Acasa » Dezvoltare personală » Nutriție » 20 de tipuri de mic dejun din toată lumea – cum se servește micul dejun în diverse țări

20 de tipuri de mic dejun din toată lumea – cum se servește micul dejun în diverse țări

Ce început mai bun poate avea orice dimineață decât un mic dejun savuros? De la fructe proaspete, legume sănătoase și ouă gătite într-o varietate de feluri, la gogoși cu diverse umpluturi, brânzeturi cremoase și pâine proaspăt scoasă din cuptor, prima masă a zilei trebuie să fie sățioasa, hrănitoare și să ne dea energia de care avem nevoie pentru următoarele ore. Așadar, în acest articol vom face o excursie virtuală în jurul lumii și vom vedea cum se servește micul dejun în 20 de țări diferite. Iată care sunt unele dintre cele mai interesante și delicioase variante de mic dejun de pe planetă.

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/food-breakfast-healthy-green-milk-2569257/

1. Anglia

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/english-breakfast-toast-tea-food-2421038/

Locuitorii și vizitatorii Angliei savurează în fiecare dimineață un mic dejun consistent. Prima masă a zilei constă într-o porție generoasă de ouă ochiuri, scrob sau ouă poșate, cârnați (bangers), șuncă, ciuperci prăjite, fasole prăjită, pâine prăjita cu unt și diferite legume crude sau gătite (la tigaie ori pe grătar) precum roșii sau castraveți. Uneori, englezii mai servesc și sângerete, cartofi fierți și varză. Bineînțeles, faimosul ceai englezesc sau o ceașcă de cafea parfumată sunt, de cele mai multe ori, nelipsite.

2. Cuba

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/restaurant-food-carrots-cuba-old-690444/

Cubanezii iubesc aceste preparate numite momos sau dumplings, care sunt un fel de găluște umplute cu carne și se servesc alături de un sos delicios și de broccoli. Un alt mic dejun renumit este compus din cafea cu lapte (cafe con leche), tostada și un bol cu diferite fructe proaspete. Tostada este pâine cubaneză feliată, prăjită și unsă cu unt; localnicii o înmoaie în cafeaua cu lapte.

3. Iran

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/iran-market-spices-855739/

Micul dejun este considerat de iranieni un prilej excelent de a-și începe ziua în forță, alături de cei dragi. Ingredientele care nu lipsesc de pe nicio masă sunt turtele (flatbread) și ceaiul. Turtele (flatbread) sunt de diverse feluri, precum noon-e barbari, noon-e sangak și noon-e taftoon. Brânza feta este o altă favorită a iranienilor, combinată adesea cu nuci și pâine sangak, gem, ouă ochiuri, omletă cu roșii, scrob sau pâine berberă (clătită berberă) cu unt și miere. Roșiile și castraveții sunt și ele consumate uneori dimineața. Opțiuni mai puțin cunoscute de turiști, însa destul de populare în rândul localnicilor sunt adasi, o supă din linte cu ceapă și cartofi și haleem, un fel de mâncare cu carne, orz și grâu.

4. Spania

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/food-breakfast-orange-juice-eggs-1068290/

În Spania, micul dejun nu este o masă atât de consistentă ca în alte țări. Spaniolii servesc un prânz generos, însa, dimineața se limitează la a ciuguli puțină pâine prăjită cu ulei de măsline, roșii și șuncă spaniolă Jamón Serrano, un sandviș mic, torrijas (budincă din pâine cu zahăr și scorțișoară sau miere), produse de patiserie (ensaimadas, magdalenas, churros) sau cereale cu lapte. Cafeaua trebuie să fie tare și cremoasa. Cei care nu sunt băutori de cafea sau vor să se bucure și de alte băuturi, se delectează de obicei cu ciocolată caldă și sucuri naturale proaspete.  

