Acasa » Dezvoltare personală » Altele » 5 motive să nu pleci din România

5 motive să nu pleci din România

Aţi observat cum noi, românii, suntem crescuţi ca să plecăm din ţară spre un teritoriu „mai bun, mai frumos, cu mai multe oportunităţi”? La noi o parte foarte mare din populaţie poate să vorbească engleză şi visează la plecare. Cine mai e ca noi? În alte ţări (Franţa, Spania, Italia, Ungaria etc.) abia găseşti pe cineva cu care să te înţelegi în engleză.

Nu pot să spun: „Recent există un trend: tinerii pleacă în State sau în UK.” căci… nu-i un trend recent de fapt. Ci e doar un trend care creşte tot mai mult.

Fie că-i vorba de studenţi sau nu, eu sunt totalmente ANTI-plecatul din România.

1. Aici e cel mai uşor!

De unde până unde vorba asta: „Acolo e mai uşor să faci bani.”? Aici e cel mai uşor să faci orice. Căci aici poţi să te înţelegi perfect cu toţi oamenii din jur. Aici ai rude, ai familie şi aici îţi faci cel mai rapid prieteni. Aici cel mai probabil ai deja un acoperiş deasupra capului. Acolo o carieră e mai apreciată decât aici? De cine să fie apreciată? Tot de noi, de români? Şi cum te face asta mai fericit?

2. Aici este oportunitatea!

Dacă nu pleci să ajuţi oamenii din Africa (şi nu ştiu de ce, dar sunt convins că nu acolo vrei să pleci) atunci fii sigur că AICI sunt toate oportunităţile tale. În State, în Vest şi cam oriunde în altă parte oportunitatea ta de a creşte e mult mai mică. Era vorba aceea: „Bun venit în România! Fixaţi-vă ceasul cu 50 de ani în urmă.”. Trist… dar adevărul este că faptul că suntem cu 50 de ani în urmă ne avantajează. Aici poţi face ATÂT de multe lucruri care încă nu se fac! Şi da, e foarte foarte foarte legal să te inspiri de la cei din vest.

Diana face succes în România … chiar dacă face afaceri cu străinii. Viorel şi-a dat demisia şi şi-a împlinit visul… tot aici, în România. Simona la fel. Trăieşte foarte fericită aici. La noi, în România, e încă fooooarte mult loc pentru astfel de oameni.

3. Scopul tău este fericirea!

Cum să fii fericit când toată familia ta este aici? Eu prima dată când m-am mutat de acasă (eram în acelaşi oraş) m-am simţit îngrozitor. Fără gălăgie în casă? Fără surori cu care să mă cert sau părinţi enervanţi? Şi da, mă consider un om matur. Oricât mă stresează când stau cu ei… sunt muuult mai fericit când sunt cu ei decât atunic când sunt departe de ei. Scopul tău nu este împlinirea financiară şi cariera, ci fericirea. Iar fericirea nu vine cu banii, cu toţii ştim asta!

4. Aici avem corupţie şi preşedinţi nesimţiţi!

Nu, nu ai citit greşit! Aici avem corupţie şi preşedinţi nesimţiţi. Avem muuuulte alte „defecte”. Tocmai de aia se merită să stai aici. Aici ai cu cine lupta, nu ai timp de plictiseală. Ai pentru ce să militezi. Când dai jos corupţia poţi să începi să lucrezi la un alt „defect”. În străinătate te-ai plictisi.

5. Aici poţi să faci lucruri frumoase!

Pentru că-n alte părţi lucrurile frumoase deja se fac, nu? Dacă nu… atunci de ce se spune că-i frumos în alte ţări? Bucurenci face lucruri frumoase în România. Oare nu putea el să plece până acum de aici? Tara face lucruri frumoase în România. La fel şi Liana Buzea! La fel şi Adrian Ciubotaru! Nu puteau ei să plece de aici? Oare? Sunt români care stau în România şi sunt fericiţi.

6. Bonus – Aici e Motivonti!

Păi… nu-i şi acesta un motiv?

Alte motive?

M-am săturat să aud tot mai mulţi oameni zicând că vor să plece! Nu e inteligentă această plecare! 🙂 Sper, din absolutmente tot sufletul meu şi al lui Motivonti, că te-am convins să rămâi aici!

Citește și: De ce să nu pleci din România

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

234 de răspunsuri

  1. Bonus 2: Aici e țara în care toată lumea scrie cu pipi pe principiile tale de om corect și educat și în care cei crescuți pe stradă au din start un avantaj față de fraierii care s-au dus la școală.

    Bonus 3: Aici e locul în care muncești pentru alții și în care nu îți folosesc principiile de dezvoltare personală atunci când vine statul și îți ia un sfert din ce ai produs.

    Bonus 4: Aici e locul în care oamenii sunt triști, negativiști și în care grija zilei de mâine bate la fund optimismul. E țara în care nimeni nu susține sportul, și în care e greu și scump să-ți cauți și să-ți dezvolți pasiuni

    Bonus 5: E țara în care bătrânii sunt majoritari și în care aceștia, în loc să aprecieze tinerii, au ajuns să-i urască…

    Mă opresc? 😀

    1. Tu chiar crezi tot ce ai scris sau ai încercat să, you know, scrii ceva care să aducă oameni care caută chestii ciudate pe google? 🙂

      Bonus 2 – Pe mine şi pe mulţi alţii văd că nu-i calcă în picioare oamenii crescuţi pe stradă. + Peste tot (oriunde în lume) sunt oameni de genul ăsta, needucaţi, violenţi, whatever. E treaba ta să nu te laşi călcat…

      Bonus 3 – În alte state ţi se ia peste 50% din profit. Şi nimeni nu comentează. Deci stai calm… Şi da, şi în Spania dacă te duci tot pentru alţii vei munci. Aici poţi cu uşurinţă să lucrezi PENTRU TINE. (am dat linkuri spre interviuri mai sus).

      Bonus 4 – E greu să-ţi cauţi şi să-ţi dezvolţi pasiuni?! E greu în general, poate, dar e cu siguranţă mai uşor aici decât în alte părţi. + repet, cum de mulţi alţii pot aici? Sunt „norocoşi”? :))

      Bonus 5 – În Germania sunt şi mai mulţi bătrâni. Şi oricum, chiar nu mă deranjează că există aici oameni în vârstă care mă urăsc. 🙂

      Da, ai face bine să te opreşti. Aberezi! :))

      1. Nu vorba de oamenii crescuți pe stradă, ci de oamenii „descurcăreți”. Violența de pe stradă e cu totul altceva, eu vorbeam de mentalitatea gen Stelian Ogică pe care o găsești la fiecare pas.

        Și nu, nici eu nu vreau să plec din țară tocmai pentru avantajul pe care mentalitatea obosită ți-l poate oferi, dar de aici până la a abera când înșiri motivele pentru care îți vine să te cari e cale lună 🙂

        Prin pasiuni nu înțelegeam pictat copăcei verzi, ci chestii care pe mine mă fac să simt că trăiesc. Vezi de exemplu cât costă un abonament la un bazin de înot.

        Numai bine! 🙂

        1. Ok, am înţeles acum ce zici.

          Referitor la bazin… se ştie că pasiunile adesea costă. Iacătă câţi fotografi avem în România (brusc, aşa, în ultimii 2-3 ani) care dau ~25-50 miliaone pe un DSLR.

          Pe mine mă pasionează bicicletele. În ultimii 2 ani mi-am luat 4 biciclete. Am dat destui bani pe ele… Dacă mă întrebai înainte să le cumpăr cum aş strânge bani să le cumpăr, nu ştiam să-ţi zic… Dar am reuşit fără să câştig la loto.

          Stau şi mă gândec că dacă tu te plângi că nu-ţi permiţi (Sau că-i scump) un abonament la un bazin aici, oare cum o să te plângi singur printr-o ţară străină. 🙂

          Nu-i ok că există o imagine foooooarte pozitivă pentru „plecatul din ţară”.

          Şi acum, ironic: „Unde-s domnule oamenii care au luptat în ’89 să mă ajute aici?”.

          1. Eu nu mă plâng, eu sunt fericit și mă trezesc zâmbind. Dar nu e foarte sănătos să ignori lucrurile rele din jurul tău și să trăiești în propriul tău balon de fericire, zic 😀

          2. Eu sunt unul care a luptat si sa tarat pe sub tancuri in ´89.
            Da traiesc in Spania am o prietena spaniola si ma simt foarte bine aici. Nu pot sa zic ca sunt fericit dar cand eram in Romania eram cel ma-i nefericit roman. Nimeni nu ma intelegea nici parinti nici familia. Am vrut sa deschid o firma si nu ma ajutat nimeni nici familia nici statul roman. Am plecat fara sa cunosc nici o limba am invatat aici sa vorbesc Spaniola si stim cu toti se vorbeste in jumatate de planata. Dupa o saptamana de stat in Spania am gasit de lucru. Si dupa un an cand am inceput sa vorbesc bine limba am facut a firma de amenajari interioare, exterioare tot ce vroiam sa fac in Romania.
            In Romania in anul 1993 am deschis un magazin si a durat sa pregatesc toate hartiile peste o luna.
            Cand am deschis firma in Spania am fost la un avocat intr-o dupaamiaza si dupa ce am vorbit cu el mi-a zis ca de maine pot sa incep sa lucrez pe firma mea.
            in prima luna am avut prima lucrare si am castigat 3000 de €uro. In a doua luna am castigat 9000 de €uro si am avut primul angajat. Acum dupa 6 ani am 5 angajati cu carte de munca si 6 la negru pentru ca sunt straini si nu pot sa le fac contract de munca.
            Nimeni nu ma credea si la-m adus pe tata aici si a ramas uimit si verisori mei si multi de la familie. Toti in cere iertare acum dar asta nu ma face fericit din contra le zic sa taca sa nu ma enervez ca asta puteam sa fac in tara si nu mau ajutat. Asa ca eu nu stiu daca exista fericirea , cum la fel nu stiu daca ai viata inainte de moarte. Acum nu este usor pentru cei care vor sa plece din tara.

        2. Ţi se pare că trăiesc într-un balon? Reciteşte te rog punctul 4 din articol. 🙂

          Cred că tu ştii destul de bine cum încerc să „lupt” cu chestiile incorecte.

          1. Eu pe tine te admir și te respect pentru ceea ce faci, tocmai de-asta discutam la un nivel teoretic, apropos de ce am mai citit despre dezvoltarea personală 🙂

      2. Nu toata lumea ajunge afacerist in tara si nu toata lumea are succes in ceea ce face, chiar daca se chinuie. Eu am terminat in 2008 facultatea si ai mei au investit mult (pt bugetul lor) in educatia mea si afratilor mei (si ei sunt oameni cu facultate si care au avut slujbe cat de cat ok, doar ca platite jegos). Pentru asta sunt acum, in 2012 tot fara un job pentru ca traiesc intr-un oras mic, unde fara o pila nu faci nimic. Am invatat pe branci si degeaba! La ce bun? Am depus la orice si oriunde CV-uri. Imi trebuie un venit cat sa nu mor de foame. ASTA E TARA IN CARE POTI FACE ORICE?
        Am plecat in Londra pentru a fi nanny o vreme. Am stat cateva luni si pot sa spun ca nicaieri in tara nu am fost mai apreciata ca acolo: pentru munca depusa, pentru ca stiu engleza la perfectie

        1. pentru ca am depus efort sa ma dezvolt din toate punctel de vedere si sa invat cat mai multe. Oamenii pe care i-am intalnit acolo mi-au intins o mana, desi nu aveau nici o obligatie si s-au oferit sa ma ajute: STRAINI fiind! Aici ROMANII MEI m-au dat la o parte si mi-au zis ca nu sunt buna pe un post la logistica pentru ca SUNT FEMEIE!!! Nu conteaza ca indeplineam toate conditiile. As lucra orice, de la supraveghetoare la gradinita pana la secretara……….la mai mult nici nu visez inca, poate mai apoi.
          Si dincolo sunt batrani. DA! Multi, DA! Dar batranii lor (cei care au lucrat cat de cat la viata lor) merg in vacante in SUA sau Grecia, mananca in oras si isi permit sa faca sport pt ca nu sufera de artrita si alte boli de inima, pentru care oricum ar avea bani sa isi ia medicamente. Eu nu am nimic cu batraneii nostri si ii inteleg de ce sunt asa tristi si satui de tineret. Pentru ca noi inca putem sa facem ceva, ne mai putem misca si suntem cat de cat sanatosi in timp ce ei sunt lasati balta sa moara in saracie, dupa zeci de ani de munca (ex bunicilor mei si ai multor altora, oameni cu scoala, care toata viata au platit statului ca sa aiba la btranete si acum sufera in mizerie).
          DA! Poate dincolo statul iti ia 50% din ce castigi, dar restul de 50% iti permite sa traiesti decent. Eu in Londra facem 800£ pe luna si cu atat traiam foarte bine. O zi cat am stat acolo nu am dus lipsa de nimic. Imi era rece pe strada, imi cumparam o esarfa sau o bluza, sa nu fiu nevoita sa merg acasa dupa una. Cu cat am cheltuit, m-am intors acasa cu ceva banuti………….s-au dus (si nu sunt eu marea cheltuitoare a lumii, din contra). As da orice sa nu trebuiasca sa imi parasesc tara. Sunt tot aici deocamdata, lipsita de job si venit, cu un copil pe drum si in situatia de fata fara speranta de a mai gasi ceva sursa de venit (noroc cu sotul, care a reusit sa isi gasesca un servici la birou, cu 10 ore pe zi si un venit sa zicem suficient pentru a nu acumula datorii prea mari la regie si pt o masa decenta………..haine si vacante nu intra in sperantele noastra).
          Cati nu ar da sa stea acas. Daca tu ai avut succes nu toti suntem atat de norocosi. Multi avem scoala si dorinta de a sta acasa. Cine vrea sa isi lase familia si prietenii? Dar ca aici iti faci mai iute prieteni ca dincolo…..AIUREA……in Londra am ami multi prieteni ca toti cei pe care i-am facut aici in 25 de ani: romani si englezi. Familia pentru care am lucrat ma suna des si ma cheama in vizita la ei.
          Ne laudam cu muntii si marea noastra. Sunt atatea tari cu relief superb, care si stiu sa il pastreze, noi distrugem paduri si aruncam gunoaie in mare. Ne laudam cu Sibiul……da, e frumos, dar si nemtii au acelasi fel de orase doar ca mai intretinute. Ne laudam cu muntii……….mergeti in ALpi! E frumos da si la noi, dar pentru cat timp? Pentru cat timp mai avem paduri? In orasul meu nu mai e nici un parc……mai ramasesera 2, iar acum le-au taiat sa faca piatete. Am iesit in strada, am semnat petitii ca nu suntem de acord si…? Degeaba! Ne-am pus in fata buldozerelor si degeaba!
          Ii indopam pe copii cu matematica si ii scutim de sport! Titram desenele nu cumva sa mai invete cei mici o boaba de engleza (mai ales ca la scoala nu fac nimic). Cat am fost in scoala am fost marginalizata ca doar atta nu era director sau senator.
          Suntem multi care luptam sa stam acasa, dar cand iti ajunge cutitul la os iti e de ajuns. Cand vezi ca ti se aduna datoriile, renunti a mai fi eroul patriot si pleci. Nevoia de supravietuire e mai mare decat orice dragoste de tara. Zicea cineva mai jos ca cei ce pleaca fug de responsabilitate……fugim tocmai pentru ca avem responsabilitatea de a nu mai sta in carca parintilor si de a ne crea propriul drum, de anu mai cere painea zilnica unor oameni care au trudit o viata intreaga pentru noi. Aici avem intr-adevar un acoperis, dar e acoperisul facut de parintii nostri. La un momentdat ficare simte nevoia sa se vada la casa lui si nu sa se inpotmoleasca in patutul mamei FOR EVER!
          Felicitarile mele daca tu ai reusit! E cel mai bine sa stai acasa (tara). Dar nimeni nu are dreptul sa ii judece pe cei ce pleaca. Pana la urma cei de dincolo au trimis multa vreme miloane de euro in tara ridicand economia. Si englezul merge sa lucreze in Franta si Francezul vine in UK. Asta e viata.
          Nu e o rusine sa pleci, e o rusine sa ascunzi cine esti si de unde vi!

          1. Corect. Se spune ca locul unui om in lume nu este neaparat unde sa nascut si a copilarit, locul unui om in lume este acela unde poti sa duci un trai mai bun unde poti sa te simti cel mai bine si fericit si unde iti poti forma un viitor. Nimeni nu te leaga cu lantul de picior sa traiesti in tara natala. Fiecare om e liber sa traiesca si sa se stabileasca unde vrea si unde ii este cel mai bine. Romania este o tara saraca din cauza coruptiei si a sistemului prost conceput unde orice prost cu unpic de pile ajunge in politica peste noapte. Daca nu ar fi coruptia am fi fost undeva mai departe in orice tara exista coruptie dar ca la noi mai greu gasesti…si cand mai aud pe unii rostind cuvantul „patriot”…

          2. Felicitari Anca pentru comentariu !
            Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti. EL exista peste tot, oriunde am fi, putem reusi cu credinta si incredere in noi. Multi romani au reusit aici in Canada, am vazut foarte multi. Trebuie sa ai curaj.

      3. Bai Ariel, de ce te-a facut mama ta asa de retardat? Ai trait ma saracule in vreo tara civilizata? Sunt convins ca NU. Mamimute ca tine au loc doar pe strazile imputite ale Romaniei…Baiataul ala ti-a dat argumente si tu zici ca abereaza? Ma saracie cu duhul, Romania e 300 de ani in urma oricarui element civilizator…Si distanta creste…penytru ca si ceilalti se misca:)))Vai de steaua ta cu articolul tau de imbecil!

    2. Salut.
      Interesant articolul si punctele de vedere, insa nu sunt de acord cu aceasta generalizare. Si eu ma aflu intr-un moment al vietii mele in care trebuie sa decid: raman sau plec? Un serviciu mai bun sau mai stimulant aici la un salariu clar mai mic sau un job mai plictisitor in afara, permis de lucru si mai multi bani? Evident, as alege prima varianta (chiar nu imi doresc sa ma plictisesc 40-50 ore pe saptamana), insa nu de fiecare data ai luxul de a alege. Si daca se iveste o oportunitate, nu ii intoarce spatele… ce mai conteaza ca vine din Bucuresti, Constanta, Viena sau Paris?

      1. Si eu ma lupt cu gandurile de ceva timp daca sa plec sau sa raman….e foarte stanjenitor…..pe de o parte iti doresti foarte mult sa ramai aici, pe de alta parte te gandesti ca sigur o sa iti fie mai bine din punct de vedere financiar in strainatate…greu si trist!
        As avea nevoie de un mentor care sa ma ajute sa decid ::))))

    3. sunt de acord cu tine Anca,foarte bine ai scris,sunt plecata si eu si pentru ca mai am doar un frate si o sora in Romania ,nu am de gand sa ma intorc.

    4. Deci cred ca vorbesti despre strainatate:)..Traiesc in Germania si lumea face pipi pe principiile tale, te trateaza ca ultimul om iar la munca esti subapreciat. Evident nu pot sa generalizez, intrucat vorbesc doar despre orasul si situatia in care ma aflu. Muncesti ca un idiot si-ti ia statul jumate din salariu. Restul au grija agentii imobiliari sa ti-i ia. Si nu vorbim doar de imobiliare, ci despre serviciile extrem de scumpe, despre lucrurile scumpe, asigurari, etc.Sa-ti dezolvti pasiuni, aici e mult mai scump. Se sprijina sportul intr-adevar, dar la cum vii frant de la lucru, numai de asta numai iti arde. Si te mai apuci si sa faci de mancare, ca la restaurant nu-ti permiti. In Romania dau 20 de lei pe meniul zilei si e excelent. Batrani sunt si aici multi si sunt foarte aroganti. Mie mi se par prea extravaganti si ce e bine de stiu, nu toti au pensii mari. Vad pensionari care pun un morcov sau o caisa in cos. Nu cred ca sunt la dieta. Chiar imi doresc ca fiecare sa plece din tara sa vada cum e dincolo. Iar daca nu pleaca rog sa vorbeasca cu argumente sau din experienta. Hai sa nu ne uram tar! E scandalos! Nereguli sunt peste tot si nimeni nu-si uraste asa tara ca noi. Si aia din Siria isi iubesc mai mult tara, chiar daca vine bomba peste ei.

      1. Pai de ce mai traiesti in Germania? Intoarce-te in tara!!!! si nu o sa mai faca nimeni pipi….

      2. Salut eu am fost in aceeași situație ca a ta. Am lucrat 7 ani ca inginer in Germania dar m-am întors . Știu exact ce zici și este exact ce mi s-a întâmplat și mie și ce li se întâmplă altor mii de români dar se feresc să o spubă că sunt considerați eroi acasă. E bine să pleci O VREME strânge bani și întoarcete e părerea mea. Acolo trece timpul foarte repede pentru că este foarte mult timp gol care la sfârșitul săptămânii nu se mai pune

  2. Bonus: ROMANIA ESTE O TARA FOARTE FRUMOASA! Si aici ma refer in special la cele mai frumoase peisaje romanesti din munti, din Delta etc. dar si orase precum Sibiul.

    Multi se plang ca strazile sunt murdare si aceleasi persoane nu se obosesc sa arunce ambalaje/mucuri de tigara la cosul de gunoi.
    Multi se plang ca tara ne este condusa de nesimtiti, dar nu cumva noi votam (orbeste)?

    Nu tara e problema, ci oamenii care traiesc in ea.
    Cei care pleaca in tari straine nu fac altceva decat sa fuga de responsabilitati si aleg calea mai usoara: sa stai ca un trantor pe munca altora. Tarile prospere nu au aparut din senin…

    1. tarile prospere le au calcat si mancat (metaforic vorbind) pe tarile mai mici de tot ce au avut mai bun,acum ceva timp.Spune-mi cum descalcesti nodurile din tara asta.

      1. Si inca le calca si noi „geniile” care plecam lasand armele jos fara sa luptam inca le dam apa la moara sa o mai faca.
        Stie cineva sa-mi explice de ce in 1985 cand Romania (22 milioane populatie) are datorie de 11 miliarde, Ungaria ( 8 milioane populatie) datorie 18 miliarde, apoi Polonia 40 miliarde datorie si cand toate aceste tari cer reesalonarea platii datoriilor, FMI-ul refuza doar ROMANIA??? Il constrange pe Ceausescu sa ne stranga curelele pana in ’89 la maxim pt ca daca nu ar fi achitat acea datorie am fi intrat intr-una si mai mare – lucru care le-ar fi convenit monetarilor care iti luau pielea cu dobanzile. Apoi daca spre stupefierea tuturor Ceausescu reuseste sa achite datoria, el moare. Cum de nu mai devreme? Nimeni nu credea ca reuseste si cand a reusit ca si cu industriile cu care le-a dat sah mat rusilor… etc. Lovitura nu? Prea le statea in gat la cei de afara. Indif cate greseli a facut el era o amenintare pt ei. Ca 40 de ani cat au suferit Romanii nu s-a mai jonglat moartea lui ca doar nu de mila poporului s-au tras sforile mortii lui. Ci atunci cand le era amenintata sursa de venit si sunt atatea de spus dar vai ce incredere avem noi mila din straini ca in umbra de la spini.

    2. votam orbeste,votam ce avem…un rau mai mare sau un rau mai mic,in final e tot rau.sefii statului ne arata cum se fura si noi ne luam dupa ei,cei care nu pot fura ca ei din tara lor or muncesc „degeaba” ori pleaca cu speranta!!!nu zic ca nu sunt oameni fericiti si corecti in romania,dar suntem prea multi ca sa fim cu totii corecti,si daca statul nu ar mai fura lumea si sar mai si gandi la ei poate ar putea si ei atrage investitori nu numai sa vanda tot,cei puternici rezista cei slabi cine stie!!! 🙁

  3. imi place articolul tau, Arielino. adaug si eu: aici, daca esti „om corect si educat”, cum zicea Andrei, asa te si simti – corect si educat, capabil. In strainatate, nu mai esti asa de educat…esti un imigrant care nu stie prea multe din istoria si geografia locului unde traieste, din cultura lui populara, din vorbele de duh intime…
    Dar tot sunt pentru a trai trei luni sau sase altundeva…ca sa vii cu idei 🙂

    1. Dacă reuşeşti să faci asta cu plecatul 3-6-12 luni în alte părţi… or you can travel… atunci cel mai probabil o duci foarte bine în românica, nu?

      Da, şi eu am zis că vreau să fac voluntariat în Africa o vreme. Experinţă de viaţă. Merg acolo 1 an şi când mă întorc în Bucureşti nu mă mai uimeşte sângele de pe stradă când se bat 2 câini cu un om al străzii. Hai că am fost dur. Prea.

      Şi da, bine zisă treaba cu „corect şi educat”.

      PS: Ţi-am lăsat stickere la Elly.

    2. Draga Ina, un om ocrect si educat este educat si corect si in strainatate. Te contrazic. Este cum te simti tu . Trebuie sa lucrezi mai mult la personalitatea ta, cum te vezi tu, singura!

  4. motivele tale sunt minunate si daca functioneaza pentru tine si pentru altii e minunat. dar nu e valabil pentru toata lumea. unii oameni, ca tine si ca cei pe care ii promovezi, au o experienta general pozitiva, de tara normala. stiu, se poate, ma incanta sa aflu ca se poate, imi creste inima cand aud ca se poate.

    DAR

    nu pentru toata lumea e la fel. cum am mai spus si in comentariul meu de pe facebook, situatia din romania nu li se potriveste unora. asta nu-i face mai prosti sau mai rai sau mai snobi, ci pur si simplu sunt diferiti ca structura sufleteasca.

    intr-adevar sunt MULTE lucruri de facut in romania, multe „inovatii” de introdus, dar daca nu esti facut pentru a te lupta pentru principii de baza si valori de un minim bun simt, atunci spui frumos multumesc si cauti un mediu in care te simti mai bine.

    nu e nimic rau in a cauta ceva care iti face bine la inima si la suflet (sau chiar la buzunar – gasp!!!). daca tie iti face bine sa stai in romania, e foarte bine, inseamna ca ti-ai gasit locul in lume. mie nu mi-era bine, asa ca am plecat. si acum mi-e bine. si inca mai caut, ca sa imi fie si mai bine 🙂 de ce nu?

    decizia de a ramane in sau de a pleca din romania este o decizie pur personala, nu e frumos si nici politicos sa spui ca „Nu e inteligentă această plecare!”

    1. Nu e inteligentă din punctul meu de vedere… Dar, totodată spun că îi admir pe oamenii care pot pleca şi pot sta fericiţi prin alte părţi: precum am zis, eu abia am putut să plec de acasă, deşi eram în acelaşi oraş cu familia. Mie mi-ar fi super greu să vorbesc altă limbă sau să-mi construiesc pasiuni prin alte ţări. Nu imposibil… dar greu!

      Cum adică încă mai cauţi?

      1. Am mai citit articolul odata ca sa vad unde scrii ca ii admiri pe oamenii care pot pleca si pot sta fericiti prin alte parti. Nu am gasit. In schimb, am gasit: „eu sunt totalmente ANTI-plecatul din România”. Mai zici si ca „În străinătate te-ai plictisi”. Esti sarcastic, m-am prins. Dar foarte departe de adevar. Dimpotriva, as zice.

        1. Ii admir pentru ca am scris ca eu nu pot sta departe de familie – e o chestie care ma intristeaza.

          Cat despre „În străinătate te-ai plictisi” este foarte clar ca face referire la faptul ca aici ai pentru ce sa militezi … in timp ce acolo, chiar daca ai, e foarte putin probabil s-o faci caci nu esti de-al locului. Desigur, exista exceptii, dar nu despre asta discutam.

          Anda, e ok, te admir, credeam ca stii asta.

          Si pe Doro, de mai jos, o admir.

