Tag Archive

Tag Archives for " schimbare "
12

Cum să alegi profesia care ți se potrivește – partea a II-a

Profesia care ti se potriveste…

Acum un an, când în sfârșit îmi găsisem jobul perfect, am ținut să dau sfoară-n țara despre secretul din spatele unui loc de muncă ce mi se potrivea. Am scris un articol și de atunci primesc mesaje încontinuu cu tot felul de situații și păreri în legătură cu această misterioasă cale de a găsi profesia sau facultatea potrivită. În principiu mesajele vin din partea elevilor de liceu sau din partea unor studenți care nu știu ce caută la facultatea de biochimioromanoamericanaciberneticoeconomica, pe care au vrut-o părinții. Am scris articolul mai mult din perspectiva personalității și a  modului de gândire pe care le avem, două caracteristici extrem de importante pe care trebuie să le iei în considerare atunci când aplici pentru un loc de muncă.

Și, după enspe mii de mesaje, păreri și frustrări primite, am zis că trebuie să îmi revizuiesc puțin punctele de vedere. Am făcut o mică cercetare, am adăugat, am scăzut, înmulțit și egal, iar situația stă în felul următor:

Majoritatea are undeva pe la 17 ani, 18 ani, exact vârstă care te pregătește de facultate. Alții sunt studenți deja  la școli la care nu au ce căuta, trimiși de părinți doar că să nu rămână copiii lor proști că nu au diplomă. Puțini cred că se fac bani din pasiuni și la vârsta maturității copiii ăștia chiar nu mai știu încotro să meargă. Toate meseriile, după ei, se plătesc prost, la facultate se intră greu, puțini sunt susținuți de cei dragi să facă ceea ce le place, majoritatea dă la o facultate doar că, odată ieșit de acolo, se găsește mai ușor job. Elevii nu primesc consiliere profesională, sau dacă primesc, primesc degeaba. Le intră pe o ureche, iese pe cealaltă. Se plâng la 20 de ani că sunt la o facultate la care nu se potrivesc și că, cea mai mare problemă, habar nu au  ce le place.  Nu își cunosc calitățile, aptitudinile, nu știu la ce sunt buni și ce îi duce capul să facă. Cam trist, nu?

Acum că știm cum stă problemă, să revenim la tine.

Continue reading

Nu am văzut pe nimeni să-și asume responsabilitatea

Am văzut multe persoane care dau vina pe alții pentru eșecul lor, dar nu am văzut pe nimeni să-și asume responsabilitatea. Mulți dau vina pe țara în care s-au născut , alții dau vina pe familie, pe mediul în care au crescut.  Nimeni nu este vinovat pentru eșecurile tale , tu ești responsabil pentru viața ta, tu iei deciziile pentru tine, tu ai ales să te ți după oameni care nu fac nimic pentru viața lor. TU! Da, tu ești principalul responsabil . Continue reading

Schimbare versus Libertate !

În viaţa de zi cu zi schimbările sunt iminente, indiferent de planul în care apar, ele fac parte din cotidian. În genere, toţi ne dorim sa emanăm energie pozitivă, să fim un exemplu de luat în calcul pentru semenii care gravitează în jurul nostru, întocmai ca aceştia să ia atitudine atunci când se află într-un impas de plafonare.  Ce se întamplă când viaţa profesională ne este atacată de monotonie ? de imposibilitatea de a fi animată la momentul oportun de aceste binevenite schimbări ? Chiar şi după ani buni de activat în aceeaşi companie, fiind obişnuiţi cu acelaşi traseu al carierei profesionale, dorinţa şi puterea de schimbare scad şi nu ne dorim altceva nou, să pornim pe alt drum necunoscut pare neatractiv şi riscant. Atunci ne mulţumim cu ce avem şi acceptăm totul, cu bune şi rele, mai mult rele decât bune: leafa merge, jobul este stabil…..doar că lipseşte ceva, oare ce?……aaa, da, asta era: viaţa profesională este fadă. Mersul lucrurilor îşi vede de cursul lui firesc, fără satisfacţie, cu colegi plictisiţi la fel ca noi şi nemulţumiţi de felul în care evoluează jobul dar fără să ia atitudine pentru că nu consideră că este treaba lor să lupte pentru schimbare. Aşteaptă cu speranţa că poate se va întampla cândva iar dacă totul rămâne la fel ne consolăm cu ideea că aici ştim deja cum stau lucrurile, ce rost are să mizăm?. Continue reading

Cum schimb lumea într-una pe placul meu?

Ideea nu este să schimbi lumea, nici nu ai putea face asta sau ar lua prea mult, poate mai multe vieți.

