Recent am fost supusă provocării de a purta o discuţie prin care urma să aflu, punând o serie de întrebări interlocutorului meu, cum i-aş putea atrage atenţia şi cum l-aş putea face să devină interesat de mine şi de ceea ce fac eu. Am aflat că sfaturile din scriiturile mele îi sunt deja cunoscute, că ştie cum să-şi stabilească precis obiectivele, că ştie cum să le atingă, dar că l-ar interesa o metodă prin care să scurteze drumul către atingerea acestui obiectiv.
Buuuun. M-am hotărât să mă pun pe treabă şi să-i ofer prin acest articol atât lui, cât şi tuturor celor interesaţi, o metoda practică pe care am aflat-o recent de la unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din MLM, ce a avut bunăvoinţa să îşi împartaşească experienţa într-una din săptămânile trecute la Braşov.
Înainte de a vă prezenta metoda trebuie sa punctez câteva lucruri foarte importante.
1. Indiferent ce vinzi într-o piaţă oarecare (servicii, produse), obiectul vânzării este doar un instrument. Dacă eşti în stare să vinzi cuie, poţi vinde la fel de bine şi maşini şi pământ pe Lună.
2. Nicio firmă din lume nu te face de succes, ci tu însuţi devii prin capacitatea ta de a o face.
3. Oamenii care au mai multe preocupări sunt nevoiţi să-şi găsească motivaţia perfectă pentru fiecare în parte, întrucât distribuirea timpului astfel încât să se poată ocupa de toate activităţile pe care şi le-au propus îi obligă la performanţă.
4. Nu îţi propune să faci mai mult decât poţi face! Ai putea să nu dai randamentul pe care te aşteptai să îl dai, să fii dezamăgit şi să renunţi. Decât să renunţi la 10 lucruri, mai bine propune-ţi doar 5!
Stabilirea obiectivului este foarte importantă. Este impetuos necesar să ştii exact ce îţi doreşti şi de ce!
Cum poţi ştii dacă obiectivul pe care ţi l-ai ales ţi se potriveşte şi este chiar ceea ce îţi doreşti? Simplu: ce simţi în momentul în care te gândeşti la obiectivul tău? Este ca în dragoste. Dacă te simţi îndrăgostit de acesta vei avea puterea de a te propulsa pe drumul pe care ţi l-ai ales.
Atunci când ne place să facem ceva este decizia noastră personală, decizie ce este consecinţa unei anumite educaţii în acest sens, nu este “destin”. Poate fi o fructificare a anumitor aptitudini, însă nicidecum nu este “soartă”.
Optimizarea drumului către obiectivul ales se face în 3 paşi principali, mai precis 3 liste pe care trebuie să şi le facă fiecare:
1. Lista proiect.
Marele obiectiv sau obiectivul final îl divizezi în paşi mai mici. Fiecare pas mai mic îl divizezi în alţi paşi mai mici până când, într-un final, obţii un plan foarte amănunţit a ceea ce trebuie să faci pentru a-ţi atinge obiectivul.
Cu cât planul este mai amănunţit, cu atât pierzi mai puţin timp gândindu-te la ceea ce urmează să faci pe masură ce avansezi în atingerea scopului final. Daca creezi acest plan/listă vei consuma de fiecare dată mult timp gândindu-te la ce urmează să faci. De la fiecare punct în parte regândeşti cât şi ce ţi-a mai rămas de făcut.
2. Lista cu lucrurile care se repetă.
Indiferent de cât presupui că va dura atingerea obiectivului tău, organizarea şi ordonarea ta şi a timpului tău este fundamentală. Este foarte important să-ţi organizezi timpul suficient de bine astfel încât lucrurile care se repetă regulat să nu îţi ocupe de fiecare dată la fel de mult timp.
Repet: atunci când ai ceva de făcut îţi ia mult timp până îţi faci planul a ceea ce urmează să faci. Poţi optimiza “pierderea” de timp făcând liste cu şi pentru lucrurile care se repetă. De exemplu, dacă pleci des în călătorii ai nevoie de o listă cu obiectele pe care trebuie să le contină geanta ta de voiaj, ca să nu mai stai atunci să te gândeşti ce ai mai avea nevoie sau dacă ai uitat ceva. Făcând aceste liste cu lucrurile care se repetă vei economisi foarte mult timp pentru fiecare activitate în parte.
3. Lista cu subiectele continue.
Este lista cu sarcinile/obiectivele care se repetă foarte des. Zilnic sau săptămânal, depinde de activitatea pe care o întreprinzi.
Poţi face, de exemplu lista cu sarcinile pentru o săptămână sau – daca eşti tipicar – cu cele pentru o zi , dacă aceasta se repetă până la un anumit punct.
Este important să stabileşti exact care din activitaţile pe care le faci te duc mai aproape de obiectivul ales, dar şi lucrurile pe care le faci ca şi hobby şi care doar îţi mănâncă timpul (o ţigară = 10 minute; un pachet de ţigări = 200 minute = 3 ore şi 20 minute pierdute!)
Acum, că ţi-ai stabilit obiectivul şi ţi-ai calculat cu grijă paşii pe care îi ai de făcut este vremea ăa treci la acţiune!
În primul rând dă-ţi termene pentru fiecare etapă în parte a planului tău. Fiecare pas în parte contează pentru scopul final. Fiecare pas pe care îl parcurgi şi dă rezultatele pe care le aştepţi te motivează şi te propulsează mai aproape de ţinta ta finală. Prin rezultatele obţinute dobândeşti încredere în tine. Fiecare pas realizat îţi întăreşte încrederea în tine.
Poate să-ţi fie teamă că nu vei reuşi, dar teama aceasta este firească şi justificată. Face parte din natura umană.
Teama reprezintă neîncrederea ta în tine. Această teama nu o poţi înlătura, dar poţi să-ţi modelezi încrederea în tine astfel încât să te îndepărtezi de teamă, pentru că traim de la interior către exterior. Aşa cum spunea Ioan Nicuţ, este vorba despre reprezentarea noastră interioară. În momentele de criză oamenii încep să gândească! Teama ne face să gândim.
Viaţa înseamnă timp. Fii atent cu tine, controlează-ţi timpul şi vei avea success!
Renunţă la a mai fi spectatorul propriei tale vieţi!
2 răspunsuri
,,Renunţă la a mai fi spectatorul propriei tale vieţi!”
Este foarte important sa-ti dai seama ca nu mai poti, nu mai vrei sa fii doar spectator, pe urma vin foarte multe in intimpinarea ta ajutindu-te sa-ti limpezesti ideile. Daca insa dai de un articol ca cel de aici, cu cit mai repede cu atit mai bine, deci: sa vrem si sa mai si cautam.
Ma bucur ca v-am gasit.
Bine ai venit, Luiza! 🙂