          1. hahahaha, sunt tone de motive pentru care sa militezi!!! si nu sunt exceptii, sunt probleme curente si presante.
            multumesc ca ma admiri, sper sa nu iti dau niciodata vreun motiv sa iti schimbi parerea 🙂

      2. Ariel, tu ai iesit vreodata din tara?
        Daca da, ai stat afara, legat, mai mult de una-doua saptamani?

        1. Nu-ţi înţeleg comentariul … dar atât cât înţeleg pot să răspund că da, am fost afară. M-am născut afară. Primii 7-8 ani de viaţă i-am trăit afară. 🙂

      3. Draga fatalaule,
        Ca tu esti impotriva plecarii din mizerie si a traiului decent e treaba ta. Ce ma uimeste este cat de tare te macina sa iti faci impotenta intelectuala auzita. Sunt plecat de 14 ani in alta tara si nu am avut ne-sansa de a duce lipsa de prieteni pe care pot sa contez, nu parteneri de plangere de mila cum erau marea majoritate in Romania. NU am auzit decat o persoana plangadu-se ca nu ii ajung banii si asta pentru ca este atat de indobitocita de sistemul romanesc incat nu vrea sa faca nici-un effort pentru a iesi din mizerie. Da in marea majoritate a tarilor esti apreciat pentru ce esti si ce stii sa faci si in plus in tari ca SUA, Canada ti-se da credit pentru ce spui ca stii, spre deosebire de Romania unde primul lucru care se intampla este sa fii banuit ca esti nmincinos, esti condamnat pentru mjinciuna si …DACA…te-ai kkt destul de mult si des in scaldatoare poate, poate sa ti-se dea sansa sa devii „om”. Alte tari au o culture de „can do” p[e cand Romania are de „can’t do” …uita-te in jurul tau si ai sa vezi ca tu parintii prietenii si ceilalti de pe strada sunt posaci se plang continuu … nu au nici-odata vre-o vina pentru ce traiesc si nu exista nici-o sansa de inbunatatire a situatie lor …oare daca suntem „destepti” de ce am allege sa traim o viata mizera?… Eu unul cred ca a fi destept, a fi un luptator si nu un demagog/ideolog victima a propriilor minciuni se traduce prin a avea puterea si determinarea sa faci ce este mai bine pentru tine si familia ta … lasa prostiile cu dragostea de tara pentru aia mai lipsiti de inteligenta care pot fi manipulate sau cei lipsiti de vointa care au nevoie de o scuza (include-te pe tine in aceasta ultima categorie)…
        Ti-as mai scrie dar am depus destul efort pana acum pentru a iti raspunde desi articolul este aproape la fel de prost ca cele ale ziaristilor inculti de pe la ziare gen evz…

    2. Sunt de acord cu tine Anda. Am stat 9 luni in UK, Londra si cu totate ca probabil o sa imi sara multi in cap: THAT IS HOME FOR ME! Am lucrat ceva ce nu pot sa zic ca mi-a placut, dar cand am ajuns in Romania parca imi lipsea ceva. Si acum ii duc dorul Londrei. As ramane si aici in tara unde am familie si prieteni, si probabil m-as obijnui (acum sunt nevoita pentru o vreme: married with a baby on the way). Dar toti oamenii pe care i-am intalnit in Londra si Oxford mi-au intins o mana si au incercat sa ma ajute in felul lor. Poate am avut eu noroc! Oricum fiecare ar tb sa traiasca unde e fericit si unde isi pate crea viata ce si-o doreste. Nu te face cu nimic mai putin roman ca traiesti in UK, USA sai Zimbabue. Daca esti om bun mandrestete cu originile tale si arata lumii ca si in Romania sunt persoane care merita respectul lor! Eu am aratat cat am putut!
      HOME IS WHERE YOUR HEART IS! 🙂

  5. Te contrazic, nu pentru ca ma simt lezata de articolul tau… ci pentru ca am facut-o si pot spune ca e mai bine sa pleci.
    1. Nu. In alte tari e mult mai usor sa faci bani.
    2. Da. Romania e misto din pdv. al oportunitatilor… tara slab dezvoltata, hai sa o dezvoltam noi si sa profitam de pe urma ei.
    3. Chestia asta ti se aplica tie, nu tuturor.
    4. Habar n-ai în ce hal de coruptă e Germania!!
    5. Peste tot poti faci lucruri frumoase. Diferenta e: In Romania trebuie sa te lupti ca sa faci lucruri frumoase. In alte tari (SUA, UK, Germania) esti sustinut, ajutat, laudat (uneori chiar platit!) ca sa faci lucruri frumoase.

    1. 1. 🙂
      2. Exact. E ceva greşit în a face asta?
      3. Deci tu vrei bani pentru fericire?
      4. Păi vezi… 🙂
      5. Şi aici eşti lăudat şi susţinut şi ajutat şi lăudat şi plătit chiar…

    2. 2. Nu. Dupa mine asta e singurul motiv pentru care as ramane in Romania.
      3. Fericirea inseamnă altceva pentru fiecare. Pentru tine înseamnă să stai cu ai tăi în casă. Pentru mine înseamnă să stau la 2000km de ai mei. Să nu mai fiu bătută la cap, dădăcită, sunată seara din 5 în 5 minute: „E APROAPE 12!!! CÂND VII ACASĂ??”
      5. Nu pot decât să mă gândesc la cum ai alergat tu prin primării ca să obții autorizații pentru bikewalk, la cum ți s-a aprobat un bikewalk pe pista de biciclete de la Casa Scânteii la Arcul de Triumf… etc.

      1. 2. …
        3. Nu inseamna sa stau cu parintii in casa. Inseamna sa am familia aproape. Imi dau seama ca nu pentru toata lumea familia inseamna asa mult dar… la 20 de ani mi se pare aiurea sa pleci intr-o alta tara pentru ca nu vrei sa te sune parintii sa te intrebe cand vii acasa. Common, asta nu-i argument. 🙂
        5. Am alergat, am injurat, m-am enervat, am chiulit de la scoala inainte de bac… am facut un bikewalk pe trotuar… Dar I’m happy. Vad rezultate si asta ma face fericit. I worked for it and it worked out. Am fost laudat, am fost ajutat si am fost si foarte sustinut (de multe ori am zis ca renunt la Bikewalk din cauza presiunii imense venite din mai multe directii). E drept, nu m-a platit nimeni, dar nu asta mi-era scopul.

    3. Vorbesti din propria experienta? In Germania ni se pun bete in roate de cand am venit. N-am primit nici un sprijin. La lucru sotul meu nu e bagat deloc in seama, chit ca stie mai multe lucruri ca multi altii. Ne cautam de jumate de an apartament in chirie si nimeni nu ne vrea in chirie, ca suntem romani. Eu nu am niciun sprijin aici. Poate tu ai avut mai mult noroc ca mine

  6. Ariel,

    In primul rand vreau sa-ti spun ca sunt de acord cu aceste motive. Tocmai de aceea n-am plecat pana acum.
    Totusi, nu pot sa nu ma intreb cateva lucruri:
    > de ce fostii colegi de liceu si de facultate sau prietenii care au plecat in afara sunt cu zambetul pe buze in fiecare poza si au o privire atat de relaxata de parca au descoperit secretul fericirii?
    > de ce ma simt intotdeauna atat de bine intr-o alta tara si atat de rau cand ma intorc in Romania?
    si lista poate continua…
    Sunt lucruri pozitive si negative in aceasta tara…la fel ca in oricare alta. Totul sta in alegerile pe care le facem si in perceptiile despre viata, fericire si multumire.

    O zi faina iti doresc!

    1. „Totul stă în alegerile pe care le facem şi în perfecpţiile despre viaţă, fericire şi mulţumire.” – ai zis-o tare bine p-asta!

      O zi faină şi ţie.

  7. Propun să facem cu toţii, împreună, o listă imensă cu motive de a pleca din ţară… ca să vă eliberaţi… şi apoi să facem o listă cu motive de rămas în ţară. Cum sună?

    ToBeOrNotToBeInRomania.com – un site împărţit pe jumătate. Stânga motive de plecare, dreapta motive de venire.

    1. Motivul pentru care as pleca este ca aici chiria pe o luna este aceesi cu salariul pe o luna ::)))) cat de trist ca muncim in lei si platim chiriile in euro…. Tu Ariel ai casa de la parinti? daca nu cum ai reusit sa iti cumperi una cu salariul de Romanica? 😀

  8. Interesant articol, desi mi se pare mai mult emotional decat obiectiv si pragmatic.

    Inainte sa iti spui si eu ce cred, vreau sa lamuresc 2 lucruri. 1. sunt plecat din tara si 2. nu imi pot imagina ca mi-as trai viata in alta tara decat Romania, deci am sa ma intorc.

    Acum, poate imi explici de ce un om reuseste sa se realizeze profesional mai usor in alte tari decat in Romania? Are aceleasi skill-uri, aceleasi cunostinte si atitudini. Si atunci? Unde e diferenta? Eu zic ca e datorita oportunitatilor si modul in care oamenii te apreciaza.

    In Romania se pot face multe, corect. Si poti sa mergi pana la un nivel fara probleme. Cand vrei sa treci de acel nivel (ca si pozitie intr-o companie sau in dezvoltarea prorpiului business) incepi sa ai probleme mari. Legate de coruptie, favoritisme, nepotism samd. Tu de ce crezi ca sunt companii mari in Romania care isi diminueaza operatiunile cu optiuni de retragere sau ca noi companii nu sunt atat de dornice sa intre pe piata romaneasca?

    Si da, Romania e o tara frumoasa. Si cu enorm de mult potential. Insa lucrurile vor ramane la fel pana cand oamenii aia destepti (si sunt, nu au plecat toti) nu se vor razvrati si vor lua atitudine in mod organizat fata de abuzurile altor entitati.

    Ma opresc ca altfel mai scriu un articol. Si inainte de reply … nu uita ce am spus la inceput. Imi iubesc tara si in Romania vreau sa trainesc, sa muncesc, sa imi cresc copii.

    Plus ca nu cred ca esti indreptatit sa zici tot ce ai zis despre a trai in alta tara atata timp cat nu ai facut-o. Nu zic nimic de simple vizite.

    1. 1. Deci te vei întoarce… Deci asta-mi place.

      2. 7 ani în Israel şi alte experienţe în Europa eu spun că mă îndreptăţesc destul.

      În rest… Spui ce spun şi restul. Corupţie, e greu … da, ştim asta. Dar îmi place că vrei să-ţi duci viaţă aici, în România, şi spui că te vei întoarce.

      1. chiar am ras cand am vazut ca ai pus cei 7 ani din israel ca experienta de trait in strainatate :)))))) dragul meu, primii 7 ani de viata petrecuti intr-o alta tara nu prea se pune… de-abia cand traiesti pe cont propriu si iti pui resursele la bataie pe cont propriu, atunci se pune. cum spui tu, common 🙂

        1. Well, nu, poate cei 7 ani de viaţă într-o ţară străină când abia te-ai născut nu-i la fel cu a te muta într-o altă ţară când ai 25 de ani. Dar am avut exemplul perfect al familiei mele, al părinţilor mei (Care s-au întors) şi al familiei care a rămas.

          Think of that.

          Cât despre „common” … well, da, you are overqualified for your country so you decide to leave and get hired in a different country.

          De când scriu pe blog, din 2006, am primit sute (fără exagerare) de comentarii (pe care încă le am. ţi le arăt dacă vrei) de la oameni care-mi ziceau să plec din România dacă mă plâng atât de ea.

          Acum am ajuns la concluzia că a pleca e varianta uşoară. Toată lumea îmi zice să rămân eu aici, ei pleacă … s-au săturat.

          Funny, funny, funny.

  9. Of, Ariel… Imi place ca incerci sa te convingi singur ca totul e bine si roz acolo. Dar nu inteleg de ce tii mortis sa le spui altora unde ii asteapta pe ei fericirea si ca nu e inteligenta aceasta plecare. Mi se pare absurd sa faci chestia asta.
    Ma indoiesc ca are rost sa stau sa iti explic cum merg lucrurile, dar o voi face oricum 🙂

    In PRIMUL rand, e o chestiune de alegere. Fiecare face ceea ce isi doreste, pentru ca iubita ta Romania se vrea a fi o tara democratica de 21 de ani si se presupune ca iti poti exersa liberul arbitru. Asa ca daca lui Gigel i se nazare intr-o zi sa se mute in Maroc, e problema lui. Si nu ai niciun drept sa ii spui tu ca nu e o alegere buna sau ca nu o sa fie fericit acolo.

    In al doilea rand, oamenii care pleaca in Occident fac asta pentru ca acolo este un alt standard de viata. Ok, tu vrei sa ramai sa te zbati in fiecare zi cu chestiile marunte care nu ar trebui sa iti manance timp – bravo tie – sunt oameni care au alte prioritati. Oameni care de exemplu vor sa cunoasca alte culturi, persoane interesante, locuri inedite. Oameni care vor sa traiasca intr-o societate in care exista mai mult bun-simt si respect fata de cei din jur.

    Aici e cel mai usor? Intr-adevar, cunoastem atatia oameni incapabili care au nu stiu cate diplome si ocupa posturi importante. Stim cum se platesc profesorii si cum iti cumperi lucrarea de licenta. Toate astea demonstreaza diferenta clara dintre Romania si Occident.

    Apropo de asta, ai mentionat intr-un comentariu faptul ca in unele tari ti se ia 50% din profit. Da, asta se intampla in „welfare states”, statele providentiale (am vorbit despre asta la doctrine politice, mai tii minte?). Danemarca e un astfel de stat. Intr-adevar, au taxe ridicate, insa invatamantul si toate serviciile medicale sunt gratuite. Ah, si inca o chestie: conform celor mai recente studii, in Danemarca sunt cei mai fericiti oameni 🙂

    Deci as spune ca nu neaparat taxele sau coruptia sunt problemele principale in Romania, ci pur si simplu viata de zi cu zi, toate porcariile care se intampla si standardul de viata scazut, oamenii needucati si incompetenti, sistemul de sanatate sau cel educational…

    Sa fim seriosi, Ariel… Nu imi spune mie ca primii 7 ani din viata pe care i-ai trait in Israel te indreptatesc sa fii atat de „anti-plecat din Romania”. In primul rand, nici macar nu erai cu adevarat constient la varsta aia. Nu ai cum sa iti amintesti cum era viata atunci, si chiar daca ai incerca, nu ai scoate decat o imagine distorsionata a acelei perioade, pentru ca ai vazut totul prin mintea de atunci. Iar „diferitele experiente in Europa” da, te ajuta sa iti dai seama cum e prin alte societati, dar nu se compara cu traitul intr-o anumita tara.

    Despre chestia cu plictiseala nici nu mai deschid subiectul…

    Sunt convinsa ca exista niste motive universale pentru care ar merita sa ramai in Romania, dar sigur nu sunt astea.

    Imi pare rau ca iti spun asta, dar imi tot creezi impresia ca incerci sa te convingi ca faptul ca esti in Romania si nu in alta parte e cea mai buna decizie. Te vad tot mai iritat de chestia asta, mai ales acum ca implinesti 20 de ani. It’s a turning point, so you’re analysing your life so far – where you are, where you could’ve been, where you will be. E ceva normal. Asa ca ma intorc la ideea de la inceput – fiecare alege ce vrea sa faca cu viata lui, unde, cum si cu cine vrea sa si-o traiasca. Patriotismul asta aparent chiar nu-si are rostul. Romanii au inceput sa emigreze din ’90, de cand a cazut comunismul, si sunt sigura ca ar fi emigrat si inainte de asta, daca ar fi putut. Pentru ca asta a fost ceea ce si-au dorit.
    Si asa se intampla si in alte tari.

    1. 1. Cum tu eşti liberă să pleci în China că aşa ai chef, şi eu sunt liber să-ţi zic: „Nu pleca, nu-i o alegere inteligentă” şi tu ai dreptul să-mi zici: „Ariel, eşti un prost”. Cum adică nu am dreptul să-ţi spun ce-i inteligent şi ce nu? E părerea mea. 🙂 Dacă nu-ţi plac părerile mele poţi să citeşti o carte sau un ziar (căci ziariştii-s mai obiectivi, nu?).

      2. I-am răspuns mai sus lui Anda despre cei 7 ani.

      3. Ceea ce fac aici nu e patriotism… Mă minunez că-mi zici asta pentru că mă cunoşti totuşi…

      E vorba despre oportunitatea de a creşte aici, cu toate aceste „probleme”.

      4. Pentru partea asta a comentariului tău: „Deci as spune ca nu neaparat taxele sau coruptia sunt problemele principale in Romania, ci pur si simplu viata de zi cu zi, toate porcariile care se intampla si standardul de viata scazut, oamenii needucati si incompetenti, sistemul de sanatate sau cel educational…” nici n-ar trebui să-ţi raspund.

      Viaţa de zi cu zi. Porcăriile care se întâmplă. Standard de viaţă scăzut? Te deranjează că-s cerşetori pe stradă? Nu văd să te deranjeze… văd că în loc să faci ceva fugi în alte părţi. Deci care standard scăzut? Al tău? Nu văd să duci o viată cu standard scăzut. Oameni needucaţi şi incompetenţi! Dumnezeule, îţi dai seama? Probabil că eu am devenit unul din ei, dacă tot scriu că e bine să rămâi în ţara asta şi-mi zici că te irit cu aceste articole.

      PS: După 3 ani nu-mi recunoşti ironiile? (vorbesc despre partea cu plictisitul, desigur).

      1. Sunt curioasa ce ai face tu in privinta cersetorilor ..sunt destui oameni care s-au luptat cu morile de vant degeaba .Eu cred ca nu vezi realitatea ,eu sunt la un pas de a pleca in strainatate la studii desi sincera sa fiu nu m-am vazut niciodata plecata din Romania mai ales datorita familiei ,tin enorm la ei si chiar imi va fi foarte greu sa stau la o asemenea distanta.Dar la un moment dat trebuie „sa zbori din cuib” asa e viata ..si vei vedea ca desi vei sta in Romania poate chiar in acelasi oras cu ai tai din cauza stresului serviciului etc etc ii vei vedea tot de sarbatori +2 weekenduri pe an.E destul de stresant sa traiesti in Bucuresti ..habar nu am daca traiesti in Bucuresti dar daca ai sta ar trebui sa sti cat de stresant e viata in Bucuresti ,poluata si cenusie .Nu stiu ce vezi tu asa mirific la traiul in Romania :sa fie oara tiganii de pe strada ,copii de 11 -12 ani care injura /fumeaza ,prostia oamenilor,comunismul din ei ,sau prostia politica ,turism subdezvoltat,oamenii prosti care progreseaza (sunt curioasa ..nu te deranjeaza sa sti ca altul iti ia locul tau pentru care ai muncit ..doar pt ca are sani sau pile?)..nu stiu unde vrei sa progresezi si ce e asa frumos in Romania inafra de peisaje de care tot noi nu stim sa profitam „Romania e frumoasa ,pacat ca e locuita”.

        Romanul e invatat sa fure ,sa manipuleze sa munceasca putin ..dar sa vrea sus ,motiv pentru care e evident mai greu in strainatate aia te muncesc vor rezultate te exploateaza la greu daca esti bun dar te platesc pe masura ..
        Tara nu ma mai provoaca cu nimic de un an sunt intr-o stare de ,nu stiu cum sa o numesc ,asteptare continua .Facultatea nu are nimic practic ..profii se implica dar nu suficient ,aprecierea vine greu sau niciodata ,altii care copiaza au note mai bune.

        Cred ca mai bine mai postezi o data peste 5 ani ,poate atunci o sa realizezi mai multe lucruri ,nu mi se pare ca esti matur .Ma uit la parintii mei cat de mult au muncit ca sa ajunga aici si sunt calcati in picioare de mediocritati .Sa vrei mai mult chiar si financiar e un pas inainte .Fericirea se gaseste si in statul degeaba depinde cum esti structurat.

        Auzi da u care zici ca e o „placere” sa te lupti cu toate neregurile astea ,ca sa nu plictisesti,cum te lupti mai exact ?Scriind pe un site despre nereguli nu cred ….Eu cred ca ar trebui sa mai lasi idealurile si naivitatile si sa vezi viata cu greutatile ei ..cand o sa ai 30 de mil salariu si 2 copii ar trebui sa te invinovatesti pe tine ca nu ai reusit sa schimbi nimic la cum pui problema ..da nu uita „Cu o floare nu se face primavara ”

        La partea ca aici poti sa aduci ceva nou e adevarat ..dar trebuie sa ai bani pentru asta ;)..poti sa faci ceva si dupa ce stai 10 ani in strainatate si o duci bine ..sau poate chiar mai putin nu se stie niciodata ce o sa ti se iveasca.

        Si chestia cu departe de parinti poate sa reprezinte si o realizare …posibilitatea ta de maturizare ,conturare ca om faptul ca te ridici singur pe propriile picioare poate sa iti dea ocazia sa fi ceva mai mult .

        Eu cred ca tu esti cel care fuge de responsabilitati

  10. Stiu ca nu e patriotism… Am zis „aparent patriotism”.

    Si ce-ai vrea sa fac eu cu cersetorii? Sa ii iau la mine acasa si sa fiu dadaca lor? Da, ma deranjeaza multe, de asta nu vreau sa mai locuiesc acolo.

    E ok, hai sa ramanem fiecare cu conceptia lui. Poti sa crezi in continuare ca fug in alte parti :)) Din fericire, fiecare e acolo unde isi doreste, deci putem spune ca suntem doi oameni fericiti, in ciuda conceptiilor opuse pe care le avem.

    1. Da, aş vrea să nu te plângi şi să pleci unde nu-s cerşetori, ci să faci ceva dacă chair te deranjează.

      Bun. Doi oameni fericiţi. Asta-i important.

      1. in strainatate e plin de cersetori. Nu stiu ce aveti cu cersetorii. Nimeni nu face nimic cu ei. E normal sa incerci sa faci mai mult pt.familia ta, dar nu doar prin plecare. Mi se pare ca suntem ca niste oameni fara tara, raspanditi peste tot si tot cersim la portile altora. Alte popoare au ramas in tara lor oricat le-a fost de greu si-acum le e bine. Ce se intampla cu tara daca toti plecam? Si e clar ca nu toata lumea pleaca. Ce se intampla cu cei ce raman. Noi astia ce plecam ii imbogatim tot pe aia bogati, dar pt. ai nostrii nu facem nimic: copii prietenilor nostrii, familia noastra, toate cunostiintele ramase in tara. Ne caram si gata, intr-un mod extrem de egoist. Nu e vorba de patriotism, e vorba de de a avea anumite valori, cum ar fi unitatea poporului si dragostea fata de tara, limba, mediul in care ai crescut, oamenii care ti-au fost alaturi. Poporul roman e un popor dezbinat si cum da de greu fuge. Asta ne e educatia. Doar ca greu e si-n strainatate. Sunt si cazuri fericite in care e mai usor, dar in general e greu, mult mai greu ca la noi in tara.

  11. pe mine una nu m-ai convins.Bine,mai e si faptul ca eu atunci cand am o idee fixata,fac in asa fel incat sa o pun in aplicare.Si eu am un fix de mica sa plec in USA si mai nou in UK,iar motivele tale…hmm…nu sunt chiar bune:D

    Cel putin la mine faptul ca sunt departe de familie e chiar un lucru bun,pentru mine familia mea e unu dintre lucrurile care ma impiedica sa ma implinesc…

    Dar depinde de fiecare in parte.

  12. De ce sa nu promovezi patriotismul?
    Tara asta a ajuns asa pentru ca toata lumea viseaza la caini cu covrigi in coada inca de cand s-au deschis granitele, adica de vreo douaj’ de ani. Lumea si-a educat copiii ca nu e bine aici, ca tara e de c**** ( a se citi de ciocolata). De ce?
    Nu suntem noi cei care construim tara asta? Nu noi reprezentam tara si ea pe noi?
    Eu zic asa: cei care vor sa plece, sa o faca si sa nu se mai planga! Inseamna ca nu sunt romani, iar Romania nu e tara lor. Ar trebui sa se gaseasca o solutie ca la o varsta oarecare, la 18 ani sa zicem, sa ai dreptul sa-ti renegi cetatenia si sa fi apatrid. Pana iti gasesti gazduire in tara care crezi tu ca te rerezinta.

    Ingineri care cara moloz pe santier. Dar nu-i deranjeaza ca deh….e mai curat ca pe santierele romanesti. Profesoare care spala babe la fund. Dar deh, e c**** ( a se citi tot ciocolata) strainesc.
    Plecati, dom’le, ca aveti voie!
    Daca va place sa fiti slugi in tari straine, n-aveti decat!

    1. Luminita, draga mea, liniste-te. Spre deosebire de voi, eu am mai tot auzit genul asta de discurs, mai ales pe la indivizi gen Vadim. E depasit, te rog…
      Lumea nu mai e alb-negru: in Romania e fenomenal de frumos si minunat, numai ca suntem prost intelesi, iar in strainatate vei fi tratat ca ultimul gunoi daca te duci acolo.
      Hai ma… Nu stiu ce ati visat la orele de istorie, probabil ca nici macar nu se face istorie calumea prin scoli, dar daca citesti cate ceva pe langa programa scolara, cu un dram de obiectivitate, vei observa ca desi din cand in cand apar suflete marete care isi propun sa schimbe ceva in Romania si sa imbunatateasca viata locuitorilor ei, curand se izbesc de o crunta dezamagire – locuitorii pe care ei incearca sa-i salveze nu vor sa fie salvati!!!
      In concluzie, Ariel si Luminita & Co., nu mai sariti cu gura pe cei care aleg sa plece, cine esti tu sa ma dai afara? Cine esti tu sa imi spui ce o sa fac odata ajunsa afara? Cine esti tu sa imi spui ca nu o sa fiu fericita? Cine esti tu sa declari sus si tare ca nu am dreptul sa ma plang?
      Ba pardon, o sa ma plang si o sa ma revolt si o sa va spun tuturor celor care va credeti eroi, ca nu imi convine sa mi se conteste decizia, dreptul meu de a-mi cauta fericirea! Nu imi convine sa bolborositi in spatele meu dupa ce am plecat, ca niste babe acre.
      Gata, ma duc sa citesc ceva mai placut. Si multumesc ca mi-ati confirmat inca odata ca n-am ce naiba sa caut in Romania. O sa vin in vacanta sa ma plimb prin muntii patriei, ca aia sunt singurul lucru frumos care i s-a intamplat vreodata… of.

    2. Nu totdeauna pleci ca-ti place, dar si daca pleci de placere, poti fi un bun roman ambasador in cel mai bun fel al tau de a fi. De fapt avem nevoie de romani afara care sa practice, onestitatea, corectitudinea, punctualitatea, buna cuviinta, optimismul, rabdarea, perseverenta, etc. Ca pana acuma avem prea multi trimisi din astia care se reneaga pe sine ca natie si ingroasa randurile celor ce ne fac tara de rusine cu toate relele de la crima la prostitutie si toate mizeriile. Acuma ti frica sa cauti un articol despre Ro pe net ca te si intampina titluri ca „Romania the country that kills animals” si etc de genul. Bun, ingeleg si eu sa sunt si uscaturi dar cat de mare poate fi si prostia INTELECTULILOR care merg afara si din cauza prostituatelor, hotilor, etc si pomenitii de mai sus fara inima de necuvantatoare, deci cata imbecilitate ca si pana cei ce se numesc intelectuali le este jena de ceea ce sunt ei din cauza celorlalti. Pai aia nu inseamna ca se identifica cu ei cand ei se lasa influentati de ei si nu pot fi ei insisi ca sa faca o diferenta si sa salveze numele macar ei? Nu, lor le e rusine si sa-si mai vorbeasca limba. O dar ca si cum asta nu este destul ca nu vor sa faca nimic ca sa ajute neamul romanesc dar il mai si improasca cu noroi spunand minciuna ca pe noi doar lichelele ne reprezinta.
      Cei intelepti cu adevarat vor fi totdeauna in minoritate chiar daca inteligenti pot fi mai multi. Si asta este valabil si in alte tari nu doar la noi.

  13. Anda, „draga mea”…
    Ariel a expus 5 motive pentru care sa nu parasesti Romania. Eu am spus ca cine vrea sa plece, e liber sa o faca. Nu am dat pe nimeni „afara”. Si nici nu am spus cuiva ce sa faca „afara”. Fiecare e liber sa faca ce vrea sau ce poate.
    Tu cred ca ai mania persecutiei. (Asta e tot parere personala.
    Sa fim seriosi! „Am intalnit romani fericiti” nu cred ca e o afirmatie pe care sa o poti aplica celor care culeg capsuni in Spania, de exemplu, sau celor care spala babe la fund, dupa cum am mai spus. Pentru ca aproape toti cei care pleaca „afara” cam chestii de genul asta fac. Daca tu esti in stare sa pleci si sa faci ceea ce iti place, iar asta te face fericita, nu pot decat sa-ti urez succes!
    Dreptul sa te plangi il ai, nu ti-l ia nimeni. Eu personal sunt satula de ipocrizia celor care se plang. E doar o parere personala. Am scris-o in numele meu. Nu mi-am permis sa reprezint pe nimeni altcineva.
    Eu sunt un roman obosit sa tot aud atatea tampenii despre cat de rea e Romania, iar tu esti un romanul de care spuneai. Cel care nu vrea sa fie ajutat.
    Isotie am facut acum vreo 20 de ani, pe vremea cand profesorii aveau voie sa-si traga elevii de ciuf si isi faceau meseria (bine) fara sa fie ingraditi de nu-stiu-ce for european.
    Ma intreb ce sa cauti tu in muntii patriei? Indiferent cat de frumosi sunt, poti perge in Alpi. Sunt mai europeni decat Carpatii.
    Bafta pe unde ajungi!

    1. …si ca majoritatea celor care initial improasca noroi, pretinzi ca nu ai facut decat sa iti exprimi civilizat parerea… ia mai citeste-ti odata propriile cuvinte:
      „Eu zic asa: cei care vor sa plece, sa o faca si sa nu se mai planga! Inseamna ca nu sunt romani, iar Romania nu e tara lor. […]Plecati, dom’le, ca aveti voie! Daca va place sa fiti slugi in tari straine, n-aveti decat!”

