Tag Archive

Tag Archives for " productivitate "
12

Cum să alegi profesia care ți se potrivește – partea a II-a

Profesia care ti se potriveste…

Acum un an, când în sfârșit îmi găsisem jobul perfect, am ținut să dau sfoară-n țara despre secretul din spatele unui loc de muncă ce mi se potrivea. Am scris un articol și de atunci primesc mesaje încontinuu cu tot felul de situații și păreri în legătură cu această misterioasă cale de a găsi profesia sau facultatea potrivită. În principiu mesajele vin din partea elevilor de liceu sau din partea unor studenți care nu știu ce caută la facultatea de biochimioromanoamericanaciberneticoeconomica, pe care au vrut-o părinții. Am scris articolul mai mult din perspectiva personalității și a  modului de gândire pe care le avem, două caracteristici extrem de importante pe care trebuie să le iei în considerare atunci când aplici pentru un loc de muncă.

Și, după enspe mii de mesaje, păreri și frustrări primite, am zis că trebuie să îmi revizuiesc puțin punctele de vedere. Am făcut o mică cercetare, am adăugat, am scăzut, înmulțit și egal, iar situația stă în felul următor:

Majoritatea are undeva pe la 17 ani, 18 ani, exact vârstă care te pregătește de facultate. Alții sunt studenți deja  la școli la care nu au ce căuta, trimiși de părinți doar că să nu rămână copiii lor proști că nu au diplomă. Puțini cred că se fac bani din pasiuni și la vârsta maturității copiii ăștia chiar nu mai știu încotro să meargă. Toate meseriile, după ei, se plătesc prost, la facultate se intră greu, puțini sunt susținuți de cei dragi să facă ceea ce le place, majoritatea dă la o facultate doar că, odată ieșit de acolo, se găsește mai ușor job. Elevii nu primesc consiliere profesională, sau dacă primesc, primesc degeaba. Le intră pe o ureche, iese pe cealaltă. Se plâng la 20 de ani că sunt la o facultate la care nu se potrivesc și că, cea mai mare problemă, habar nu au  ce le place.  Nu își cunosc calitățile, aptitudinile, nu știu la ce sunt buni și ce îi duce capul să facă. Cam trist, nu?

Acum că știm cum stă problemă, să revenim la tine.

Continue reading

70

Photoreading – Vrei să poţi citi trei cărţi pe zi?

Photoreading.

Câte cărţi pe care vrei să le citeşti există în lumea aceasta? Câte stau de luni bune pe rafturi, aşteptându-te să le citeşti? Câte stau încă în magazine, necumpărate, sau pe liste „De citit”?

Eu am peste 25 de cărţi în casă care-s pe lista mea de „vreau neapărat să le citesc”… Dar nu-mi fac timp. Pentru că cititul e un proces destul de lent, ce necesită mult timp, atenţie şi concentrare. Aşa e?

Eu aşa credeam că este! Dar nu e chiar aşa! După două zile de curs am ajuns la o alta concluzie:

Cititul este ceva plăcut, relaxant, deloc lent, care ar trebui să-ţi facă maximă plăcere. N-ar trebui să dureze mai mult decât ţi-ai dori tu să dureze. Niciodată nu-i bine să faci ceva ceea ce nu-ţi place… atunci de ce să citeşti orice în lumea asta dacă ai impresia că cititul e un proces lent, uneori plicticos, ce necesită foarte multă atenţie?

Azi am citit trei cărţi! Cele trei din imagine.

Da, le-am citit. Într-o singură zi. De fapt… în câteva ore. Patru sau cinci ore. Cu pauze! Şi fără epuizare. Cu ce-am rămas din ele? Cu tot ce mi-am dorit! Continue reading

4

Tu lucrezi mereu din cafenele?

M-am văzut cu un tip ieri dimineață în mall. În primul rând: eu nu-mi programez întâlniri sau lucruri de făcut de dimineața – dooooar dacă n-am încotro. Îmi place să-mi beau cafeaua acasă, fără să mă grăbesc, să am timp pentru mine. În al doilea rând: n-am ajuns niciodată într-un mall așa de dimineață.

Și mallul era pustiu. Doar angajații erau prin mall, cu ochii băgați în Facebook sau în jocuri stupide de mobil. Nici măcar nu stăteau în magazine, ci stăteau în fața magazinelor, de vorbă, căci clienți nu erau de nicio culoare!

În fine, ca să ajung la partea interesantă: m-am așezat cu tipul ăsta la o masă, mi-am luat o cafea și un senviș și am început să vorbim. După câteva minute și-a scos laptopul să-mi arate ceva, dar, culmea, în tot mallul bucureștean nu era nicio rețea de Wi-Fi gratuită. Continue reading

Cum să fii mai productiv când lucrezi la calculator – stai în picioare

Sunt genul de om ce lucrează aproape exclusiv la calculator. Cea mai mare parte din zi mi-o petrec în fața monitorului – fie că lucrez, fie că mă relaxez, fie că ascult muzică, citesc, mă joc – stau mai mult de 8 ore pe zi cu ochii în monitor.

Dar nu asta ar fi problema – nu faptul că stau cu ochii în monitor. Port ochelari de vedere de la o vârstă fragedă, având câteva probleme genetice cu ochii. Problema este alta: statul la calculator.

