Orice părinte se confruntă la un moment dat cu refuzul copilului de a mânca, în special în primii ani de viață, acțiune care duce, de cele mai multe ori, la o confruntare fără sfârșit. În aceste cazuri, cei mici încep să negocieze cu părinții și se lasă cu greu înduplecați să mănânce chiar și o lingură de supă. Află, din articolul de mai jos, câteva metode utile prin care poți să îți convingi copilul să mănânce, astfel încât să eviți clipele interminabile de negocieri și să transformi masa într-o experiență frumoasă pentru cel mic.
Implică-l pe cel mic în pregătirea meselor zilnice
Primul pas pe care poți să-l faci pentru a-ți convinge mai ușor copilul să mănânce este să îl implici în pregătirea meselor. Altfel spus, evită să îl chemi pe cel mic la masă atunci când preparatele sunt deja gata și nu îi pune farfuria în față fără că acesta să nu te fi asistat deja. Implică-l în pregătirea mesei, astfel încât să observe efortul pe care îl depui pentru ceea ce îi pregătești. Este recomandat să alegi momentul oportun pentru a-l invita să te asiste la gătit, astfel încât cel mic să fie deschis la propunerea ta. Totodată, transmite-i celui mic bucuria pe care o simți atunci când te ajută și fă-l să se simtă util. Optează pentru sarcini potrivite vârstei lui și gătiți împreună mâncare delicioasă, dar ușor de preparat. Dacă ai un bebeluș care nu te poate ajuta la pregătirea mesei, ține-l lângă tine, pentru a te avea tot timpul în preajmă. Poți găsi un scaun de masă pentru bebeluși aici, cu ajutorul căruia cel mic se pot bucura de confort și relaxare, în timp ce te asistă în bucătărie.
Mergi însoțită de copil la cumpărături
Chiar dacă ți se pare un efort suplimentar, mergi însoțită de copil atunci când faci cumpărăturile. Acesta nu știe de unde vin morcovii, merele sau pâinea și nu știu că toate alimentele pe care le consumă au un preț. Astfel, o soluție utilă de a-l apropia pe cel mic de noțiunea de alimente și mâncare ține de includerea acestuia în programul tău zilnic de cumpărături. Cei mici vor afla că există numeroase alimente pe rafturi și vor reuși să înțeleagă care sunt diferențele dintre fructe și legume, atâta timp cât le răspunzi, cu răbdare, la întrebările pe care le au.
Ia-l pe cel mic în bucătărie, atunci când gătești
Când gătești, cel mic se uită la desene animate în living sau se joacă în camera lui? Ar fi indicat să îl ții alături de tine atunci când pregătești masa, de fiecare dată când ai ocazia. Chiar dacă îl implici în spălatul sau asezonatul alimentelor sau doar îl ții în scaun alături de tine, cel mic va avea ocazia să observe mai atent ceea ce faci în bucătărie și va învăța lucruri noi.
Mănâncă de fiecare dată alături de cel mic
Atunci când consideri că ai un copil mofturos la mâncare, încearcă să te gândești de câte ori ai mâncat alături de el sau de câte ori ați luat cina în familie. Dacă tu sau partenerul tău nu obișnuiți să mâncați în preajma celui mic, copilul nu va avea de unde să se inspire. Desigur, nu te simți obligată să mănânci consistent de fiecare dată când cel mic ia masa, însă chiar și o mică gustare îl va ajută pe copil să mănânce alături de tine. Mai mult, puteți face schimb de mâncare între voi, astfel încât să îl convingi pe cel mic să diversifice alimentele.
Apelează la diversificarea rețetelor culinare
Deși ești convinsă că piureul de legume, supele și carnea fiartă sunt alimente sănătoase, pe care cel mic trebuie să mănânce constant, acesta se va sătura de aceleași feluri de mâncare pe care le pregătești. Pentru a fi mai receptiv atunci când vine ora mesei, copilului trebuie să îi fie oferită șansa de a alege ceea ce mănâncă, așa cum faci și tu, atunci când deschizi frigiderul. Vei vedea cum copilul tău va fi mai dornic să mănânce și nu va mai refuza orice inițiativă de a-l convinge.
Nu forța copilul să mănânce
Așa cum adulții mănâncă doar când vor sau când le este foame, aceleași situații se aplică și în cazul copiilor. Una dintre greșelile părinților este aceea de a forța copiii să mănânce atunci când vor ei, respingând ideea de a mânca în momentul în care micuților le este foame. Încearcă să înțelegi motivele pentru care un copil refuză să mănânce, nu îl forța și în niciun caz nu îi adresa amenințări, pentru a-l convinge să își schimbe părerea.
Discută cu copilul de la egal la egal
Pentru a-l încuraja pe cel mic să mănânce și să fie relaxat, discută cu el de la egal la egal și nu ridica tonul. Renunță la ideea de a nu vorbi la masă și discută despre mâncarea pregătită, despre cum miroase sau ce gust are, astfel încât să îl încurajezi pe cel mic să își spună părerea. Privește-l pe cel mic în ochi atunci când vorbești cu el și nu striga din altă camera, spunându-i să mănânce. În caz contrar, nu îi vei oferi atenția de care are nevoie și îl vei face să se simtă inferior. Încearcă să fii mereu pozitiv și calm, deoarece copiii pot să interpreteze foarte bine mimica feței.
Deși pare greu de crezut, trebuie să respecți mofturile copiilor atunci când nu vor să mănânce și se ridică de la masă. Rămâi fermă pe poziție, nu negocia, nu implora și nu face nicio promisiune. În acest fel, vei putea să schimbi comportamentul micuților negociatori, care îți pot semnala de fiecare dată când le este foame, fără să se simtă obligați.