Ar trebui să începem prin a schimba felul în care vedem lumea. Să gândim diferit față de cum am fost învățați. Schimbarea începe din interiorul nostru. Poate felul în care gândim e împotriva noastră. Știi cum se spune, că „cel mai mare dușman al tău ești chiar tu”. Continue reading

Cum să schimbi lumea după placul tău

O să fiu scurtă: nu poți schimba lumea, doar pe tine. Sau mai exact, deși știu că sună a text prost de guru de dezvoltare personală, dacă te schimbi pe tine, schimbi și lumea. 

Asta pentru că – am mai spus-o și o repet – vedem greșit în ceilalți ceea ce nu acceptăm în noi. Adică, ne înfuriem doar pe ceea ce nouă nu ne place. Dacă nu avem nicio problemă cu un anumit aspect, fie nu îl observăm, fie îl privim fără emoții. De ce credeți că unii sunt deranjați de câini și alții îi iubesc? Sau de ce anume credeți că unora le plac mașinile mari în timp ce alții le detestă? Fiecare proiectează câte o traumă personală pe „lume”, această gradină vastă făcută special ca să ne arate ce anume avem noi de schimbat la noi.

La final, mai am un disclaimer: există și aici o limită. Să înveți să te iubești pe tine înseamnă ca uneori să știi să și pleci din anumite contexte. Adică, dacă interacțiunea cu un om toxic te zăpăcește și obosește, nu trebuie să stai lângă el doar pentru că trebuie să înveți să vezi lumea roz și cu el.

Doar că ține minte, diferența este aici: dacă te înfurie / enervează / înspăimântă / rănește emoțional în orice fel, de rezolvat este (și) la tine. Dacă doar observi o situație, de rezolvat este in cealaltă parte.

Și acum să vedem: ce părere aveți despre refugiați?

3

Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!

Ce înțeles îi dai sintagmei „Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!”?

Toți auzim din ce în ce mai des cuvintele astea, par a aduce mult sens în viețile noastre, dar ce înseamnă ele și mai ales cum facem să fim schimbarea pe care vrem să o vedem în lume?

Eu am simțit deja pe propria piele că la teorie excelez, practica însă mă dărâmă, uneori. Continue reading

Tu ce vrei să schimbi?

IDEI + ANGAJAMENT + ACȚIUNE = SCHIMBARE

De obicei ne plângem de societatea românească, de statul român, de români în general. Vorbim deseori despre ceea ce “ar trebui să (se) facă…”.  E adevărat că sunt și avem multe probleme la care ne gândim, dar avem însă tot atâtea soluții? Avem tot atâtea inițiative personale care măcar să abordeze problemele despre care ne plângem?

Aș propune să ne gândim la impactul pe care îl avem în comunitate, la felul în care atitudinea și comportamentul nostru influențează oamenii din jur. Luând în considerare alegerile pe care le-am făcut, pot cu ușurință să punctez câțiva pași de bază care să ghideze pe oricine este interesat să îmbunătățească, chiar și puțin, comunitatea în care trăim.

  1. În primul rând…..  TU CE VREI SĂ SCHIMBI? De la răspunsul acestei întrebări poți contura deja IDEI!

Continue reading

Schimbarea stilului de a mânca

Schimbarea stilului de a mânca poate fi o decizie pe care să o luăm într-o perioadă destul de scurtă (mai ales când avem motive serioase să facem acest lucru), însă, cu siguranţă, nu se poate întâmpla efectiv într-un termen foarte scurt.

Schimbarea la care mă refer aici nu include adoptarea vreunei diete drastice în scopul de a pierde kilograme, ci la adoptarea unui stil de alimentaţie care să ne aducă mai aproape de starea noastră optimă de sănătate (care aduce după sine şi pierderea în greutate).
De ce nu se poate întâmpla într-un termen scurt? Continue reading

Cum să îți găsești fericirea în lucruri simple

Atunci când îți complici prea mult viața, fericirea îți poate scăpa printre degete. În timp ce sarcinile zilnice se multiplică, începem să devenim condiționați să facem schimb rapid între lucrurile pe care le facem, creând liste lungi de sarcini și programe de lucru complicate. Când mai prindem un moment liber și nu suntem aglomerați, s-ar putea chiar să ne simțim mândri că putem facem față tuturor acestor lucruri. Toate acestea fac parte din viața de zi cu zi însă în cele din urmă ne pot împiedica să ne bucurăm de viață.

Așa că pune-ți următoarea întrebare: în urma programului pe care mi-l fac, îmi rămâne timp și pentru lucrurile care mă fac fericit?

Continue reading

Obstacole în calea schimbării stilului de viaţă

Decizia de a avea un stil de viaţă mai sănătos vine, de cele mai multe ori, în urma unei provocări pe care o primim noi sau cineva drag nou: de obicei o afecţiune gravă sau mai puţin gravă, dar cu siguranţă una care să ne împiedice să ne trăim viaţa cu poftă, aşa cum îmi place mie să zic.

Continue reading

1 2 3 7
CLOSE
CLOSE