Daca administrezi o afacere de dimensiuni medii sau mari, atunci probabil deja stii faptul ca esti obligat prin lege sa efectuezi un audit energetic industrial o data la cel putin 4 ani. Obligativitatea acestui tip de audit a fost introdusa ca urmare a unei masuri de eficientizare a consumului energiei electrice (si nu numai) in randul marilor consumatori – masura a fost luata la nivel european, apoi fiind implementat si in Romania, prin legea 121 din 2014.
In cazul in care ai cateva neclaritati privind aceasta lege, auditul si ce anume implica acestea, iata 3 aspecte pe care nu trebuie sa le uiti!
Un audit energetic industrial trebuie realizat indiferent de situatie
Un astfel de audit trebuie realizat de companiile care au un consum anual de peste 1000 tone echivalent petrol. Totusi, dupa realizarea acestuia si constatarea faptului ca o anumita companie consuma mai mult sau chiar mai putin de 1000 tone echivalent petrol, auditul inca ramane obligatoriu. Cum anume?
Ei bine, indiferent de situatia afacerii tale – chiar daca aceasta este 100% eficienta din punct de vedere energetic – acest audit tot trebuie realizat o data la 4 ani pentru a valida eficienta respectiva in fata entitatilor aferente, conform legii 121 din 2014.
Un audit energetic industrial ramane obligatoriu pe toata durata vietii companiei, dupa cum s-ar spune.
Angajarea unui manager energetic este principalul rezultat al unui audit energetic industrial
Un asemenea audit nu este conceput ca si o pedeapsa pentru marii consumatori de energie electrica ai Romaniei. In schimb, are rol de punte de ajutor. Mai exact, dupa realizarea acestuia, entitatile aferente sunt obligate sa ofere companiei modalitati, metode, oportunitati prin care sa-si eficientizeze procedurile.
Printre aceste oportunitati se numara posibilitatea de a angaja un manager energetic instruit corespunzator, conform standardelor europene, care sa verifice si sa ajute compania sa atinga eficienta energetica.
Un manager poate fi gasit in sectorul privat sau cu ajutorul institutiilor statului care au legatura cu masurile de eficienta energetica.
Un audit energetic industrial vine cu oportunitati incredibile pentru afacerea ta
Daca rezultatele unui astfel de audit arata faptul ca afacerea ta are nevoie de imbunatatiri semnificative, sunt sanse sa poti accesa fonduri si programe de ajutor in aceasta privinta. Dat fiind faptul ca anumite echipamente de automatizare si eficientizare pot costa zeci, chiar sute de mii de euro, nimeni nu se poate astepta de la o afacere sa-si permita asemenea investii (complet) pe o perioada de 4 ani, perioada la care se realizara auditurile energetice.
Astfel, exista masuri atat la nivel european, cat si la nivel national menite sa ajute antreprenorii, investitorii si oamenii de afaceri care au in grija o afacere ineficienta din punct de vedere energetic.
Vrei sa stii mai multe despre acest audit si legea aferenta?
Aceste lucruri pot fi ingrijoratoare pentru orice administrator de afacere, caz in care acesta rareori stie exact cui sa se adreseze. Totusi, daca ai intrebari sau nedumeriri privind partea energetica a afacerii tale, te poti baza cu incredere pe Elsaco Esco – 10 ani de experienta in domeniul energetic si 13 ingineri experti care sa te tina la curent cu toate noutatile din industrie!