Cea mai simplă variantă pentru finisarea podelei din baie şi bucătărie este gresia. Însă acum există multe alte tipuri de materiale, care sunt rezistente la contactul cu apa și care sunt ușor de curățat de ulei sau de diferite alte pete. Dacă vrei să ai o pardoseală caldă, frumoasă şi rezistentă în baie sau bucătărie, poți alege alte materiale, în locul plăcilor clasice de gresie.
1. Piatra naturală
Dacă vrei să renunți la plăcile de gresie din bucătărie sau baie, poți alege un material deosebit pentru pardoseală. O soluție poate fi chiar piatra naturală, care este extrem de versatilă, fiind disponibilă în foarte multe culori și modele. De asemenea, acest material poate fi folosit atât în băi și bucătării, cât și pe holuri, în spații comerciale sau birouri. Printre cele mai folosite tipuri de piatră naturală se numără travertinul și calcarul.
2. Marmura
O încăpere cu o pardoseală din marmură va avea întotdeauna un aspect rafinat, așa că poți opta pentru acest material, extrem de elegant. În plus, marmura este o piatră rezistentă și este disponibilă într-o varietate de culori – de la alb, la negru, roșu și verde.
Totuși, marmura este un material destul de pretențios și se pătează ușor, așa că trebuie montată cu atenție și are nevoie de o etanșare corectă, pentru ca apa să nu se infiltreze sub pardoseală. De obicei, marmura este folosită pentru bucătării, băi, holuri, scări exterioare și livinguri.
3. Parchetul stratificat
În perioadele răcoroase ale anului, parchetul poate fi cea mai bună soluție pentru pardoseala din locuință, pentru că menține mult mai bine căldura. Parchetul poate fi montat chiar și în baie, dacă lemnul este tratat cu un ulei special, care îl protejează împotriva umezelii.
Parchetul din bucătărie poate fi protejat cu un covor amplasat în dreptul zonei de gătit, astfel încât uleiul încins să nu ajungă direct pe podea. Poți găsi în magazine peste 300 de modele de parchet de unde să alegi tipul potrivit pentru locuința ta.
4. Mozaicul
Dacă îți mai aduci aminte de blocurile din perioada interbelică, atunci cu siguranță îți amintești și de podelele din mozaic. O asemenea pardoseală se potrivește foarte bine și astăzi, mai ales într-o locuință cu un design vintage. În plus, mozaicul se găsește într-o mulțime de forme și culori și este foarte ușor de întreținut.
5. Linoleumul
Linoleumul este un material 100% natural, obținut din ulei de in, rășină de pin, praf de lemn, plută și calcar. Acesta poate fi folosit fără probleme pentru orice tip de podea, fiind confortabil, rezistent la abraziuni, pete și produse chimice. De asemenea, linoleumul face parte din categoria pardoselilor calde, iar suprafața sa este antialergică și antibacteriană. Datorită acestor proprietăți, linoleumul este folosit de obicei în locurile în care se află copii.
Aşadar, acum poţi înlocui gresia din baie, bucătărie sau hol cu o mulţime de alte materiale, care sunt de asemenea rezistente la umezeală. În funcţie de stilul locuinţei tale, poţi opta pentru un mozaic colorat, pentru linoleum sau parchet.