      Esti profund si periculos de neinformata, lucru care te face sa declari chestii din astea. Ai vazut la televizor niste stiri despre romanii care pleaca in Spania la cules de capsuni si te-ai cutremurat la gandul asta. De ce, nu stiu, ca in fond oamenii aia nu au facut decat un scurt calcul mental: raman in Romania si castig 50 de dolari pe luna, adica total insuficient ca sa imi intretin familia (ma refer, evident, la amaratii de la tara, care nu au avantajele tale de la oras) SAU ma duc un an, doi in Spania, castig 50 de dolari pe saptamana si ma intorc acasa si imi ajut familia, construiesc o casa, poate pornesc o afacere… Este o alegere EXTREM de dificila, sa iti lasi familia in urma, vai de capu’ lor ca trebuie sa faca aceasta alegere. Si vii tu, si le spui ca sunt niste nenorociti ca pleaca in loc sa stea si sa inghita aici?
      Vin si te intreb – unde naiba e agricultura in Romania? De ce nu exista aceeasi structura in Romania care sa le permita sa lucreze acolo si nu in Spania? Ei bine, da, pentru ca avem niste lideri de ciocolata, cum spui tu. Pentru ca e o mafie infioratoare, pentru ca indiferent cat de „democratice” ar fi considerate alegerile prezidentiale si parlamentare, iese tot mafia. Ia incearca matale sa schimbi ceva, sa organizezi un program de self-sustained agriculture in Romania. Imediat o sa fii pusa la colt. Nu zic sa nu incerci, nimeni nu a reusit nimic stand deoparte. Dar succesul tau va depinde de cat de obiectiv iti privesti propria tara si cat de multa energie (sanatate fizica si mentala) esti dispusa sa investesti in aceasta lupta.

      Si acum cate ceva despre cei care pleaca din alte motive. Pentru ca, for your information, sunt cel putin la fel de multi oameni care pleaca in strainatate nu pentru ca vor mai multi bani, ci pentru ca nu isi doresc sa se zbata pentru lucruri de baza de care se pot bucura in mod firesc, asa cum ar trebui. Asa cum ti-ai dat si tu seama, sper ca pe bune, nu doar ca suna bine, alegerea de a sta sau de a pleca este o alegere personala, nu voi obosi sa spun asta. Unii pleaca sa studieze la scoli mai bune, pentru ca o scoala mai buna nu e o scoala in care profesorul are libertatea de a mai da o scatoalca elevului care nu intelege dracului ca trebuie sa memoreze nu stiu care poezie. O scoala buna e aia care te stimuleaza sa fii the best version of yourself. Raaaaari sunt profesorii din Romania care practica aceasta gandire. Slava Domnului ca sunt si aia.
      Altii pleaca pentru ca vor fie alaturi de perechea lor. Care, gasp!!!!, nu e nascut/a in Romania! Altii pleaca pentru ca vor sa le asigure copiilor un viitor mai bun, mai usor, mai civilizat. Sau pur si simplu vor sa traiasca intr-un mediu cultural mai evoluat.

      „Eu personal sunt satula de ipocrizia celor care se plang.” – da, sunt si multi ipocriti care se plang de Romania pentru ca e cool, dar incearca sa faci distinctia dintre acestia si cei care au incercat sa faca ceva in Romania si nu au reusit. Si asta nu inseamna ca sunt loseri.
      Eu am fost in State doi ani sa studiez, ce vroiam eu sa studiez nu se gasea in Romania si nici nu se va gasi vreodata, in vecii vecilor – Jewish Education. Si am facut asta cu convingerea ca ma intorc in Romania, in ciuda tuturor, sa lucrez si sa construiesc ceva bun, pozitiv, de durata. Doi ani jumate am muncit la acest vis, timp in care am avut parte doar de suturi in fund, mancatorii si alte piedici, naiba stie de ce, ca nu faceam decat bine. Ariel mi-a fost „elev” intr-unul dintre programele educationale organizate de mine in perioada aia. El si ceilalti tineri care participau erau singura mea bucurie, si nici aia nu a durat prea mult…
      Deci la un moment dat, cand am propus organizarea unui program la nivel national si a fost respins din niste motive complet puerile, am zis gata. Am mai ramas in tara un an, timp in care nu a fost posibil sa imi gasesc ceva calumea de lucru. Overqualified, dupa cum am mai spus. Nu am disperat, am continuat sa am incredere in potentialul Romaniei, dar cand mi-am intalnit perechea, am plecat cu el. End of story.

      Hai ca sper ca m-ati urmarit pana la final… Treaba asta cu plecatul sau ramasul este foarte complexa si foarte personala. Adeptii ambelor idei sunt foarte pasionati si ies scantei. Nu zic sa evitam aceste subiecte, dar abordarea trebuie facuta responsabil, luand in calcul sentimentele si respectul fata ceilalti. Nu ajuta la nimic sa spui ca plecatul nu e o chestie inteligenta, nu o sa aduci pe nimeni inapoi cu replici din astea. Nu ajuta la nimic sa zici – pleaca domne, n-avem nevoie de tine. Nu faci decat sa faci plecarea si mai grea. Lumea e deschisa acum, avem posibilitatea ideologica si practica de a circula liber peste tot, si mai ales de a ne intoarce cand si cum vrem. Open your mind, open your heart, live and let live.

    2. Numai de acest gen de persoane se aude la stirile de pe realitatea etc etc..da asta nu inseamna ca toti fac asta :)) daca te-ai mai informa si din alte parti ai afla ca lucrurile nu stau chiar asa …Si multa lume pleaca la studii ..altii sunt bogati si se muta in alte locuri ..altii se muta si sunt apreciati si ridicati in slavi ..altii au firma lor dar nu stie nimeni de ei (nu cred ca ai auzit de unchiul meu care are firma in anglia si o duce ff bine,sau de o cunostinta care are 3 restaurante cu specific romanesc ) nu mai vorbesc de altii ca nu are sens .Sunt destui oameni realizati si vor fi din ce in ce mai multi e doar inceputul .

      Sunt oameni care doresc ceva nou …vor sa calatoreasca ,sa cunoasca ,arunci cu noroi degeaba .Nu mi se pare ca esti deschisa la minte deloc.Romania nu e rea ,dar se poate si mai bine ,vorba aia „e loc de mai bine intotdeauna”.
      Romania e frumoasa dar cine face turism ..Udrea ?..
      Sunt curioasa cate tari ai vizitat ?

  14. Daca privesti doar din punctul de vedere al oportunitatilor, autorul are dreptate.
    Daca te gandesti la situatia din sistemul sanitar, invatamant sau administratie… iti vine sa o iei spre Cenad.

  15. Ca sa intelegeti mai bine mentalitatea celui care pleaca din propria tara ca sa caute ceva mai bun sau pur si simplu altceva, va rog sa cititi acest articol.
    Insist foarte mult sa observati ca acesti tineri au plecat din tari pe care noi le consideram a fi „bune”, deci nu e vorba ca unele tari sunt mai bune ca altele, ci ca unii oameni se regasesc mai bine intr-o tara sau alta. Fara resentimente.
    Un alt element pe care as vrea sa il observati este ca fiecare dintre ei este tanar si isi doreste sa evolueze, sa aiba o cariera implinita si o viata frumoasa. Fara nici o legatura cu tara de provenienta sau cu destinatia.
    Intamplator am gasit acest articol si intamplator este vorba de Israel, va rog sa nu va cramponati de acest fapt.
    Multumesc.

    http://www.haaretz.com/weekend/week-s-end/land-of-opportunity-1.338342

    1. Mi-a picat fisa: tu eşti fix o excepţie.

      (Mergeam pe bicicletă şi mă gândeam la tine şi am avut o revelaţie. Articolul acesta nu ţi-era deloc adresat având în vedere motivele plecării tale…)

      1. Salut Ariel,

        Dupa ce am citit cu mare interes articolul tau si toate comentariile de mai sus, nu am putut sa ma abtin din a imi da si eu cu parerea pe scurt.
        Nu imi pare bine ca tu dupa o plimbare cu bicicleta ai ajuns la concluzia ca Anda este o exceptie… Faptul ca alti oameni au plecat si de mai tineri, fara sa incerce din rasputeri sa schimbe ceva intai numai ca apoi sa aiba un argument in fata potentialilor Arieli care scriu despre ei sau alegerile lor pe blog, nu mi se pare de invinuit. Nu am sa ma „apar” sau sa iti dau acum alte variante sau scenarii posibile care ar putea sa te faca sa spui „da, si tu esti o exceptie” – asa ajungem toti sa fim exceptii numai daca tu ne consideri indreptatiti sa plecam sau daca ne-ai fost elev.
        Unii oameni pleaca, se uita de din afara si sufera pentru ce se intampla in tara – ca Anda care a pus acel post pe fb azi (15 feb 2011) si te-a indemnat sa faci tu ceva pentru ca ea nu poate. Faptul ca am plecat nu inseamna ca nu ne pasa de ce se intampla acasa… poate am fost slabi pentru ca nu am ramas sa ne luptam zi de zi (stiu ca aici citez pe altcineva) ca sa avem lucruri de baza sau ca sa facem ceea ce dorim, sau poate ni se potriveste mai bine o altfel de atitudine. Eu personal prefer o tara in care nu simt in fiecare dimineata ca ma proptesc cu fruntea impotriva unui zid de beton sa vad daca azi se misca ceva. Din nou zic – poti sa imi vezi atitudinea drept slabiciune, insa pot sa iti spun din proprie experienta ca desi nu mi-am vrut familia la 5000 de km si desi mi-e greu fara ei, se poate sa fiu fericita intr-o tara care nu este a mea.
        Si nu ma simt ca o sluga pe tarlaua altuia, ci ca un om care a facut o alegere, buna din anumite puncte de vedere si grea din altele, si acum traieste cu ea. Nu e mai usor in alte tari – muncesti si acolo foarte mult si greu. Insa cum s-a mai spus si mai sus, si urasc sa consum spatiu repetand, fiecare are nevoie de altceva pentru bunastarea sa sufleteasca.

        p.s. nu vreau sa dau vina pe comunism, insa m-a socat faptul ca plecand din tara mi-a luat mai mult de doi ani de zile sa ma dezobisnuiesc de unele feluri de a gandi care erau in detrimentul meu si erau dobandite acasa… uneori ma intreb daca tara noastra nu are nevoie de un anumit timp pentru schimbare, ca Moise care a avut nevoie de 40 de ani in desert ca sa se treaca de la o generatie obisnuita cu sclavia la o generatie nascuta in libertate si care va fi capabila cu adevarat sa se indrepte inainte fara a fi trasa inapoi… ma intreb.

        Diana (sora Inei)

  16. wtf is rong with you people?!

    scrieti ganduri ca din vise optimiste cu printese si unicorni…Romania!pffffff

    Romania! iuhuu asta ma face sa zic cand aud Romania,simt romania,inteleg Romania……Romania tara petrecutului pentru daca ar fi ceva la care sa fie totul de 5 stele asta e va zic eu…..petrecerea ruleaza tare;suntem de neoprit.

    Restul lucrurilor…explic imediat cum este..inclusiv acestui Ariel care pe langa faptul ca se simte lezat si tinde sa faca comentarii acide tip ROmania!

    orice mini cacat pe care vrei sa il faci iti este intampinat numai de capcane si manarii si u name it.

    La cel mai mare nivel de a face ceva trebuie! sa dai spaga,trebuie sa pupi in cur diferiti oameni cu pile fara pile e la fel tot pupatul in cur si nepotismele raman de traditie certa in a face ceva,sa numai zic ca in momentul in care ai ajuns acolo sus la cine mamam masii vrei tu…fiecare vrea o bucatica nici nu se uita la proiectul tau sa vada dc e bun sau nu.fiecare trebuie! sa aiva bucatica lui si dupa urmeaza impaciuirea dobitoacelor si pozitionarea strategica in aceste bisericute care musca an de an din ciolan ca sa nu cumva sa periclitezi apele ca devin tulburi rau..pe principiul capra vecinului…ah cat adevar…..si da si stai sa impaci toti dobitocii ca ei nu vad decat ca sunt in tabere diferite,mai rar isi dau seama ca sunt din aceasi tara si ca ar fi ok sa mai lucram si impreuna……Romania! iti mananca sufletul ce ii creaza aer sa respire smog. asta e Romania! plecare sau nu mai nimic nu pare a fi solutie decat iar un mini regim sa educe turma de oi proaste ca sunt ceva oameni putini ce au idei de a ridica tara din vesnicul cacat doar ca majoritatea de dobitoace decid la ce telenovela sa se uite maine dupamasa…..cat despre vai libertatea de exprimare………nu exista libertate…..exista rau si mai putin rau.asta ca sa nu cumva sa crezi domnule ariel ca fara a optimiza mediul in care traiesti poti sa faci ceva calitativ…….si unii si altii..fugim frustrati prin Romania! cautam sa auda cineva nimicul in care ne inecam…visam sa plecam…visam sa schimbam…..si visam cai verzi pe pereti.

  17. 1. Plecarea nu este solutia. Oricum este imposibil sa plecam toti;
    2. Daca vreti sa plecati, plecati si gata! Nu mai incercati sa va justificati. Este inutil si enervant;
    3. Daca ramaneti, plangeti-va, dar si incercati sa faceti ceva, pentru ca:
    4. ROMANIA SUNTEM NOI, IAR NOI SUNTEM ROMANIA!

  18. 1. Plecarea nu este solutia! Mamaliga si coaja de paine este solutia! Bine ca nu vreti toti sa plecati, mai multe sanse pentru mine! 😀

    2. Plecati si gata! Nu va justificati pentru ca se cunosc motivele prea bine! Este inutil si enervat sa tot scrieti DA sau BA stand acasica la caldurica cu ceiutzul langa calculator, la un comment mic pe ici pe colo, muzicuta, filmulet, joculet, asteptand ca puisorul cel cuminte, sa apara Mana Divina pe crestetul capului! 😀 Dormi in continuare, puiule! chiar nu imi doresc sa te trezesc, sa sperii de bau-bauu de afara, nu are sens, ca te ia inima si nu vreau Doamne Fereasca! 😀

    3. Daca ramaneti, fiti fericiti ca aveti mai multa mamaliga mmm + ca nu o sa mai stati in coloana pe strada, ori in benzinarii pentru un plin…doua sau chiar trei, nu-i asa? 😀
    4. Pentru ca: ROMANIA SUNTETI SI RAMANETI VOI, IAR EU VOI FI DEPARTE!

  19. …. si cate ar mai fi de spus… citind comment-urile de mai sus. Mult succes in continuare celor care au curaj, perseverenta si optimism. Sub crezul: „Romania, pa!”, va urez: „Maxim la munca, minim la distractie = MAXIM LA BUZUNAR!”

    Auzi… tzara cu maxim de avantaje…. hai ca te umfla rasul, sincer! We love to prosteit you!

    ….si cate ar mai fi de spus….
    Sa auzim de bine!

  20. Adina A,
    Modul ridicol in care abordezi aceasta discutie ma face sa cred ca iti lipseste un lucru elementar din atitudine.
    De aceea, consider ca a-ti raspunde cu seriozitate la toata dizertatia aia inutila, imi degradeaza in mod direct inteligenta.

  21. Am intrat pe acest site cautand cum sa plec din tara! si cand am vazut acest titlu am zambit si am zis sa intru! probabil ca sunt si motive pentru care sa ramai in tara(cateva) dar sunt mult mai multe pentru care sa pleci! 😉 eu am terminat o facultate, sunt la master anul 2 …am fost profesor 1 an de zile si mi-a ajuns! de abia astept sa plec chiar daca o iau de la capat in alta parte!
    Va doresc sa va impliniti visele oricare ar fi ele!

    1. mother fucker …
      Eu vreau ca oamenii să fie şocaţi de un bebeluş pe care scrie “Homosexual!”. S-a demonstrat că orientarea sexuală nu-i o alegere şi nicio boală, ci o treabă genetică. Să-l dăm dracului pe Isus (cu un singur “i”), fie şi în ajunul Paştelui! Dacă eu aleg să fac sex anal cu un alt mascul să se ştie că nu o să mă pedepsească bunul şi inexistentul Dumnezeu! Ok?

      dute sa ti-o traga la funduletz gay-ule mm de tarfa,ce rol iti place esti femeia a ?Dacă eu aleg să fac sex anal cu un alt mascul să se ştie că nu o să mă pedepsească bunul şi inexistentul Dumnezeu!??? go in HELL!

  22. Punctul cu numărul 4 este puțin cam forțat.
    Cum adică să te plicitsești? Eu prefer să-mi ocup timpul cu ieșitul p-afară, eventual să renovez ceva la casă, și cu multe alte activități. Și acum tu vii și îmi spui că decât să faci asta, mai bine te lupți cu statul?
    În fine, e doar o părere 🙂

  23. Ma bucur ca sunt si romani care gandesc asa, din pacate am trecut prin prea multe in tara in care am crescut, incat sa-mi para rau dupa ea.
    Urmaresc in continuare tot ce se intampla, dar de la distanta,si multumesc in fiecare dimineata tarii care m-a adoptat si datorita careia am realizat in 2 ani cat nu am putut realiza in tara mea.
    Cat despre singurul inconvenient pentru mine, familia, de cand sunt aici comunic cu ei mult mai des decat atunci cand eram acasa si locuiam doar la vreo suta kilometri distanta 🙂

      1. cum? te dai cu mafia? cu furatul ?spargeri ?talharii …deastea a ? Bravo
        cati bani faci tu corect?munciti?ai salar fara numar …esti bancher :-j

  24. Primul post care il citesc de pe acest blog, dar probabil nu ultimul.
    Recunosc ca inainte si eu eram de conceptia ca e mai bine sa pleci, dar imi plac provocarile, toti plec pentru ca asa este mai usor, eu o sa incerc sa raman pentru ca este mai greu, si vreau sa dovedesc ca se poate si asa….
    Romania este frumoasa, sa imi spuna cineva unde mai gaseste asemenea peisaje… Da probabil este corupta, nu zic nu, dar cred ca nu aceasta este marea problema, pentru ca eu cred ca coruptia este peste tot, problema Romaniei este POPULATIA care nu da 2 bani pe propria tara. Ne hulim tara cum nimeni nu o face, spunem tot ce este mai rau despre ea, da probabil si adevarate dar cred ca si neadevarate. Dar o intrebare: De ce nu le spunem si cele bune? Imi cer scuze daca o sa sune dur, dar noi romanii ne marcam c*****l ca sa se vada mai bine, pe cand toate celelalte tari incearca sa si-l ascunda pe al lor.
    I s-a spus de atatea ori romanului ca este prost incat el acum chiar crede. Toata lumea spune cat de rea,necultivata si mai stiu eu cum este noua generatie .. Sincer eu nu vad acea generatie despre care se vorbeste, ma invart printre prieteni care citesc, cu care pot sa port o discutie pe diferite teme (culturale sau literatura, sau orice…). Aceasta este generatia care o vad eu, de multe ori cred ca cei care critica romanii sunt defapt tot cei critica, pentru ca doar daca te invarti printre gunoaie poti sa crezi ca exista doar gunoaie.

    PS: Spuneai (si aici ma refer la autorul articolului, imi cer scuze ca nu ti-am retinut numele/alias-ul dar am fost mult prea concentrat la ceea ce scriai) despre faptul ca ai vrea sa pleci in Africa. Acesta era visul meu candva, imi poti spune modalitati prin care acest vis poate devenii realitate?

    Numai bine!

  25. „iubesc” politica si indiferent unde as intoarce privirea pe mirificul asta de internet vad adesea emancipati si patrioti pana`n maduva oaselor, fratilor sau mai bine zis smecherilor (care se descurca in romania) inseamna ca voi nu ati avut de-a face cu sistemul, cu birocratia, cu idiotenia, stupiditatea si altele, am impesia ca voii sunteti doar nispe pesti intr-un acvarie care`si duc viata doar pentru nevoia personala, dar nu se rezuma doar la atat prietenilor, trebuie sa lasi ceva in urma ta ceva vizibil, concret si folositor celor care vin in urma. Cel putin noi astia de la generatia de 80` incoace nu am mai facut nimic util si cel putin nu vom lasa nimic din tarisoara asta, asa cum e ea. Asa ca daca va mai trece prin cap (caci nu ma intereseaza cine a avut minunata idee de a rescrie ce a zis o data Silviu Brucan) sa scrieti articole ca ROMANIA e o tara cu posibilitati, ca omul de rand traieste si se descurca:
    Bonus 1: mergeti la un control mintal
    Bonus 2: cumparati-va o arma
    Bonu 3: … (si daca nu ati inteles punctele – SINUCIDETI-VA!)
    Intrebati orice Roman si nu vorbim de cei care au pile, cunostiinte, fel si fel de relatii sus puse in firme si intrati cu bani prin orice institutii, luati romanii de rand clasa de mijloc, clasa care iasa de pe nabcile facultatilor, clasa romanilor ignorati de angajatori, romani care mor de foame zii de zii pentru ca vreau sa munceasca dar nu au loc de cei care dau un ban inaintea lor sa isi cumpere postul…si ala amarat cum e….intrebatii pe aceia daca le-ar conveni un loc de munca in strainatate..si o sa fiti surprinsi de raspunsul dat…mai mult de atat cine nu a muncit dincolo nu are drept sa comenteze…si cu siguranta daca a fost om cu capul pe umeri nu a dus-o deloc rau, exista vicii care pun capat dorintelor de a te descurca dincolo. intrebatii pe aceia daca vreau sa munceasca 10-12 ore la straini, si apoi intrebatii daca vreau sa munceasca 10-12 ore la o multinationala ori patron roman…iar o sa fiti surprinsi de raspuns.
    Sunt foarte de acord cu ce a scrie Andrei, si nu sunt deloc de acord cu tine domnule Ariel, indiferent de cum ti-ai procurat banii de biciclete iti garantez ca ai fost un caz fericit, iar daca intrebi orice roman care mai are si un copil de crescut si e din clasa mijlocie si nu mai vorbim de ceilalti cum reuseste sa-i cumpere o bicicleta la copil o sa te dai cu capul de perete auzind raspunsul.
    Pe final doar atat mai afirm sunt unul dintre aceia care ar renunta oricand la CETATENIA de ROMAN macar pentru AZIL!!!! daca nu exista posibilitatea de o alta cetatenie…oriunde in europa asta! Mergeti dincolo si vedeti cum va trateaza un bancher, un medic, un interprinzator, pana si copii iti spun buna ziua si tu-mi scrii mie ca Romania e frumoasa si merita sa ramai in ea?! Spalati-va pe cap cu ea (si asta sa fiu cat mai diplomat in cuvinte) si luati-va de mana toti patriotii si mergeti in cordon uman marsaluind ca`n decembrie 89`,caci poate-mi fac mila si va iau flori cu numar par!

    1. ADEVARAT !!!

      Pe final doar atat mai afirm sunt unul dintre aceia care ar renunta oricand la CETATENIA de ROMAN macar pentru AZIL!!!! daca nu exista posibilitatea de o alta cetatenie…oriunde in europa asta! Mergeti dincolo si vedeti cum va trateaza un bancher, un medic, un interprinzator, pana si copii iti spun buna ziua si tu-mi scrii mie ca Romania e frumoasa si merita sa ramai in ea?! Spalati-va pe cap cu ea

      Bravo !AGREED !

  26. hey sa va zic eu cum e in Spania de exemplu te trezesti la ora 7 mergi la lucru si vi seara pe la 8 si cv pana ajungi acasa ,esti obosit faci un dush mananci si somn si in cealata zi la fel tot asa vine duminica de obosit ce esti numa de plimbat nai chef si tot asa astepti sa treaca luna sa primesti salaru defapt aici viatza tio dedici muncii si pe cand te trezesti vezi ca te lasa puterile vine o bola esti batran si dupa realizezi ce ai pierdut ………………….

    1. Inca un motiv sa nu pleci din Romania 🙂
      Desi unii poate o sa imi sara in cap… dupa parerea mea, in Romania ai timp de tot ce vrei, si sa te relaxezi iesind la o plimbare un parc (cu sau fara bicicleta)…. si sa iesi o data sau de doua ori pe saptamana in oras, intr-un club (cine este adeptul..) sau la o cafenea, si chiar si sa pierzi o gramada de ore in fata televizorului (nu mi se pare un mod bun de ati valorifica timpul…. prefer sa citesc ceva… dar fiecare cu ce ii place….eu de 3 ani m-am hotarat sa renunt la TV si am renuntat si pot sa spun ca am mult mai mult timp liber). Totul tine de cum sti sa iti organizezi timpul.
      Chiar nu vad ceva ok in a lucra o viata intreaga de la ora 7 dimineata pana la ora 8… ca sa am ceva la batranete…. la batranete nu o sa mai am chef de nimic, dar acum am ….

      1. problema e daca mai apuci batranetea cu o viatza asa incarcata un doi te duci ….spanioli de ex ei nus prosti ei nu lucra mai mult de 8 ore pe zi sa le dai in cap pe cand romanu lucra dublu ca se lacomeste la bani si spanioli i foloseste ca niste utilaje tare as vrea sa fie bine si in tzara noastra sa plecam odat de aici unde esti TEPES sa omori toti parlamentari si toti hoti

  27. Ce i ce pleaca si-si lasa propriul cuib nici macar de a se intoarce si a incerca sa creeze ceva bun aici…..succes..tradatorii mamei…lasitatea..manusa de aur…..cine mai gandeste cu adevarat pe aici….o mana de oameni…care ze zbat pentru a readuce o decenta in comportament si decenta in stil de viata…….dar cati din cati isi dau seama ca plecarea nu inseamna decat egoism.adunand intre voi,fiecare cu visul,lui cu egoismul lui….se aduna cam multi din cei ce maraie si totusi nu ajung sa vada procesul real care trebuie urmat…ajung si lucreaza tot pt el si fam.lui. 😉 pana nu se trece peste aceasta discutie,trecandu se la fapte,degeaba vb.copiii patriei.Trezirea Nu suntem singuri.
    Suntem singuri si impreuna in acelasi timp. 😉 cine simte conceptul…intelege relationarea…..este normal sa nu fie mare diferenta de la un an la altul,daca va complaceti in aceste situatiuni Domnule;ori indiferenti,ori blazati,ori stersi,ori vlaguiti,ori asmutzitzi,ori fugiti,ori persista un comportament de vietuire intr un univers paralel in care nimeni nu aude,nimeni nu vede,nimeni nu simte,doar blameaza, incercand sa traiasca dupa cerintele care i se dau,oricum…la care iimai adaugi si pe batrani deja debusolati si pe copiii gen x si e cei rai si cam asta mai estem…omana de sobolani mai intelepti care promovam Curajul! Sa avem curaj sa ncurajam! Daca nu noi astia intre 20 si 40 sa ne mobilizam sa anexam alte variante viabile si lasand banul deoparte(sau lacomia) se poate face. Am crescut intr o fam.bogata dinainte de vremurile lui raposatul si dupa alti ani am ajuns la lucie si dupa 2 ani de adaptare si intelegere asupra a avea bani si a nu avea…..am descoperit cat de mizerabil esti oricum de nu ai fericire sau familie sa simti iubire..asa ca cu kiskireii…decent sa vietuiesti sanatos…orice mai mult nu si are sensul dc iti dai seama de viata. Cat despre parcursuri spre o viata decenta nu a trebuit decat curajul spre a reconsolida finantele….si in 3 ani situatia e stabila si f decenta nu mai simtim dorinta de a avea asa cum vad aici jumate din voi ca o au.Si aici se fac lucruri dc sti sa te misti printre serpi ca o printesa….tot ce vrei poti avea numai dc ai un plan,scop definit.somn usor

    (anul:2007,zona Colentina,tara:23 ani,loc:statie de autobus,ora:13.40/criza epileptica/oamenii din jur se uitau ca la televizor indepartandu se regulamentar intr o pozitie de observator(curios caci din 24/25oameni,nici macar 1 nu a dat un tel la salvare sau sa incerce sa vada cei cu tanara)eu si colegul meu i am oferit primul ajutor,pana cand cineva si a luat inima in dinti sa zica:Sun la salvare acum!)

  28. oamenii invata si vorbesc engleza, exact asa cum acum doua secole invatau franceza(si n-au fugit din tzara,fanariota la momentul ala). o sa se tireze numai aia care sunt invinsii vietii asteia, sclavii,in cautare de un stapan mai bun. sictir

    1. ). o sa se tireze numai aia care sunt invinsii vietii asteia, sclavii,in cautare de un stapan mai bun. sictir ba esti prost ? sictir ? sclavule ….oriunde mergi mai rau ca romanii tai nu te freaca nimeni dak e sa lucrezi „sclav”la vreunu la firma” ”
      sa ma tirez ca sunt invins vietii ? ba tu ai citit ce ai scris ?
      asa dupa mintea ta …invinsa cu zile …cum ti-ar conveni sa lucrezi un an aici sclav la patron roman fmm sa iti cumperi o masina sau sa lucrezi in strainatate 3 luni si ai banii jos Zi ?
      Soo mai bn taci si stai in tara ca o sa ajungi bine,spor la treaba!
      Foff

    2. Cand te duci doar in excursie si te uiti pe pereti normal ca nu intelegi limba si nici nu vezi mare diferenta dar dupa ce lucrezi pe 1200 Euro lunar cativa ani si vii aici si vezi aceleasi preturi dar salarii de 200-300 Euro as zice ca tre sa fii prea fraier sau batut in cap sa stai aici.

