Acasa » Dezvoltare personală » Impulsurile şi controlul lor

Impulsurile şi controlul lor

Impulsivitatea, adică tendinţa unei persone de a face ceva fară control, sub acţiunea primului impuls, este prezentă la oameni încă din copilărie.

Gândeşte-te la un copil care nu primeşte ceea ce vrea şi începe să îşi arunce toate jucăriile pe jos. A dat dovadă de impulsivitate, ceea ce e normal la o vârsta fragedă. El nu a putut să realizeze ca prin acţiunea sa nu a reuşit să îşi impresioneze părinţii, ba din contră, va trebui să adune singur acele jucării.

La adulţi însă, e cu totul altceva. Mie mi se intâmplă adesea să iau o decizie fară să mă gândesc la consecinţele care vin odată cu ea şi să o regret. Aceasta se întâmpla pentru că nu am ştiut să-mi controlez impulsurile.

Cum se comportă o persoană impulsivă?

  • Ia decizii greşite în situaţii de presiune.
  • Îşi asumă riscuri care de multe ori se dovedesc a fi inutile.
  • Nu rezistă frustrării.
  • Tinde să cheltuiască banii fără socoteală.
  • Are o viaţă hiperactivă.
  • Nu poate avea relaţii de durată.

Ce e controlul impulsurilor?

Acesta se referă la capacitatea de a rezista tentaţiei de a acţiona fără a gândi înainte. Odată cu el însă, omul învaţă să devină stăpân pe situaţie, să îşi controleze agresivitatea şi comportamentul iresponsabil.

Tot ceea ce trebuie să faci pentru a-ţi controla impulsurile este să gândeşti înainte de a lua o decizie. Încearcă să pui în balanţă beneficiile şi consecinţele acelei acţiuni.

Merită să cumperi ceva de care nu ai neapărată nevoie şi îţi va consuma toate economiile? Nu.

Te ajută cu ceva dacă te răsteşti la cineva care a întârziat la o întalnire fără să îi asculţi motivul? Nu.

Mai bine stai şi gândeşte-te câteva secunde şi abia apoi acţionează în consecinţă.

Care sunt avantajele persoanelor ce îşi controlează impulsurile?

  • Cântăresc fiecare decizie pe care o iau şi reduc riscul de a face o greşeală.
  • Au un comportament responsabil.
  • Au mai multă răbdare, motiv pentru care pot stabili cu mai mare uşurinţă relaţii de durată.
  • Ramân calmi şi în situaţiile cele mai dificile.

Tu eşti o persoană impulsivă sau preferi să gândeşti înainte de a acţiona?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

8 răspunsuri

  1. sunt momente in care iau decizii bine cantarite si momente in care sunt destul de superficiala si spontana, si chiar daca am actionat diferit,au fost aceleasi efecte.tind sa cred ca altundeva e magia, la nivel de subconstient sau de factorii externi…sau de necunostinta, ceva nou despre care deja iti formezi o idee dar care e posibil sa fie gresita si confruntandu te cu ideea reala care difera ca si asteptari sa ajungi sa fii dezamagit.

  2. Sunt o persoana care uneori isi doreste sa fie mai spontana, pentru ca analizeaza mult prea mult orice decizie pe care trebuie sa o ia. Nu stiu daca nu sunt in extrema cealalta, dar oricum este clar ca trebuie sa existe un echilibru intre impuls si overthinking 🙂

  3. Da. Acesta e idealul- sa existe un echilibru… sa stii cand poti sa fii impulsiv si cand trebuie sa iti controlezi impulsurile, insa multa lume tinde sa cada in extreme.

  4. E foarte interesant de comparat actiunea din impuls vs cea gandita de doua ori. Am gasit o carte super pe tema asta, de la editura Amaltea: se numeste chiar Factorul impuls si abordeaza situatii din viata in care e bine sa te lasi purtat de primul instinct, dar si momente in care e mai bine sa meditezi indelung la deciziile pe care le iei. Mie mi-a placut mult!

  5. Daca ne spui si cum am putea sa controlam impulsurile (mai detaliat) sau sa ne recomanzi ceva materiale de citit, ar fi ok! Din pacate sunt o persoana cu caracter impulsiv si regret profund unele decizii importante care l-am luat in trecut. 🙁

    1. Despre tehnici de control ale impulsurilor se pot scrie zeci de pagini. Ideea e ca abordarea, in terapiile de genul asta-de exemplu, difera de la persoana la persoana si in functie de situatie. Primul pas in ceea ce priveste luarea deciziilor, asa cum am scris si mai sus, e sa cantaresti avantajele si dezavantajele inainte de a lua hotararea finala. Metoda aceea cu tabelul cu doua coloane (+ si -) e chiar foarte utila, iti da de gandit. Problema este ca o persoana se schimba foarte greu si dureaza foarte mult timp, si atunci solutia ideala e sa transformi problema (impulsivitatea) intr-o calitate. Iti recomand o carte foarte faina despre impulsivitatea pozitiva si negativa: Nick Tasler-The Impluse Factor 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!