate rapide. Ia un credit, ia un job. 

Cumva societatea ne-a inoculat ideea că, dacă până la 30 de ani nu suntem “așezați la casa noastră”, nu suntem specimene destul de bune ale umanității.

Așa că mulți tineri, din momentul în care termină facultatea, se grăbesc către o slujbă sigură, un credit pe 30 de ani și o relatie (vezi punctul 4 pentru exemplu aici).

Problema este că acest drum nu este al tău, ci un șablon prestabilit care poate o să îți placă, dar poate nu. Cel mai important lucru în viața asta este să fii fericit. Și asta nu se poate face decât în momentul în care ȘTII CINE EȘTI și implicit CE VREI.

Și cum să faci asta, dacă fără să stai prea mult pe gânduri sari pe soluțiile cele mai ușoare care ți-au fost date?

Pentru a știi ce vrei, este important să treci printr-un traseu de explorare și descoperire. Unii au norocul să facă asta de mici, majoritatea însă nu reușesc să ajungă la libertatea de a explora până la maturitate.

Explorarea poate fi facută indiferent de vârstă și este important să o faci măcar o dată în viață. Nu este nimic mai trist decât un om care iși dă seama la 40 de ani* că este un străin în viața lui.

Cam astea sunt ideile cele mai nocive pe care le-am primit ca sfaturi. La început, le-am ascultat și intors pe toate părțile. Chiar am avut momente când am simțit că eu sunt în neregulă pentru că nu reușesc să le adopt ca principii de viață. Acum însă, cum le aud, cum plec de lângă ele și persoanele care le spun. Viața mea este savuroasă și împlinitoare tocmai pentru că mi-am construit propriile idei și propria cale.

*Cititorii cu vârsta în jur de 40 de ani s-au simțit atinși de fraza de mai sus. Îmi pare rău, intentția mea a fost de a-i responsabiliza pe cei de 20 de ani, așa cum eram și eu la vârsta căutarilor mele. Am văzut de asemenea oameni de 40 de ani care și-au dat seama atunci că viața lor nu este așa cum ar fi visat-o. Nu este o descoperire ușoară. Dar, după cum scriam mai sus, explorarea poate fi facută la orice vârstă și important este să o faci măcar o dată în viață. 

2

Zâmbete străine

Azi am simţit pe propria-mi piele puterea zâmbetului, şi nu a unuia… ci a vreo 5. Şi nu venite din partea prietenilor, ci a oamenilor necunoscuţi. Hai să vă povestesc despre zâmbete străine:

Duminică, 8 decembrie 2013, ora 11.30. O zi puţin înnorată, oameni puţini pe stradă şi trişti… gri… supăraţi. Ajung la metrou şi mă aşez liniştită pe peron, aşteptând metroul. Soseşte după aproximativ 4-5 minute. Aproape gol. Mă urc, îmi dau ghiozdanul jos de pe umăr şi mă aşez pe un scaun. După 2-3 staţii se umple; îmi dau iPod-ul la maxim si stau la locul meu. La un moment dat ridic ochii din pământ şi văd cum îmi zâmbeşte o doamnă. Continue reading

8

E simplu. Fii fericit!

Vrei să ai succes într-un anumit domeniu al vieții tale? Dar în toate? Ce-ar fi dacă ai reuși în toate aspectele importante? (Iubire, carieră, bani, sănătate și mai adaugă ce e important pentru tine). Cum ar fi dacă ți s-ar da oportunitatea să ai tot ce îți dorești tu? Ce ai vrea cu adevărat?

Știi cum poți să ai toate astea? E simplu. Fii fericit!

“Voi fi fericit atunci când…”

Atunci când…ce? Chiar crezi că atunci vei fi fericit sau doar te păcălești amânând starea de bine? Fii sincer cu tine însuți.

De ce să aștepți până când termini facultatea, îți dai demisia, devii milionar, te căsătorești, mergi în vacanță pentru a fi fericit? Trezește-te române! Fericirea e o stare, nu o medalie ce o obții.

Nu lucrurile pe care ți le dorești îți vor aduce fericirea, ci fericirea îți va aduce la picioare ceea ce-ți dorești.

Voi fi fericit atunci când… decid eu să fiu fericit. Cam așa stau lucrurile. Până când nu ești tu hotărât, vei amâna până și fericirea. Continue reading

2

Modelele de atracţie

Am întâlnit în cuprinsul diverselor materiale pe care le-am citit un concept interesant – atractorii (modelele de atracție). Am considerat că acest concept merită să fie împărtășit deoarece poate avea o aplicabilitate imediată în viața fiecăruia dintre noi.

Ce sunt aceste modele de atracție și ce aplicabilitate au ele în dezvoltarea noastră personală?

Voi încerca să ofer o explicație rațională și edificatoare asupra acestora în rândurile următoare.

Psihiatrul David Hawkings în cartea sa – „Putere versus forță” definește modelele de atracție sau atractorii ca fiind acele „modele identificabile care rezultă dintr-o masă de date aparent fără semnificație”. Cu alte cuvinte, în tot ceea ce pare a fi haos, există o ordine ascunsă. Această afirmație este susținută și de teoria dinamicilor non-lineare care explică faptul că în univers nu există haos, „aparenta dezordine fiind datorată mai degrabă limitelor percepției umane obișnuite”. Continue reading

1 2 3 5
CLOSE
CLOSE