      “o sa se tireze numai aia care sunt invinsii vietii asteia” zici tu, eu zic ca e exact invers, raman aici rebuturile fricoase sa iasa din casa care se ascund dupa scuzele patriotice. Patronii de aici ti-au vandut tara pe nimic pentru comisioane si acum ii pupi in cur si slugaresti pentru mancarea cea mai ieftina ca dinaia mai scumpa nu iti permiti. A, era sa uit, din cand in cand ne mai dai cate o idee filozofica pe forumuri :)))

  29. Oameni buni in ce lume traiti? va convine sa trimite-ti copii la scoli de rahat cu profesori care tebuiau sa iasa la pensie si nu au rabdare sa le explice elevilor lectia? ce invata copii i in ziua de azi de la scoala? poate cum sa nu manance bataie de la nu stiu ce derbedeu de tigan.

    Mie mi se pare ca voi doar va complaceti in anumite situatii si nu vreti mai mult de la viata voastra, in regula, dar ce treaba are asta cu restul persoanelor. Am impresia ca Romania este o tara tinuta din scurt, pentru ca asa cum alte tari au fost ca noi si au evoluat, putea si Romania. Numai ca celelalte tari au invatat ceva din istoria lor.

    Romanu e „destept„ le stie pe toate, la capu plecat si ii merge bine, sau asta este concluzia cel putin. Nu facem decat sa ne mintim. Ne descarcam nevrii aiurea, si cand nu trebuie, si cand e sa luom masuri ne facem mici. „Ce pot sa fac, sunt un graunte de nisip in mare.„ Da dar daca se aduna mai multi pot face o plaja, si pot schimba ceva.

    Se pare insa ca nimeni nu vrea sa ia initiativa si deci, fiecare face ce-l duce capul, unii mai si pleca.

    Acum in legatura cu raportul castig si cheltuieli, pai in alte tari bun, cheltuiesti mult pentru ca preturile sunt ridicate, statu te impoziteaza mult; dar care e castigul?, nu cumva proportional cu toate cheltuielile? In Romania avem preturi mari si salarii foarte mici.

    Cati dintre cei care au postat aici aveti salariul de 600 ron hai 800 ron? Si mai vorbim de pasiuni?Din bani astia puteti tarii o luna intreaga cu toate cheltuielile aferente si doi copii?

    1. : )) ce sa faci cu 600 800 ron pe luna …?
      nu-ti acoperi nici cheltuielile,facturi,dap …las k Traim bine :-J fucking life

  30. In Romania, ca sa ajungi sa muncesti pe un salariu pe care ti-l doresti trebuie sa muncesti 20 de ani pe un salariu de rahat. In stilul asta, daca te apuci de munca pe la varsta de 20 cam pe la 40 cand esti deja batran si a trecut viata pe langa tine iti dai seama ca ai muncit ca un prost ca sa ai o casa, o masina si bani de o vacanta in timpul verii. Ca sa reusesti aceste lucruri mai devreme, adica pe la 25 de ani, trebuie ori sa ai o pila sa obtii un job bine platit, ori o mostenire sau o familie instarita sa te ajute sa intreprinzi o afacere, ori o bafta enorma sa obtii un credit la banca sa faci respectiva afacere, ori… ultima varianta: sa pleci in afara, induri 2-3 ani si traiesti in conditii normale pana gasesti un job platit mai bine si apoi faci o afacere. Eu sunt caracterul de om intreprinzator. Imi place sa fiu propriul meu sef. Am avut si inca am ve pe care le pot indeplini, dar in Romania simt ca mi se taie toate cararile. Am terminat o facultate care mi-a deschis ochii in viata insa situatia din Romania ma impiedica sa imi creez si sa imi indeplinesc aceste vise. Am un loc de munca placut(pe care unii si l-ar dori), un sef intelegator cum nu prea se intalneste in Romania dar totul este bine pana cand vine vorba de bani. Niciodata nu ma multumesc cu atat. Tot timpul o sa vreau mai mult. Singura sansa sa reusesc este aceea de a pleca din tara, indiferent ca raman acolo sau ma intorc inapoi sa „fac” ceva aici pentru un trai mai bun. Sunt scarbit de fetele triste ale romanilor care merg pe strada, de politica, de jegul de pe jos, de idioteniile si informatiile inutile din mass-media, de facebook-ul care distruge creierul si schimba comportamentul oamenilor in rau, de numarul enorm de cazinouri si farmacii si de multe altele. In Romania esti legat de maini si de picioare. Poate nu as spune aceste lucruri daca nu as fi in situatia asta financiara proasta, dar cei care au reusit in viata si si-au creat un viitor si au un acoperis sa incerce sa isi dea seama cat timp le-a luat din viata ca sa ajunga in situatia respectiva… ma refer la cei care au pornit de la zero fara nici un fel de ajutor din partea familiei, prietenilor. Ca sa evidentiez ceea ce vreau sa spun: In Romania nu se mai poate face nimic in scurt timp. Totul dureaza si nimic nu este cert ca se va termina vreodata. In concluzie gasesc ca singura alternativa pentru cei fara nici un fel de ajutor, gasirea unui loc de munca in strainatate, intr-o tara cu nivel de trai mai ridicat unde ai POSIBILITATI. In Romania POSIBILITATILE SE CUMPARA!

  31. Cei care ziceti ca e ok in Romania ramaneti aici si chinuiti-va. Probabil ca aveti 20 de ani… va inteleg, si eu am fost ca voi. Dupa zece ani de munca ( chinuiti) in Romania pot sa va zic doar atat PLECATI CAT MAI REPEDE! Am plecat de la minus, cu bani luati imprumut, am avut mai multe magazine, mi-am luat un apartament in rate si o masina in leasing ( in prezent achitate integral), mai am un magazin din care abia ma intretin… m-au furat toti angajatii ( la un moment dat aveam 30) incepand cu contabila si terminand cu femeia de servici. Acum am 31 de ani si ma simt cateodata de 50. Clientii se comporta in ultimul hal, parca esti presul lor. Cei care sunteti asa patrioti va doresc multa putere de munca si nervi de otel. Oamenii din tara asta au luat-o razna. Li se pare ca totul li se cuvine. Ca sa fii respectat trebuie sa respecti! Nu poti sa te comporti ca la usa cortului. Va place in Romania pentru ca inca nu v-ati lovit de realitatile ei sau poate furati suficient cat sa o duceti foarte bine. Din munca cinstita nu poti nici macar sa te intretii dar sa mai ai si hobby-uri. Treziti-va, va rog la realitate. Sunt pensionari care au muncit 40-50 de ani si mor de foame si de frig in casa. Cu patriotismul asta aberant asa o sa ajunge-ti si voi ca vine o vreme cand nu mai ai putere nici macar sa furi. Sper ca cei care au ceva in cap sa inteleaga ce am incercat sa spun si sa nu fie nevoiti sa treaca prin ce am trecut eu. Cinstit nu ai absolut nici o sansa! Pot sa spun asta din experienta , pentru ca am pornit de jos, am fost sus si am cazut in cap. Daca te ridici peste medie te uraste toata lumea si te fura, te jigneste…chiar nu inteleg de ce atata timp cat ai muncit in tara ta si asta poate face toata lumea ca aici nu iti trebuie permis de munca. Poti munci, ai succes, realizezi ceva dar abia apoi vine greul ca vin peste tine ca sacalii, inclusiv familia pe care o tot ridicati in slavi aici. Daca aveti posibilitatea verificati cum va barfeste familia (nu e foarte greu de facut asta) si mai discutam dupa aia. Romanul tot roman este si nu il schimba nimeni in veci. Ne caracterizeaza barfa, minciuna, furatul, invidia… asta este adevarul chiar daca voi nu vreti sa il vedeti.

  32. Salutare Ariel, si salutare tuturor celor care au scris.
    Din intamplare am dat peste acest site si m-am gandit si eu sa las un mesaj.
    Sa incepem….

    Da e frumos in Romania, da avem oportunitati da avem familie si prieteni multi ca doar aici ne-am nascut, da stim cu totii aceeasi limba, da poate ca este mai usor sa treci prin viata avand in vedere ca , cunosti tara, legile, oamenii nesimtiti, presedinti si guvernul mincinos, mismasurile, furaciunile care se fac avand in vedere ca te-ai nascut aici si nu trebui sa te apuci sa le inveti, stiindu-le deja.

    DAR…. DACA NU te-ai nascut sau esti deja intr-o familie bogata, sau nu esti vreun geniu e al dracu de greu.
    Uite iti dau cazul meu, 26 de ani, absolvent al unei facultati de stiinte economice, cu bune cunostinte de IT, cu o experienta in munca de vreo 3 anisori(posturi de IT Help Desk, Junior Product Manager) deci nu vreun amarat de vanzator de cartofi imi caut loc de munca de aproape 1an si nimic. Salariul maxim pe care l-am avut maxim a fost in jurul sumei de 2000ron. Deci 500 de euro. Si asta e un salariu de invidiat in Romania de astazi 2012 , avand in vedere ca 3 sferturi din populatia Romaniei sta pe salariu minim care al naibi nu vrea sa treaca de 150 de euro, E CEL MAI MIC DIN EUROPA .
    Ce pot eu sa fac cu 500 de euro in Bucuresti la ora actuala?
    Pai mai nimic. Deabia daca pot sa platesc o chirie si o masa si cam atat!Cam mori de foame cu bani astia.

    Ok acum sa zicem ca peste cativa ani o sa ajung la vreo 1000 de euro sa zicem 5 ani.
    Bun ok timp in care preturile cresc, nimic nu stagneaza dar salariul se mareste din ce in ce mai greu .
    Si asta e cazul bun.
    Asa, asta a fost problema banilor. Bun mergem mai departe: civilizatie? Vai de capul meu ce-i aia? Avem tigani cu droaia , cainii vagabonzi ma alearga prin Ploiesti si prin Bucuresti cam pe toate strazile daca am vreun prieten din afara si vine in vizita la mine trebuie sa-l invat cum sa supravietuiasca prin jungla asta de caini vagabonzi. Si NU EXAGEREZ , chiar am fost fugarit de zeci de cainii prin ambele locatii. Tigani la tot pasul cu cefe late si cu masini bastane si fite si figuri la tot pasul. Da sunt foarte ofticat pe ei :)) de-ar murii odata cu toti ce bine ar fi pentru Romania.
    Educatie, vai de mama ei de educatie, crede-ma nu doresc ca si copilul meu sa treaca prin scoala si facultatea prin care am trecut eu si sa aiba si o asemenea experienta de munca cum am avut eu. Profesori care nu mai au ce cauta in campul muncii, idioti care deabia trec examenul pentru a fi profesori, nu zic si copii sunt devina, dar macar ei sunt la inceput de drum pe ei trebuie sa ii invete cineva, dar pe astia de mai sus?Pile relatii, spagi, mite, politie, …
    Gropi, metrou, strazi, civilizatie, tehnologie.
    Si acum am si cu ce sa compar, realitate nu fictiune, auzite prieteni sau cunostinte.
    Experienta personala, am plecat in Anglia. Ca ce ? Ca si chelner intr-un restaurant la 20 de mile de centrul Londrei.
    Salariu 1000 lire in cap. Frumos nu? Chelner frate, 1000 de lire, vs economist junior, It junior in Romania pe maxim de 400 de lire. Atunci iti cam dai seama ce esti defapt. De ce suntem priviti cu un dispret de europeni si americani, pai daca suntem la coada vaci cum putem fi priviti!
    Mi-am facut cunostinte ( francezi, italieni, englezi) sti ce m-au intrebat? Cum putem sa traim cu salariu minim de 145 de lire parca atat vin convertiti! sau sa zicem un 350-400 de lire salariul mediu. Care binenteles e mult mai mic defapt fiind cotat pe la 1400ron adica nici mai mult nici mai putin de 280 de lire.
    Pai daca eu asi fi facut facultatea la ei, sau m-as fi nascut acolo, cu studiile pe care le am si experienta acumulat fara probleme asi fi avut un salariu de minim 2000 de lire net, care oricum e un mizilic pentru ei salariul minim fiind undeva la 960-1000 de lire, e ca si cum ai zice 1400ron la noi .
    Ok sti cum m-am descurcat cu banii aia? Foarte bine, preturile la alimente sunt un picat mai mari dar nu cu mult sa zicem un maxim de 2-3 lei dar au si reduceri. Reduceri frate nu ca la noi, uita-te de ex la
    Bun civilizatie, hmm aici nici ei nu stau foarte bine, mizerie e si la ei, hoti sunt si la ei, mita si mismasuri se fac si la ei, excrocheriii la fel, DAR LEGEA E LEGE FRATE, adica politia nu ii este frica sa intervina, imediat te salta si la sectie, camere de luat vederi in toata Londra, si in afara ei. Se face curatenie tot timpul ca daia exista imigrantii ca noi romanii si bulgarii si altii , sa-i bage la munci pe care ei( britanii) in cazul de fata nu vor sa le faca.
    Tehnologie si sisteme de securitate mult da mult mai avansate, nici nu se poate vorbi de transport in comun, pai tube-ul de la ei, tgv-ul din Franta si altele nu le poti compara cu CFR-UL sau Metrorex-ul de la noi. Suntem vraiste si aici.
    Si sunt multe de discutat. M-am intors , de ce pentru ca totusi nu-mi place sa muncesc in restaurant si asi vrea o munca mai buna si sa pot sa-mi dezvolt abilitatile, dar din cauza birocratiei in Romania, e destul de greu sa iti poti primii permisuri de munca si alte cele in tarile europene, asa ca astept pana in 2014-2015 cand or sa fie obligatii sa ridice restrictiile si o sa plec definitiv. M-ar tenta si America sau Canada. Ramane de vazut, Romania in nici un caz.
    Pot sa merg si pana in ideea de a renunta de tot la cetatenia romana in favoarea celei americane sau britanice sau franceze sau sau sau you get the picture.
    Iti mai dau un ex. varmiu lucreaza tot in IT in proiectare,a terminat la poli fac. si a lucrat in Italia si in Germania pe 2000 si respectiv 3000 de euro, si aici deabia lucreaza pe 650 de euro cum te simti? E frumos nu?
    Sa sti ca munca ta pe o luna deabia valoreaza un laptop. Daca ajungi la o astfel de suma, ca daca nu mananci si tu o saorma sau mc ca de mc-ul e un lux pentru romani ca daca faci un calcul, 20ron meniul la mc* 30 de zile 600 de ron cat salariul minim pe economie, si tot atat e pretul si in Anglia, 4,20 lire pe meniu .
    TARE URA ROMANIA VIVA VIVA VIVA.
    STI CE F-K YOU ROMANIA DE CATE ORI VREI TU.
    Da e frumos in ROMANIA CAND AI 3000 DE EURO SALARIU SAU AU AI TAI BANII DAR SI ATUNCI PARCA TI-AR CONVENII SA STAI PE COASTA DE AZUR, MONTE CARLO SAU MAI STIU EU PE UNDE.
    SI te mai intreb o chestie daca e asa de bine in tara asta de ce pleaca atat de multi? de bine ce le e? de ce plecam in concedii in Grecia, Bulgaria, Turcia , Spania etc sau chiar si Caraibe pentru ce-i care-si permit si nu Costinesti, Navodari Mamaia sau Constanta. !!!!!!
    DA , NU MAI VREAU SA TRAIESC IN TARA ASTA DE CACAO, SUNT UN FRUSTRAT CA MULTI ALTII . Pt. mine Romania e un vis urat din care sper si vreau sa ma trezesc cat mai repede cu putinta.
    The End sau to be continued de pe alte meleaguri, sper sa-mi mai aduc aminte de site-ul asta sa revin cu un mesaj, cand o sa ma realizez in adevaratul sens, nu sensul romanesc cu masina si piscina si un lant la gat.

    1. Mi-a plăcut comentariul tău Andrei. Tu priveşti lucrurile dintr-o anumită perspectivă, gândindu-te doar la tine.

      Din păcate, eu sunt încă naiv. Sunt sigur că pot schimba ceva în „ţara asta de cacao”.

      Ca un sfat, dacă te pricepi foarte bine în IT, încearcă să lucrezi ca freelancer. Poţi ajunge să câştigi foarte bine, doar că startul este destul de descurajator.

      Îţi recomand următoarele siteuri: http://www.freelancer.com/, https://www.elance.com/ şi https://www.odesk.com.

      O zi frumoasă!

  33. Iti Multumesc Mihai pentru raspuns.
    Si am revenit cu inca un comentariu in continuarea celui anterior.
    Sti cati sunt ca mine? In aceeasi situatie! O DROAIE DE ABSOLVENTI. O DROAIE. Am colegi care si-au facut si masterul in si lucreaza la REAL pe postul de sef de raion, cu salariul de 1700ron. Adica ce imi e ca sunt economist, IT-ist, sau lucrator comercial ca tot atat am la sfarsitul lunii in buzunar. Am coleg care a terminat la fel un master, si lucreaza la decatlon, sau la Rai Sport. O amica a terminat fac si master in contabilitate experienta de 4 ani in 2 firme de contabilitate salariu 1700ron IN BUCURESTI deci nu la mimiu sau boldesti scaieni.
    Amici care lucreaza la asesoft in Ploiesti ca si programatori pe salariul de 1200-1600 ron de vreo 2-3 ani.
    Deci asta e realitatea. Da sunt si unii care lucreaza pe bani mai multi corect, dar cati sunt? Ii poti inumara pe degete, am vazut un studiu in care se spunea ca 1/4 din pop Romaniei are salariul peste cel mediu care e de 1400ron, asta inseamna ca: suntem 19 mil dupa ultimul recesamant, deci 1/4 din 19 mil ar fi cam 4mil 750 de mii de romanii cu salariu de la 1400ron in sus, si doar 100.000 de romani cu salariul de peste 4000 de ron brut, care inseamna undeva pe la 3400ron deci sub 1000 de euro net. RESTUL SUNT PE MINIM PE ECONOMIE SAU PESTE PANA LA 1400RON.UNI SI SUB MINIM.
    Ia zi-mi iti convine sa termini o fac. poate si un master si sa primesti salariul de 1400ron la fel ca cel cu 12 clase sau cu bacul luat lucrand ca si vanzator la magazin? E frumos?

    Si asta vorbind doar de salariu si statutul social, dar hai sa vb de servicii.
    Mi-am luat laptop din uk, din tesco, l-am folosit 28 de zile, si m-am uitat pe chitanta si scria ca poti sa-l returnezi fara absolut nici o problema in maxim o luna de la cumparare. Cum am avut nevoie de niste bani urgent, m-am dus la tesco si l-am returnat cu motivul ca NU-MI PLACE CULOAREA DUPA CE L-AM FOLOSIT 28 DE ZILE. Mi-au returnat baniii instant fara sa ma cert cu ei, cash. FA ASTA IN ROMANIA, ORIUNDE VREI TU, CAREFOUR, METRO SAU EMAG. Sa vedem poti? Si cum se comporta vanzatorii cu tine cand intri in magazine in uk si cum sunt in Romania. Duuuhhh pai ala care primeste 6mil pe o luna intreaga cum sa se comporte?

    Zici ca vrei si poti sa schimbi ceva?Si mai esti si sigur? Cum asi vrea si eu sa stiu?!! Sunt alaturi de tine hai sa schimbam ceva. Dar cu cine, crezi ca daca eu ajung sa am salariu de 700-1000 euro aici in Romania imi mai pasa de tine ca tu nu te descurci si vrei schimbare? Ai vazut tu oameni uniti in Romania, nu suntem uniti impotriva tiganilor, daca treci pe strada si se ia vreun tigan de tine, toti romanii se dau la o parte si nici nu te baga in seama si tu vrei sa schimbi ceva! CU CINE , ASTA E INTREBAREA. Cati dintre cei care scriu aici pe strada ar iesi in strada si sa urle la guvern? Cati? 1-2 ?Nu ai ce sa schimbi, nu ai cu cine, lucrurile se vor schimba peste 50-100 de ani cand se vor mai spala generatiile si or sa moara actuali guvernanti si copi lor. Poate atunci.

    Zici ca esti naiv, nu mai fi, NU MAI TRAITI IN IGNORANTA, FACETI CEVA, ORI PLECATI.
    Hai sa facem un test, nu stiu ce fac ai , dar eu imi fac o firma in uk,franta italia si iti dau salariu de 1300 de euro de inceput si in romania primesti 300. UNDE TE DUCI?
    Macar ca vi in franta asa sa vezi cum e pentru o perioada si pentru experienta si tot vi, si pe urma prinzi gustul si ce faci pe urma, te intorci dupa ce ai avut 1300 la 300 ? sau 500 !?

    Sti care-i chestia totul se rezuma la ceea ce-si doreste fiecare in viata asta.
    Daca pe oricare sau pe tine te satisface faptul ca iesi la un suc o data sau de doua ori pe luna, mananci un mc, platesti o chirie si pleci si tu o data pe an la munte (brasov) si la mare ( costinesti) si gata e ok.
    Nu vreau sa te jignesc, e doar pur ipotetic.
    Daca standardul de viata al tau e mai ridicat si vrei mai mult, poate vrei un ferari un mazda sau un pontiac, nu neaparat de fite ci de faptul ca iti doresti si pentru protectie( o masina mai performanta are anumite upgrade-uri ) ( la un impact frontal intr-un fel e cu un logan si intr-un fel e cu un golf 6 de ex full cu airbag-uri la aceeasi viteza)
    si vrei sa locuiesti intr-un oras unde nu se aud manele si ies tiganii pe strazi sa te ia la cafteala.
    Si poate ca mai vrei si alte lucruri atunci te muti din Romania. Ceea ce poti face aici in 7 ani legal curat, muncind corect fara pile si relatii, poti face afara in 3 sau mai putini ani, e clar din ce motiv.Am multe de povestit avand experienta dar nu vreau sa plictisesc pe nimeni sau sa produc un flame aici.
    Si merci de site-uri stiam de unele dar e cam greu sa concurezi cu indieni care’s buni si cer si putini banii. o Sa mai incerc sa vad. Merci ca ai avut rabdarea de a citi postul meu.

  34. Uite o e replica foarte interesanta din filmul fast 5 care se poate aplica si in romania:
    Five hundred years ago,the Portuguese and the Spanish came here, each trying to get the country from their natives.
    The Spaniards arrived,guns blazing, determined to prove who was boss. The natives killed every single Spaniard. Personally, l prefer the methods of the Portuguese.They came bearing gifts.Mirrors, scissors, trinkets.Things that the natives couldn’t get on their own, but to continue receiving
    them, they had to work for the Portuguese. And that’s why
    all Brazilians speak Portuguese today. Now, if you dominate
    the people with violence,they will eventually fight back because they have nothing to lose. And that’s the key.
    l go into the favelas and give them something to lose.
    Electricity, running water, school rooms for their kids.
    And for that taste of a better life,
    l own them.
    STRADA E ROMANIA, E GHETOU, EU TRAIESC IN ROMANIA DECI TRAIESC INTR-UN GHETOU.
    PEACE.

  35. Esti un visator si vorbesti din punctul de vedere al unuia care nu a vazut cum e sa te descurci in alta tara fara rude care sa te ajute,sau care-s mentalitatile pe-acolo. Faptul ca te-ai mutat in Ro cand erai mic = 0, n-ai venit de capul tau.
    „Nu e inteligenta aceasta plecare”? Bravo, tocmai i-ai facut prosti pe toti romanii care au plecat si care trimit bani in tara – o alegere „inteligenta” 😉

  36. Inca o chestie: sti cum e in America?
    Hey Alex how come i have to work at McDonald’s? AAAAA Because you are Mc-Stupid. People with a degree don’t go to McDonald’s … DING .. I WANT TO WORK AS A SERVICE LADY.
    CATI ABSOLVENTI DE FACULTATE LUCREAZA LA MC-DONALDS IN ROMANIA, SAU MIC.RO , SAU REAL, SAU CAREFOUR, SAU METRO SAU ORICE ALT CACACIOS DE SUPERMARKET SI NU VB AICI DE A AVEA EXPERIENTA CI DE A LUCRAT ANI DE ZILE ACOLO PENTRU CA NU AI UNDE SA TE DUCI IN ALTA PARTE CA SA CASTIGI UN CACAT DE SALARIU DE 200$ FUCK YOU ROMANIA FUCK YOU.

  37. ARIEL CITESTE CEEA CE O SA SCRIU EU AICI, IN MOMENTUL IN CARE IMI PUBLICI COMENTARIUL
    E PENTRU TOATA LUMEA DAR IN SPECIAL PENTRU ARIEL:

    Vizioneaza urmatoarele: ZeitGeist, Ethos.2011, enron, In.Debt.We.Trust.America.Before.the.Bubble,Money As Debt , Inside Job (2010) si mai sunt o gramada
    Ca sa intelegi mai exact cum sta treaba, ROMANIA E VANDUTA AMICE, si exact cum ti-am zis si mai sus:

    I go into the favelas and give them something to lose.
    Electricity, running water, school rooms for their kids.
    And for that taste of a better life,
    l own them.

    Din cauza asta in romania nu o sa creasca salariul la fel cum e in franta italia, sau germania, nu suntem lasati si nu o sa fim.
    La fel cum e in Argentina sau China, sau Ecuador sau alte tarisoare mici.
    Cine a fost la putere acum 20-30 de ani e si acum: Germania, Franta, Spania, Anglia, America, Rusia. NU ROMANIA. ROMANIA A PIERDUT RAZBOIUL NU ACUM , CI MULTI MULTI ANI IN URMA. Lupta a fost castigata inainte de a incepe.

    NU AI CE SA MAI SCHIMBI, SCHIMBAREA E DEJA FACUTA. REMEBER FMI ? UITA-TE CU CATE MILIOANE E INDATORATA ROMANIA !

    Singura chestie e urmtoarea: imbogateste-te prin orice mijloace cunosti si gata, daca nu o sa traiesti ca restul milioanelor de oameni sarac si ca un sclav pentru ” smecherii ” cu putere.

    Citeste, discuta cu alti prieteni sau cunostinte despre ceea ce vedeti in acele documentare si baga bine la cap.
    Bagati bine la cap si nu fiti infantili, cercetati si pe urma veniti cu argumente.

  38. Mai am ceva de spus: referitor la schimbare , V-am intrebat cu cine vreti sa schimbati Romania? CARE SUNT AIA CARE MILITEAZA SI CHIAR VOR FACE CEVA?
    STUDENTII DIN REGIE? CEI DE LA ARHITECTURA? ROMANA AMERICANA?
    SAU MA INTREB VOR FI CEI DE LA LICEUL JANE MONET? unii mai prosteaza asa usor , alti’s cu fite.
    CU CINE VRETI VOI MAI SCHIMBARE CU ASTIA?

    http://live.montrealgazette.com/Event/Montreal_student_protest?Page=0
    Uitati aici manifestatie de 200.000 de studenti , fac protest pentru ca citez ” to protest against tuition hikes of $1,625 over five years. ”
    Si ma intreb la noi in Romanica cam cat a crescut taxa la facultati in 5 ani? a? si ce salariu au ei si ce salariu avem noi? si ce preturi la mancare au ei, ca de sunt americani si ce preturi avem noi?

    cati protestanti au fost in Bucuresti cand s-au taiat salariile? cateva sute prin ianuarie 2012 si prin 2011 cand au fost taierile de salarii si au ajuns la un surprinzator numar de vreo maxim 10.000 de oameni !
    Deci sa facem asa un mic calcul: taieri masive de salarii / masuri de austeritate => cateva sute pana la 10.000 de oameni
    Mariri taxe facultate in 5 ani cu 1.600 $ 200.000 de STUDENTI ….
    daca fac o mica cautare pe google de manifestatii cred ca gasesc cu sutele in franta germania italia si mai stiu eu ce alta tara mult mai mari si bine pregatite decat ale romanilor, De ce? PENTRU CA LOR LE PASA. PE NOI NE DOARE’N SPITZ . CU astia vreti voi sa faceti treaba? mama ei de schimbare, sa mancati mamaliga si sa traiti bine. SALIU.

