Tag Archive

Tag Archives for " motivatie "

Motivația de a trăi în patru pași importanți

Motivația prin definiție este totalitatea motivelor sau mobilurilor (conștiente sau nu) care determină pe cineva să efectueze o anumită acțiune sau să tindă spre anumite scopuri.

În cazul acesta „cineva” sunt peroanele care  îşi stabilesc un scop precis şi reuşesc să-şi controleze emoţiile şi sentimentele, să treacă peste frustrări şi să rămână focalizate asupra scopului propus.

Cum clasificăm și aplicăm motivația de a trăi în patru pași importanți

Acestea reuşesc în viaţă cel mai bine. Motivaţiile diferă de la o persoană la alta și sunt clasificate în mai multe categorii dar toate au un punct comun motivația de a trăi:

Pasul #1- Motivaţia de a trăi cu pasiune

Această motivație poate determina o fiinţă să se angajeze într-o luptă pe viaţă şi pe moarte spre exemplu cu o boală şi să facă eforturi uimitoare pentru ca să treacă peste aceasta şi să reuşească, atunci când nimeni nu credea că este posibil.

Pentru unii motivația de a trăi cu pasiune ar putea însemna:

familia. Sunt oameni care din dragoste pentru ei înșiși și pentru familia lor, fac din fiecare zi o zi specială și pun pasiune în toate interacțiunile cu membrii familiei lor. Pentru ei familia este motivul cel mai important din viață.

munca: sunt oameni care sunt dedicați muncii lor și fac asta zilnic cu pasiune pentru muncă, pentru că le place ceea ce fac și aceasta reprezintă motivația lor cea mai puternică.

Oamenii care și-au descoperit menirea sunt cei care știu că viața merită trăită indiferent cum ar fi ea și că fiecare strop de pasiune și dedicație investite se vor întoarce în viețile lor înzecit. Oamenii care știu că indiferent dacă afară plouă sau e soare, întotdeauna e bine să ai un zâmbet pe buze și să te bucuri de tot ceea ce îți oferă natura, viața, destinul. Sunt oameni care în pofida necazurilor și a eșecurilor continuă să facă ceea ce știu să facă cel mai bine și lucrul de care sunt fermecați.

Nu este greu să aplicăm această motivație de a trăi cu pasiune, aici regăsim pasiunea pentru familie sau pentru muncă, sau ceea ce realizăm în viață trebuie să dedicăm familiei și bineînțeles nouă.

Pasul #2- Motivația dorinței

Ce este o dorinta?  Toate dorințele noastre sunt nevoi care părăsesc nivelul nevoilor firești și încep să fie raportate la planul social. Spre exemplu am nevoie de o mașină de călcat, e perfect logic, normal, natural. De fapt, nevoia migrează și se transformă în dorință. Din acel moment, ea nu mai este naturală. Din acel moment, e ca un spin intrat prin piele, asa ca nu o sa îți mai dea pace până când nu îl scoți, până când nu îți împlinești această dorință.  După ce ai împlinit dorința esti fericit deci împlinit dintr-un punct de vedere.

dorința senzuală, ceea ce înseamnă dorinţa de a fi cu fiinţa iubită, chipul şi corpul lor atrag întotdeauna atenția cât și pasiunea sau dorința, aparent din senin, o putere gigantică de acţiune, toate acestea sub imboldul  dorinţei de a fi cu iubitul(a).

dorința materială care este tot o dorință, aceasta aduce la realizare socială sau profesională, depinde de ce valori vrei să atingi în viață. Uneori dorința materială poate fi chiar nebenefică pentru conștiința omului.

Pasul #3- Motivația iubirii

Există şi fiinţe la care iubirea este mai presus de orice, purtându-le parcă pe aripi spre realizări excepţionale. Iubirea e o motivație supremă a vieții, de indată ce vom fi motivați de iubire, de îndată ce ne dorim s-o atingem, s-o simțim noi înșine, să ne comportăm cu iubire, să o așternem în fapte și-n gânduri, ne îndepărtăm de emoționalitatea autodistructivă, de prejudecăți, de așteptări sterile sau de blocaje, inerente existenței. Dacă motivul pentru fiecare acțiune a noastră ar fi iubirea necondiționată am atinge stări interioare pe care le căutăm azi în lumea materială, în oamenii din jurul nostru, în cele trecătoare și schimbătoare. Iubirea aproapelui este motivația supremă, care odată știută vom fi cele mai fericite si mai motivate persoane din această lume.

