Tag Archive

Tag Archives for " nevoi "

Adult matur

Ştiţi careva caracteristicile unui om ce e ajuns adult?

Adult matur, bineînţeles, la asta fac referire.

Prin ce, sau cum observăm oamenii de prin jur, ce sunt cu adevărat ajunşi în stadiul de maturitate, dar la modul real şi nu doar afirmat sau presupus, datorită vârstei ce o numărăm în ani? Continue reading

1

Nu-ți mai face probleme înainte să le ai!

De aproape trei ani de zile am o afacere. Nu știu prea bine cum am ajuns să am această afacere. Nu știu prea bine cum am ajuns un număr de aproape 10 angajați. Nu am plănuit prea multe. În cei trei ani de zile cel mai adesea totul a mers dintr-un instinct. A mers, cumva, pur și simplu natural.

La început am fost singur. Am pornit fără bani. Aveam extrem de multe semne de întrebare. Am scris de multe ori despre faptul că înainte să am afacere nu știam cum se face o factură sau un contract. Ba chiar mai mult, nu știam nici măcar cum să fac rost de un client ca să am nevoie să învăț să fac un contract.

Acum trei ani, înainte să-mi pornesc afacerea la care atunci puteam doar să visez, îmi amintesc foarte bine cum îmi puneam singur anumite întrebări: Continue reading

Eu am nevoie! Dau, cer, primesc și refuz.

Nu am nevoie de tine! Nu am nevoie de o relație! Nu am nevoie de recunoașterea șefului! Nu am nevoie să fac parte din gașca asta! Nu am nevoie de tine! Nu am nevoie de o relație! Nu am nevoie de recunoașterea șefului! Nu am nevoie să fac parte din gașca asta!

Ba da, eu am nevoie!

Nu o să încep cu piramida lui Maslow așa cum ne-am obișnuit să înceapă toate prelegerile despre nevoi.

O să încep prin a spune că este natural și mai ales sănătos să avem nevoi și mai ales, să subliniez de la bun început că a avea nevoi nu este în niciun caz echivalent cu a avea lipsuri.

NEVOI ≠ LIPSURI

Ar fi bine să începem să privim nevoile ca pe un instrument care lucrează în favoarea noastră cu scopul de a atinge starea de bine.

Eu am nevoie! Dau, cer, primesc și refuz.

Exigențe pentru satisfacerea nevoilor

Esențial pentru a obține ceea ce avem nevoie este să învățăm să dăm, să luăm, să primim și să refuzăm.

A da – de cele mai multe ori să dăm (mult) pentru a primi (puțin). Este extrem de dificil să dai atunci când nici tu nu ai și asta e valabil pentru orice. Nu pot să-ți dau o cană de zahăr atunci când eu nu am nici fir de zahăr în casă.(sigur, pot să mă duc acum să cumpăr sau să împrumut de la vecina ca să-ți dau ție, dar oare sunt ok dacă fac asta?) La fel cum nu-ți pot oferi iubirea mea când eu sunt gol pe dinăuntru. (aș putea totuși să mă prefac că te iubesc pentru a obține din partea ta acea dezmierdare de care am atâta nevoie). Continue reading

5

Cel mai bun prieten

„Spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti.” spune o vorbă din popor. Aş „traduce” acest lucru astfel: oamenii asemănători sunt prieteni. Dar oare chiar aşa este?

Oamenii se asociază în funcţie de interesele lor. Ştiu că sună destul de dur, dar şi prieteniile între ei constau tot în interese comune. Atunci când ai de câştigat ceva de pe urma unui om, mergi alături de el pe acelaşi drum.

În timp avem prietenii cu diverse persoane. Unele durează mai mult, altele mai puţin. În funcţie de investiţia emoţională şi de interese suntem mai mult sau mai puţin dezamăgiţi. Continue reading

CLOSE
CLOSE