Tag Archive

Tag Archives for " recenzie "
2

Zen si arta fericirii de Chris Prentiss

Zen Si arta fericirii

„Există o singură cale de a obține fericirea de durată. Este ușor: Fii fericit.”

Pentru a înțelege mai bine la ce se referă autorul, îți recomand cu drag să citești această carte.

Despre autor

Chris Prentiss trăiește în California, conduce un centru pentru vindecarea adicțiilor de alcool și droguri și susține seminarii de dezvoltare personală. A mai publicat o serie de volume și studii despre filozofia chineză și autodezvoltare și este cunoscut pentru interpretarea în stil accesibil a unor teme dificile din sfera spiritualității.

Despre cartea Zen şi arta fericirii

Zen si arta fericirii este o carte accesibilă, care își propune să te facă să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă.

După titlu ai putea crede că vei citi despre tehnici spirituale, meditații și alte pastile care să te facă zen. Nu e deloc așa. În carte este vorba despre provocări și cum pot fi depășite, cum să îți îndeplinești scopurile, să exersezi optimismul și mai ales, cum să rezolvi probleme, privind situațiile din alt unghi. Autorul scrie despre experiența lui, studii științifice și idei practice pe care le poți aplica imediat în viața ta. Continue reading

6 lecții de comunicare de la Richard Branson

Zilele acestea citesc The Virgin Way – Cum să asculți, sâ înveți, să râzi și să conduci, apărută la Editura Publica.

Cartea este scrisă de Richard Branson, vestitul antreprenor britanic în serie, renumit pentru abordarea neobișnuită a fiecărei afaceri și pentru implicarea în cauze sociale și de mediu. În The Virgin Way, Branson oferă sfaturi despre cum să ne îmbunătățim relațiile cu cei din jur, în afaceri și în familie.

Iată sfaturile care mi-au plăcut cel mai mult:

  • În comunicare, cât mai scurt înseamnă mult mai bine. – deși școala ne-a învățat că trebuie să comentăm un text cu multe cuvinte, majoritatea goale, pentru o comunicare eficientă, Branson ne îndeamnă la puține cuvinte, clare, specifice și directe.
  • Refuză direct și politicos. – în cazul în care aveți, ca mine, dilema unui refuz care să nu rănească, Branson ne încurajează să spunem lucrurilor pe nume. Să vorbești direct este mult mai bine decât să eviți un om sau un subiect. Ca să păstrezi însă empatia față de persoana respectivă, spune de ce anume refuzi – atenție – inițiativa, nu omul!
  • Multumeste personal și din inimă. – ia-ți timp ca să faci asta cu fiecare persoană care contează pentru tine. Branson este renumit pentru atitudinea prietenoasă și egalitară cu angajații lui din toate părțile lumii. El nu este nici măcar un adept al celebrei structuri piramidale a angajaților din cadrul unei companii. Deci, tratează-i pe toți egal și mulțumește onest cât mai des.
  • Să depășești așteptările clienților tăi. – spre deosebire de mulți antreprenori care își doresc să atingă așteptările clienților lor, Branson tinde să le depășească și are acest lucru ca obiectiv.
  • Dacă tot te apuci de ceva, măcar să o faci ca lumea. – este îndemnul pe care Branson l-a primit de la tatăl lui și care l-a inspirat toată viața. Cred că este echivalentul românescului: decât mult și prost, mai bine mai puțin și bine.
  • Singura formă prin care sigur nu reușești este să nu încerci. – este îndemnul primit de la mama lui, în urma unui joc de cricket în care tânărul Ricky a fost timid în participare.

Astea sunt deocamdată, revin cu lucruri noi pe măsură ce mai citesc, sunt mare fan.

Branson are un stil direct și foarte spumos de a scrie, iar în plus este un om înțelept care a strâns multe idei bune în cei peste 60 de ani de carieră. Baftă la aplicare!

1

Efectul umbrei

Efectul umbrei

Ce vrea să fie această carte?

Aş zice că este un fel de pledoarie pentru renunţarea la toate acele măşti cu care ne-am cosmetizat existenţa. La acea separare pe care am creat-o în noi în momentul în care am început să ne construim un sine idealizat, pe care să-l prezentăm celorlalţi ca fiind adevăratul nostru Eu. O pledoarie pentru reîntregirea fiinţei prin acceptarea sa în întregime, atât lumina cât şi întunericul.

Noi toţi am devenit adevăraţi maeştri ai jocului de-a v-aţi ascunselea, ascunzându-ne adevărata identitate nu doar de ceilalţi ci şi de noi înşine.

Ce este umbra?