5. Islanda

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/breakfast-salad-healthy-fresh-food-1290776/

În Islanda, micul dejun este bogat în nutrienți și foarte sățios. Terciul de ovăz (hafragrautur) preparat cu lapte sau apă și stropit la sfârșit cu puțin zahăr brun, câteva stafide și jumătate de linguriță de unt este o opțiune perfectă pentru un boost de energie și bună dispoziție. Un alt exemplu de mic dejun islandez este un platou cu somon, pâine de secară (rúgbrauð), legume și fructe. Skyr este un produs lactat, similar cu iaurtul grecesc și consumat dimineața. Uneori, skyr este amestecat cu terciul de ovăz (hafragrautur). Poate cea mai interesantă parte a unui mic dejun servit în Islanda este uleiul din ficat de cod (lysi), care se administrează în special copiilor, pentru un aport normal de vitamina D în lunile întunecoase.

6. Suedia

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/kanelbullar-sweden-pastry-brioche-2523876/

În Suedia, micul dejun constă în produse de patiserie (Kanelbulle, Punchrulle etc.), pâine de secară (rågbröd), cereale, lapte, iaurt și nelipsita cafea. Uneori, suedezii consumă și terci de ovăz cu fructe proaspete. Prima masă a zilei nu este foarte consistentă, deoarece toată lumea așteaptă cu nerăbdare fika, o pauză pe care suedezii o iau în jurul orei 10 dimineața pentru a savura o cafea și o gustare dulce.

7. Polonia

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/herb-krautwickel-herb-roulades-3769381/

Polonia este țara unde, la micul dejun (śniadanie) se mănâncă chiar și sarmale. Sau, mai precis, versiunea poloneză (dar extrem de similară cu cea românească) a sarmalelor, numită golabki și care conține carne și orez împachetate în foi de varză și coapte în puțin sos de tomate. În plus, polonezii mai consumă dimineața și sandvișuri (zapiekanka sau kanapka ) cu mezeluri, kiełbasa, brânzeturi, roșii și castraveți murați. Pâinea, ouăle gătite în diferite feluri, ovăzul, cerealele și laptele sunt și ele destul de îndrăgite. Primăvara și vara, la toate acestea se mai adaugă legume și fructe proaspete de sezon. În materie de băuturi, polonezii savurează cafea, ceai sau ciocolată caldă.

8. Rusia

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/food-refreshment-gourmet-delicious-3148755/

Rușii iau micul dejun destul de devreme, chiar înainte să plece la școală sau la serviciu. De regulă, în Rusia se consumă kasha (un fel de terci făcut din diferite cereale), tartine cu unt și diverse mezeluri, ouă fierte sau ochiuri, tvorog (un produs lactat similar cu brânza de vaci), cafea, ceai, sau suc natural din fructe. Un fel de mâncare extrem de apreciat este oladi, niște clătite cu consistența unei budinci Yorkshire, servite cu gem, fructe sau miere.   

9. Australia

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/vegemite-spread-yeast-extract-232957/

Așa cum sugerează și fotografia de mai sus, pasta vegetală Vegemite este foarte des consumată în Australia la micul dejun. Pe lângă Vegemite, australienii își încep dimineața cu pâine prăjita, marmeladă, fructe proaspete sau uscate, iaurt, lapte și cereale (în special fulgi de porumb sau Weet-bix). În weekenduri sau la ocazii speciale, australienii își fac timp să gătească o omletă cu ciuperci, bacon și roșii sau alte preparate precum hashbrowns sau clătite.

10. Malaezia

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/noodle-food-menu-asian-thailand-2509040/

Malaezia se diferențiază considerabil de majoritatea țărilor din acest articol. Aici, oamenii își încep ziua cu un bol de tăieței de orez, amestecați cu legume, ouă și condimente care mai de care mai aromate. Altă variantă de mic dejun malaiezian este nași lemak, pe bază de orez cu ulei sau smântâna de cocos, anșoa prăjiți, sambal (pastă picantă de creveți), ou fiert sau prăjit și alune, toate servite pe o frunză de palmier.

