Peretii accent încă sunt un trend extrem de popular și, chiar dacă în unele locuințe par a fi mai degrabă rezultatul unui capriciu, realitatea este că pot îmbunătăți mult aspectul unei încăperi.
Un perete într-o altă culoare sau altfel texturat poate conferi personalitate unei camere monotone, poate modifica vizual spațiul, poate direcționa strategic privirea către o zonă ori un obiect de mobilier, sau poate accentua anumite caracteristici arhitecturale deosebite. Dar este foarte posibil să nu obții ceea ce-ți dorești dacă vopsești pur și simplu în roșu sau negru un perete ales la întâmplare.
Cu toate că peretele accent reprezintă o soluție flexibilă și ușor de aplicat în numeroase situații, alegerea suprafeței, a finisajului și a culorii potrivite se face în funcție de câteva reguli de design interior.
Și pentru că poate fi prea complicat să încerci să găsești calea care evită grațios Așa nu-urile și care respectă în același timp Așa da-urile, ți-am pregătit o listă cu trei rețete infailibile pentru crearea unui perete accent cât mai aproape de perfecțiune.
Accentueaza un perete cu o arhitectura deosebita
Cum recunoști un perete cu o arhitectură deosebită? Simplu. Este acel perete care nu arată ca o suprafață pătrată sau dreptunghiulară perfect plană. Poate că este vorba despre peretele cu șemineu, poate că este un perete în pantă, un perete separator între living și bucătărie sau un perete flancat de două ferestre înalte, cu arcade. În oricare dintre aceste cazuri, peretele cu pricina este cel mai potrivit pentru rolul de perete accent.
- Vopsește-l într-o culoare cu doua tonuri mai închisă decât cea a celorlalți pereți ca să fii sigur că nu dai greș în alegerea unei nuanțe potrivite.
- Decorează-l cu câteva ornamente sau tablouri. Un perete accent care nu diferă de ceilalți decât prin culoare nu are un impact deosebit într-o încăpere. De asemenea, alege cu atenție obiectele pe care le vei expune pe peretele respectiv sau în fața acestuia. Privirea este atrasă automat către zona colorată diferit, dar dacă acolo nu întâlnește decât niște elemente banale, efectul va fi mult diminuat, iar privitorul ar putea încerca senzația că a fost cumva păcălit.
- Așaza pe peretele accent un tablou canvas cu trei sau cinci piese, o oglindă decorativă ori niște polițe cu forme inedite, sau poți compune în fața peretelui accent o zonă de relaxare cu ajutorul unui șezlong tapițat, încadrat de două lămpi de podea.
Accentueaza peretele din spatele patului
Este foarte ușor să creezi un perete accent în dormitor, chiar dacă nu identifici vreun element structural deosebit în arhitectura încăperii. Pur și simplu orientează-te către cel în fața căruia vei așeza patul.
- Îmbracă-l cu panouri decorative pentru a-i conferi textură și folosește tăblia patului în locul decorațiunilor. Dacă tăblia patului tău nu iese deloc în evidență, nu este nevoie să-l înlocuiești pe tot. Înlocuiește-i doar tăblia cu una tapițată, într-o culoare de contrast cu cea a panourilor decorative.
- O idee bună este să montezi două aplice pe perete, în locul clasicelor veioze de pe noptiere.
- În funcție de spațiul rămas disponibil, poți adăuga și unul sau două tablouri care să se integreze armonios în decor.
Decorează un perete cu tapet sau fototapet
Cea de-a treia metodă sigură prin care poți crea un perete accent este să-l decorezi cu tapet sau cu fototapet.
- Mai întâi, însă, trebuie să te asiguri că alegi peretele potrivit. Dacă niciunul nu se distinge prin vreo linie mai neobișnuită, atunci îl vei alege pe cel care-ți atrage imediat atenția când intri în încăpere.
- Caută un tapet care contrastează cu ceilalți pereți și care iese în evidență, dar care se potrivește totuși cu stilul în care este amenajată camera. Pe Vivre.ro găsești modele de tapet care imită lemnul sau cărămida, ideale pentru decorurile în stil rustic ori industrial, dar și tapet cu model floral, mai adecvat în amenajările clasice ori shabby chic.
În încheiere, un sfat important: dacă ai dubii în ce privește culoarea potrivită pentru un perete de accent, încearcă să repeți una dintre nuanțele secundare din decor. Trucul acesta funcționează perfect, atâta vreme cât nu alegi nuanța neutră de bej a covorului sau culoarea unui obiect de mobilier voluminos, precum canapeaua.