Acasa » Dezvoltare personală » 5 Metode utile pentru a elimina procrastinarea

5 Metode utile pentru a elimina procrastinarea

Procrastinarea înseamnă de fapt ceea ce faci în loc să lucrezi, să înveți, să citești. Motivele sunt numeroase însă nu asta ne interezează, ce ne înteresează sunt metodele de eliminare.

1. Lista

Ia o foaie A4 (poate fi orice foaie, însă îmi place cum sună A4) și așeaz-o pe masa, lângă cartea pe care o ai de citit, materialele pe care le ai de învățat, etc.

Începe să muncești, să lucrezi și când în creierul tău îți vine o nouă idee atunci noteaz-o pe foaie.

Astfel nu te vei mai întrerupe când lucrezi = nu vei mai procrastina

2. Valul

Gândurile ce îți vin în cap și nu te lasă să lucrezi trebuie să le privești ca pe niște valuri, ce vin și pleacă.

Astfel nu te opune acestor gânduri ci primește-le, ascultă-le însă nu le executa, observă doar cum vin și cum se duc. Sunt ca niște valuri care vin și pleacă, trebuie doar să le accepți, astfel nu vei mai fi întrerupt.

Încearcă să le observi însă nu le băga în seamnă, nu face ceea ce îți spun, poți să trăiești 2 ore fără să bei un pahar cu apă sau să vezi ce se aude pe geam.

3. Time blocks

Lucrează în blocuri, asta înseamnă că îți scrii cât timp vrei să lucrezi și după iei o pauză. Gândește-te la ceea ce fac alteții profesioniști, nu se antreanează non stop, iau și pauze, au perioade lungi de relaxare și în special înainte de o competiție (în cazul tău un examen) se relaxează, dar își țin corpul (mintea) ocupat(ă).

Eu prefer blocuri de 50 de minute de concentrare intensă, în care nimeni și nimic nu mă poate întrerupe. Pășesc în lumea mea și mă deconectez de la realitate, nimic nu mai există pentru mine în acele 50 de minute.

După aceste 50 de minute, iau o pauză de 10 minute, în care ori fac flotări/abdomene ori mă plimb prin casă, mă hidratez, mănânc un fruct sau mă uit pe geam pentru a îmi reîncărca bateriile.

Citisem un studiu care ajunsese la concluzia ca 50 de minute de concentrare intensă urmat de 10 minute de pauza este ideal pentru a îți crește productivitatea.

4. Schimbă locația

Una dintre cele mai interesante tehnici de a nu procrastina este să îți iei toate materialele și să te duci într-o cafenea, undeva la 1 ora depărtare de casa.

Îți lași mobilul în mașina (sau în geantă pe silențios) și te concentrezi pe ceea ce ai de făcut

Nu are absolut nici o importantă dacă acolo este gălăgie sau sunt multe persoane pentru că fiind departe de casă vei fi obligat să lucrezi, altfel este doar o pierdere de timp și nici nu ai cum să te întorci acasă așa de repede, astfel nu se va merita să nu muncești, să nu îți faci treaba.

Eu obișnuiam să învăt la bibliotecă, era undeva la 45 de minute de casa mea și când ajungeam acolo eram cea mai productivă persoana, nici nu mă recunoșteam.

În aproximativ 10 zile, cam 5 ore pe zi, am terminat de conspectat o carte de 950-980 pagini și am reușit să rețin multe concepte din ea.

5. Fără multitask

Este deja dovedit știintific faptul că dacă faci mai multe lucruri în același timp o să le faci prost. Dacă înveți și te uiți și pe Facebook, atunci de fapt nu prea înveți ci pierzi timpul.

Dacă citești acest articol pe Motivonți și încerci să memorezi ceva pentru facultate, atunci nu prea știu cât vei reuși să faci din amandouă.

Este o întreagă discuție dacă a învăța cu muzică sau nu. Eu unu atunci când învăț nu ascult muzică. Pentru că mă concentrez intens pe materiale, mintea mea trebuie să fie 100% concentrată pe subiect. În plus, tot așa citisem un studiu știintific și persoanele care învățau fără muzică erau mult mai eficiente și puteau reține mult mai mult decât cele care învățau cu muzică.

Atunci când fac lucruri mecanizate, cum ar fi să completez diverse documente în word, să realizez diverse regresii liniare, modele econometrice, probleme de matematică sau chiar să scriu acest articol, am și muzică pe fundal, pentru că îmi dă un boost.

Despre partea cu muzica și învățatul/munca am dedicat un întreg articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să aflii mai multe trickuri/hack-uri despre cum să fii mai eficient și mai productiv te aștept la mine pe blog, loc în care scriu destul de mult despre acest subiect și spun eu am de oferit ceva înformații valoroase.

Până data viitoare, multă bafta!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!