11. Franța

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/paris-breakfast-croissant-morning-995363/

Produsele de panificație și cele de patiserie sunt principalul grup de alimente al unui mic dejun franțuzesc. Pe majoritatea meselor se vor găsi baghete proaspăt coapte, crackers, croissante și celebrele pains au chocolat. În plus, francezii se mai răsfață cu clătite (crêpes), tot felul de gemuri, unt, brânzeturi, cereale, iaurt, lapte, fructe proaspete, cafea și suc natural de fructe.

12. Mexic

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/food-chilaquiles-mexican-food-power-2959241/

Un mic dejun tipic mexican este compus din ouă preparate în diferite moduri (precum huevos rancheros sau huevos a la Mexicana), consumate împreuna cu fasole picantă și tortilla. Un alt fel de mâncare savurat de mexicani dimineața este chilaquiles, făcut din bucățele de tortilla din porumb cu brânză și sos picant. Alte variante de mic dejun sunt produsele de patiserie numite pan dulce, ciocolata caldă, enchiladas suizas și tamales.

13. Pakistan

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/indian-food-puri-food-indian-1854247/

Micul dejun pakistanez (nāshtā) este, de cele mai multe ori, compus din ouă (fierte, scrob sau sub formă de omletă), pâine simplă sau roti, parathas, sheermal cu ceai sau lassi, queema (carne tocată), kulcha cu chloe, fructe de sezon proaspete (mango, mere, pepene, banane etc.), lapte, miere, unt, gem, shami kebab sau oleaginoase.

Poori Bhaji sau Poori Halwa sunt, de asemenea, alternative populare în rândul localnicilor și ai vizitatorilor țării. Bhaji preparat cu pâine roti (adică niște turtite rotunde și pufoase din făină de grâu) și o tocană de cartofi picanți. Pentru un plus de gust, pakistanezii savurează și puțină halwa, un desert pe bază de ghee (unt clarificat) și fructe uscate. Uneori, micul dejun include și bunătăți de patiserie, cum ar fi bakarkhani.

14. Israel

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/vegetables-salad-kr%C3%A1jan%C3%A1-1578255/

Felul de mâncare din fotografie este o salată cu diverse legume proaspete precum roșii, măsline, morcovi, ardei gras, ridichi, ceapă și castraveți, amestecate cu tahini, humus, halloumi, ouă etc. În Israel, servirea unei salate răcoritoare și hrănitoare la micul dejun nu este deloc un lucru neobișnuit. O altă variantă este shakshuka, un preparat pe baza de ouă îndrăgit deopotrivă de localnici și turiști. Ouăle pregătite pentru shakshuka se gătesc într-un sos aromat de tomate; se mai adaugă ceapă, roșii, și ardei, iar la final se asezonează cu piper, chimen, usturoi și pătrunjel. Interesant este faptul că micul dejun în Israel nu conține aproape niciodată mezeluri precum șuncă sau bacon, în schimb poate abunda în specialități apetisante de brânza. Uneori, israelienii servesc pește afumat (hering, șprot, sardine și somon) alături de brânzeturi. Labaneh, baba ghanoush și ful medames sunt, de asemenea, deseori prezente pe masă la micul dejun. Meniul de dimineață este completat de cafea, ceai, sucuri proaspete, pâine și produse de patiserie.  

15. SUA

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/breakfast-french-toast-syrup-3587586/

Micul dejun tipic american diferă de la regiune la regiune, însa, în general, americanii iubesc ouăle gătite în diferite feluri (ochiuri, poșate, omletă, scrob), celebrele clătite cu sirop, pâinea prăjita (French toast), bacon-ul, hasbrowns, gogoșile, brioșele și cerealele cu lapte. În SUA, micul dejun este o masă extrem de importantă, multe restaurante fiind specializate doar pe servirea sa. Cafeaua și sucul de portocale sunt cele mai populare băuturi consumate de americani dimineața.