În acest caz, multe din transformările care se produc dintr-un nesfârşit elan de a dărui într-o formă sau alta iubire, sunt motivații care se transformă în acţiuni caritabile. Cei care produc aceste stări sunt eliberați și ușurați de o povară care au dus-o până în acel moment.

Pasul #4- Motivația spirituală

Mai rar, din păcate apare motivaţia spirituală. Impulsul de a fi un adevărat Om, de a descoperi scânteia de divinitate din propria fiinţă este profund înrădăcinat în fiecare dintre noi, dar numai anumiţi oameni sunt suficient de mult motivaţi de acest impuls divin transformator.

Iubirea e o cale, e o alegere grea, dar una care ne poate duce la un nivel de conștiință, înțelegere, toleranță, răbdare și înțelepciune pe care nu le putem imagina în afara practicii. Noi vorbim cu toții despre iubire, pare că știm multe despre ea, dar – a o cunoaște în expresia ei de câmp al conștiinței, de prezență puternică și trăire – e ceva ce există, practicând-o ca motivație pentru toate acțiunile, gândurile și experiențele noastre, fără excepție.

Un text de Maria Ciobanu

Schimbarea stilului de a mânca

Schimbarea stilului de a mânca poate fi o decizie pe care să o luăm într-o perioadă destul de scurtă (mai ales când avem motive serioase să facem acest lucru), însă, cu siguranţă, nu se poate întâmpla efectiv într-un termen foarte scurt.

Schimbarea la care mă refer aici nu include adoptarea vreunei diete drastice în scopul de a pierde kilograme, ci la adoptarea unui stil de alimentaţie care să ne aducă mai aproape de starea noastră optimă de sănătate (care aduce după sine şi pierderea în greutate).
De ce nu se poate întâmpla într-un termen scurt? Continue reading

5 Moduri de a merge înainte după ce experimentezi un eșec

Do not give up, words on blackboard

”Eşecul e pur şi simplu şansa de a încerca din nou, de data asta cu mai multă inteligenţă.” – Henry Ford

Îi aud pe unii oameni spunând că în viața asta trebuie să ai și noroc, că trebuie să ai șansa să faci ceva în viață și că unii dintre noi nu au această șansă… Primul lucru la care mă gândesc este faptul că acei oameni nu au riscat cu adevărat niciodată în viața lor, că toate șansele au trecut pe lângă ei și că acestea au fost culese de alții. De ce cred asta? Pentru că dacă riști cu adevărat în această viață, este o chestiune de timp până când ”te arzi”, până când experimentezi un eșec! Dacă acei oameni despre care spuneam ar fi riscat cu adevărat, ar fi înțeles faptul că succesul nu merge decât împreună cu eșecul. Acei oameni ar fi înțeles astfel faptul că pentru a prinde un pește mai mare, trebuie să-i prinzi prima dată pe cei mici, iar asta înseamnă de multe ori să cazi în lac și să te faci ”fleașcă”. Continue reading

1

Motivația intrinsecă vs motivația extrinsecă

În ultima perioadă, citesc cărți care mă schimbă puțin câte puțin. Acum câteva săptămâni v-am povestit despre Give and Take de Adam Grant, iar articolul îl puteți găsi aici.

Azi vreau să vă povesc despre Drive, o carte scrisă de Daniel Pink, care a reușit să contureze într-o teorie foarte interesantă studii pe care psihologii le-au făcut în ultimii 30 de ani.

Continue reading

1

Pe tine ce te motivează? Plăcerea sau durerea?

Plăcerea sau durerea? Tu pe care dintre cele două o preferi?

“Plăcerea, desigur!” – este răspunsul pe care-l primesc de la prieteni atunci când îi întreb.

Dar oare este așa? S-ar putea să ai o surpriză însă cei mai mulți dintre oameni (80% conform “Putere Nemărginită” – Anthony Robbins) sunt stimulați mai puternic de durere decât de plăcere.

Atunci când sunt constrânși, stresați, supărați sau poate chiar furioși, ei reușesc să se mobilizeze și să muncească. Am văzut mulți părinți care, din câte observ până acum, au preluat acest model într-o formă cam exagerată. Continue reading

7

Cum să aplicăm rutina dezvoltării personale

Dezvoltare personală în sus, dezvoltare personală în jos. Toată lumea vrea să se dezvolte personal, însă prea puțini încearcă cu adevărat să înțeleagă conceptul pentru a-l pune în aplicare. Dezvoltarea personală reprezintă fiecare etapă prin care noi, ca indivizi, trebuie să trecem pentru a căpăta experiență, pentru a ne îmbunătăți perspectiva și modul de gândire, iar apoi, într-un final, toata experința respectivă acumulată reprezentând a noastră dezvoltare personală.

