Tag Archive

Tag Archives for " probleme "
22

Te plângi? Renunţă la acest sport!

Probleme, Probleme, Probleme…

A te plânge poate fi asemănat cu un sport. Foarte mulţi oameni se plâng de problemele lor fără să-şi dea seama ce greşeală mare fac. Hai să punem problema astfel: Tu cum te simţi când cineva îşi descarcă toate problemele şi plângerile în faţa ta?

Nimănui nu-i place să se afle în preajma cuiva care se plânge mereu… cu excepţia, poate, a altor persoane care se plâng şi ele mereu. Cu toţii ne plângem la un moment dat. Ori pentru că ne place să fim compătimiţi, ori pentru că suntem făcuţi să ne plângem… nu contează. Ideea este: Ai grijă cât te plângi! Continue reading

12

Cum să alegi profesia care ți se potrivește – partea a II-a

Profesia care ti se potriveste…

Acum un an, când în sfârșit îmi găsisem jobul perfect, am ținut să dau sfoară-n țara despre secretul din spatele unui loc de muncă ce mi se potrivea. Am scris un articol și de atunci primesc mesaje încontinuu cu tot felul de situații și păreri în legătură cu această misterioasă cale de a găsi profesia sau facultatea potrivită. În principiu mesajele vin din partea elevilor de liceu sau din partea unor studenți care nu știu ce caută la facultatea de biochimioromanoamericanaciberneticoeconomica, pe care au vrut-o părinții. Am scris articolul mai mult din perspectiva personalității și a  modului de gândire pe care le avem, două caracteristici extrem de importante pe care trebuie să le iei în considerare atunci când aplici pentru un loc de muncă.

Și, după enspe mii de mesaje, păreri și frustrări primite, am zis că trebuie să îmi revizuiesc puțin punctele de vedere. Am făcut o mică cercetare, am adăugat, am scăzut, înmulțit și egal, iar situația stă în felul următor:

Majoritatea are undeva pe la 17 ani, 18 ani, exact vârstă care te pregătește de facultate. Alții sunt studenți deja  la școli la care nu au ce căuta, trimiși de părinți doar că să nu rămână copiii lor proști că nu au diplomă. Puțini cred că se fac bani din pasiuni și la vârsta maturității copiii ăștia chiar nu mai știu încotro să meargă. Toate meseriile, după ei, se plătesc prost, la facultate se intră greu, puțini sunt susținuți de cei dragi să facă ceea ce le place, majoritatea dă la o facultate doar că, odată ieșit de acolo, se găsește mai ușor job. Elevii nu primesc consiliere profesională, sau dacă primesc, primesc degeaba. Le intră pe o ureche, iese pe cealaltă. Se plâng la 20 de ani că sunt la o facultate la care nu se potrivesc și că, cea mai mare problemă, habar nu au  ce le place.  Nu își cunosc calitățile, aptitudinile, nu știu la ce sunt buni și ce îi duce capul să facă. Cam trist, nu?

Acum că știm cum stă problemă, să revenim la tine.

Continue reading

1

Nu-ți mai face probleme înainte să le ai!

De aproape trei ani de zile am o afacere. Nu știu prea bine cum am ajuns să am această afacere. Nu știu prea bine cum am ajuns un număr de aproape 10 angajați. Nu am plănuit prea multe. În cei trei ani de zile cel mai adesea totul a mers dintr-un instinct. A mers, cumva, pur și simplu natural.

La început am fost singur. Am pornit fără bani. Aveam extrem de multe semne de întrebare. Am scris de multe ori despre faptul că înainte să am afacere nu știam cum se face o factură sau un contract. Ba chiar mai mult, nu știam nici măcar cum să fac rost de un client ca să am nevoie să învăț să fac un contract.

Acum trei ani, înainte să-mi pornesc afacerea la care atunci puteam doar să visez, îmi amintesc foarte bine cum îmi puneam singur anumite întrebări: Continue reading

7

Un loc în care există oameni fără probleme

– Am o problemă.

Tânărul tocmai venise la doctorul Norman Vincent Peale de pe Fifth Avenue din New York, îl apucase pe aceasta de revere şi îi spusese:

– Domnule doctor, vă rog să mă ajutaţi. Nu pot face faţă problemelor. Sunt prea mari!

– Uite, zise doctorul, trebuie să ţin un discurs. Dacă îmi dai drumul la revere, îţi voi arăta un loc în care există oameni fără probleme.
Continue reading

2

Problemele sunt bune!