16. Scoția

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/english-breakfast-ferry-orange-juice-2150514/

În Scoția, localnicii se răsfață cu pâine prăjită și unt, fasole, ouă, back bacon, crenvurști, cârnăciori, ceai și cafea. Totuși, elementele distinctive ale unui mic dejun cu adevărat scoțian sunt budinca neagră (black pudding), cârnații Lorne, Ayrshire middle bacon și prăjiturelele de cartofi (tattie scones). De multe ori, scoțienii mănâncă și ciuperci sau roșii la grătar ori prăjite, budincă albă (white pudding), terci, budincă din fructe, haggis și prăjiturele de ovăz.

17. Danemarca

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/breakfast-danish-breakfast-plate-eat-3721203/

Pâinea de secară (rugbrød), pâinea albă, baghetele, chiflele, ouăle fierte, iaurturile, laptele, terciul danez (Øllebrød), mezelurile, brânzeturile, mierea, gemul și pateul sunt doar câteva exemple de bunătăți consumate în Danemarca dimineața. Când vorbim despre un mic dejun autentic danez, niciodată nu lipsește de pe masă ceva dulce, fie celebrele rulouri cu scorțișoară și glazură de zahăr (Kanel Snegle) sau câteva pătrățele de ciocolată. Desigur, ca și în cazul celorlalte popoare scandinave, danezii sunt și ei mari fani ai cafelei. Chiar și așa, nici ceaiul sau sucurile de fructe (în special de portocale sau mere) nu sunt trecute cu vederea.

18. Portugalia

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/portuguese-custard-tart-758547/

Pastel de nata, cunoscută și ca Pastel de Belém este, fără discuție, o varianta de mic dejun îndrăgită nu doar de portughezi, ci și de turiști. Acest desert nu este consumat numai dimineața, ci în orice parte a zilei, însă a te bucura de o astfel de prăjiturică alături de o cafea bună este o experiență într-adevăr autentică.    

19. Germania

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/weisswurst-sausage-cured-meats-2577747/

În Germania se pune mare accent pe diversitate, micul dejun fiind foarte variat. Covrigii (Brezels) și cârnații albi (Bratwurst) sunt o opțiune foarte des întâlnită în localurile tradiționale germane unde se oferă micul dejun (Frühstück). Pe lângă această combinație delicioasă, germanii mai servesc și numeroase feluri de brânzeturi, mezeluri (în special Schlackwurst și Liverwurst), gemuri, marmeladă, unt, miere (Honig) margarină, ouă ochiuri sau ouă fierte, legume, fructe și peste afumat. Pâinea și produsele de patiserie (Brot, Brötchen) sunt și ele savurate în fiecare dimineața. Altă variantă populară, mai ales în rândul tinerilor, sunt cerealele (îndeosebi Müsli, un amestec din fulgi de cereale, diferite oleaginoase, semințe și fructe uscate) cu lapte sau iaurt. Cafeaua, ceaiul sau laptele cu cacao se număra printre băuturile preferate ale germanilor, însa unele persoane își încep ziua cu un pahar de suc natural din fructe.

20. Turcia

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/turkish-breakfast-brunch-food-2290520/

Pentru turci, prima masă a zilei se numește kahvaltı și este una destul de bogată. Micul dejun începe cu un ceai aromat. Apoi se servesc diferite tipuri de măsline, pastramă, omletă, brânză kaşar, brânză veche (ka ar peyniri), castraveți, roșii, kaymak, miere, gem și unt. Uneori, turcii se delectează cu sucuk, carnați uscați și picanți ce pot fi mâncați alături de ouă gătite în diverse moduri. Alte exemple de mâncăruri turcești consumate la micul dejun sunt produsele de patiserie precum börek (cu diverse umpluturi) și simit (covrigi turcești). Poate părea neobișnuit, dar turcii consumă și supe în decursul dimineții. O specialitate turcească populară este intitulată menmen și conține roșii, ardei gras verde, ceapă, ulei de măsline și ouă.

Fiecare variantă de mic dejun are farmecul ei și ar trebui cu siguranță încercată. Pe care dintre ele ai vrea s-o guști prima dată?    

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!