Adevărul este că undeva în clasa a 10-a am început să câștig bani făcând, întâmplător, ceva ce-mi plăcea: scriam.
Mi se cerea să scriu tot felul de articole pe tot felul de teme și eram plătit ca să fac asta. Nu scriam excepțional, dar scriam cu pasiune. Aveam un public țintă și existau clienți interesați să fac eu această muncă. Ei mă găseau pe mine, niciodată eu pe ei.
A fost o șansă, o oporunitate, un noroc că am reușit să fac bani făcând ce-mi place la o vârstă destul de fragedă și, desigur, cumva destul de întâmplător.
Pe toată durata liceului am continuat să fac ceea ce îmi plăcea să fac: pierdeam nopți stând pe internet, citind și scriind articole sau uitându-mă cu admirație la cele mai noi campanii de publicitate online.
N-a durat mult până când cineva mi-a propus să mă angajeze. Am trăit un mic șoc – ce să fac eu angajat? N-am timp, trebuie să mă duc la școală! Stăteau 6-7 ore la liceu! De unde timp de job?
Cu toate astea îmi doream să fiu angajat. Era cool să fiu singurul angajat din clasă. Era cool să am banii mei. Era cool să fiu responsabil. Era cool pentru că urma să fac ceva ce-mi plăcea.
Și am acceptat să am un job, plătit lunar. După 6-7 ore de liceu mergeam 2-3 ore la birou. Și nu mă simțeam epuizat, ci eram parcă mai plin de energie ca niciodată. Făceam, în fond, ceva ce-mi făcea plăcere să fac.
Anii au trecut și am continuat să fac, constant, până în ziua de azi, ce-mi face plăcere să fac. Când trebuie să fac ceva ce nu-mi face plăcere, e clar că-s pe o cărare greșită! Și fac orice să remediez asta.
Și mi-am dat seama că pentru a-ți „monentiza pasiunea” poți urma câțiva pași „cheie”, pe care o să încerc să-i scriu mai jos:
1. Spune lumii ce știi să faci.
Dacă mă vezi pe stradă nu ai nici cea mai vagă idee că-mi place să scriu. Trebuie să-ți dau de înțeles că mă ocup cu asta sau că-mi face plăcere să fac asta.
De multe ori uităm să spunem celor din jur ce știm să facem. Este uimitor câte oportunități îți apar în cale atunci când începi să vorbești despre ceea ce faci tu în viața de zi cu zi.
Azi am o firmă de curierat pe biclcetă (deși încă mă ocup și de scris) și este uimitor ce se întâmplă atunci când, la o întâlnire, într-un cerc de 3-4 oameni, vorbesc despre firma mea de curierat. Brusc, parcă, apar clienți care vor să lucreze cu mine.
Asta se întâmpla, la o scară mai mică, cu pasiunea mea pentru a scrie – pe vremea liceului.
Spune lumii ce știi să faci. Nu te lăuda. Spune. Și fii sigur pe tine.
2. Când nu-i de ajuns să spui, arată!
Mulți au gura mare, dar puțini sunt cei ce se țin de treabă.
După ce spui cuiva ce știi să faci, acel cineva va căuta să-ți vadă munca. Primul lucru care se întâmplă atunci când spun că am scris o carte, lumea scoate smartphone-ul și verifică pe Google să vadă dacă-i adevărat. 🙂
Și e firesc să fie așa.
Totodată, să nu uităm de clasicul „Be so good they can’t ignore you.” – dacă ești cu adevărat un scriitor bun, atunci lumea ar trebui să fi auzit de tine măcar o dată. Să-și amintească: „Ah, tu ești cel care a scris acum câteva luni despre …”
3. Nu există „n-am timp”.
Da, pasiunile sunt acele lucruri care-ți mănâncă O GROAZĂ de timp. Și adesea nu aduc recompense materiale sau financiare, dar aduc ceea ce se numește „Fericire”. 🙂
Iar fericirea, precum știm, nu poate fi cumpărată.