În clipa asta sunt șanse foarte mari să citești aceste rânduri stând pe un scaun, pe care probabil deja stai de câteva ore sau pe care urmează să-ți petreci următoarele ore. Continue reading

5

Lași lucrurile neterminate?

Ai pățit să îți iei o zi liberă și deși nu ai făcut nimic obositor, la finalul zilei să fii stors de energie? Dar să îți scrii în agendă 10 lucruri de făcut azi, din care majoritatea la amâni, iar seara să te simți obosit și îngrijorat?

Amânarea este boala secolului, dar nu este asta o problemă mare, ci faptul că ceea ce nu faci acum, refuzi să faci de obicei și în timp se creează o obișnuință de a lăsa lucrurile neterminate, iar creierul tău suferă, oferindu-ți apoi în schimb o stimă de sine scăzută, lipsă de energie și îngrijorări.

De ce îți pierzi energia atât de repede?

Cortexul prefrontal, partea creierului cu care tu iei decizii, te ajută să-ți stabilești priorități și să-ți scrii în agendă planuri creative cu ce poți face pentru a-ți îndeplini scopurile. Însă atunci când lași o sarcină neterminată, creierul tău nu știe dacă tu mai vrei să te ocupi de ea sau nu, așa că el caută în continuare soluții și idei ce rulează în subconștient. Apoi îți mai propui un obiectiv, faci doi, trei pași, după care renunți și la respectiva sarcină, iar creierul tău lucrează acum și la asta. Continue reading

1

3 metode de a fi mult mai productiv!

Productivitatea este așa o nebuloasă…

Chiar nu cred că există un fel de „ghid complet” al omului productiv. Nu cred că tot ce funcționează pentru mine poate funcționa și pentru tine din punct de vedere al productivității…

Dar, uite, acum puțin timp am participat la un curs cu și despre productivitate și a fost pur și simplu „transformator”. Adică m-a transformat într-un om diferit. Nu o să spun „într-un om mai productiv”, ci într-un om „diferit”, pentru că acest om „diferit” vrea să fie mai productiv și, astfel, este mai productiv.

Cele 3 metode mi se aplică mie și sunt „mulse” din cursul la care am participat. Ele nu sunt date la curs așa. Cursul, în sine, e o explozie de idei și sugestii faine despre cum poți să fii mai productiv. Lista de mai jos este acel 10% din curs pe care l-am scos eu și l-am conștientizat și cred că pot să-l dau mai departe. Continue reading

Productivitatea și Seinfeld

Poate te întrebi ce legatură are una cu alta, dar dacă ai citit puțin despre Jerry ai aflat deja ca este un om care nu stă, care muncește destul de mult și o face chiar bine.
De curând am descoperit un hack (truc) al lui pentru a implementa în viata ta un ritual, un nou program.

Se numeste do not brake the chain și funcționează cam așa: Continue reading

2

Muzica şi concentrarea

Acest articol îți va raspunde la următoarele întrebări și va atinge următoarele puncte:

 • Îți mărește muzica abilitatea de a te concentra asupra unui lucru?
 • Ce tip de muzică trebuie să asculți atunci când lucrezi?
 • Care este cea mai tare metodă online de a asculta muzică?
 • Cum ne influențează muzica abilitatea de a lucra?
 • Ne face muzică clasică mai deștepți?

Îți mărește muzica abilitatea de a te concentra asupra unui lucru? 

 Studiile arată că abilitatea de a te concentra scade seminificativ dacă asculți muzică. Uite încă un mit care se frânge. Mulți ascultă muzică în timp ce lucrează, însă la finalul zilei nu sunt mai productivi, ci doar se simt mai productivi.

Aceeași problemă este și cu multitasking-ul. Te simti mai productiv pentru că ai făcut mai multe lucruri deodată, însă per total ai făcut o muncă foarte slabă, iar e aici apare și paradoxul timpului de muncă, despre care am scris aici.

Continue reading

2

Tu ai un happy hour zilnic?

Nici eu nu aveam un happy hour zilnic. Pentru că nu mergeam zilnic în acel bar de la colţul străzii care anunta de la intrare: „Happy hour între orele 15 şi 16 – 20% reducere la orice produs”.

Ăla nici nu-i happy hour, este „reducere neinteresantă la o oră neinteresantă hour”.

Aşa că m-am decis, pentru productivitatea mea, să-mi ofer în fiecare zi în care muncesc un happy hour! Adică să mă răsplătesc cu fix o oră de ceva, orice, dar nu muncă. Pur şi simplu ceva ce vreau să fac, îmi place să fac, simt nevoia să fac… ceva la care-mi stă capul! Continue reading

2

Tehnica Pomodoro

Tehnica Pomodoro este o metodă time management creată de  Francesco Cirillo în anii 80′. A fost pusă în aplicare La această tehnică a ajutat şi o româncă, Claudia Sandu. Pentru a te apuca de această metodă nu ai nevoie decât de două lucruri: foi A4 („Activităţi Generale„, „Activităţi Zilnice„) şi un timer (eu folosesc FBooster).

Beneficii

 • diminuarea anxietăţii
 • îmbunătăţirea concentrării prin eliminarea întreruperilor (externe sau interne; mai târziu despre asta)
 • creşterea atenţiei în luarea deciziilor
 • creşterea motivaţiei şi determinării în atingerea scopului
 • definirea procesului de estimare a timpului necesar unei activităţi
 • Continue reading

CLOSE
CLOSE