  39. 1 an si 7 luni atat mai avem de asteptat. VIVA 1 IANURIE 2014. Restul sa traiti bine .
    La mai mare cu deschiderea pietei de munca spre Europa,tot inainte , vasliti ostasi mei vasliti. Spre salarii de cateva mii de euro, si un trai mai bun. Sa vedem cu cine mai fac astia din tara treaba, cu salarii de 1000-2000 de ron. Sa ne auzim cu bine. Pana atunci spre multinationale, experienta , skill-uri noi, foreign languages like Duch, German , si tot mai sus, poate mandarina . In rest celor care vor mai ramane pe aici sa-si bata capul, va urez succesuri 🙂 ce sa-i faci asta e mai trebuie sa fie si unii care sa duca tara in spate , nu toti sa traiasca fara probleme,necazuri si saracie, tigani sau mai stiu eu ce. Tradarea parca e mai dulce decat sa iesi la bataie cu maciuca cand altii au rachete, ca doar nu suntem neam cu Bruce Lee. Oricum in rest e bine, si apropo statisticile cam spun ceva, 61% de tineri absolventi someri, mor de foame in Romanica celor cu coloana vertebrala care nu sunt slugi la straini, si parca acelasi procentaj e valabil si pentru cei care vor sa plece vs cei care vor sa ramana, poate si mai mare daca nu ma insel.
    Bravo voua, eu cu mana in piept va spun ca’s tradator dar o sa-mi fie bine .

  40. Si revenind din categoria viva Romania, ia daci sa-ti mai treaca http://www.evz.ro/detalii/stiri/povestea-boschetarului-pisica-om-de-5000-de-EUR-pe-luna-994482-1.html

    Funcționează o amenințare incipientă în această afacere: dacă nu plătești, ți-ar putea fi zgâriată mașina

    Asta-i tara in care speri ca se v-a schimba ceva si in care doresti sa traiesti? Bleahhhh ….
    A si apropo in momentul de fata m-am si angajat in tara, pe un salariu mizer la o multinationala. VIVAAAAA ASTA ERA VISUL MEUUUUU.

  41. Hop si asa: Norvegia a scos restrictiile pentru romani.
    Irlanda acu de curand.
    Bun asa hai cu plecatull….

  42. Poate e un pic depășit argumentul meu: rămâi în România pentru că ești român! Știu că astăzi poate fi deja lipsit de sens lucrul ăsta pentru prea mulți dintre noi. Nu știu, de modă veche sau nu, dar consider înstrăinarea calea spre nefericire; înstrăinarea de sine, implicit înstrăinarea de propriul popor. Cunosc mulți „dezertori”, unii au plecat din motive obiective – părinți obligați de circumstanțe, pentru a-și trimite copiii la școală -, unii influențați de val… toți nefericiți. Câțiva încântați de mașină și haine. Or, asta numai fericire nu e. Relevant e faptul că vacanțele și le petrec… în România! Dacă le displace atât, de ce mai vin să se relaxeze aici? Mă rog, poate fi un mecanism de apărare: să-ți spui tot timpul cât de mult urâști România pentru a fi împăcat cu decizia luată. A fi român nu e o opțiune. Chiar dacă ai buletin de occident tot român ești. Și ar trebui să rămânem așa și atunci când țara e în flăcări. Sinucidere? Relativ… depinde cât vrei să trăiești și cum. Eu prefer să trăiesc aici. Mai degrabă văd ca sinugidere spirituală, emoțională și psihologică plecarea.
    Acum e alegerea fiecăruia: vrem să ne păcălim cu iluzia bunul trai – căci numai trai bun e un loc unde ești privit ca un outsider și marginalizat – sau vrem să trăim liniștiți. În fond… e o mare prostie să ne calculăm viața în hârtii. Doară asta sunt banii: hârtii lipsite de sens, cărora omul, prostuț de felul lui, le-a dat valoare…

    1. Ah, încă ceva. Două expresii populare care se potrivesc perfect:
      1. Nu-i dracu chiar așa de negru… nici aici.
      2. Nu umblă câinii cu covrigi în coadă… nici acolo.

  43. Dana mamica tu vorbesti din carti aici.
    Hai sa le luam pe rand: instrainare zici
    Ok, da poate o fi dar eu prefer sa traiesc printre strainii decat prin zdrentele din Romania, poate ca nu stai in capitala sau pe langa ea ca poate mai prin nordul tarii lucrurile stau mai altfel la capitolul asta.
    Dar sa vezi si sa dai peste atatia tarani si taranci vai vai vai mi-a ajuns.
    Si eu am prieteni plecati si mai toti sunt foarte fericiti , am chiar un cuplu in Franta amandoi lucreaza la 2 companii respectate job la birou salariu de 3500 de euro, si-au luat casa binenteles pe credit, si masina la fel si au si prieteni francezi si nu sunt tratati deloc altfel.
    Depinde si unde „stai” job-uri la spalat vase sau la sters parchet normal ca esti vazut ca un spalator job la birou in companie e altceva, si acolo mai rar dai de oameni neciopliti.
    Ok daca tu ii stiu ca’s fericiti doar de masini si de haine problema ta, dar fericiti de faptul ca nu mai sunt nevoiti sa asculte maneau maneau hop sarmaua, scuipatori de seminte , hangitele cu fuste pana la pamant cu tatele pe afara si cu puradeii cu da si mie un ban neneaa , cu cocalarii din Romania nu e asa de usor de trait.
    Zici ca nu e fericire? haha haha inseamna ca nu ai bani si nu sti ce-i fericirea. sti era o replica dintr-un film :

    They say money can’t buy happiness? Look at the fucking smile on my face. Ear to ear, baby.
    Anybody who tells you money is the root of all evil doesn’t fucking have any.
    You Want details? Fine. I drive a Ferrari, 355 Cabriolet, What’s up? I have a ridiculous house in the South Fork. I have every toy you could possibly imagine. And best of all kids, I am liquid.

    Irelevant faptul ca-si petrec vacantele in Romania, nu are nici o treaba. Au rude , familie, prieteni aici e normal sa revina si sa mai recapete din timpul pierdut. Si da vin hop maneau hop gunoaie, hop nesimtire pentru ca IN ROMANIA SE POATE. Daia vin ca in afara nu-si permit asta pentru ca’i ia politia de guler.
    Eu am prieteni care rar mai vin in tara, Caraibe, Cipru, Grecia, Barcelona, Ibiza …. cam pe acolo isi fac vacantele , sau Austria , Elvetia si Germania pentru iarna.

    Nu e mecanism de aparare e pur si simplu ceea ce simnt , gustul amar care m-i l-a lasat. I don’t fucking care ca’s roman, atata timp cat o sa am un pasaport pe care o sa-mi scrie cetatean spaniol, francez englez sau american e de taspe ori mai bine decat roman. Avem un stigmat in frunte si eu vreau sa scap de el.
    Exact depinde cum vrei sa traiesti , eu prefer sa traiesc bine cum zicea conasul 🙂 dar bine in Romania cam greu sa traiesti.
    Mamaaaaaa o dam in diverse auzi tu sinucidere spirituala? WTF , ARE YOU FKING KIDING ME? De unde le scoti frate… mama cat de indoctrinati sunt unii. BAHHHHHH WAKE UP vezi ca exista o harta a lumii , romania nu e miezul si atat.
    Woooo hai ca ai scos-o si pe asta, iluzia bunului trai :)))))) mami nu e iluzie, am bani am casa, am tot ce-mi trebuie nu duc grija zilei de maine nu e iluzie , e palpabila. Si tu cum vrei sa traiesti linistit? Cu rate la casa pe urmatorii 50-60 de ani si sa nu poti sa platesti cu un salariu de 15-20 de mil, sa vina fitu la tine sa-ti zic mami mami mmami ia-mi si mie nu stu ce jucarie sau prajitura si tu sa-i zici mama nu am ca platesc rate.
    Hai frate ca deja aberezi, inseamna ca ori traiesti pe picior mare, au parinti bani ori esti infantila si nu sti ce-i viata, cum e sa platesti o chirie, o masa in oras, un taxiu din banii tai proprii. Sunt scarbit cand aud oameni ca tine care imi zic ca in Romania traiesc linistiti. Uita-te in ziare la stiri, uita-te la tinerii din ziua de azi , nu aia care fura si vin cu mertzul la scoala, ci la oamenii normali NUUUUUUUUUUUUU AVEMMMMMMMMM BANIIIIIIIIIIIIIIII MURIIIIIIIIIIMMMMMM DE FOAAAAAAAAAAAMEEEEEEE.
    Iar banii da frate asta e , in mediul asta traim, al banului asa ca trebuie sa te adaptezi. Ai bani ai parte, nu mai merge cu ai carte ai parte.
    Da asta sunt banii dar fara ei nu mananci tu o prajitura, sau sa bei un suc sau sa fumezi o tigara. Dute si plateste in scobitori sa vedem iti da careva?

    Tu cat ai salariu daca cumva lucrezi de vorbesti asa?
    Eu am 500 de euro la o multinationala. Si nu imi ajung deloc pentru ca pe chirie , mancare, transport, abonamente, zboara peste jumatate si imi mai raman 100-150 de euro pe o luna intreaga sa ma „distrez” cica.

    Mmama deci cu astea 2 mai facut praf ce sa mai mor de ras:
    te citez ”
    Ah, încă ceva. Două expresii populare care se potrivesc perfect:
    1. Nu-i dracu chiar așa de negru… nici aici.
    2. Nu umblă câinii cu covrigi în coadă… nici acolo ”

    For REAL??? AGAIN ARE YOU F-KING KIDING ME?
    BA E AL DRACU DE NEGRU. e chiar scrum. cine vorbeste asa se minte singur crezand si sperand ca tot romanul ca MAINE VA FI MAI BINE MARIE MAINE VA FI MAI BINE.
    Si te-ai trezit si era dimineata nu?
    2. Again For REAL??? ma nu a zis nimeni ca umbla, da parca la ei nu au cainii. parca la ei nu’s tigani, parca la ei ai salariu bun, parca la ei esti perceput altfel, parca la ei chiar poti sa traiesti , parca la ei traiesti altfel, parca e mai bine acolo .

    Daca-ti dau job bun la birou, intr-un mediu frumos, salariu nu foarte mare 2000 de euro net, o garsoniera, pe care ti-o latesti din cei 2000 de euro , cam 600-700 de euro sau poate si mai putin si de restul te descurci tu nu pleci din Romania? dACA RASPUNSUL E DA DAR STI CA E E ALTFEL ASA , ATUNCI ESTI O IPOCRITA.
    DACA E NU ATUNCI INSEAMNA CA NU STI PE CE PLANETA TRAIESTI SAU AI IN TARA INTRE 1000-2000 DE EURO. Dar si asa , daca ai in tara 1000-2000 de euro in afara primesti lejer 4000-5000 .

    aaaa si apropo vezi ca peste 10 ani o sa fie iar o criza economica mai mare ca asta ce-o sa faci atunci cu salariu de romania si cu credit la banca? THINK ABOUT IT.

    Eu in momentul de fata sunt in negocieri cu 2 companii mari din afara sa vedem ce pot rezolva Google Si Paypal. pana atunci sayonara.

  44. A si inca o chestie : ia de aici

    http://www.gazetaromaneasca.com/observator/38-prim-plan/4056-romanii-din-strintate-in-concediu-in-ar.html

    si mai vin in tara pentru ca trebuie sa-si puna dinti sau sa mai aduca o masina in tara.

    si citeste si de oamenii astia.

    http://www.realitatea.net/rezultat-urias-pentru-doi-programatori-romani-aplicatia-lor-cumparata-de-twitter_905957.html

    pai ar fi o prostie pentru oamenii astia sa ramana in tara, sa-si piarda talentul in scrumul asta de aici.

  45. PS: Alegerea locului de munca este o problema de lux. De cele mai multe ori se pune problema de a fugi de saracie sau de supravietuire. Si daca nu ma crezi, uita-te in jurul tau si vei vedea cati tineri fara loc de munca si batrani care traiesc cu 500lei/luna sunt in Romania.

  46. E o problema de lux cand esti prost si nu ai habar de nimic, si nu sti sa faci nimic, si nici nu ai conecxiunile bune. PLUS rata succesului iti scade cand esti in Romania unde nivelul mediu salarial e maxim 2500ron. E o problema de lux pentru ca stai in tara, daca vezi ca nu faci fata GO GO GO nu mai sta, eu asta o sa fac, dar vreau sa plec la un nivel destul de inailt. Tocmai eu nu vreau sa ajung un batran cu 500 de lei pensie

  47. Domnisoara, ai ales un subiect delicat. Asa de delicat precum e si tara asta. Treaba cu ramasul aici ramane la latitudinea fiecaruia, incercarea voastra este admirabila.
    Totusi, plec pentru ca prefer sa-si bata un neam joc de mine, da.

      1. Mai ia inca un articol, si inca unul si inca unul : http://romaningermania.ro/ce-nu-intelege-nici-in-ruptul-capului-neamtul-ajuns-in-romania-top-soc-restul-in-bomboane-lipsa-autostrazilor-si-wc-urile-duhnitoare/

        http://www.gandul.info/de-ce-iubesc-romania/de-ce-iubesc-romania-andrei-alexandrescu-romanul-care-te-invita-sa-faci-un-tur-video-prin-sediul-facebook-locul-sau-de-munca-9016503
        Sa se intoarca oamenii astia inapoi… pentru ce… sa face ce…

        Primul lucru ca sa faci ceva in viata asta e sa stii cine esti si de unde vii, esti roman si esti in Romania o tara , hai sa nu o spun urat, nu de rahat dar… slaba si care ar mult mult dar foarte mult de invatat si de recuperat. Lucrurile sunt simple, daca tu Ariel vrei sa schimbii ceva ok bafta tie dar nu da in oamenii care nu vor asta si vor sa plece. Care-i problema trebuie sa-mi placa mie acelasi lucru care iti place tie… NU , Eu nu vreau sa fac nimic aici si nici sa schimb ceva. NU VREAU. Din punctul meu de vedere nu are rost pentru ca o iau cu capul si imi pierd tineretea traind si incercand sa schimb ceva in loc sa ma dezvolt pe mine insumi si sa am grija de mine si de familia mea. Sti cum e ca la alegerile cu Basescu, cand or sa doreasca si or sa si faca ceva 50% +1 romani atunci da o sa fac si eu ceva pana atunci … treaba voastra o sa va dati voi seama cum stau lucrurile incercand ceva care nu se rezolva in 10-20 de ani daramite in cateva lucruri pe care le testati voi . Lucrurile se schimba cu bata si cu legea. Ia du-te in Germania sau uk sau ce vrei tu si fa pe smecherul pe strada sa vezi cum te ia politia la bastoane. Aici ai dat o spaguta si poti sa te faci titirez pe strada autostrada sau magazine sau cinema sau unde vrei tu. BECAUSE IT’S ROMANIA SI TACI CA MERGE ASA.

      2. Cam asa va fi Romania peste cativa ani, nu conteaza ce mai vreti voi sa schimbati pentru ca nu aveti PUTERE. NICI VOI NICI EU NICI ALTII.
        PUTEREA AU AVUT-O AI NOSTRII ACUM E PRAF SI PULBERE.

        CITAT: ” Lucrurile arata foarte prost pentru marea majoritate a românilor si foarte bine pentru foarte putinii români care au trecut prin terapia de soc a pregătirii pentru un viitor plin de oportunități.

        Vom asista in decursul anului 2013 la creșterea costului vieții, la diminuarea puterii de cumpărare reale a populației, la sărăcirea clasei de mijloc (vorbe vine, clasa de mijloc este terminata oricum) si la suprataxarea si dispariția din România a antreprenorilor destupați la minte si flexibili. Vor rămâne in tzara adepții “crony capitalism” (cei care supraviețuiesc numai din contracte preferențiale cu guvernul) si patrioții care se încăpățânează sa lucreze “cinstit”. Adică cei care se lasă jumuliți de tot, protestând cu jumătate de gura. O sa crape, pentru ca nu evoluează ca sa se adapteze.

        Fiecare guvern care vine si pleca mai bate un cui in cosciugul economiei românești. Pentru ca in momentul de fata nu mai exista soluții de remediere a situației.

        Estimarea mea este ca in cel mult 5 ani cei are vor “conduce” România vor fi nevoiți sa guverneze prin “proxy structures”. Este un fenomen din ce in ce mai mult întâlnit in Asia si Africa. Se refera la statele eșuate care nu mai au capacitatea de a se “ocupa” de locuitorii tzarii respective.

        Lucrurile funcționează cam in felul următor: iți dau o zona geografica, ție, corporația X. Poți sa deschizi mine de explorare, sa faci resorturi turistice, sa scoți de acolo tot ce ai chef, dar, te ocupi de necesitățile populației din zona. Iar corporația va spune okay, își face calculele si constata ca numai 35% din inhabitanti sunt folositori. Pe aia o sa-i hrănească, îmbrace, o parte din ei vor fi educați, etc. Restul, se vor stinge liniștit in pace. Daca protestează, well, știți bine ce se întâmpla in aceste situații. Retinei ca politia, armata, toate forțele de ordine sunt direct controlate de corporația respectiva. Guvernul este o marioneta si nimic mai mult. „

  48. Eu cred ca e o idee buna sa pleci din Romania.
    Sa pleci pentru o vreme, sa locuiesti, nu sa vizitezi. Asa ajungi sa vezi partea plina a paharului. Pentru ca celelalte tari sunt faine de vizitat, dar nu de trait o viata. In Romania e frumos sa traiesti, peste granita e bine sa lucrezi.
    La noi, inveti sa fii descurcaret, daca nu ai avut o viata grea, ai avut destule exemple negative in stanga si dreapta, incat sa apreciezi si sa judeci mai bine. In Romania, iubesti viata mai mult.
    Peste granita, oamenii sunt mai indiidualisti, mai reticenti si rigizi. Dar sa locuiesti in afara cativa ani e o experienta frumoasa, ca sa apreciezi mai mult tara ta.

    1. Andrada sunt perfect deacord cu tine, dar stai sa vezi ce individualisti sunt Bucurestenii. Restul tarii e altfel mai ales in nord, dar in sud mama mama. Stai ca vin corporatiile si in Nord, gen Iasi,si Cluj, iar corporatia asta face, individualism.
      Iar Romania ca sa-si revina trebuie sa atraga companiile mari si o sa devina si ea ca si restul , ma refer la individualismul oamenilor.
      Soo… Romania nu mai e ceea ce a fost e intr-o continua schimbare.

  49. Doamne fereste, Ariel! Ai deschis cutia Pandorei si ai adus haosul pe blog. Te felicit! De mult nu am mai vazut un subiect asa de disputat 😉

    Recunosc ca am avut o rabdare limitata si am incercat sa citesc toate postarile, dar la un moment dat am renuntat.

    Ce as vrea eu sa va spun este ca ma aflu printre acele persoane care se simt bine in Romania. Si va spun si de ce.

    Ma simt bine in Romania pentru ca am terminat facultatea din 2007, am avut pana acum 3 joburi mari (primul inceput chiar in timpul facultatii), pe toate le-am obtinut cu propriile puteri si la toate am pornit de jos si am ajuns sa performez si sa avansez chiar frumos.
    Am dat de angajatori naspa, am dat de angajatori care ne tratau ca pe niste proprietati, am dat de angajatori painea lui Dumnezeu.
    Fiecare experienta buna sau rea m-a facut sa culeg beneficii si intelepciune, sa ajung la o oarecare maturitate si sa fiu pregatita cat de cat sa ma lupt chiar si cu zeii daca este nevoie.

    Cred cu tarie ca la fel as fi invatat in orice tara m-as fi aflat. Poate ca as fi fost mai bine platita. Ok, dar pe mine nu asta ma stimuleaza. Pe mine ma incanta sa ma dezvolt, sa invat, sa particip la diverse evenimente si sa ma implic in toate proiectele posibile care imi aduc un plus de cunostinte si experienta. Atat timp cat salariul imi sustine traiul (modest de altfel, neavand nevoie de nu stiu cate sute de euro pe luna sa sparg in mall) si setea de a invata (da, sunt una dintre ciudatii aia care investesc in educatie – prefer sa dau banii pe un workshop decat pe o haina scumpa de la Stefanel), mie imi este ok.

    Am ajuns sa cred ca statul sau plecatul in tara este o chestiune de gust. Si gusturile nu se discuta. Fiecare avem libertatea de a alege. Viata este o serie de alegeri. X alege sa plece, eu aleg sa raman. Draga X, nu este nevoie sa ma convingi ca e mai bine sa plec. Mie mi-e bine aici. Ma va convinge viata daca e mai bine aici sau acolo. Putere sa o luam de la capat avem oricand. Fiecare dintre noi! Succes tuturor, indiferent de decizia luata!

      1. Fain comentariu? Atat ai de spus?
        Ok intrerup orice comentariu dat pe acest subiect pentru ca nu are rost.
        Doar atat am de adaugat:
        http://www.mariciu.ro/craciunita-si-bmw-ul/
        HOUSE HOUSE SA MOARA SARMAUA.

        http://www.youtube.com/watch?v=-EXMOwwTcVg&NR=1
        Fratelemeleu :)))

        Si replica pentru aceste „genii”

        http://www.youtube.com/watch?v=KthKtWfi2P4
        Dati pe la minutul 10
        Omu asta se poate dezvolta aici?

        http://www.youtube.com/watch?v=Yb-pTKcJFg4
        Sau astia 2 ?
        Ce sa caute ei aici in Romania?

        Si binenteles WHAT’S HAPPEING IN ROMANIA, WHERE 7.5 MILION PEOPLE DON’T COUNT:
        http://www.youtube.com/watch?v=uB7GNjeBR9Q

        ATAT. Restul va dati voi seama , daca nu….. sper sa aveti o viata usoara. :))
        Eram ironic.
        Restecpa.

        1. Încă n-ai plecat din România în toată perioada în care ai lăsat comentarii? Curând se face un an. Nu pleci odată? 🙂

      2. Nu ma friend pentru ca ti-am explicat care-i situatia cu tara asta si cu restrictiile :)) tu chiar esti in aer cu ceea ce se intampla?
        Relax amice ca plec :)) ti-am mai zis nu-ti fa tu griji pentru mine, fa-ti pentru tine si pentru ceea ce vrei tu sa faci si sa schimbi aici. Good luck with that.
        N-am plecat amice … de ce … papuciii mei intreabai pe aia din guvernare de ce am eu restrictii pe piata munci in Europa. Donk ce esti.

      3. Ti-am mai explicat odata si se pare ca nu ai bagat deloc la tartacuta: Romania va avea liber la piata muncii din toate tarile de pe 1 ianuarie 2014.
        Deci ori reusesc pana atunci ori prin vara 2014 cu siguranta.

  50. De fapt nu exista nici un motiv pentru a mai sta in tara asta, eu as pleca si maine daca as avea ocazia si m-as duce invartindu-ma fara sa ma mai uit inapoi.
    Aici n-am avut parte de nimic si nici nu ma mai astept la ceva bun de aici inainte.
    Ca barbat chiar n-ai nici o sansa de reusita (doar daca esti vreun pustiulica de bani gata), nici macar o familie nu poti sa-ti mai faci.

  51. Am citit in mare unele comentarii si am vazut cat de negativisti sunt si multi cititori ai acestui blog. Vreau sa zic ca si in 2013 ai multe motive sa nu pleci din Romania, aici concurenta de a te dezvolta e foarte mica, avand in vedere ca toti nu se asteapta decat la rau si nu au curaj sa se afirme in societate.

    Daca ai ambitie, in Romania poti dobandi independenta financiara si sa fii un om fericit. Nu societatea iti pune piedici sa faci asta, ci chiar propria persoana. E foarte usor sa dai vina pe cei din jur si pe altcineva decat pe tine, dar adevarul e ca trebuie doar sa vrei si o mare parte din vise ti se pot intampla. Desigur doar prin munca si ambitie.

    Vreau sa va las cu un citat de-al lui Donald Trump:
    „Acolo unde esueaza altii, esta sansa ta!”

  52. in romania cerseam 5000 lei vechi sa imi iau un pliculet de ness iar in UK in 2 ani am ajuns la peste 200k GBP turnover anual in 3 persoane si mi-am luat si casa, nu am facultate dar am scoala vietii,dupa 12 ani de munca in romania fara nici un folos, aici nu imi lipseste absolut nimic(material) decat familia,fratii,prietenii din ro…dar avand in vedere ca zborul din luton pana in buc face 2 ore si 45 minute, o data la 2 saptamani sunt acasa.deci se poate…voi alegeti.

  53. Ce-mi place articolul asta!

    Nu inteleg de unde nebunia cu „vreau sa plec din Romania”. Urasc persoanele care spun asta, bine, poate e mult spus ca le urasc, dar isi pierd respectul meu cand le aud spunand ca nu-si mai doresc sa traiasca aici…

    Am fost intotdeauna de parere ca mai bine e in tara ta si o sa incerc din rasputeri sa raman in tara, sa-mi fac o familie si sa-mi invat copiii sa ramana aici, ACASA!

  54. „Frumoasa tara avem,pacat ca e locuita!”
    Deocamdata mentalitatea e problema fundamentala la noi.Va trebui sa treaca cateva generatii ca sa se schimbe si la noi ceva! Din pacate noi cei care am scris aici nu vom apuca sa traim vremuri mai bune si va trebui sa ne resemnam.Atata timp cat parintii ii invata pe copii sa dea spaga la BAC sau incearca sa-i angajaje tot cu spaga,va intreb eu cum poate romanul sa-si schimbe mai repede gandirea? Suntem generatii condamnate la suferinta dar putem sa traim demn,refuzand sa aplicam obiceiurile proaste invatate de la mosii si stramosii nostri. Respect batranii dar nu toate invatamintele lor. Am fost plecat 9 ani dar nu am gasit acolo ce m-am asteptat. Nu va mai plangati ca la noi e cel mai rau;altii au intradevar multe lucruri bune dar nu cred ca vreti sa cunoasteti si partea lor mai putin buna! Strainii „te iubesc” pentru ca pe tine te platesc cu mult mai putin si asta le convine f. mult plus ca cel care e prospat ajuns acolo nu prea stie despre cum merg lucrurile si se apuca si munceste pe branci si pentru a impresiona si a obtine jobul. Dupa aceea,dupa un timp vede ca de fapt nu a facut marea afacere!
    Si un ultim aspect: muncesti pe euro,cheltui euro(iar cheltuielile sunt insemnate de la utilitati,chirie,benzina etc).Economiile se fac cu greu in ziua de azi si nu cred ca se merita sa pleci afara doar ca sa supravietuisti. E mai simplu sa supravietuiesti la tine acasa si nu este o rusine sa stai cu ai tai daca aste sunt vremurile! Rusine ar fi daca ar fi conditii de viata si munca decente in RO iar tu ai sta acasa ca esti un puturos sau vre-un drogat…

  55. lipseste locurile de munca in romania pacat „puteti trai cu un venit mimim pe economie in tara natala romania 2 persoane’ imi puteti raspunde va rog frumos’

    1. Nu putem, dar cu un venit de 10000 ron, cat am avut noi, puteam. Vad ca toata discutia e concentrata pe salarii mici, pe oamenii saraci. Pleaca si multi oameni cu salarii mici si poate le e mai bine dincolo, dar pleaca si multi care au avut salarii mari in romania si aia s-ar putea sa regrete. Asa ca cel mai bine era ca titlul articolului sa fie „5 motive ca sa ramai in Romania, in cazul in care ai un salariu decent. Noi cei cu salarii mari si care vrem sa facem ceva pentru ai nostrii, nu suntem lasati de restul care denigreaza tara. Si ce e rau in faptul ca ne iubim tara si vrem sa facem ceva pt.ea? Cei care vor sa se pise si sa plece, n-au decat. Cei care raman sau se intorc, sa ia atitudine si sa nu se mai planga atat, ca nu rezolva nimic.

