Acasa » Dezvoltare personală » Vrei să înveți desen tehnic? Iată ce trebuie să conțină trusa de lucru

Vrei să înveți desen tehnic? Iată ce trebuie să conțină trusa de lucru

Dacă vrei să devii arhitect sau te gândești să faci meditații pentru admiterea la Universitatea Tehnică de Construcții ori la Politehnică, probabil că ai aflat deja că trebuie să stăpânești foarte bine desenul tehnic

Această disciplină se aplică în multe domenii și specializări, fiind esențială atât în arhitectură, cât și în construcții, mecanică, proiectare și chiar design interior. Cu ajutorul desenului tehnic poți prezenta într-o manieră clară toate informațiile necesare executării unei piese, a unei construcții sau a unei mașini, ajutând la înțelegerea modului de funcționare. 

Poți realiza desene tehnice fie cu ajutorul unui program de proiectare asistată de calculator, precum AutoCAD, fie manual, prin trasarea pe hârtie. 

Ce este desenul tehnic

Fie că o numești desen tehnic sau desen industrial, această disciplină presupune realizarea unor reprezentări grafice care comunică într-o manieră vizuală felul în care funcționează un obiect sau în care este construită o clădire. 

Pentru a ușura înțelegerea informațiilor prezentate, desenele tehnice folosesc simboluri, unități de măsură, sisteme de notare, prezentări, principii și perspective standard. O mare parte dintre simbolurile și principiile desenului tehnic sunt codificate în standardul internațional ISO 128. 

De exemplu, conform ISO 128, o piesă va fi reprezentată într-un desen tehnic folosind una sau mai multe dintre cele 15 linii de bază (linie continuă, linie întreruptă, linie întreruptă spațiată, linie punctată, etc). 

În desenul tehnic, chiar și scrierea este sandardizată, iar literele trebuie să aibă anumite mărimi și grosimi. De aceea, unul dintre cele mai importante elemente care trebuie să se regăsească în trusa de desen tehnic este șablonul cu litere, cifre și simboluri matematice. Îți arătăm mai jos ce trebuie să conțină trusa ta de instrumente pentru realizarea desenelor tehnice: 

Trusa de desen tehnic

  • Hârtie pentru desen – Există două tipuri de hârtie pentru desenul tehnic: cea albă, densă și puțin absorbantă, pe care guma de șters nu lasă urme ușor, și hârtia de calc, care este transparentă și se folosește la realizarea copiilor. 
  • Planșeta pentru desen tehnic – Pe planșetă se fixează hârtia pe care urmează să lucrezi. Poate avea diferite dimensiuni, se poate regla în diferite poziții și poate include un teu pentru măsurători sau trasări de linii verticale sau orizontale. 
  • Creioane și pixuri – Ai nevoie de mai multe creioane cu mine din grafit de diferite durități, în funcție de tipul desenului pe care vrei să-l realizezi și de hârtia pe care lucrezi. Trusa ar trebui să conțină creioane cu mină moale (de tip B), cu mină de duritate medie (de tip HB și F) și creioane cu mină tare (de tip H). Poți folosi și pixuri, atât pentru scris, cât și pentru schițe sau desene, dar trebuie să aibă vârful lung, pentru a le putea utiliza cu șabloane și rigle. De asemenea, stilourile cu vârfuri din oțel inoxidabil, de diferite mărimi, sunt ușor de utilizat atât pe hârtia normală, cât și pe cea de calc, dar trebuie să ai grijă să achiziționezi și tușurile potrivite (rezistente la apă, opace, fluide).  
  • Gume de șters – Nu trebuie să scămoșeze sau decoloreze hârtia. Alege gume de șters performante, cu două capete, unul pentru creion și celălalt pentru tuș sau cerneală. 
  • Instrumente de măsurat – Trusa geometrică trebuie să conțină:
  • Riglă gradată (una obișnuită, pentru suprafețe rigide, și una maleabilă, pentru suprafețe care nu sunt plane);
  • Teu (cu cap fix sau mobil);
  • Echere profesionale;
  • Florar (sau șablon Burmester) pentru desenarea liniilor curbe;
  • Raportor;
  • Compas;
  • Divizor de scală (pentru scalarea desenelor);
  • Șabloane (cu litere și cifre, cu forme geometrice, cu obiecte de mobilier, cu simboluri pentru instalații electrice, etc). 

Sperăm că lista de mai sus vine în întâmpinarea dorinței tale de a studia desenul tehnic și îți oferă informațiile necesare pentru a-ți pune la punct trusa de lucru. 

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!