Pe tine cine te motivează?

2
761

De fiecare dată când cineva ajunge un mare star, ține morțiș să mulțumească la televizor cum tot succesul se datorează unei x persoane care l-a ajutat să ajungă în locul respectiv. Pentru unii au fost părinții. Alții s-au mulțumit cu încurajările bunicilor, iar alții,  norocoși cu niște prieteni care și-au lăsat orgoliul la o parte și au știut să  aibă atitudinea și dorința de “a fi acolo”.

Nu trebuie să vrei să fii un star ca să ai nevoie de motivație în ceea ce faci. Și un om care mătură strada trebuie să fie încurajat și să i se spună ”hei, ai măturat bine azi!” Poate că el are nevoie de cea mai multă încurajare.

Problema cu ziua de astăzi este că puțini oameni se mai simt motivați ca să facă ceva. Ceea ce le place cu adevărat. Câți oameni din cele aproape 7 miliarde de persoane care mișună pe această planetă fac cu adevărat ceea ce le place? Se spune că în câțiva ani depresia va ajunge printre cele mai răspândite boli din lume.

De ce? Pentru că oamenii nu mai fac ceea ce le place, nu se mai simt motivați să își urmeze visul. Unora le este teamă să îl mai abă.

Ne limităm valorile pentru posturi mult mai bine plătite. Nu mai știm ce înseamnă să facem ceea ce ne place cu adevărat. Ne concentrăm puterile pe nevoia de a câștiga cât mai mulți bani, pentru a ne satisface anumite dorințe, sau poate doar pe cea a orgoliului.

Nu mai facem ceea ce ne place pentru că societatea nu mai promovează ideea de a face ce îți place, ci de a face ceea ce îți aduce cât mai mulți bani în portofel.

”Oamenii își concentrează puterea pe a cheltui bani pe care nu îi iau, pentru a cumpăra lucruri de care nu au nevoie, ca să creeze impresii de moment, de la oameni pe care nu îi interesează.” – Tim Jackson

Când cineva ajunge să facă ceea ce îi place cu adevărat va spune și va mulțumi tuturor celor care i-au sprijinit visul. De ce să mai facem conservatorul dacă toate gurile rele vor spune că nu este o meserie ”bănoasă” (urăsc cuvântul ăsta) De ce să mai dăm la psihologie dacă pe bestjobs nu este niciun job de psiholog?

Ca să faci ceea ce îți place ai nevoie de acel profesor care să creadă în abilitățile tale de scris. Ai nevoie de acea mamă care să fie alături de tine atunci când mergi și cânți prima oară pe scenă. Ai nevoie de acel prieten care, atunci când i-ai spus visul tău stupid poate, să fie alături de tine și să spună ”hei, știu că vei reuși”. Și care, nu doar să știe, dar să fie acolo, prezent. (M-am săturat și de clișeele ”va fi bine”, totul va fi bine. Și dacă totuși nu va fi bine? Dacă este menit să fie rău, pentru ca acest rău să fie de fapt o lecţie? Nu va fi bine! Schimbați această expresie. Să fim mai concreți! Ne-am săturat de clișee!)

Problema este că nu toți auzim acel ”hei, poți face asta”, pentru că oamenii sunt mult prea ocupați cu problemele lor. Îți vor spune că nu, este prea stupidă ideea, nu vei reuși. Iar singurul motiv pentru care îți spun asta se naște din frustrările pe care le au în legătură cu puterea lor de a face acel lucru. ”dacă eu nu pot, nici tu nu poți”

Știți ce mă motivează pe mine cel mai mult? Exact ideea de ”hei, nu poți face asta”. Când aud expresia ”nu poți”, mă scoate așa de tare din sărite încât am să îmi adun toate puterile ca să demonstrez contrariul. Am primit așa de multe note proaste din partea profesoarei de română din liceu încât n-am crezut niciodată că am să dau la Jurnalism. Ea și-a păstrat notele, eu mi-am păstrat visul.  (ideea asta am furat-o dintr-o povestioară pe care o poți citi aici.)

Ce îți place să faci cu adevărat? Găsește persoanele care să te motiveze! Fii lângă persoane pozitive! Nu lăsa negativiștii să te coboare prin neîndemânarea lor și prin spiritul negativist care îi înconjoară.

Am avut prieteni care prin problemele lor m-au tras în jos. N-am avut niciodată curajul să le spun ”stop”, până când am văzut cum îmi dădeam cu piciorul unor șanse pe care rar le găsești.

Cum te motivezi?

1. Scapă de prietenii negativiști – pot avea impact  pe termen lung asupra ta.

” Ai grijă cu cine petreceți timpul, pentru că ei vă vor determina nivelul vostru de aspirații” (Fraza asta am auzit-o la BizCamp, în timpul unei conferințe. Din păcate nu mai știu numele tipei care vorbea, asta ca sursă sigură)

2. Împrietenește-te cu cei care au aceleași viziuni și dorințe ca tine.

3. Apucă-te de un nou sport! Te va ajuta să ”dai afară” lucrurile alea pe care le ții de mult timp în tine.

4. Petrece timp făcând ceea ce îți place – tu singur. În oglindă. Cântă, compune, vorbește la spray ca și când ai vorbi în fața unei audiențe (nu râdeți, funcționează!) Cântă în duș, tare, dă drumul la voce! (funcționează)

5. CITEȘTE! cărți motivaționale, uită-te la filme motivaționale, citește bloguri, caută oameni care au trecut prin asta

6. TU – poți avea câte persoane vrei care să te motiveze și degeaba, dacă tu singur nu vei avea încredere în tine. Până la urmă tu ești cel care va merge în față să spună poezia, nu ceilalți. Poate că mulți vor avea încredere în tine, dar tu ești cel care vei transforma încrederea în fapte!

Scapă de oamenii negativiști. Nu lăsa ca problemele lor să îți umple mintea și să te compleșească de stări extrem de apăsătoare. Primește sfaturi, filtrează-le și oprește-le pe cele care ți se potrivesc!

Nu uita! Decizia finală îți aparține! Tu ești singurul care decide direcția și care își construiește viitorul!

Succes și spor!

2 COMENTARII

  1. Foarte frumos. ..doamne ca îmi saltă inima în piept de bucurie, de motivația asta…. de ceea ce am citit… doamnee, e scris în 2012 și eu numa în 2016 văd? Pavat ca nu am știut mai repede. ..dar e bine și așa.

LĂSAȚI UN MESAJ