Productivitatea este așa o nebuloasă…
Chiar nu cred că există un fel de „ghid complet” al omului productiv. Nu cred că tot ce funcționează pentru mine poate funcționa și pentru tine din punct de vedere al productivității…
Dar, uite, acum puțin timp am participat la un curs cu și despre productivitate și a fost pur și simplu „transformator”. Adică m-a transformat într-un om diferit. Nu o să spun „într-un om mai productiv”, ci într-un om „diferit”, pentru că acest om „diferit” vrea să fie mai productiv și, astfel, este mai productiv.
Cele 3 metode mi se aplică mie și sunt „mulse” din cursul la care am participat. Ele nu sunt date la curs așa. Cursul, în sine, e o explozie de idei și sugestii faine despre cum poți să fii mai productiv. Lista de mai jos este acel 10% din curs pe care l-am scos eu și l-am conștientizat și cred că pot să-l dau mai departe.
Restul de 90% cred că este în acest nou om în care m-am transformat, dar mi-e foarte greu să explic ce fac și cum fac. 🙂
Cert este că… sunt mai productiv și mai fericit.
Iată, deci, 3 metode prin care eu sunt mai productiv:
1. Nu poți să faci totul!
Serios acum. Nu poți, fizic, să faci totul. Pentru că timpul nostru este limitat, dorința noastră e limitată, pasiunea noastră este limitată… „totul”, oricare ar fi acela, nu poate fi făcut.
Eu eram până recent omul care voia să facă de toate. Voia să se ocupe zilnic de toate ideile pe care le avea în cap, să își ajute toți prietenii, să facă și curat în cameră și să aibă și timp de gătit și mâncat.
Imposibil e puțin spus.
E nevoie de o conștientizare a faptului că nu poți să faci chiar tot și ca ceva să-ți iasă calumea trebuie să i te dedici cât mai mult. Vrând să faci totul deodată, faci de fapt mai puțin.
Deci, nu, nu i-aș zice „prioretizare”, ci aș zice: Renunță la ce nu vrei neapărat să faci sau poți să faci mult mai târziu și fă acum cât de bine poți ceea ce vrei să faci acum, în clipa asta.
2. Termină ce-i de terminat sau treci peste!
Un motiv pentru care de cele mai multe ori nu simțim că putem face ceea ce vrem să facem – adică nu suntem productivi – este pentru că ne țin în loc anumite gânduri. Anumite lucruri neterminate.
Spre exemplu, la mine pe birou este un dezastru cumplit care mă deranjează. Mi-am luat 10 minute să curăț biroul și acum mi-am scos acest detaliu din cap. Uneori detaliile ne pot ține în loc. Fie le rezolvăm, fie trecem frumos peste ele acceptându-le.
E jeg pe birou și mă deranjează? Nu am timp și chef să-l curăț acum? Perfect, stabilesc să-l curăț în 2 ore, când voi avea chef și timp și între timp plec lucrez în altă cameră. *Cel puțin asta fac eu…*
3. Ieși din starea „Auăleo!”…
Starea „Auăleo!” este aia în care știi că ai de făcut super-multe lucruri într-un timp foarte scurt. E o stare care nu te ajută să fii deloc productiv. Trebuie să ieși din ea. Cum?
Iei o hârtie, un pix, notezi în ordine tot ce trebuie să faci. Începi să tai ce nu-i urgent. Lași doar ce-i urgent și stresant și te pui pe treabă, în ordine. Dacă nu te pui pe treabă, rămâi în starea aia total neproductivă.
Un răspuns
Scurt si la obiect …