Înainte să te grăbești să îmi lași un comentariu în care să te arăți ușor îngrijorat referitor la titlul articolului, lasă-mă să-ți zic la ce mi-a fost mintea când l-am ales. Când dai de o problemă te vezi obligat să o rezolvi. Dacă nu o poți rezolva chiar imediat te apuci să te interesezi pe la altii cum ar trebui să procedezi. Dupa o vreme ai aflat si învățat destule ca să poți trece peste prima problema. Fericit şi mulțumit de tine mergi înainte dar nici nu apuci să te bucuri prea mult de un trai liniștit că iar te lovești de alte probleme. Continue reading

Îţi permiţi să fii slab?

Când eşti slab loviturile vin una după alta, conform zicalei “O nenorocire nu vine niciodată singură”. De cele mai multe ori nu poţi controla situaţia. Poţi să încerci să îndrepţi lucrurile, dar nu reuşeşti de fiecare dată. Iar în cazurile în care nu reuşeşti să înlături sursa problemelor, te afli în una din următoarele situaţii: fie eşti descurajat, trist, îţi scade încrederea în forţele proprii, devii frustrat, fie te ţii tare şi înduri lovitură după lovitură, până când te obişnuieşti cu ele şi îţi dezvolţi un fel de imunitate la ele.

Continue reading

9

Te simţi frumos?

Oricine găseşte motiv de a critica la alţii ceea ce alţii găsesc de criticat la el. – La Rochefoucauld

Încă din fragedă pruncie am fost învăţaţi că anumite lucruri sunt frumoase sau urâte. Fetiţa savurează orice moment în care poate defila în hainele şi încălţările cu toc ale mamei. Câteodată mai pune mâna şi pe farduri. Băieţelul are atitudinea “de barbat” pe care i-o insuflă tatăl.

Cu puţin timp în urmă, fiica mea în vârstă de 8 ani mi-a spus: “Mami! Sunt oameni frumoşi şi oameni urâţi. Tu eşti aşa şi aşa.”

Până şi copiii fac o selecţie instinctivă între ei. Sunt foarte tranşanţi. Consideră ca lucrurile sunt doar de două feluri: frumoase sau urâte; bune sau rele. Continue reading

„Pe spatele şerveţelului” – Dan Roam

Mergând prin librării, am descoperit o carte diferită de toate celelalte. Este deosebită, atât ca nume – „Pe spatele şerveţelului”, ca design – are forma şi coperţile ca ale unui şerveţel, cât şi ca abordare şi conţinut.

Atunci am ştiut că vreau să o citesc. Am reuşit să pun mâna pe ea şi într-un timp relativ scurt, am şi terminat-o.

Autorul, Dan Roam, reuşeşte să te introducă în modul gândirii vizuale, folosind un limbaj uzual pentru a putea fi înţeleasă de oricine.

Avantajul cel mai mare pe care îl ai, dacă vrei să îţi faci o idee despre ce înseamnă să îţi foloseşti gândirea vizuală, este acela că, în carte, întâlneşti foarte multe desene. Dan Roam îşi exemplifică fiecare teorie printr-un desen, pentru a te ajuta să înţelegi conceptul şi pentru a avea un punct de pornire în exlorarea rezolvării problemelor cu ajutorul desenelor. Continue reading

5

Cine te ajută?

Revin la o idee pe care am schiţat-o în articolul de Anul Nou şi spun că oamenii au avut întotdeauna nevoie de un imbold pentru a merge mai departe.

Atunci când suntem “la greu”, când totul pare că se năruie şi nu avem ieşire, când parcă nimic nu merge bine şi nu ştim încotro să o luăm, atunci trebuie să “ne agăţam” de ceva. De ceva care să ne dea puterea de a merge mai departe şi de a ieşi din impas. Avem nevoie de SPERANŢĂ.

Numai că aici e o problemă. Cei mai mulţi aleg un mod greşit de a merge mai departe. Continue reading

Creativ sau nu?

Creativ sau nu?Într-o societate în care nu se pune neapărat accentul pe creativitatea fiecărei persoane ci mai degrabă pe conformism, trebuie să învăţăm să ne exprimam părerile, opiniile, şi să găsim metode noi şi originale de rezolvare a problemelor cu care ne confruntăm.

Creativitatea este un proces mental și social care implică generarea unor idei sau concepte noi, sau noi asocieri ale minții creative între idei sau concepte existente.

Continue reading

CLOSE
CLOSE