Acasa » Dezvoltare personală » Productivitate » Tu lucrezi mereu din cafenele?

Tu lucrezi mereu din cafenele?

M-am văzut cu un tip ieri dimineață în mall. În primul rând: eu nu-mi programez întâlniri sau lucruri de făcut de dimineața – dooooar dacă n-am încotro. Îmi place să-mi beau cafeaua acasă, fără să mă grăbesc, să am timp pentru mine. În al doilea rând: n-am ajuns niciodată într-un mall așa de dimineață.

Și mallul era pustiu. Doar angajații erau prin mall, cu ochii băgați în Facebook sau în jocuri stupide de mobil. Nici măcar nu stăteau în magazine, ci stăteau în fața magazinelor, de vorbă, căci clienți nu erau de nicio culoare!

În fine, ca să ajung la partea interesantă: m-am așezat cu tipul ăsta la o masă, mi-am luat o cafea și un senviș și am început să vorbim. După câteva minute și-a scos laptopul să-mi arate ceva, dar, culmea, în tot mallul bucureștean nu era nicio rețea de Wi-Fi gratuită.

Deși văzusem amândoi că angajații erau numai cu ochii-n calculatoare conectate la internet…

I-am propus atunci să-i dau internet de pe mobilul meu (să fac hotspot) căci, și i-am zis chiar așa: „Special mi-am luat internet mult pe mobil, că mi se întâmplă adesea să am nevoie de el pe laptop și să pice rețelele din cafenele.”

Și el mi-a răspuns: „Haha, tu petreci mult timp în cafenele, nu? Tu lucrezi mereu din cafenele. Tu ai un dream-job!”

Dream-job? Un dream-job este acel loc de muncă la care toată lumea visează. Dar, sincer, sper că nimeni nu visează să lucreze cât lucrez eu într-o zi, cum lucrez eu într-o zi. Lucrez mult și haotic. Și sunt agitat. Și nici măcar n-am mașină, merg doar pe bicicletă. Nu văd de ce și-ar dori cineva, vreodată, „dream-job”-ul meu!

După ce am rămas puțin blocat în timp și spațiu i-am zis, conștientizând în același timp și eu, că: „Știi, eu nu am un dream-job, pur și simplu aleg să mă duc în cafenele și să lucrez. Acolo sunt mai productiv uneori. Acolo mă deconectez de dezordinea din casa mea, de la biroul meu. Acolo nu mă duc să-mi fac de mâncare la bucătărie, nu mă duc să-mi iau apa din frigider, nu mă apuc să bag rufe la spălat sau să fac curat cu gândul că ‘Lasă, mă, că vine inspirația după ce fac curat!‘. Acolo am un chelner, îi cer o cafea, o narghilea și stau câteva ore concentrat. În plus, financiar vorbind, la final de lună nu numai că dau mai puțini bani decât aș da pe o chirie de birou, dar în bani sunt incluse băuturile și toate lucrurile comandate…”

Apoi m-am uitat în jur, la acei angajați ai mallului care deja erau la muncă de vreo 2-3 ore și efectiv stăteau degeaba, se plictiseau, n-aveau clienți.

Mi-am dat seama atunci de mai multe lucruri:

1. dacă aș avea o afacere într-un mall (mai ales în acel mall) n-aș deschide magazinul în timpul săptămânii în prima parte a zilei! e degeaba! 🙂

2. nu știu cum am ajuns să lucrez din cafenele în ultimii ani, nu știu ce m-a făcut să îmi creez acest „mod de lucru”, dar în mod cert e un obicei care-mi place, un obicei sănătos, un mod în care nu „aștept să vină inspirația” ci decid că „aici și acum voi lucra și voi fi inspirat și productiv”.

3. și nu trebuie doar să lucrezi din cafenele. eu uneori mă duc și citesc prin cafenele, pur și simplu. e modul meu de a mă „deconecta”, dar totodată de a mă super-conecta.

Tu de unde lucrezi cel mai bine pentru tine? Și unde citești cel mai bine?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

  1. Eu vin dintr-o familie zgarcita tare de tot. Mi se pare muuult prea scump sa lucrez din cafenele.

    Asa am descoperit sala de lectura (in general). Preferata mea e cea din biblioteca politehnicii, ca e deschisa mereu, in absolut orice zi a anului.

    Pot sa-si faca permis si cei din-afara, dar mai greu. Incearca, daca vrei 🙂

    Daca nu, in principiu, salilele de lectura de la universitati sunt deschise mereu.

  2. Interesantă partea cu dream job-ul. Dacă i-aș zice cuiva ce ți-a zis tipul respectiv legat de asta, cred că aș zice-o pentru că acea persoană mi-ar transmite prin privire, energie, atitudine faptul că se simte foarte bine cu ceea ce face, astfel încât pentru el este un „dream job”. Însă ce poate fi pentru tine un astfel de dream job, pentru mine este posibil să însemne altceva, poate ceva foarte epuizant.

    Legat de treaba cu cafenelele, și eu o mai practic. Adesea cam pe aceleași principii.

  3. Poti sa imi recomanzi cateva cafenele sau locuri in care se poate lucra ? Jobul meu este unul care imi da sansa de a lucru de oriunde, insa uneori mi se pare usor ciudat sa merg intr-un local, sa comand ceva, sa deschid laptopul si apoi sa raman acolo pentru cateva ore. Dar poate fi, intr-adevar mai eficient decat sa stai in casa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!