”Fii pozitiv” – Rich DeVos

0
278

Atunci când mă gândesc la un CEO de vreo oarece companie internațională, îmi vin în minte trei caracteristici: superioritate, aroganță, încredere. Da, am adăugat încredere pentru că niciun om nu cred că ajunge CEO sau un manager dacă nu are încredere în el însuși.

Acum câteva săptămâni mi-a căzut în mână o carte verde, scris mare și frumos ”Fii pozitiv”, la care au adăugat “10 expresii care îți vor schimba viaţa”. Evident, o altă carte ce promite că îmi schimbă viața, ce mă face mai bună, mai pozitivă. La un moment dat te saturi să citești cum să faci, ce să spui. Dar, după ce am deschis-o și m-am uitat la cuprins am văzut expresiile pe care eu abia dacă le pot rosti. Mi-e greu de multe ori să spun mulțumesc, iartă-mă, mai ales atunci când știu că nu am greșit sau am încredere în tine. Acesta mi se pare cel mai greu.

”Am încredere în tine, prietene, ştiu că vei reuși!”

Îmi este așa de greu să îl spun. Și nu pentru că nu am încredere în persoana respectivă, ci pentru că a avea încredere în cineva este mai degrabă o atitudine pe care de multe ori nu am simțit-o atunci când aveam nevoie de ea. De aici și scuza cum că nu o pot folosi.

Trecând acum la carte, Fii pozitiv este acea carte ușoară, simplă, scrisă pentru un week-end cu vreme mohorâtă și o cană de ceai în mâna dreaptă. O carte mică, de terminat în două ore, cu pauze dese de sorbit din gustul intens de mentă.

Rich DeVos ne vorbește despre cele mai simple cuvinte, devenite uneori clișee, pe care le rostim deseori fără să ne dăm seama de importanța lor și, atunci când ne dăm seama, nu o facem, pentru că în spatele expresiilor simple se ascund gânduri și atitudini sincere, care în fond sunt cele mai complexe.

Mulțumesc, Îmi pare rău, sunt mândru de tine, poți! sunt doar câteva dintre expresiile de care TOȚI avem nevoie. Pe care toți vrem să le auzim. Dar, de cele mai multe ori le spunem din obișnuință și își pierd cu adevărat sensul.

Rich DeVos încearcă să îți explice importanța lor. De ce trebuie să le folosești și ce efecte pot avea atunci când sunt spuse la momentul potrivit. Un simplu ”am încredere în tine” îți poate schimba viața, și asta v-o promit din propria-mi experiență. Un simplu ”mulțumesc” îți poate îmbunătăți ziua și ”sunt așa mândru de tine” este expresia pe care trebuie să începi să o spui mai des.

Cine este Rich DeVos?

Și-a început afacerea într-un garaj, iar acum, în fiecare dimineață își contactează reprezentanții din toată lumea. Un tip împlinit. Asta este tot ce pot spune despre el. Un soț fericit, un tată și bunic mândru pentru mulți nepoți. Este exact acel tip de CEO de care v-am atenționat la început, dar căruia nu i-am găsit primele două caracteristici. În schimb mi-a împărtășit-o pe a treia din plin, în toate cele 170 de pagini.

Un tip complex, dar viziunea lui pozitivă l-a ajutat să ajungă unde este. A învățat rolul expresiilor și din greșelile de-a lungul celor peste 70 de ani de viață le-a sintetizat într-o expresie simplă, ”Fii pozitiv”.

V-o recomand pentru serile liniștite în care să vă puteți face o introspecție. Prin cuvinte simple, unde fiecare capitol se termină cu dorința de a găsi oportunitatea să spui acel ”mulțumesc”, acea încurajare pe care așa greu ți-a fost să i-o spui persoanei tale dragi.

Ne complicăm de multe ori cu expresii sofisticate, cu diverse neologisme pe care nici noi nu le înțelegem. Am uitat semnificația expresiilor simple. Dar, iată, ele sunt cele mai valoroase!

Lectură cu poftă!

p.s. Cartea “Fii pozitiv”, de Rich DeVos apărută la Editura Amaltea o puteți găsi aici.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