  56. motivarea suprema(din 23 de milioane 1990.au mai ramas in tara 17 milioane 2013 .ce parare aveti domnilor domnisoarelo cu traiul din romania.pina nu vine un( vlad tepesi la putere ) tot mai bine este in strainatate ficare om isi ghideaza viata sa aiba un trai mai bun s au mai putin bun

  57. Ba esti prost sau dus cu pluta?
    Sau ai tu o sursa inepuizabila de bani din care sa traiesti „decent”?(a se citi subzistent)

    1. Eu zic sa ramaneti voi cu romania voastra cu tot…va pup pa pa plec sa-mi asigur o batranete fericita!

  58. Eu cred ca articolul e unul foarte bun, doar ca nu poti convinge pe nimeni sa il aplice. Exista oamenii cu „printipuri” diferite, asta e clar, fiecare isi creeaza o „bula a fericirii” fara sa isi dea seama, asta la un anumit moment, unii vad fericirea aproape de rude, prieteni, familie, altii sunt mai reci, mai retrasi si vad fericirea cufundata in munca lor, care uneori din diferite motive, nu poate fi exercitata in Romania, e foarte interesanta viata in tara, dar la fel de interesanta si viata peste granita, eu am o multumie de prieteni plecati, care au reusit sa isi urmeze visele peste hotare, acolo unde, nu au fost stresati de scaderile de salarii ale parintilor, acolo unde alocatia era una de bun simt, acolo unde se puteau concentra asupra, educatiei si asupra pasiunilor ce merita sa creasca, dupa ce ti-am citit articolul mi-am dat seama ca tu faci referire la oamenii trecuti de 20 de ani, care incep sa isi ia viata in piept si sa lupte cu ea, este clar, nu toti pot avea succes, sunt liberi sa il caute in alta parte… de curand un foarte bun prieten al meu a plecat in S.U.A., unde lucreaza si isi intareste pasiunea in fiecare zi, la plecare am incercat sa ii explic, ca nu va gasi „Caini cu covrigi in coada si nici lingouri atarnate pe gard”, dar se pare ca e mai linistit si se bucura de momentele petrecute acolo. Eu sunt sigur ca nimeni nu ar pleca de acasa, de langa prieteni rude, familie, cunoscuti, din prea mult bine, toti pleaca din motive clare si se pare ca au demonstrat, ca asa e mai bine, da e foarte puternica ideea de a parasi Romania, pentru ca acolo chiar ai un sprijin, aici daca nu cunosti pe cineva care sa cunoasca pe altcineva sa iti faca legatura cu altcineva, nu prea iti ies lucrurile usor, inca mai e valabila faza cu „Un cartus de Kent, si o cafea”, si sa nu ii injuram pe cei plecati si nici sa le spunem ca au facut o alegere proasta, caci oamenii aia trimit cateva milioane de euro acasa, cu care tara asta face ceva, guvernanti sunt mai mult actori intr-un serial politic cretin, decat politicieni adevarati, sa nu imi spui ca votez orbeste, credema nu o fac, ba chiar am si o orientare politica si votez cu capul nu cu buzunarul, dar sa demonstrat in cele mai mutle cazuri, ca votul nu are sens si ca „tot aia e”, cand dreapta face alianta cu stanga, strapindusi toate doctrinele politice, din diferite motive, increderea, e un vis, un subiect tratat subiectiv si putin pueril, dar imi place cum a fost scris si e o motivatie, poate intr-o zi chiar noi vom fi aia care schimba ceva aici. Stima Ariel !

  59. Salutare, revin dupa aproape 1an, si va spun GATA AM REUSIT. Cine sunt eu?
    Pai eu sunt in tanar de vreo 27 de ani, cu experienta in IT si in consultanta, sunt tot acel tip care a scris toate „nebuniile” de mai sus. Unde am lucrat, ce am facut si de ce vreau sa plec? Motive cele de mai sus. Am lucrat in Multinationale in Bucuresti pe pozitii cu salarii varind intre 1500-4000ron ultima fiind la Oracle.
    Unde am ajuns: pai uite ca am ajuns si am sustinut interviuri la Google si Microsoft prin afara si in momentul de fata am plecat spre Irlanda si nu ma mai intorc, din punctul meu de vedere sa va spalati cu tara voastra pe cap. Eu m-am saturat de tot, de romani, de caini, de cacaturile de aici, de politica, de idioti, de cocalari, de jeguri, VREAU SA TRAIESC NU SA SUPRAVIETUIESC. NU VREAU SA AM UN JOB CA SA AM DOAR CE SA MANANC.M-AM SATURAT.
    Ariel tata ramai tu aici, ca peste cativa ani vor fi mai multi tigani, mai multi inculti si prosti pentru ca oamenii destepti pleaca spre mai bine, si mai multi oameni fara locuri de munca si o sa duci o viata foarte frumoasa aici.
    Pleaca si prietena mea, pleaca si inca vreo 5 prieteni de ai mei tot asa IT-isti , peste 2 luni se deschid granitele si se scot permisele de munca din toate tarile Europene asa ca fratilor dati bataie si plecati. De ce sa pleci? Pai e simplu, un trai mai bun printre straini e mult mai ok decat un trai prost printre romani.
    Vorbea unul pe aici de salarii, ca are 2000 de euro in Romania. Bravo lui, cati sunt ca el? 1000-10.000 de oameni atat restul traiesc la limita subzistentei pe salarii intre 1500-3000 de ron si asta in BUCURESTI ca in restul tarii e prapad.
    Ok lumea va comenta urmatoarele, BAH CA DACA E SALARIU MARE SUNT SI PRETURILE MARI SI CE IMI E ROMANIA CE IMI E AUSTRIA Fals.
    Aveti aici salariile in Europa:
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Minimum_wage_statistics/ro

    Si aici aveti costurile:
    http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Romania&country2=Ireland

    Cost of living Romania vs Irlanda.

    http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Romania&country2=United+Kingdom

    Cost of living Uk vs Romania
    Da sunt mai mari , preturile sunt Maxim duble , dar salariile sunt de cel putin 7-8 ori mai mari. Chirile sunt intradevar foarte mari dar te descurci , nu-ti spune nimeni sa te bagi la chirie de 1000 de euro din prima luna.

    Uitati unde suntem………. LAAAAAAAAAAA COADAAAAAAA.MA PIS PE EA DE VIATA. NU ASA VREAU SA TRAIESC.
    si binenteles salariile in Romania:
    http://razvanpascu.ro/salarii/

    România continuă să fie cenușăreasa Uniunii Europene, la capitolul nivel de trai! Potrivit unui raport Eurostat, țara noastră se situează la doar 48% din media europeană. Salariul mediu brut este de aproximativ 490 de euro, de 10 ori mai mic decât în Danemarca și de aproape 7 ori mai scăzut, față de Germania. Cu salarii peste medie se mai laudă Olanda, cu 3.700 de euro, și Belgia, cu 3.600 de euro. În ceea ce ne privește, doar bulgarii stau mai rău decât noi, cu un venit mediu brut de 360 de euro pe lună.
    În raport cu țările europene, suntem cam codași la salariu. Toate produsele se scumpesc și salariul rămâne la fel.”

    Noi avem costurile ca în Europa, iar veniturile sunt, probabil, ca în Africa.”
    Prețurile alimentelor sunt cu doar 33 de procente mai scăzute decât media Uniunii Europene. Pentru pâine și cereale, românii plătesc 63% din prețul mediu înregistrat în la nivel comunitar, iar carnea costă cu aproximativ 43% mai puțin. Laptele, brânza și ouăle sunt, însă, aproape la fel de scumpe, ca în țările vestice.
    Cam jumate din salariu, pe mâncare.”
    Danemarca se află la polul opus al clasamentului. Danezii dau pe alimente cu aproximativ 43 de procente mai mult decât media europeană. Suedezii și austriecii plătesc și ei peste 20% în plus față de media uniunii. În Germania, cea mai puternică economie europeană, prețurile alimentelor sunt cu doar 6 procente mai mari față de media Uniunii Europene.

    Publicat la: 05.07.2013
    Populaţia de etnie romă va continua să crească consistent
    Populaţia de etnie maghiară este în scădere, ca şi cea de etnie română, şi vor continua să scadă dacă nu intervine o redresare de amploare a fertilităţii, adică numărul mediu de copii pe care îi aduce pe lume o femeie.
    În schimb, sociologii estimează că populaţia de etnie romă va continua să crească, având în vedere că în acestă comunitate fertilitatea este de 3 copii la o femeie.

    Per total eu m-am saturat, si am plecat.
    Pa-pa Ariel asta e ultimul meu post aici, in rest nici nu ma mai intereseaza ce se mai intampla cu Romanica voastra, vreti sa muriti cu ea de gat nu-i nici o problema, fiecare are de ales si are sansa lui.

    Si apropo pentru Manu, bai Manu daca eu plec care nu’s un cersetor, ci om cu facultate, cu experienta, omdin ai carui bani i se platesc lu mata pensia, ce faci daca pleaca 2 milioane de tineri? CE FACETI MAI ATUNCI? CE SE INTAMPLA? VA-TI PUS PROBLEMA ASA? Romania e inmormantata, suntem bagati pana in gat in datorii, si o sa ne bage astia din guvern si mai rau in urmatorii ani.
    In fine fiecare cu maslina lui.

    Bafta, si SA TRAITI BINE :)))

    1. Ma rog,asta e parerea ta,dar te rog sa postezi inca o data dupa 3 ani de trait in strainatate si sa ne impartasesti din experientele pe care le vei trai pe acolo.Sa faci asta doar daca vei fi la fel de sincer cum ai fost cand ne-ai postat aceste comentarii ale tale.
      Ai dreptate sa fii suparat dar nu cred ca asa vei rezolva problema.Judecand problema la modul general,eu cred ca problema generatiei tinere este ca nu se implica suficient in luarea unor decizii care le priveste in mod direct calitatea vietii.Cum ar fi spre exemplu:votul.Foarte multi tineri intre 18 si 35 de ani nici nu s-au prezentat la vot si credeti-ma ati gresit enorm!Daca nu vrei sa te implici in ceva oricand vei gasi motive sa nu o faci; asa au facut cei mai multi invocand diverse motive cu privire la vot. Asta in timp ce batranii(in special pensionarii) au votat intr-o proportie foarte mare,dar si prostimea care pentru o galeata de plastic sau un mic au votat cu cine li s-a cerut.
      Dar te-ai gandit tu Alex ca practic acei pensionari impreuna cu niste retardati au hotarat pentru tine?Iar ei vad lucrurile asa cum au fost invatati,cum au trait in comunism(si de la o varsta nimic nu te mai schimba).Pai cum sa produci o schimbare majora si de durata,sa faci sa-ti fie mai bine la tine in tara cand tinerii pleaca si lasa soarta tarii pe mana unora care atunci cand au fost ca tine nu au fost in stare sa copie macar pe cei care o duceau mai bine(si aici ma refer la nemti,francezi,englezi etc).
      Asadar secretul schimbarii sta in implicarea tinerilor in tot felul de activitati care au legatura cu interesul national.
      Daca nu esti de acord cu cele scrise de mine si vei continua sa denigrezi Romania atunci pleaca dar te rog sa nu te mai intorci,nici macar sa-ti vizitezi prietenii sau parintii in vacanta. Deci nu te folosi de acest pretext ca daca vrei sa o vezi pe maica-ta vei avea suficienti bani sa-i cumperi un bilet de avion sa vina ea la tine si sa te viziteze.
      Toate astea au fost scrise de cineva care a trait timp de 9 ani departe de tara si care a plecat din tara la fel ca tine suparat si poate sa-ti spuna ca acolo vei avea ceva ce nu ai avut aici dar si reciproca(ca la mate):acolo nu vei avea ceva ce ai avut aici.Suna a nonsens dar incercam sa-ti spun ca poate o vei duce bine dpdv material dar vei simti singur,nu vei mai avea prieteni adevarati. Romanul are suflet si vei vedea ca tocmai asta-ti va lipsi acolo. E ca si cum ai trai intr-un palat de clestar dar condamnat sa fii singur.
      Daca iti place singuratatea si nu esti pretentios atunci o vei duce bine in strainatate!
      Dar inainte de a pleca ai putea sa meditezi la urmatoarea intrebare : nu te intreba ce face tara pentru tine ci ce faci tu pentru tara? Pentru ca „patria este norodul”…

      1. „radu timotei”.. esti spalat la cap cu timotei atat de bine si eficient incat creierul tau a devenit neted. Ignoranta si prostia te fac sa treci si peste statisticile oficiale. Tu le stii pe toate, iar toti cei ce gandesc ca tine sunt atat de „destepti” incat tin Romania pe loc. Drag amic, cred ca a venit timpul sa constientizezi ca marea parte a imaginii bune a Romaniei se datoreaza celor ce au emigrat: Brancusi, Coanda, Eminescu etc. Aceeasi problema au intampinat si ei atunci – romanii frustrati din tara. Acum insa va mandriti cu ei. Tu si cei care ganditi asa sunteti la un nivel intelectual destul de modest. Nu aveti decat sa ramaneti si traiti in prostie. Voi sunteti desteptii lumii, le stiti pe toate, de la voi se da ora exacta. Evident, toate sunt in mintea voastra, caci in realitate aveti exact ceea ce meritati.

  60. Bun deci ceea ce am inteles eu din ceea ce ai scris sunt urmatoarele: ai peste 30 de ani, doar nu ai plecat la 18 ani ca sa ai ai acum 27 ca si mine facand calculul cu acei 9 ani traiti de tine in afara. A doua chestie, e clar ca esti de undeva dinspre nordul tarii , nu din capitala si nu o zic ca si cum ar fi ceva rau ci doar ca oamenii dinspre nord sunt mai legati de tara decat cei dinspre capitala. Si e clar de ce iti e dor de tara. Ideea ta e buna si asa ar trebuii sa se faca, noi ca si tineri sa schimbam ceva, faza e urmatoarea: nu se schimba lucrurile peste noapte. O sa dureze circa 20-30 de ani poate chiar si mai mult, si acum te intreb asa simplu pentru ce sa stau eu in tara si sa se schimbe in 20-30 de ani, adica sa ajungem la aceleasi standarde ca si in restul tarilor si eu o sa am 47-57 de ani. PENTRU CE SA FAC ASTA? IMI RIDICA CINEVA STATUIE? SUNT CUMVA VREUN MARTIR? NU VAD ROSTUL, EU VREAU SA TRAIESC BINE ACUM NU PESTE TASPE ANI. E exact cum am scris eu mai sus o sa trebuiasca sa se spele generatiile ca lucrurile sa se schimbe altfel traim la fel. Sa moara toti cei care sunt in momentul asta in guvernare si sa vina la putere generia mea si urmatoarele care s-au nascut dupa 1990 altfel tot cacatul ala e. Sunt deacord cu ceea ce ai scris dar nu exista solutie rapida, ceea ce inseamna ca eu ca si tanar va trebuii sa ma sacrific . Pentru ce? Pentru tara? Ma pis pe ea, nu ma intereseaza. Sincer tocmai daia am si plecat din tara, pentru ca nu vreau sa am ceea ce aveam in Romania. Nu mai vreau sa am deaface cu tara aia. SUNT SATUL . NU MAI VREAU . VREAU SA TRAIESC NU SA SUPRAVIETUIESC . Sa fiu singur? Nu prea cred, lucrez intr-un domeniu in care lucrurile sunt mai diferite, TU CREZI CA DACA O SA LUCREZ PENTRU GOOGLE SAU MICROSOFT SAU ALTA COMPANIE MULTINATIONALA UNDE SE PROMOVEAZA MULTICULTURALISMUL SI BINENTELES OAMENII PE CARE O SA-I INTALNESC IN GRUPURILE RESPECTIVE O SA FIU CONDAMNAT SA FIU SINGUR? WTF , cum adica condamnat, dar stai frate ca si ei sunt oameni si se poate sa-ti faci prieteni din toate natiile . CARE-I TREABA ASTA CU DOMNE FIECARE CU NATIONALITATEA LUI. Eu pot sa ma casatoresc cu o chinezoaica , sau frantuzoaica etc intelegi ideea. Pot sa am prieteni din Siria, din Germania. etc. Tocmai asta e unul dintre motivele pentru care vreau sa plec, la noi parca e o respingere a strainilor. Romanul are suflet? LOL hai ca asta mi-a placut, hai sa-ti spun o faza dura, mi-am luat tepe o gramada de la romani, prin afara, chiar acu 2 zile am auzit o faza de la un tip aici in in Irlanda cum si-a luat-o in bot cu vreo 2000 de euro de la niste romanasi de-ai nostri astia cu suflet de care zici tu.
    Hai mai laso’n papucii mei de treaba. Romania pentru mine ca si tanar nu-mi ofera posibilitatile de dezvoltare pe care mi le poate oferii o alta tara europeana. E simplu. Bafta

  61. Nici unul din motivele de sus nu te incurajeaza sa stai in Romania – toate sunt aplicabile si altor tari. Poti sa faci la fel de bine prieteni si in alte parti. Exista copruptie peste tot si injustitie asiderea asa ca daca te simti activist ai ce sa faci oriunde. Oportunitatea exista peste tot daca esti pregatit sa o gasesti. Fericire ce sa mai zic…Lucururi frumoase? ai putea sa fi un pic mai vag? Cele 5 puncte sunt in cel mai bun caz un ghid care sa te ajute sa iti definesti mai bine adevaratele motive pentru care vrei sa stai sau sa pleci. Daca pornesti cu agenda de a tine omu’ in Romania printr-un amestec de guit trip, pozitivism amestecat cu reversed psychology nu ajunge prea departe. Dimpotriva vei avea reactie inversa. Oamenii pleaca din motive personale si intime care nu fac casa buna cu propaganda din asta cu iz patriotic. Discutia trebuie sa fie mai sincera si mai sofisticata. Daca tot e globalizare de ce sa nu porfitam. Oricum ne putem intoarce oricand!

  62. Doar pentru faptul ca tu nu ai avut oportunitatea sa pleci din Romania asta nu inseamna ca nu e bine sa pelci in alta tara!!!!!!!!!!! Esti doar frustrat si depinzi prea mult de ai tai!!!!!!!

  63. Suntem aroganti, ne consideram o natie ff desteapta…nu, suntem absolut normali…. nu suntem uniti , suntem lasi , invidiosi si puturosi. Nu suntem singurii care vorbesc limba engleza, tineri din Franta, Italia, Spania vorbesc si ei astazi limba engleza. Am plecat pentru ca nu mai puteam avea prieteni, vroiam ceva mai mult., ma sufocam, nu mai evoluam. Am evoluat, am prieteni si straini, nu simt nevoia de tara. Atunci cind voi avea timp si putere, la pensie, voi ajuta copii din Africa , voi educa acei copii insetati de a afla si de a sti. In Romania am senzatia ca s-a dat timpul cu 500 de ani in urma si nu numai cu 50 de ani. In primul rind draga Ariel, actiunea ta „propagandista” este salutara, trebuie intii sa inveti sa scrii corect romaneste. Se scrie corect ATUNCI sau a fost numai o greseala de tiparire? Numai asa vei fi respectat ca jurnalist. Esti un jurnalist?

  64. Hai ca asta trebuie sa o spun ca nu ma pot abtine. Frate deci acum ma prapadesc de ras ……. fuck cat de prosti sunt unii oameni. Si mai ales tineri frate care cica au ceva in tartacuta aia a lor…. si mai sunt si din generatia mea. Vai de steau si curul lor.
    Deci povestea e asa: pe mine tot ma bateau la cap prieteni si cunostinte, ca bah esti fraer daca nu-ti iei casa sau apartament ca stai ca prostu in chirie, platesti si nu e a ta. Etc etc, ce-i care sunteti de varsta mea stiti despre ce vrobesc, aveti si voi amarati dastia care tot te fut la icre. Bun eu nu am aplecat urechea la tampeniile lor …. sper sa nu o faceti si voi ca …….. e lasa trebuie sa fie si fraeri pe lumea asta. Stiti cum e vorba aia trebuie sa manance si gurile lor… astora de la banca.
    Faza e asa, o colega de’a mea de la Oracle si-a luat apartament cu 3 camere:
    60 si ceva am dat
    Nu mai stiu exact
    13 mil pe luna
    plus In ianuarie a fiecarui an dau 400 euro
    E pe 30 de ani
    Si e cu 3 cam
    L-am luat chel

    Deci daca facem niste simple calcule: 13 mil pe luna *12 luni=15600 ron, la cursul actual inseamna 3500 de euro.
    Deci 3500 de euro pe an , plus acei 400 de euro =3900 .
    3900 *12 ani=117.000
    Si pe deasupra mai e si chel, adica mai trebuie sa mai bagi bani in el, mobilat, aranjat ca , mai e un perete stramb etc etc sti si tu cum a fost cu casa.

    HAHAHAHA Deci platesti 117.000 de euro pe un apartament care face 60.000 in 30 de ani ….. si unde IN ROMANIA.
    Nu frate , nu ma prosteste nimeni sa fac asa ceva. Nu’s tampit.

    Asta a fost asa sa va demonstrez inca o data ca mi-am facut temele de mult si in Romania nu se merita sa traiesti orice mi-ar spune cineva. Poate sa fie aurul aurului si paduri cu cozonaci in Romania nu fac asa ceva nici mort.

    Si daca fata asta isi pierde locul de munca ce face? UPSY pierde apartamentul sau face refinantare adica inca niste credite in plus.

    Si nu are libertare, 30 de ani e cu mainile si picioarele legate.

    Si asta daca toate lucrurile ii merg bine, si are job bun si ii merg lucrurile ok. Da o sa ziceti pai stai frate ca e singura deci merita tot respectul….WELL lucreaza la Oracle si are salariul de vreo 3500 plus ca baga ore suplimentare ca sa mai primeasca niste bani in plus.
    Deci ai putea sa spui ca e ca si cum ar fi 2 persoane cu salarii de 2000 de ron fiecare.
    Adica 2 joburi bunicele.

    BUN SI ACUM NEBUNIA, DACA MAI VINE O CRIZA? CARE SE VA INTAMPLA PESTE VREO 10-15 ANI DIN CATE SE PRECONIZEAZA SI RAMANE FATA FARA JOB??? CE se intampla atunci?
    Bun hai sa nu punem raul atat de mult in fata, dar totusi avem taxe si din ce in ce mai multe si mai mari. Gen taxa pe traseele montane :))) ce frumos suna.
    Bun… deci cresc taxele,cres preturile, cres impozitele, DAR SALARIUL ALA FRATE MAI CRESTE SI EL SAU PAPUCI MEI .. MA TREZESC CA AM 3 LEI IN BUZUNAR DUPA CE PLATESC TOATE DANDANALELE.

    SI asta e doar cu un amarat de apartament, nu tu masina, nu tu excursi, nu tu viata, nu tu nimic.

    Nu frate asta e nu viata. VRETI VOI ASA CEVA? DIN partea mea puteti sa faceti ce vreti … tebuie sa existe si prosti pe lumea asta ca doar na … bancile nu s-au imbogatit de pe urma oamenilor destepti.

    V-am lasat cu aceasta povestioara.
    Bafta.

  65. Anca si Anda: las’ ca pleaca val-vartej Arielu-Alunelu nostru la patria muma, dupa toate demagogiile bullshit-are pe care le debiteaza „din 2006”; e suficient sa-l „jidaneasca” cineva intr-o zi sau alta si, hop, repatrierea…!

  66. Salut,

    Sunt o fata simpla din Maramures si ft. pe scurt as dori sa va spun povestea mea. Fac parte din „generatia cu cheia de gat” si anume cu minunatele mileuri din sufragerie, cu mustrari aspre din partea mamei cand spargeam cate un pahar „de la servici”, cu bicicleta „pegas” de pe balcon, cu joaca aferenta pe vremea cand luam elasticul din pantaloni pentru a ma juca Coca-Cola in fata blocului etc. Vacantele de vara ca multi dintre noi mi le-am petrecut la bunica cu ajutat la stransul fanului, la cules de mere, cartofi etc. dar si cu evadarile de rigoare pana la discoteca ca sa ma pot „fila” cu alesul verii respective de obicei pe acorduri de Casablanca sau Coco Jumbo. Am mai crescut si desi am intrat la faculta am inceput sa-mi doresc altceva. Am inceput sa ma uit la o gramada de filme care m-au facut sa vreau sa fiu si eu pe o plaja insorita savurand un cocktail langa vreun James Bond, sau eu printre zgarie-nori, sau eu la volanul unui Lamborghini, sau eu….etc. Mama ma plictisea, bunica si mai tare, prietenii erau ok daca aveam cateva beri la noi si „Vama Veche” la casetofon, totul devenise ft. monoton si lipsit de sens, „meritam” ceva mult mai bun asa ca mi-am propus sa ajung in America. Visam la ziua cand ma voi reintoarce in Romania ca sa pot rupe gura targului, sa arat cu mandrie degetul mijlociu celor care m-au neandreptatit ca doar voi avea cu ce… Am ajuns in SUA, dupa trei zile l-am cunoscut pe viitorul meu sot, american din Hawaii cu care sunt casatorita de 11 ani si avem doi copii. M-am intors in RO in concediu in urma cu 6 ani ca sa incep sa-mi construiesc o casa si bineanteles ca am rupt gura targului cu o „hurdughie” de 500 de metri patrati. Cu bune si rele au trecut anii, am ajuns unde mi-am dorit din punct de vedere financiar, am cam tot ce-si poate dori un om. Am fost prin lume, locuri exotice, restaurante rafinate etc. In urma cu doi ani a murit bunica. Mi-am luat in aceeasi zi un bilet de avion si am plecat. Bagajul de amintiri m-a coplesit. Zguduita de durere mi-am propus sa ajung la manastirea Petru Voda, la parintele Justin Parvu despre care auzisem lucruri mari, spre a-mi alina cumva golul din inima. In 5 minute cat am stat de vorba cu el, mi-a fost daramata toata temelia si viata mea a capatat un nou sens, despre care nu stiam ca exista in adancul sufletului meu. Mi-a spus simplu „hai acasa, aici e locul tau, in casa pe care ai inceput sa o construiesti trebuie sa deschizi un orfelinat”. Mi-a venit sa rad, doar nu voi lasa eu stabilitatea, comoditatea ca sa fac asa ceva. A trecut timpul si ceva a inceput sa se intample cu mine, cumva acea idee a inceput sa prinda radacini in inima mea. Am inceput sa ma uit pentru prima oara in jurul meu si sa inteleg realitatea care ma inconjoara: copiii in SUA sunt institutionalizati de mici, respectiv sunt in scoli sau gradinite de la orele 8 la 18, astfel conceptul de familie le este distrus de mici. Oamenii lucreaza non-stop, Craciunul e plin de cadouri dar fara nasterea lui Iisus, fara colinde, fara prieteni si casa, Pastele are iepurasul nicidecum „Hristos a-nviat”, romanii de aici sunt „fericiti” atata vreme cat pot sa demonstreze ca sunt de succes, avem cu totii case la care platim rate pe cate 30 de ani, masinile la fel, intr-un cuvant toata lumea e proprietara dar nimeni n-are nimic. Copiii cresc in fata laptopului, a tabletei si implicit a jocurilor pe calculator care ii fac disfunctionali si agresivi. Parintii sunt non-stop la telefon. Timpul „de calitate” petrecut cu familia este la fast-food, cand nu se vorbeste , se mananca. Ca sa vezi o vaca, un porc sau o gaina, trebuie sa mergi la gradina zoologica Marea majoritate a copiilor stiu ca puiul e acoperit de punga, nu pene, iar vaca e mov si scrie „Milka” pe ea, iar lista poate continua. A venit si ziua in care mi-am privit copiii indelung si am zis „meritati ceva mai bun, mergem ACASA”. Mi-am cumparat biletele de avion. In luna februarie voi fii in iubita mea Romanie, cu gropile din asphalt, cu cozile de la ghisee, cu aurolacii de la containere, cu tot ce inseamna ROMANIA. Pentru prima oara simt ca sunt libera. Sotul meu isi va lasa locul de munca si ne vom avanta cu totii in „necunoscut”. Imi voi termina casa si voi deschide un orfelinat. Vom avea bani suficienti sa traim decent vreo doi ani, dupa care ce o vrea Dumnezeu.
    Concluzia mea este urmatoarea, fiind o tara ortodoxa ne-am indepartat ft tare de Dumnezeu ceea ce inseamna ca ne-am pierdut busola. Ne alimentam cu vise si traim din himere. Suntem romani, radacinile noastre sunt in Romania, limba noastra iubita e cea mai dulce (copiii mei imi spun „I love you” nu „te iubesc”) si asta ma doare. Vreau sa-i aud cum colinda „mos craciun cu plete dalbe” nu „jingle bells”, intr-un cuvant VREAU ACASA!!! Pentru mine raiul ramane viata de dinainte de a veni aici, dar morala este aceea ca nu mi-as fi adorat tara atat de mult daca nu as fi fost departe de ea, Dumnezeu mi-a dat mult spre a ma invata ca fericirea se afla in putin. Doamne-ajuta tuturor! si va doresc sa va gasiti locul. Rugati-va lui Dumnezeu mereu, El va va ghida intotdeauna

    1. Buna Ioana, EU traiesc in UK si de un timp ma preocupa planul orfelinatului. Si EU vreau sa ma duc acasa. Putem time legatura? Szidonia

    2. Si eu ma voi intoarce. Sunt de acord cu tine. Imi doresc o viata mai linistita pentru copii mei.Lucrand in IT imi permit sa-mi fac casa, cu un imprumut mai mic. In germania imi permit sa stau in chirie si asta dupa ce fac o multime de sacrificii s-o gasesc.Plus ca aici unde stau nu accepta copii. Daca esti gravida sau ai copii, n-ai nici o sansa la chirii. Imi place limba germana si pot s-o invat, dar mi s-ar parea ciudat ca si copii sa spuna Danke in loc de multumesc:)..Romanii de pretutindeni nu renunta nici la limba, nici la gusturile culinare si alte obiceiuri. Suntem diferiti de restul popoarelor si asa va ramane. Putem invata de la ei, le putem copia anumite gesturi sau credinte, dar in sufletul nostru tot romani vom fi.

  67. multe comentarii foarte amuzante dar de aici si vorba „fiecare crede ca parerea lui e cea corecta”, toti zic acelasi lucru eu stiu ca EU am dreptate si voi gresiti…Dar asta din experienta fiecaruia, an fine.Eu am parerea mea proprie,nu ami doresc sa mai supravietuiesc an romania nu din cauza guvernului corupt si a lipsei de bani,ci din cauza oamenilor sau ar trebui sa zic din cauza mentalitatii noastre,din cauza acelor oameni care se cred mai mari decat oricine si te scuipa an fata chiar daca poate esti mai inteligent sau mai educat decat ei..eu unu mi-as dori sa traiesc antr-un loc an care oameni sa se respecte unul pe altul si atat.