Totodată, dezvoltarea personală este conectată de motivația pe care o avem, astfel că rapiditatea cu care ne dezvoltăm are foarte mare legătura cu motivația, și aici mă refer la motivația interioară pentru că ea este ceea mai puternică sursă de motivație. Motivația poate reprezenta multe, însă conceptul de motivație este același pentru toți. Motivația presupune o nevoie sau o dorință care să împingă un anumit comportament într-o anumită direcție, către un anumit obiectiv.

Spuneam că în primul rând este necesară să fie prezentă acea dorință sau nevoie. Când ne referim la nevoie, ne referim, de exemplu, la nevoia de bani, nevoia de socializare, nevoia de mașină și așa mai departe. Însă această nevoie nu poate fi neapărat a noastră, ci poate să fie și a unei persoane apropiate. Când ne referim la dorință, ne referim la dorința de a ajunge undeva, dorința de a fi cineva. Deci putem spune că motivația exterioară are la bază acea nevoie, iar cea interioară are la baza acea dorință. Continue reading

32

Cele patru lucruri ce nu pot fi recuperate

Uită-te la tine. Eşti tânăr, eşti frumos, eşti deştept… dar unde ţi-e ambiţia? Unde ţi-e tăria? Unde-ţi sunt visele de altădată? Eşti speriat. De ce? Ce te face să nu mai fi tu? Încetează să mai fii paralizat! Încetează să îţi mai înghiţi cuvintele şi spune tot ce simţi şi ce crezi! E părerea ta şi nu e nimic greşit dacă diferă de a celorlalţi. Încetează să îţi mai pese atât de mult de părerea celor din jur şi de ce cred ei despre tine.

De obicei părerea lor despre tine este doar o reflexie nerecunoscută de ei a propriilor personalităţi. Încetează să te mai ascunzi în spatele unei măşti, încetează să te mai fereşti pentru că te pierzi… şi e păcat. Continue reading

18

5 lucruri care îți dărâmă orice start

Motivaţie – totalitatea motivelor sau mobilurilor (conştiente sau nu) care determină pe cineva să efectueze o anumită acţiune sau să tindă spre anumite scopuri.

Bun. Am lămurit cum stau lucrurile cu motivaţia şi ştim cu toţii că acesta ar cam fi principalul motiv pentru care ne aflăm aici: să îi motivăm pe cei din jur şi nu numai şi chiar să ne automotivăm. Dar te-ai gândit vreodată ce anume „îţi taie craca de sub picioare”, care ar fi lucrurile care îţi ucid motivaţia încă din faşă, când nici măcar nu ţi s-a impregnat bine în minte?

Ei bine, părerea mea e că există 5 lucruri, pe cât de banale aparent, pe atât de importante, care îţi dărâmă orice start, orice început. Continue reading

15

Întrebare: Pe tine ce te relaxează cel mai mult?

Stând la o discuţie cu un amic (atenţie, nu-i la fel de optimist ca mine… încă!), îi povesteam despre câte idei geniale îmi vin în gând în fiecare dimineaţă când fac duş!

Ba mai mult, nu e vorba doar de ideile ce-mi vin, ci şi de motivaţia şi cheful de a mă apuca de o groază de chestii!

Când sunt în duş… aş putea fi cel mai productiv om de pe planetă! Aş încerca să scriu în duş! Aş scrie o carte într-o oră. Maxim! (Nu ştiu dacă fizic e posibil să scriu atâtea cuvinte atât de repede, dar asta simt!)

Şi e incredibil cum, deşi mereu îmi spun: „Da, o să ies din duş şi o să fac cutărică lucru„, imediat ce ies din duş fie nu mai am chef să fac nimic, fie am uitat ce voiam să fac. Continue reading

Sănătatea e un lux

Când te-ai gândit ultima dată cât de importantă e sănătatea pentru tine? O zi în care nu ne supară nimic, de cele mai multe ori, o pierdem aiurea. În schimb, orice afecţiune, cât de mică, te poate scoate din zona de confort şi să-ţi dea toate planurile peste cap.

Am ajuns în stadiul în care doar cei bogaţi îşi mai permit să se îmbolnăvească. Cât de tare sună asta? Cel mai banal exemplu care îmi vine acum în minte: tratamentul pentru o simplă răceală poate ajunge şi la 50-60 lei. Nu e o avere, dar sunt mulţi oameni care nu-şi permit nici măcar atât. Dacă schimbăm puţin afecţiunea, să zicem că te doare o măsea, costurile deja se ridică la jumătate din salarul mediu pe economie. Trist! Continue reading

CLOSE
CLOSE