Astfel că dacă ești cu adevărat pasionat de ceva, nu există „n-am timp”. Fă-ți timp să împaci programul tău de la liceu/facultate cu pasiunea ta. Sunt la fel de importante în perioada ce va urma după facultate.
Chiar dacă te vei culca târziu, nu uita să-ți cultivi zilnic pasiunea. Pentru că-i un mod indirect de a-ți cultiva fericirea. Fă-ți timp.
4. Vorbește cu cercul de prieteni.
Orice pasiune poate fi monetizată în ziua de azi!
Există bocitoare! Dacă există oameni ce câștigă bani din plâns, e clar că și tu poți câștiga bani din pasiunea ta.
E mai greu la început, dar de aia trebuie să vorbești cu cercurile tale sociale: prietenii, familia, vecinii, comunitatea ta locală – ei toți trebuie să știe ce faci (adică punctul 1 din acest articol).
Aceste cercuri sociale sunt cele care te vor ajuta să-ți monetizezi pasiunea ducând vorba mai departe.
Cea mai bună publicitate este cea din gură în gură. Din recomandări. Familia și prietenii te vor recomanda mereu!
5. Fă-ți un blog și fii transparent!
NU glumesc, un blog în ziua de azi este extrem de important pentru orice om care vrea să-și monetizeze pasiunea – chiar dacă pasiunea sa n-are de-a face în mod necesar cu scrisul.
Pe un blog ai oportunitatea să fii transparent. Să scrii și să detaliezi ceea ce faci cu pasiunea ta. Să stai conectat cu „fanii” tăi. „Fani” e mult zis, dar ai admiratori, cu siguranță!
Fă-ți un blog și notează acolo ce se întâmplă cu pasiunea ta. Te va ajuta și pe plan personal să ai un astfel de jurnal, chiar dacă vei avea doar 2 cititori – unul din ei fiind mama ta. (mi s-a întâmplat mie…)
6. Fură!
Fură meserie de la cei din jur. Admiră-i pe cei care deja și-au monetizat pasiunea!
E dovedit științific faptul sportivilor care se uită la un video cu alți sportivi care fac sport li se încordează mușchii subconștient.
Urmărește-i pe cei care deja fac cu succes ceea ce vrei tu să faci. Vei învăța de la ei fără să-ți dai seama.
Și, în final, nu uita:
Cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum.
Apucă-te de treabă acum, din timp. O să ai un copac mare peste 20 de ani. 🙂
5 răspunsuri
E incredibil cum doua cuvinte pot schimba o gandire… Scrisul este si pasiunea mea, dar din pacate, am cam luat o pauza, iar apoi, mi-am sters contul de pe wattpad. Toate lucrarile mele musteau acolo, tot ce gandeam, tot ce imi umbla prin cap… De curand, m-am reapucat, dar… nu mai e ca prima data. Imi place, desi nu mai ma citeste nimeni, dar imi place sa scriu…pentru mine.
Când m-am apucat nu mă citea nimeni. 🙂
Be so good they can’t ignore you.
Servus,
as dori sa folosesc continutul articolului tau in cadrul unui proiect prin care incurajez tinerii sa-si urmeze pasiunile, inca din timpul liceului. Se poate sa ne auzim pentru detalii?
Multumesc!
Într-adevăr, pasiunea face diferenţa! O gândesc, simt, spun, experimentez zi de zi.
Motivarea porneşte din interiorul fiecăruia, ce-i drept, dar puţinul din exterior stimulează.
Când o uşă se închide, culoarul se îngustează şi face loc formării şi deschiderii altei uşi…între timp…totul e s-ajungi şi la ultima uşă…
O săptămână creativă şi stimulativă!
Scrisul este si pasiunea mea.Dar din pacate,am pornit pe un alt drum,cu vreo 3 ani in urma.Si fiecare zi care se scurge,pentru mine se scurge cu un singur scop.Acela de a veni seara si a putea sa scriu.