C.G.Jung afirma că umbra este persoana cu care nu dorim să ne identificăm. Este uşor să recunoaştem umbra, pentru că este acel lucru pe care îl criticăm şi care ne deranjează la cel de lângă, tocmai pentru că se regăseşte şi în noi dar refuzăm să-l acceptăm. Continue reading

5

Patru placeri pe zi.

Patru plăceri pe zi. Un titlu extrem de atractiv. Să fie oare şi conţinutul pe măsură?

Per ansamblu nu e o carte prea interesantă. Putea să aibă şi numai 10 pagini şi valoarea ei ar fi rămas aceeaşi.

În  schimb ideea pe care ne-o propune e de-a dreptul genială. Dar până nu încerci nu ai să te convingi. Eu una, sceptică din fire, nu m-aş fi aşteptat ca nişte mici plăceri să facă o diferenţă majoră în viaţa mea. Nu m-aş fi gândit că plăcerea poate fi un mijloc de a obţine fericirea.

Să nu aveţi cumva impresia că plăcerea la care se face referire în această carte este una care promovează consumul. Ci dimpotrivă, este o plăcere care antrenează în principal sufletul, o plăcere obţinută prin lucruri simple şi la îndemâna oricui, o plăcere care nu dăunează ci mai degrabă te relaxează, regenerează. O plăcere care te vindecă şi îţi hrăneşte elanul vital, care generează o stare de bucurie şi de pace interioară- contagioasă  şi care transformă atât individul cât şi anturajul acestuia. Continue reading

3

„100 de căi spre fericire” – Timothy J. Sharp

Mi-am cumpărat cartea asta datorită coperţii super-coloarete şi a titlului care promitea. Deşi se zice să nu judeci o carte niciodată după copertă, mă trezesc uneori cumpărând cărţi fix după copertă…

A durat aproape un an de zile să mă apuc de cartea asta. De ce? Poate pentru că am fost fericit şi nu mă interesau cele 100 de căi spre fericire? Nu ştiu. Cert este că de când pot citi trei cărţi pe zi, iau toate cărţile pe care le-am cumpărat în trecut şi le citesc, fie că îmi mai plac sau nu, să văd ce-i cu ele. :)

„100 de căi spre fericire” este o carte cu 100 de articole scurte, scrise lejer, pe alocuri cu o glumă-două. Cartea-i împărţită în 5 mari categorii a câte 20 de „lecţii”: Continue reading

7

„Concediază-ţi şeful!” – Ştefan Murgeanu

Concediază-ţi şeful!” mi-a trecut prin minte că este o lucrare în care cei cu spirit întreprinzător primesc sfaturi utile şi încurajări pentru a-şi începe propria afacere. Mă gândeam că este un fel de ghid al începătorului în ale afacerilor. Întrucât urma să o citesc, fără doar şi poate, m-am abţinut de la orice lecturare a unor articole despre această carte, pentru a nu imi influenţa în vreun fel opinia.

În momentul în care am deschis cartea şi am citit primele rânduri am constatat că nu era nici pe departe ceea ce credeam eu că este! Pe prima copertă scrie: “Învaţă cum să-ţi gaseşti jobul pe care îl meriţi”.
Continue reading

„Brand You 50” – Tom Peters

Ai nevoie de câteva însemnări care să te ajute şi să te îndrume atunci când ai nevoie? Ei bine, „Brand you 50” este cartea de care ai nevoie.

Scrisă sub forma unui caiet de însemnări, are rolul de a-ţi da 50 de sfaturi ce te vor ajuta să te transformi într-un „brand”.

Cam ce trebuie să faci? E destul de simplu. Trebuie să ai o agendă în care să îţi organizezi timpul, astfel încât zilnic să ai oportunitatea de a cunoaşte oameni noi, de a face legături şi de a te face cunoscut – pe tine şi munca pe care o faci.
Continue reading

5

„Ieşi din Labirint” – Luca Dezmir

Luca Dezmir ne prezintă reţeta ideală, conform căreia – cel putin teoretic – oricine poate deveni independent financiar.

Am citit pe ultima copertă a cărţii că el este primul autor din România care îndrăzneşte să abordeze asemenea temă dintr-o perspectivă inedită: propria experienţă. Devine astfel, un foarte bun şi concret exemplu.

Ideea de a scrie această lucrare mi se pare extraordinară. Spun Lucrare şi nu Carte, întrucât nu este o carte în sine, ci un cumul de idei şi indicaţii, bazate în primul rând pe propria experienţă, precum şi pe studiul altor asemenea lucrări.
Continue reading

CLOSE
CLOSE