  68. locuiesc de ceva timp peste hotare. Nu e usor, nu am pe nimeni aici, doar eu si catelusa mea, dar pot sa zic urmatorul lucru: ma simt mai ACASA decat m-am simtit vreodata in Romania. De ar fi sa plec din tara in care locuiesc acum ….. m-as duce in alta, tara si in alta tara, dar nu m-as intoarce in Romania

  69. Pentru moment este o decizie inteleapta sa se plece in afara dar asta nu inseamna ca in vitor alte tari vor fi mereu superioare romaniei diferentele se vor vedea in timp important este sa fi multumit indiferent unde esti

  70. Toti cei care au lucrat in tarile europene spun numai partea buna a lucrurilor,nu spun si taxele care trebuie sa le platesti la stat,in cazul in care ai o firma deschisa,am stat in Spania 8ani si cunosc toata Germania,care in momentul de fata este tara cu cei mai multi tepari din U.E.,cunosc toate legile din aceasta tara,autoritatile nu misca un deget pentru a-i opri,consulatul roman nici nu raspunde la telefoane,un avocat iti cere 250€ pentru consult,profita de naivitatea romanilor,in Germania,romanii sunt tratati ca sclavi si sunt vazuti ca muritori de foame,degeaba castiga 1300€ un muncitor roman(electrician de exemplu),muncind de dimineata pana seara,inclusiv sambata,jumatate sau mai mult plateste taxe si cheltuieli,fata de un angajat neamt care castiga 40€ pe ora……,mai multe intr-un alt comentariu,sa nu uitam ca pe acest pamant noi nu suntem stapani pe nimic si NIMIC nu este al nostru,suntem CALATORI PE ACEST PAMANT,va veni timpul cand fiecare se va intoarce in tara lui fie ca-i convine sau nu.

  71. Iaute-l si pe asta. Bai Claudiu tata, tu ai habar ce taxe platesti in Romania?
    Se pare ca nu daca comentezi referitor la taxele din Germania.
    http://incomemagazine.ro/articole/romanii-platesc-cele-mai-mari-impozite-din-europa

    Hai sa-ti explic eu ceva: eu sunt in Irlanda acum si situatia aici e asa: pana la salariul de 30.000 de euro pe an adica 2000 de euro net pe luna ipozitul e de 20% , orice suma dupa acesti 2000 de euro se taxeaza cu 40% . Adica sa-ti explic, daca castigi 2500 de euro net, pentru cei 2000 de euro ai platit impozit de 20% adica 400 de euro , iar pentru cei 500 de euro platesti 40% adica 200 de euro , deci pentru 2500 de euro platesti impozit 600 de euro in total.

    In Romania pentru ca tu sa ai un salariu net de 3000 de ron brutul e de 5377, din care 1170 ii plateste angajatorul si si platesti 1250.Deci impozitul total e de 2377 de ron.

    Deci daca e sa facem un calcul simplu: la 2000 de euro in irlanda platesti 400 de euro.
    In Romania pentru suma de 3000 de ron platesti 530 de euro taxe.
    Unde e mai mare impozitarea?
    Si daca ma duc sa-ti fac calcului si pentru Germania e cam la fel.
    Deci in Romania platesti mai multe taxe, in schimb serviciile din Romania fata de cele din Germania de ex sunt net inferioare.

    Iar acum daca vorbim de salarii, presupun ca atat castigii tu 1300 ca si electrician. Pai scuza-ma dar conform situatiei europene peste tot in europa esti considerat sclav pentru banii aia.
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:MW_EUR_January_2013.png&filetimestamp=20130215144200
    Ok in Germania nu exista salariu minim, dar totusi nu cred ca lucrezi la vreo mega companie ca si electrician si nu cred ca sti germana la perfectie in asa fel incat sa-i dai clasa unui neamt.
    Si chiar daca stii germana si lucrezi la o companie buna ca si electrician, totusi domeniul ala nu mai functioneaza asa de bine.
    Adica eu cunosc romanii aici in Irlanda care lucreaza la multinationale si castiga 2500-3000-3500 unii chiar si 6000 dar depinde pe ce segment de piata esti.
    Asta cu pamantul si cu stapanii m-a bufnit rasul si ma intrebau colegii de la munca de ce rad :))))
    Hai sa-ti explic ceva mai calatorule. Nu conteaza ca e ceva sau nu al meu sa ca nu-l duc in pamant. Eu vreau sa traiesc normal nu ca un dugheana in Romania.
    Sa ma intorc in tara? Sa fac ce?
    Bai baiatule hai sa-ti spun ceva,Romania e vanduta deja. Datoria aia catre fmi o sa plateasca oamenii pana in 2023. ASA CA? Uita-te ce s-a intamplat in Argentina.
    Calator ne-calator vreau sa calatoresc bine nu prost.

  72. Salutare. Am citit cateva dintre reactiile domniilor voastre, recunosc pe sarite – deci nu toate.
    M-am recunoscut pe mine mai in toate, am vazut ardoarea cu care au fost scrise, va inteleg pe toti pana la unul.
    N-am mai scris niciodata vreo reactie personala la vreun site, sunt curios ce o sa iesa.
    Deci, nu pot decat sa spun sa ca fiind si eu la stramtorare in Romania, visam sa plec si eu in strainatate si asta inca de cand eram copil, dar sperand si visand numai la lucruri bune de acolo. Si dand Domnul sa plec, cei drept impreuna cu iubita atunci, iarasi sotie acum, am avut parte din mila Domnului numai de lucruri bune. Dar fiind tanar si fiind dificil la caracter, si nestiind limba la timpul respectiv, oamenii apropiati i-am indepartat prin purtarea nesabuita. Si am vazut si simtit atunci pe pielea mea cum e sa fii strain fara sa stii limba si fara sa stii vreo meserie anume, eu fiind pana la 23 de ani rasfatatul parintilor mei, Dumnezeu sa ii binecuvanteze. Dar trebuie sa spun ca tot timpul m-am rugat Domnului sa ne fie mai bine, sa avem acte s.a.m.d. In toate zilele afara de duminici am avut de lucru, niciodata n-am refuzat niciun fel de job; am curatat mizeria de la oi, dar am lucrat si la castele, tot timpul cu tragere de inima. Daca am cazut vreodata in lene imediat eram trezit prin pedeapsa Domnului. Cate detalii as putea insira, nu stiu daca ar fi de folos. Stiu doar ca daca plecam din tara dupa urechea mea, cine stie cum ar fi fost, dar am plecat numai la timpul hotarat de Sus, desi ardeam de cativa ani buni sa plecam in strainatate. Multumim Lui Dumnezeu si Maicii Domnului, acum au trecut 10 ani aproape, avem doi ingerasi iar pe al treilea il asteptam in iunie.
    Am urmat la inceput cand am venit in tara respectiva 3 nivele de limba olandeza, iar acum 4 ani am urmat un curs de specializare intr-un domeniu, diploma primind-o anul trecut. Teza mea de sfarsit nu a fost deloc grozava, dar multumesc lui Dumnezeu cand a fost examenul final cei patru examinatori au vazut ca graiesc aceeasi limba, profesional vorbind, si au trecut cu vederea neajunsul cu teza.
    As mai vrea sa spun ca unii, cand se duc in strainatate cauta tot timpul sa lucreze la alti romani, dar eu cred ca e mai interesant sa lucrezi la localnicii tarii respective.
    Taxele sunt peste tot, important este si in Romania si in alta tara sa nu te intinzi mai mult decat iti e plapuma.
    Nu stiu ce o sa fie in viitor, sa dea Domnul numai bine.
    Nu stim nici pana acum unde am vrea sa traim la batranete – daca o mai apucam. Am pus in balanta mai multe variante, dar de nici una multumiti pe deplin.
    Desigur, noi am stiut tot timpul unde ne-ar fi cel mai bine, dar acolo ajung cei cuminti si smeriti si care n-au luat in desert sufletul lor.
    In concluzie, sper ca n-am suparat pe nimeni cu randurile de mai sus, daca da atunci imi cer iertare din inima.
    Nu astept raspunsuri, iar daca o sa fie totusi atunci nu o sa le iau in seama, pentru ca ce as putea spune mai mult de atat?
    Slava Domnului pentru toate.
    Dumnezeu sa ajute!

  73. Sunt 100% de acord cu ce-ai scris. Chiar cred ca ai foarte multe sanse de dezvoltare aici, dar trebuie sa te si duca capul.

    Daca doar copiezi pe la examene, habar n-ai sa faci nimic practic si apoi ii arunci diploma in fata angajatorului, evident ca nu reusesti nimic.

    Sa stii ca si in tara, daca stai claie peste gramada (cum am auzit ca stau romanii prin tari straine), evident ca iti ajung banii.

    Totusi, prefer sa plec. Nu am nicio problema cu economia sau politica, dar clima ma deranjeaza cumplit. Vreau sa nu fie asa frig iarna, sa am marea aproape, nu sa umblu cu dulapul pe mine 3 luni/an.

    O sa plec la master in afara si daca pana il termin ma satur de mare si caldura, ma intorc in tara. Chiar cred ca sunt multe oportunitati aici si domenii in care n-ai pic de concurenta.

  74. in orice domeniu esti platit mai bine afara de cat aici in romania, merita incercat in strainatate, am un verisor e plecat de 5 luni in germania a plecat prin firma sc.Human Resources Premium Selection, dar nu mai are de gand sa se intoarca, sa obijnuit deja cu traiul de acolo si ii merge bine..

    1. ,,Ieri, după amiază, cinci persoane s-au strâns în faţa firmei SC Human Resources Premium Selection SRL, de pe str. Târgu Peştelui. Este vorba despre firma care pro­mite locuri de muncă în Ger­mania, dar, după spusele oamenilor, totul a fost o amă­gire. Oamenii au sunat la sediul redacţiei şi ne-au anunţat că se află în faţa firmei unde au plătit pentru contractele de muncă în străi­nătate. Ei au reclamat că au primit contracte de mun­că, au plătit banii pentru ele, dar au aflat că, de fapt, totul este o făcătură. ” http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/au-vrut-sa-munceasca-in-strainatate-si-au-ramas-fara-bani-99581.html

  75. va salut,
    acasa la tine este si va fi acasa la tine 🙂
    pentru mine Romania a fost este si va fi ‘acasa’
    5 motive sa nu pleci si inca 143 sa pleci, avantaje sau dezavantar=je, dupa parerea mea totul este relativ si totul depinde de viziunea si dorintele fiecaruia.
    sunt cazuri si cazuri, personae care au reusit acasa, personae care au reusit afara.
    sunt plecat din tara din 2001 in Germania, dar pentru mine acasa reprezinta Romania. in romania

  76. si eu am auzit de aceasta firma Human Resources…… si ma gandesc si eu sa ma duc la ei, vreau sa plec si eu in strainatate..

  77. si eu m-am cam saturat de datoriile pe care le am aici in romania, vreau sa traiesc ca un om normal, nu de pe azi pe maine , o sa sun si eu la firma asta Human Resource Premium Selection poate ma ajuta sa plec in strainatate la un trai mai bun

  78. ce idiotenii, numai punctul ala despre coruptia in politica si administratie(sector public) care inclina balanta 100% spre afara.

    in romania nu exista sistem de sanatate, educatie, securitate, multe altele.

    cum sa iti cresti copii aici(sau cum sa traiesti tu?), clinici private o gluma, educatia privata asemnea, securitate privata sa fim seriosi aici chiar exageram, cine are asa bani…

    costul de a traii in romania e de 5-6 ori mai mare decat in alte tari. da avem un serviciu sau bun mai ieftin ca afara, dar cand il imparti la salariu min sau mediu iti vine rau. pt cei care nu stiu salraiu minim e 750ron net aici, mediu 2.298 ron dar e brut(cam 0.82 net).

    mai bine ultimul om in lantul trofic intr-o tara dezvoltata decat sa te tarasti aici.

    toti „copii” astia anti-plecat sunt crescuti in alta romanie. poate pt un minor, mic, minuscul procent din romani viata e decenta aici, dar romania are ~20mil loc nu cateva milione care o duc bine aici din diverse motive.

    exemple reale nu fabulate de oameni din afara, care cu salariul minim de acolo isi permit chirie, intretinere, sa manance, nu sa faca cura, masina, vacanta, economii(nu geniale dar economii).

    aici cu 750 de lei nu ti platesti nici chiria si intretinerea, dupa mai trebuie sa si mananci macar, dar deja ai trecut peste venitul tau lunar. nu toata lumea are casa aici, parinti cu avere, case de la stat. totodata nu toata lumea are salarii de la 1500 ron in sus, din nou vorbim de restu 20milione de romani nu 5% din ei.

    in romania reala nu din bloguri, hoti merg pe strada fura in ziua mare din genti peste tot, daca te iei de ei risti sa fi injunghiat, daca suni la politie nu se intampla nimic.

    daca esti bolnav poti sa speri ca te recuperezi singur, spitale private sau de stat sunt pline de macelari cu titlu de medic(fie din nepasare fie din lipsa de cunostinte in medicina)

    sfat real, daca poti pleca din romania, fugi, tare, repede. aici nu exista viitor.

  79. DUPA CITIVA ANI DE ITALIA(3 ANI JUMATATE DE CIND NU AM MERS IN TARA),A VENIT TIMPUL SA NE INTOARCEM DEFINITIV PT CA AICI NU NE MAI MERGE.PATRONUL LA CARE AM LUCRAT IMI DATOREAZA 8000€,DUMNEZEU STIE DACA II MAI VAD.NICI AVOCATII NU MI-AU DAT SPERANTE CA II MAI RECUPEREZ..EU AM AJUNS LA CONCLUZIA CA „FIE PIINEA CIT DE REA,TOT MAI BUNA E IN TARA TA”.STRAINATATEA NU MAI E CEA DE CINDVA SI RIND PE RIND NE VOM INTOARCE LA ROMINICA NOASTRA.

  80. In romania nu ai nicio sansa decat daca esti geniu, faci parte din categoria hotilor sau a tarfelor ori ai o mostenire solida: salariile sunt foarte mici si nu iti poti permite o locuinta a ta, o masina a ta, un partener de viata; astfel risti sa mori nefericit in romania! Un simplu om nu isi permite decat sa supravietuiasca si asta cu mare greutate! Ghinionul ca ne-am nascut in Romania si nu am emigrat imediat ce s-au deschis granitele, oriunde si in orice conditii. Prefer sa stau tot restul vietii intr-o inchisoare dintr-un stat european din occident decat in libertate in Romania. Ce sa fac in libertate? Si cainii vagabonzi sunt liberi, dar libertatea le face mai mult rau decat bine.

    1. Sau daca lucrezi in IT. cu doua salarii mari in IT in Romania ne descurcam mult mai bine decat cu un salariu mic in IT in Germania. N-am plecat pt.bani, ca aveam de toate, ci doar ca sa vedem cum e. Si-acum cand am vazut, cat ne chinuim si cum nu ne mai permitem nimic, vrem sa ne intoarcem . De ce? Pt.ca in Romania, mergeam cu taxiul, mancam la restaurante, imi permiteam excursii scumpe, mancare calitativa, etc. Si n-am nici o mostenire. Tot ce-am realizat a fost cu 2 salarii in IT. Aici supravietuim la propriu cu un salariu. Pacat ca multi nu au o situatie buna in Romania. Poate si de-aici vine ura asta.

  81. Ca o concluzie, as vrea sa zic ca nu se poate generaliza nimic. Unii nemti traiesc mai prost in Germania decat romanii in Romania, traiul in Germania nu se compara cu cel din Irlanda sau USA, costul traiului e diferit de la oras la oras, daramite de la tara la tara. Salariile sunt extrem de diferite, depinde de tara, de meserie, de cum nimeresti, la ce firma nimeresti. Traiul in Romania nu se poate generaliza, depinde aici iar de oras, de meserie, etc. Cei care comenteaza despre cat de bine e in strainatate, sa vorbeasca cand au argumente, iar cei care au plecat si le e bine, sa vorbeasca din propria experienta. Faptul ca unul castiga bine intr-o tara, nu inseamna ca celalalt va castiga la fel in aceasi tara sau in alta tara. Ura asta fata de tara e generala si nu-i inteleg logica. Paradisul „strainatate” nu exista. Nu inteleg de unde atractia asta, de parca strainatatea ar fi o insula exotica in care toti te intampina cu daruri si-ti multumesc ca te-ai dus acolo. In strainatate, vom fi straini si punct, indiferent ca ne merge mai bine material. In Romania, putem fi printre ai nostrii. Dar ai nostrii sunt prea preocupati de visul „strainatat” incat sa admita ca mai sunt si lucruri bune in tara, pe care dincolo nu le gasesti. Nu-mi permit sa afirm ca undeva e mai bine. Fiecare are alte standarde si fiecare stie unde e mai bine. Dar nu-mi permit nici sa zic ca e mai rau in tara. Cei care zic asta sa o zica din punctul lor de vedere si sa nu generalizeze.

  82. Alex razboinicul din nou…. rupe randurile idiotilor.
    Nu am mai putut rezista si am intrat din nou pe fagas. Revin dupa circa 7 luni de la ultimul comentariu.
    Se pare ca au cam inceput oamenii sa se mai prinda asa usor usor de cum e cu plecatul asta in afara si incep sa plece. Deja de cand am plecat eu am cunoscut inca 10 romanii veniti aici de curand.
    Eu stau bine am urcat si in salariu …. drumul e bun.
    Hai sa discutam ultimul comentariu:
    Pai bine mai Alexa de unde si pana unde papucii mei ai crezut tu ca 1 salariu din IT in Germania echivaleaza cu 2 salarii din Romania din IT!?
    Unde in lumea asta iti ajunge 1 salariu pentru 2 oamenii! Ce pana mea comparatie e asta: auzi tu „Sau daca lucrezi in IT. cu doua salarii mari in IT in Romania ne descurcam mult mai bine decat cu un salariu mic in IT in Germania”

    WTF …… Poate nu stiu sa ai intre 5000-10.000 de euro net pe luna , atunci da o sa-ti ajunga pentru 2 insi. Dar altfel nu.
    Aveti 1 salariu atat…. si daca salariul ala nu e peste 4000 e tot un salariu.
    Comparatia e proasta din calea afara.
    CREDE-MA PE CUVANT : cu 2 salarii din IT in germania adica sa zicem vreo 2000 net de persoana, adica 4000 de cuplu sa nu te descurci!?
    Salariile nu sunt foarte diferite intre urmatoarele tarii: Germania, Uk, Irlanda, Belgia, Franta, Gibraltar, Malta. Sunt diferite ca si salariu tarile din anumite zone: de ex. Germania fata de Polonia, sau Gibraltar fata de Portugalia.
    Adica mai pe surt: europa de est, europa de sud, europa centrala, europa de vest si europa de nord cam asa vin din punct de vedere al salariului.
    Spre surprinderea ta Alexa am argumente de nu poti sa le duci.
    Tu de ex faci o comparatie absurda: 2 salarii de IT in Romania vs 1 salariu de IT in germania.
    In Romania dupa cunostintele mele ati fi putut sa aveti un salariu cumulat ( adica doi salarii) ca sa te iau si putin la misto intre 1000-2000 de euro net. Asta daca nu sunteti programatori ca atunci vorbim despre altceva.
    In Germania tot din cunostintele pe care le am eu doar unul dintre voi ar fi avut intre 2000-3000 de euro net.
    Pai scuza-ma dar nu va-ti facut calculele cum trebuie de acasa ca sa poti intelege situatia.
    http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Germany&country2=Romania&city1=Munich&city2=Bucharest

    Compar capitalele ca nu stiu unde esti si oricum cel mai corect e asa.
    Deci…. eu v-am incadrat intre 1000-2000 in tara, perfect atunci ar fi trebuit sa aveti in Germania intre 2200 si 4200 ca sa aveti acelasi standard de viata.
    Deci daca luam varianta din Romania adica 2000 de euro in 2 insi vs 4000-4500 in 2 insi in Germania eu zic ca traiti mult mai bine in Germania decat in Romania. De ce? Pai: in Romania ati cheltuii vreo 700-800 de euro pe luna ca si nevoii principale.Iti Raman 1200.
    In Germania cred ca in maxim de 1700 ati rezolva totul daca nu si mai putin.
    Deci v-ar ramane 2300. Pai scuza-ma dar 2300 nu e egal cu 1200 in nici o tara.
    POATE , POATE CA 1200 IN ROMANIA AR INSEMNA 2400 IN GERMANIA, DAR DACA AI PLECAT DIN ROMANIA IN EXCURSII IN AFARA TARII PLATESTI IN EURO NU IN LEI, DECI DACA TE DUCI DE EX IN EXCURSIE IN FRANTA CEI 2300 DIN GERMANIA NU INSEAMNA 1200 DIN ROMANIA.
    Auzi tu vorbim de paradis… ce paradis mai!? Vrei paradis ok … du-te si lucreaza la Virgin in departamentul lor de IT alaturi de Richard Branson .
    Si poti sa lucrezi din Caraibe, si atunci poate discutam de paradis, sau Sa fi vreun head team leader pe IT la Facebook.
    Hai sa mai vedem un lucru , in Romania esti printre ai nostri si in afara printre strainii!? Asa si………!? Esti antisociala!? Scuza-ma dar eu unde sunt aici am mai putini tigani si cainii vagabonzi pe metru patrat decat aveam in Romania! Deci clar un avantaj imbatabil.
    Nu intelegi chestia cu atractia catre afara!? Hai ca ti-o explic eu , tot It-ist de-al tau deci vorbim de la egal la egal din punct de vedere salarial, al inteligentei si al informarii.
    Deci… In afara gasesti diversitate, gasesti joburi mai bine platite, gasesti companii care nu exista in tara tocmai din cauza cacaturilor si magariilor care se intampla acolo, nu intram in dezbaterii ca nu are rost, gasesti mai mult bun simt, gasesti un trai mai decent mai lipsit de griji mai relaxant, mai lipsit de stresul zilnic, gasesti ALTCEVA.
    Si daca iti e dor de Romania, pac ai luat avionul Ryanair sau Wizair sau ce low cost vrei tu cu vreo maxim 100 de euro si te-ai intors pentru un weekend sau o mini excursie in Romania si iti trece.
    S-a facut o statistica de curand de catre niste baieti de la Princeton cum ca intre 40.000 si 200.000 de euro pe an brut esti in Middle Class. Si suma asta este pe cap de om nu de familie. Adica 40.000 e in jurul sumei de 2500 net depinde de tara si de taxe.
    In Romania cu foarte mare greutate ajungi la o astfel de suma.
    Bun am mai discutat chestia asta cu salariile, nu ai cum sa o compari.
    Romania e buna doar de vizitat si de petreceri, gen vi dai o tura pe la vama un party prin bucuresti, o tura pe la munte si gata. Traiul de zi cu zi e mult mai ok in afara tarii.
    In rest living la vida loca :))) Bafta si plecati din tara urgent, mai ales pentru It-isti. Microsoft , Oracle si Adobe din Romania nu’s echivalentul celor din Germania, State sau alte tarii.
    Apropo Alexa, mai fa putina matematica ca la calcule stai cam prost. 1=2 is a mathematically incorrect statement in any fucking language or any fucking country.
    A si era sa uit, traiul din Germania nu se compara cu cel din Irlanda? Pe bune? da voi acolo sunteti platiti in banane si aici in Irlanda sunt leprechauns cu banuti de aur !?
    http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Germany&country2=Ireland&city1=Munich&city2=Dublin

    Cum Ti-am zis diferentele nu sunt foarte mari intre niste tari apropiate CARE SUNT IN ACEEASI GRUPA.
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/File:MW_EUR_January_2013.png

    De ex o sa traiesti mai prost in Ungaria decat in Belgia,
    Sau in Polonia o sa traiesti putin mai bine ca in Romani nu foarte mare diferenta, gen un salariu la IBM in Polonia e pe la 1000-1200 de euro.
    In Romania tot la IBM pe undeva la 600 -800.
    Si tot asa.Mai documenteaza-te mai discutam peste 5 ani dar Ramai in Germania si munciti amandoi nu doar unul. Apropo vezi ca astia platesc undeva pe la 2500: http://www.metrogroup.de/internet/site/metrogroup/alias/11212/Len/index.html

    Si astia platesc bine: https://www.westwing.de/career/

    Oricum bafta si RAMAI ACOLO.

  83. Motivele (parte din ele) sunt nostime, iar comentariile savuroase.
    Cel cu „nu traiesc intr-un balcon” imi place in mod deosebit, pentru ca a trai in balcon are doua-trei sensuri.
    1. Nu vad lucrurile bine
    2. Sunt spectator
    3. Locuiesc intr-o cutie, viziunea mea asupra lumii de afara? Infricosator de mare!

  84. HELLO pentru tine toate AICI,

    Numele meu este Monica, eu sunt din Bellingham, Washington Statele Unite ale Americii, nu cred că EX mea va veni vreodată înapoi la mine, după tot ce se întâmplă, și toate datorită DOCTOR ODOMA, m-am căsătorit cu o MR Anthony ne-am căsătorit la vârsta noastră timpurie din 20 ne iubim pe noi înșine foarte mult, dar după 30 de ani de căsnicie noastre de schimbare meu soț și transformă în ceva altceva, arata ca am căsătorit cu un străin, am fost confunda așa că nu știu ce să fac copiii mei a fost o uzură de ce se întâmplă între amândoi, ei vorbesc cu tatăl lor și încă nu se continuat mai târziu am aflat că soțul meu este de a vedea pe altcineva am aflat cine este aceasta persoana este i descoperiți orașul era doar o fetiță care este de până la vârsta fiicei mele, ea a urmat sotul meu doar din cauza banilor și ea a fost mult mai mic decât ar putea să mă credeți că soțul meu a spus în față că sunt prea bătrân pentru el sau cer am fost ca uciderea de sine mea, el a spus că avea nevoie de cineva tânără în viața lui că el are nevoie de un divorț el mi-a spus este peste tot că el nu au nimic de-a face cu mine nici mai mult mergem la tribunal și am divorțului, dar nu știu ce să fac pentru că eu încă îl iubesc sotul meu atât de mult, nu numai pentru dragostea i-au pentru el, dar de dragul copiilor, cum poate veni cineva de la nici o unde în casa mea la copt fost ea nu a vândut și ia soțul meu departe de mine, am suferit cu soțul meu pentru a obține fiecare lucru avem astăzi am venit să mă gândesc la asta și i-am spus de sine mea nu eu nu pot da drumul la fel ca asta, am întotdeauna greu de o rolă vraja el au ajutat sensul de prietenii mei pentru a obține dragostea lor o dată înapoi și ajuta apoi să se stabilească căsătoria lor rupt, așa că l-am contactat on-line și împărtășesc problemele mele cu el ma ajutat si sotul meu veni mai târziu înapoi la mine cu multă dragoste și o inimă de îngrijire la fel ca înainte, încă o dată datorită DOCTOR ODOMA, dacă ai nevoie de el contactul său de ajutor cu acest e-mail: [email protected] el vă poate ajuta să rezolve orice probleme tale bine.

  85. M-am saturata sa-i vad pe toti care au fost sau sunt plecati pe afara pi….-se pe Romania. Sunteti niste lasi, toti. Stati si luptati. Nu mai asteptati sa vi se dea, sa va fie recunoscute meritele, sa fiti mangaiati pe cap si sa vi se spuna ce buni sunteti si pe urma sa lingeti mana ca niste lachei. Am fost in Spania 5 ani si in Italia 4, apoi m-am intors. Am fost umilit de nenumarate ori si acolo si aici in tara, pana am inteles un lucru esential, si credeti-ma a durat ceva pana sa il inteleg: DACA ITI DORESTI CEVA CU ADEVARAT, DU-TE SI IA-L PRIN PROPRIILE FORTE, fara sa astepti de la nimeni nimic, si fara sprijin de nicaieri… fara nimic. Vrei ceva, LUPTA. Nu mai astepta de la altii… Nimeni nu-ti va da nimic de buna voie fara sa se asigure ca are un avantaj mai mare de pe urma ta decat ce iti lasa tie. Pentru romanii din strainatate, este foarte bine bine ca sunteti acolo, luptati pt. un trai mai bun, dar nu va mai pi..ti pe Romania. Pentru romanii din Romania, este bine ca sunteti inca aici, deci daca asta ati ales, luptati pt. un trai mai bun aici, nu va mai fandositi cu idei de genul ce bine ar fi daca as pleca… ce bine e dincolo…

  86. corect ne motivezi,Romania este o tara libera dar noi cum suntem oare ,daca am st iex. ca in spatele unei umbre se afla lumina eului nostru inerior ca avem resurse valoroase noi fiecare din noi am vedea mai bine cum stau lucrurile ,n am fi speriati de viata cautand alta in alta parte,ce e greu deobicei ar trebui sa fie usor dar suntem cam speriati

  87. Fireste ca nu m-ati convins. Toate în lumea asta au timpul lor. Pâna si plecarea. De pilda,de ce plecam la servici? De ce nu stam acasa sa lenevim? Ca si aia-i o oportunitate?

  88. Poti sa devii orice si oricine …chiar daca traiesti in Romania ! Oamenii au prostul obicei de a da vina pe sistem,pe oamenii din jurul lor….insa nimeni nu da vina pe propria persoana ! Devino tu o persoana valoroasa …si vei vedea ce bine e sa traiesti in Romania !

    1. Adevarul este ca poti sa fi cel mai implinit om oriunde,mai ales in Romania ! Este o scuza prosteasca a oamenilor care nu sunt in stare sa se dezvolte si sa faca ceva in vietile lor,astfel dau vina pe societate pe tara…. ! De tine depinde tot !

      1. Cu spaga, relatii si pile. Cand vei ajunge un prapadit fara pensie si cu o viata pierduta pe vise in Romania, sa te gandesti la ce spuneai aici. Succes!

  89. Romania este o tara care ofera multe oportunitati pentru cine stie si poate sa se foloseasca de ele. Depinde de profesie, de ceea ce stii sa faci si, totodata, de curaj.

    Cred totusi ca multi dintre noi au nevoie si de strainatate pentru a putea economisi sume consistente de bani intr-un timp mai scurt, pentru a-si achita datoriile.

    Apoi, daca ai un plan bun, cu banii castigati in strainatate, in Romania poti beneficia de independenta financiara, ceea ce in strainatate nu se poate face (acolo proprietatile, casele, pamanturile costa sute de mii de euro/dolari; nu as face niciodata un credit de sute de mii de euro, indiferent de tara ! ).

    E mult mai greu sa dobandesti independenta financiara in tarile scumpe (prin aceasta intelegem independenta fata de un loc de munca pana la batranete, posibilitatea de a lucra la ceea ce iti place, dupa propriile tale reguli, faptul de a nu avea datorii). In strainatate, orice fel de investitii costa mult mai mult decat in Romania.

    In afara de oportunitatile financiare, in Romania imi place mult mediul rural. Sunt locuri minunate unde inca s-a pastrat natura intacta, traditiile, obiceiurile, simplitatea vietii, niste raritati in tarile puternic industrializate.

  90. Nu vreau sa intru in controverse si nici sa ajungem la jigniri. Fiecare are dreptul la opinie. Vreau doar sa imi exprim parerea formata in urma experientelor de viata. In Romania am trait extremele: sublim dar si disperare. Si cum disperarea venita odata cu acea criza financiara din 2008 m-a ingropat complet, am inceput sa nu mai pot vedea frumosul. Nu e nici o mangaiere daca exista miliarde de lucruri bune in jur, atunci cand sunt inaccesibile mie sau copiilor mei. Am luptat, am incercat… mi-a fost frica sa plec din tara in necunoscut fara un plan clar sau oportunitati. Dar am plecat in UK cu 800 de lire imprumutati cu camata. Nu mai aveam NIMIC decat datorii in spate. A fost oribil timp de 3-4 luni. Apoi am reusit sa prind un job stabil; am inchiriat o casa frumoasa in zona foarte ingrijita; mi-am adus sotia si cei doi copii aici. Niciodata inainte nu am fost atat de fericiti. Scoala chiar se ocupa de ei din toate punctele de vedere, sistemul de sanatate merge uns. Fara sa fac parada de banii castgati, am avut o masina SH care m-a servit un an, acum mi-am cumparat una noua; copiilor nu le lipseste nimic ( am plecat din romania cand luam mancare de la magazjul din colt „pe caiet” si nu aveam pampers ori laptele praf de multe ori) Acum avem toate jucariile pe care le vor frcte si dulciuri, am cumparat si o masa de biliard! Si nu, nu pe credit, nimic.Am achitat toate datoriile din tara si nu mai fac altele. Toata viata noastra s-a schimbat ENORM in bine si abia au trecut 14 luni de cand sunt aici. Nici nu ma gandesc sa ma intorc in romania vre-odata, copiii invata doar engleza si cand vor ajunge ei majori, treaba lor dar nu cred in sansa ca ei sa doreasca sa se mute in romania. Oricum, desi sunt unele lucruri din romania carira le duc dorul, sunt atat de multe cele de care sunt scarbit incat anuleaza melancolia rapid. Cel mai important, in romania nu mai aveam nici o sansa sau viitor, pe cand acum aici, nu am nici un motiv sa ma plang ba chiar ma bucur impreuna cu familia de o viata oinistia si plina de fericire. Acum cine vrea sa traga concluzii…. be my guest. Se pare ca unii nu sunt facuti pentru plecare din tara iar pentru altii este singura cale de supravietuire sau de atingere a unui vis. Sa spui ca toats lumea ar trebui sa plece e gresit, evident. Dar la fel si opusul; nu e gresit sa pleci, atunci cand pare singura cale sau macar alegerea mai buna.
    P.S. cocalarii, manelele, cultura de can-can si click, badaranii din tranporturile publice si orice locuri publice. Cate altele… coruptia? Nu atat criza cat controalele venite dupa spagi mi-au inchis mica afacere din romania. O sa inchei aici ptr ca imi aduc aminte de momente pe care le vreau uitate. Bafta celor care raman in tara , ca si celor ce se hotaeasc sa-si incerce norocul in lume. Exista un loc ptr fiecare, trebuie doar sa il gasesti pe al tau. Al meu e aici.

  91. „aiurel” sa inteleg ca incurajezi tinerii sa ramana.. esti mai prost decat prevede legea , fara sa te superi pe mine. Vai de capul meu cat de incuiat esti baiete si restul care ” vai ce bine e in tara ” , pentru a-ti da cu parerea trebuie sa fi fost intr-o tara macar si sa fi muncit .. sa vrzi ca de NASOL este.. muncesc de 5 ani in UK , am o casa , o masina ( un Mercedes A class 2014 ) si un venit constant de 4200 de lire. Copii nu va costa nimic sa explorati , nu zice nimeni sa va mutati definitiv.. dar incercati si vedeti ce iese . Aiurel ai nota 4 pentru azi , stai jos

    1. „Jos4” vorbesti ca un copil plin de cosi pe frunte la pubertate cu cateva fire de mustata , implinitule si bogatule care esti ! Nu ne inveti si pe noi senseiule cum sa ne luam si noi un Mercedes A class 2014 ?:)))

      1. -Theo- „Copilul” asta nu spune nimic rau, ci doar orgoliul din tine te face sa ripostezi. Ramai in tara, e cea mai buna alegere pt tine. Nici nu meriti mai mult.

  92. Ai dreptate Ariel, „scopul este sa fii fericit” insa nu toti sunt fericiti la ei in tara 🙂 Eu sunt plecata din tara de 8 ani si nu am de gand sa ma mai intorc dar NU pentru ca nu imi place Romania, pentru bani, pentru parlamentari etc. ci pentru ca imi place mai mult Spania, pentru ca se adapteaza mai bine personalitatii mele si nevoilor mele. Eu recomand tuturor sa calatoreasca si sa se stabileasca acolo unde simt cu adevarat ca sunt acasa. Uneori ne surprindem noi singuri.

  93. In primul rand se spune ca speranta moare ultima, dar de multe ori noi speram inloc sa credem.
    Desigur este mai risicat salarul din tarile straine, dar daca iti place Romania nimeni nu te pune sa pleci in tara.
    Poti ramane acolo toata viata nimeni nu te va alunga dar daca facem un pic diferenta intre economia Romaniei si celorlalte cu siguranta dorim sa mergem acolo unde ne plateste mai bine.
    Uite un exemplu:
    (Sa spunem)
    – In Romania salarul este de 800-lei din care peste 200-lei merg la taxe iar 400-lei la mancare din care sa spunem ca ne mai raman 200-lei.
    Ei bine ce poti face cu 200-lei ma refer in General, aproape nimic.
    Iar in tarile straine sa spunem ca luam 800-euro din care 150-euro taxe (ma refer cu familia nu doar de unul singur, ca si in Romania socotesti familia), merg la taxe care le platim fie curent apa .etc.
    Din care sa spunem ca 150-200 euro ii dam la mancare si ia socoteste cat ne ramane?

    Eu nu spun intr-un fel sa supar lumea dar adevarul este adevar.
    In fine eu cred ca esti copil si nu intelegi lucrurile aceastea.

    Ce pot sa spun imi place ca ai perspectiva.

  94. heh,
    eu am plecat acum 20 de ani din tara. destul de departe, pe coasta pacificului.
    de ce am plecat? pentru ca student fiind, am fost in strada incepand cu dec ’89 si terminand cu iunie ’90. dupa asta am mai asteptat cativa ani dar sperante de mai bine nu am intrezarit. doar o mare lehamite (at the time). este clar ca din punct de vedere material nu as fi reusit sa realizez ceea ce am realizat aici daca as fi ramas in Romania (poate doar in cateva vieti – normale – sau una de politician de rang inalt). however, Romania intotdeauna va fi ‘acasa’, Bucurestiul in care m-am nascut, copilarit si care in mare parte nu mai exista este ‘acasa’. chiar si copiii mei, nascuti aici, care inca vorbesc romaneste se simt ‘acasa’ in curtea bunicii.
    sa fie clar, vorbesc numai in nume propriu, fiecare are drumul si alegerile lui.
    in cele din urma, cine a spus ca odata ce ai traversat pentru prima data oceanul pe urma ‘you will always be on the wrong side of it’, exprima un sambure de adevar.
    in cele din urma fiecare ar trebui sa-si urmeze calea si visurile. si daca e posibil ar trebui sa ‘vada’ dincolo de castigul imediat. importanta nu este numai destinatia/scopul dar is ‘drumul’, modul in care ajungi sa-ti indeplinesti visele.
    cred ca cel mai important este ca fiecare sa-si traiasca viata asa cum crede de cuviinta. motivele pro si contra (plecarii din tara) expuse aici sunt arbitrare. pentru unii conteaza, pentru altii nu.
    in rest numai bine tuturor – an enjoy your adeventure in this world – as far as we know it, you only have once chance to make the most of it

  95. Stau de 12 ani in USA , sunt un fel de hibrid , (juma de scoala am facut in RO , si jumate in USA 8 cu 8 ). Ideea e ca n-am intalni tin viata mea un roman acolo sa zica ca e mai frumos decat in State. Majoritatea au o tristete in suflet ca sunt departe de tara. Eu am ales sa ma intorc si vreau sa vad cum e sa stai aici mai mult. Eu n-as da Romania pe nimic in lume asa plina de bube cum e ea. Adevarul ca te schimba enorm o experienta in alta lume, alta cultura te maturizeaza enorm. Urasc mentalitatea leprelor care zic „sa nu mai aud de Romania , „romani fiind” in acte doar.

    Pai a trebuit sa ajung in alta tara sa imi dau seama cat de patriot sunt si ce tara superba avem. Sunt extraordinari de ingamfati „americanii” si se laude cu orice (tinand cont de faptul ca istoria lor e aproape inexistenta) . In fine, fiecare cu povestea lui. Eu unul ramana la ale mele , nicaieri nu-i mai bine ca acasa.

    1. Adica ai facut rahatul praf, in alte cuvinte, deoarece nu te-ai putut adapta in civilizatie. Succes, ai revenit printre tigani, cocalari si smecheri de carton. Spor la ‘facut treaba’ printre ei.

  96. Un singur adevar este clar – javre mai mari ca romanii ,este foarte greu de gasit in lumea aceasta.
    Ospitalitate,bunatate,omenie,corectitudine – cuvinte de dictionar dar nu pentru noi ca popor.
    Sint si foarte multe exceptii este adevarat, dar nenorocirea mare este ca sint inghitite de aceasta mizerie umana in care ne complacem sa traim.
    Meritam ce avem si nu avem ce face decit sa ne chinuim in continuare!

  97. Cand esti inconjurat de prosti care nu stiu pe ce lume traiesc si comunisti nu ai multe optiuni. Ce Mi s-a oferit in Romania pana acum ? droguri, dureri de cap si mizerie. Doar ‘clasa de mijloc’ mai vede ceva ‘bun’ in tara asta

  98. Alex revine… frate i don’t give a fuck. I’m happy now, salariu bun , statut bun, companie buna…pana cand imi fac propriul business. In rest viata e frumoasa outside of Romania. Fuck of all you bunch of nitwit’s .
    Nu mai conteaza ce exemple dau, ce argumente. Fuck you all cu tarisoara voastra. My reality , my dreams , my money my fucking life. In rest viata e frumoasa …hahaha Red bull iti da aripi. FUCK OFF. Hahahaha

  99. De ce sa pleci ? pt ca 8 mil salariu, pt ca civilizatie, pt ca nu iti e frica sa iesi noaptea pe strada, pt ca nu trebuie sa pierzi 4 zile de concediu in instanta pt o amenda de circulatie data de un om handicapat, pt ca nu e bataie de joc la serviciu, etc

  100. Salutare ! Dupa 5 ani de munca in diverse tari,pot spune cu mana pe inima ca,daca vrei sa faci ceva in viata reusesti in orice loc te-ai afla,plecati in alte tari vedeti cum este sa lucrezi pentru strain,sa fi tratat ca si un om la mana 14-a,si in general am lucrat cu romani italieni elvetieni sarbi portughezi si va pot spune ca,cea mai „problematica” natie sunt romanii,de ce ? „Iti pupi seful in pula pentru a ajunge un sef mai mic ” deviza romanului,marsav,cu un temperament delasator sunt oameni care pentru a lucra in tari straine se duc sa lucreze si pe 3 euro pe ora,avem o mentalitate canceroasa asupra Romaniei,ganditi ca noi avem proprietati strainii nu au nimic nu vor lasa la copii nimic doar datorii si chirie de platit noi de bine de rau nu ne da nimeni afara din casa 😉 de ce credeti ca vin sa cumpere de la noi si pamant,lemn etc,multi ar da orice pentru a avea o tara cum avem noi,si noi ne batem joc de ea,ce zicem a lasa ma e mai usor daca ma duc in germania ca aici in tara e nasol nu sunt bani,ne vindem mai usor ca si un ultim santierist strain.Stiu e greu sunt multe neajunsuri,frustrare,nervi dar sincer este si vina noastra pentru ca acceptam toate marsaviile celor de la putere,si nu ne exploatam propriile valori care sunt nenumarate.Pe roman il duce capu nu degeaba este cautat in toata europa si nu numai,dar avem noi o placere de cand ne stim sa ne punem curu la bataie.Eu am pus capat plecarilor,vreau sa reusesc si in Romania si stiu ca voi putea pentru ca daca am fost in stare sa ma descurc in alte tari de ce nu ma pot descurca si in tara mea. „Luptă pentru a primi ceea ce-ţi place sau vei fi forţat să-ţi placă ceea ce primeşti.

  101. Salut. Nu am absolut nicio intentie sa scindez gasca in doua ori sa dau sfaturi cuiva. Mi se pare un articol interesant, insa voi scrie si eu aici parerea mea, ca si absolvent in inginerie plecat din Romania in Germania.
    Sunt din Brasov, am 33 de ani si pot spune multora diverse lucruri despre strainatate. Am facut un masterat in Franta, m-am mutat acum 3 ani in Germania, am invatat limba, iar acum muncesc in inginerie mecanica in zona Bavariei. M-am apucat, acum un an de zile de doctorat, pe care sper sa il termin in 4 ani. Jobul meu este de inginer proiectant in departamentul de mecanica al unei fabrici ce produce sisteme de rabatare si de inchidere usi pt masinile BMW. In alte cuvinte, elaborez cu echipa sisteme si design-ul motoareleor de pliere de la oglinzi, sistemul de inchidere de la usi si piesele ce intra in componenta sistemului de blocare automata, inclusiv cele de la portbagaj. Acum, multi din tara m-ar injura. Cat timp eram la greu si intre drumuri, a trebuit sa renunt la multe ca sa-mi ating idealul, nu am mai avut bani si nici timp de petrecut noptile prin baruri. Foarte multi dintre prieteni deja s-au distantat si au intrat in hora barfei. Mi-am auzit vorbe si povesti despre mine care m-au facut sa rad, dar si sa scuip de scarba. Prietenii falsi la nevoie se cunosc si nimic nu este mai adevarat. Dupa tot greul suportat m-am adaptat aici, sunt angajat la o companie de renume si tot ce fac aici imi da satisfactie mie cat si familiei mele. Am avut o prietena pe care am iubit-o ani de zile, insa care insa iubea viata de club din Romania si nu s-a putut adapta in Germania in perioada grea a vietii mele. Am aflat ca ma insela de fiecare data cand se intorcea in tara si in ciuda insistentelor ei si ale prietenilor care ne uneau, am decis sa o parasesc. Am ramas singur intre straini, prietenii care odata erau cu mine si cu amicele fostei la petreceri m-au dat uitarii. Am petrecut cativa ani in singuratate, nu am mai vrut nimic de la nimeni timp in care am investit in viitorul meu. Vreau sa va spun ca nimic nu poate fi mai greu decat sa fii intr-o tara a carei limba nu o cunosti, sa te desparti de iubita, sa nu mai te caute prietenii. Sfatul meu pentru cei in aceeasi situatie este sa calce totul in picioare si sa mearga inainte fara mila ori mustrari de constiinta. Altfel se vor imbolnavi si o vor da in complicatii. Asadar, o mare parte din prieteni s-a autofiltrat si au format bisericute de barfa. Am aflat intre timp ca multi au lucrat la sabotarea fostei mele relatii, insa nu m-am intors cu scandal sa le dau satisfactie. Am cunoscut o fata cu carte din Romania care lucreaza aici in Germania, fata care m-a facut sa-mi revin si sa o reiau pe drumul normalitatii. Drept multumire m-am indragostit de ea si am cerut-o de sotie. Avem 2 copilasi astazi, casa luata din economii si nu pri ipoteca, avem cariere bune si suntem fericiti. In jurul nostru roiesc romanii, asadar nu pot spune ca ma simt pre departe de Romania, mai ales datorita faptului ca ne-am adus si parintii aici. Nemtii reci ne-au apropiat si am construit adevarate prietenii si relatii de familie. In tara prietenii putini dar adevarati sunt primii cu care ies cand ajung in vacante. Am casa in Brasov, nu ma simt deloc strain cand revin in Romania si oricand as putea sa ma restabilesc in tara. Este un sentiment care ti-l dau niste ani grei ce te-au propulsat pe meritul tau intr-o cariera mult dorita. Bani avem cat sa ne cladim o viata buna, sa facem 2-3 concedii mari pe an si sa iesim in weekend la o cafea prin capitalele Europei. Cumulat, intra in casa 12.000 euro, versus 800-1200 cat am fi primit in Romania. Pot spune asadar ca ma simt implinit intre straini, care nu mai imi sunt deloc straini si care ma respecta si ii respect. Tin sa spun ca aici relatiile de prietenie sunt mult mai cinstite si nu se prea poarta ‘mancatoria’. Sunt mandru ca sunt roman si ma inrudesc cu Brancusi, Eminescu, Henri Coanda etc., romani care au fost si ei huliti si ignorati in saracie de catre proprii frati romani. Caci asa ne este noua felul, sa fim jeguri. Asadar, intr-un final, pot raspunde autorului printr-o experienta vasta in domeniul vietii in strainatate: du-te, mai nene, si mai lasa-ne cu propaganda, caci nu tin de foame! La fel ca la revolutie veti realiza peste alti 26 de ani cat ati fost de naivi ca atunci cand l-ati hulit pe Ratiu caci era roman din strainatate. L-ati ales pe rusofilul Iliescu, iar dupa 26 de ani deabia realizati cat ati gresit. Asa este romanul, din tata in fiu, cu sincere pareri de rau o spun. Nu invata niciodata din greseli. Concluzia: ai o singura viata cu care faci ceea ce vrei, insa ce-i important este sa lasi in urma un copil intr-o tara de viitor. Daca calatorii nu colonizau lumea, cum ne-am fi dezvoltat noi ca omenire? Asta sa va ganditi cand va mai luati de catre cei ce pleaca. Caci, unii pleaca si schimba lumea, pe cand altii stau in cuib si asteapta schimbarea. Nu m-as mai intoarce in tara din 10 motive bine demonstrate: 1. tara a devenit colonie, suntem folositi drept consumatori fara sa mai avem industrie ori agricultura proprie, toti banii munciti ii dam pe masini, haine si alimente la straini; 2. Pamantul ne este cumparat de catre altii cu titlu de proprieteate si ei devin proprietari bogati, pe cand romanul de rand va ramane iobag in tara sa (apropos de libertate); 3. Din pacate, suntem un neam de frustrati orgoliosi ce ne hulim initial geniile, dupa care ii recunosc altii si ii preaslavim apoi, laudandu-ne ca sunt romani; 4. Promovam si sustinem incultura, ne manelizam si tiganizam pe zi ce trece si ne barfim intre noi inventand povesti unul despre altul; 5. Traim in conditii de lumea a 3-a cu spitale infecte, scoli corupte, platim taxe degeaba caci nu ni se fac nici drumuri nici standard de viata, insa ne dam rotunzi ca mergem in BMW-ul pentru care cedam toti banii neamtului; 6. Copii nu au un viitor bun in Romania, deoarece in timpul vietii, parintii lor sparg banii pe fite, masini de lux si vile care mai de care mai colorate. Banii acestia se duc din tara si tot ce vor putea face cei din generatia urmatoare e sa devina cotizanti prin imprumut la FMI (sclavi), deoarece industria si exportul nostru sunt la pamant; 7. S-a ajuns ca in Romania un litru de lapte sa coste mai mult ca in Germania, ba chiar masinile noi sunt mai scumpe decat in Germania, ceea ce indica nivelul de colonizare al tarii; 8. Nu vreau sa traiesc intr-o tara in care sa mi se perceapa taxe ca sa nu gasesc apoi un vaccin in spital pt mine, nevasta mea ori copilul meu; 9. Romania nu are un plan de pensii sigur pentru viitoarea generatie de pensionari ceea ce este extrem de trist, in conditiile in care populatia scade, iar smecherii fac in continuare evaziune fiscala => buget pt fonduri de pensii zero; 10. In Romania se promoveaza propaganda impotriva plecarii in strainatate a tinerilor, ceea ce ii va tine pe cei sensibili pe loc, pe cand cei inteligenti isi vor da seama si vor alege ce-i mai bun pt ei. Avem o viata sa o traim fratilor unde vrem ci nu acolo unde ni se impune, asadar acolo unde iti este mai bine iti vei aseza casa. Acum, multi din tara m-ar injura si, pe bune dreptate, nu are rost sa ii contrazici caci nu vei reusi sa le schimbi modul de gandire. Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa iti vezi de viata ta. Vor intelege ei un pic mai tarziu (la fel ca cei de la revolutie) ca soarta lor in aceasta tara nu este decisa de catre ei si ca au imbatranit intr-un sistem care i-a batjocorit o viata intreaga, ajungand pensionari gri la fel ca si bietii lor parinti. Cu stima, tuturor.

  102. Nimeni nu pleaca de bucurie din Romania cu un slariul de 200 de euro adica 850 de lei nu stiu ce sa spun dar nu prea cred ca poti fi cap de familie, ma intelegi? Si omul inceraca si prin tara si afara.
    Viata este un sir de incercarii si esecurii.

  103. Sunt fericit ca am dat din intamplare peste acest articol. Pica bine, intr-o perioada din viata mea cand ma bate din ce in ce mai des gandul sa ma intorc acasa, in Romania.
    Am citit cea mai mare parte a comentariilor si mi-am reamintit cat de mult ne respectam noi romanii, unii pe altii, acasa si afara. In unele tari unde am plecat suntem zeci, sute de mii, la fel de dezbinati ca si pe acest blog, sunt alte comunitati mult mai mici, care se ajuta, se recunosc pe strada, se imprietenesc usor, se sustin unii pe altii. Sa incerc sa fiu scurt: am iesit pentru prima data din tara un an si 10 luni in Israel, iar de 16 ani locuiesc in Italia. In primii ani mi s-a parut relativ ok, eram tanar, aveam multa energie, impactul cu o alta civilizatie e interesant, am avut multe de invatat, italiana e o limba usoara, dar pentru a o vorbi corect si fara accent iti trebuie ceva timp.
    Cu trecerea anilor am invatat ca emigrarea e o buna solutie din punct de vedere material, dar numai atat, si cu siguranta nu mi-a adus fericirea, cu toate ca am un servici ok, colegi de munca destul de buni, castig relativ bine (nu extraordinar).
    In primul rand printre romanii care au plecat sunt putini oameni de calitate, deci e foarte greu sa-ti faci prieteni, am un singur prieten roman dar care din pacate nu locuieste foarte aproape de mine.
    Lumea in care traiesc e din ce in ce mai ostila cu emigrantii, probabil ca nesimtitii se simt bine, dar pe mine asta ma roade, ma deranjeaza cand sunt numai zambet pana cand le spun ca sunt roman…. dupaaia,le cade fata.
    Visul meu este sa ma intorc la mine acasa, unde sa ma simt egal cu ceilalti, sa nu ma simt niciodata jignit atunci cand se vorbeste despre strainii care ne-au stricat cultura, vin sa fure si sa violeze, sa ne fure locurile de munca, e plin de ei peste tot si nu se mai poate etc….
    Sper ca visul meu sa se indeplineasca cat mai curand!

    1. Valix, mă bucur că ai descoperit atât blog-ul cât și articolul, dar și că l-ai considerat un loc bun în care să destăinui câteva dintre durerile tale.
      Tot ce sper este ca visul tău să se îndeplinească și să ajungi în ziua aceea când o sa îți începi ziua fericit că îți trăiești visul! 🙂

      Cu drag, Adelin – parte din echipa Motivonti.

  104. Emil Iulie 10 2016.Sora mea ,a facut doua facultati in Romania si abia isi gasea un loc de munca. A lucrat pe post de secretarasi bona.Dupa un timp a plecat din tara iar acum este Manager Global la Unilever in Anglia.Cumnatul meu lucra la banca in Romania unde Directorul ii reprosa tot timpul ca nu este bun , iar acum este Manager la Barclays Bank .Este manager peste zeci de banci.Eu am pkecat din Romania pentru ca am trei copii mici .Salariul meu din Romania nu acoperea nici strictul minim.Nimeni nu s-a interesat niciodata in ce conditii traiesc cu copii sau daca pot sa procur cele necesare pentru scoala etc.Daca am apelat la primarie au spus ca nu ma incadrez pentru a primi ajutor.Casa unde locuiam era pe teren concesionat de la primarie.Aveam 2 camera fara baie , apa curenta si canalizare.Realitate este ca statul Roman nu face absolut nimic pentru cei cu probleme .Adica cei cu posbilitati financiare mici.Din contra daca poate sa-ti ia totul o face prin taxe si costuri mari intretinere.Nu exista organizare din parte autoritatilor de ai ajuta pe cei cu probleme.Totul este un show in Romania, mai apare cite o stire

  105. Apoi.mai apare cite o stire la Tv precum ca Domnul x a donat bani pentru cazul x.Realitatea este ca banii nu sunt cistigati legal , iar din milioanele de lei furati sigur ca poate fi darnic sa doneze citeva mii.Si asta doar.in conditia daca se face cu publicitate in presa.Nesimtirea si proasta crestere este la ordinea zilei .Spaga este a doua natura a Romanului .Un loc de munca se procura cu relatii .Am muncit o luna la negru in Romania si cind am adus vorba de carte de munca , angajatorul se facea ca ploua .M-am gindit sa sun la autoritati sa reclam , raspunsul a fost hilar si nu de ajutor.Am vorbit si cu un politist si a spus ca nu are ce sa le faca.Am vazut accidente la locul de munca si intotdeauna mortul esra de vina.Companiile de constructii in proportie de 90 la suta nu respecta protectia muncii iar in proportie 50 nu fac contracte de munca.Apoi auzo la Tv o data pe an , firma x a fost amendata in realitate acestia nu au dat spaga la cine trebuia.Politie , doctori, primarii totul este cu spaga.Realitatea este groaznica si degeaba incercam s-o ambalam frumos la Tv in presa p

  106. Noi oferim împrumut de 2% pentru clienţii inneed de orice fel de împrumut, fie că este vorbacredit de nevoi personale, împrumut de afaceri, împrumut student etc, pentru mai multe informaţii Contactati-ne la: [email protected]

  107. Nu plecati din romania, in strainatate esti si ramai un strain, aceasta discriminatie iti creaza un sentiment straniu de dezradarinare, tot ce te inconjoare este strain, poti deveni depresiv, nu te simti la locul tau, esti in plus, fapt ce te face sa-ti pierzi reperele, motivarea, incredera etc, nu te vei simti nicioadata ca la tine in tara, chiar daca ai succes. Poate intr-o firma unde sunt multi straini este altceva, dar intr-o firma unde esti singurul strain, este dificil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!