Acasa » Dezvoltare personală » Eficienţă înseamnă acţiune!

Eficienţă înseamnă acţiune!

Eficienţa personală este un subiect ultra-mega-discutat, evaluat şi blog-uit. Implicit, mi-a fost destul de dificil să găsesc un unghi de abordare cât de cât diferit, atrăgător, incitant. Însă cred că l-am găsit: pentru mine, eficienţa este un fel de medie, un fel de optim al activităţii noastre zilnice. Şi cum orice activitate se măsoara în durată şi rezultate, eficienţa poate fi definită în cantitatea şi calitatea acţiunilor pe care le facem ca să obţinem ceva. Orice poate fi măsurat în efortul de a obţine acel „orice”. Adică eficienţa este imposibilă fără acţiune, fără sa faci ceva practic.

Aşa că m-am gândit să vă scriu despre 10 verbe care reflectă acţiuni. Acţiuni pentru a fi mai eficient în viaţa de zi cu zi, în fiecare lucru pe care alegem să îl facem. Verbele acestea sunt şi îndemnuri, ca nu cumva să crezi că îţi zic „din cărţi’ sau „din cap”!

Practică!

– “Practice makes perfect”… aşa zic unii! Chiar dacă nu ajungi niciodată să-ţi atingi propriile idealuri ale perfecţiunii, practica îţi va aduce un beneficiu major: vei devni eficient în ce faci. Dacă activitatea este arta de-a face lucruri, practica este ştiinţa care îmbunătăţeşte această artă!

Odihneşte-te!

– Dacă ai încercat vreodată să ridici greutăţi, la sala sau oriunde în altă parte, ştii că prima tura e întotdeauna mai uşoara decât a doua. Şi asta din simplul motiv că la prima tura de ridicări muşchii tăi sunt complet odihniţi. Ok, acum nu-ţi ramane decât să înlocuieşti muşchii cu mintea proprie şi personală. Dacă nu-ţi odihneşti mintea, nu vei putea niciodată să funcţionezi la capacitate maximă nici măcar prima tură. Darămite celelalte…

Gândeşte-te!

– Dacă te gândeşti, devii creativ. Dacă devii creativ, ai acces direct la una dintre cele mai importante surse ale eficienţei tale. Need I say more? Ok. „Gândeala” asta îţi deblochează toate barierele puse de tine, de ceilalţi, de situaţia în care te afli, etc. În plus, mai e ceva: numai după ceva efort al materiei tale cenuşii îţi vei da seama – ca de obicei! – ce-ţi lipseşte şi de unde poţi obţine ce-ţi lipseşte.

Plimbă-te!

– De cele mai multe ori, o plimbare relaxată şi cu un ritm bun îţi dă energie pentru a gândi corect. Pentru că îţi pune sângele în mişcare şi îţi eliberează gândurile de limitele unui mediu static. Ieşi afară, plimbă-ţi problema 10-15 minute şi vezi care e rezultatul. Îţi garantez că vei avea cel puţin 2-3 idei noi.

Citeşte!

– Aproape 50% din toată comunicarea se petrece în scris/citit. Acestea fiind spuse, cum poţi să crezi că oricine poate învăţa eficienţa dacă nu citeşte? Şansele de a-ţi creşte eficienţa citind acest post – de exemplu – sunt foarte mari. Învaţă-te să îţi placă să citeşti. Şi citeşte cât de mult poţi.

Pregăteşte-te!

– Am întâlnit zeci de oameni care nu-şi pregătesc deloc activităţile. Aceiaşi zeci de oameni fac eforturi uriaşe să înlocuiască lipsa de pregătire. Şi sunt miraţi, după aceea, de oboseala şi de micimea rezultatelor. Îţi spun aşa: fără o pregătire a lucrurilor pe care le ai de făcut, orice ai face seamănă cu găsirea acului în carul cu fân. Iar dacă vrei într-adevăr să devii un om eficient, ai nevoie să te pregăteşti pentru obstacolele şi ocolişurile care îţi vor ieşi în cale. Aşa că ia-ţi 5-10 minute şi fă-ţi un plan, nişte paşi, o hartă mentală, ceva, orice. Te va ajuta enorm!

Concentrează-te!

– Asta e simplă: dacă nu te concentrezi pe nimic, nu vei fi niciodată eficient. Treaba cu multitasking-ul pare eficientă, dar de obicei îţi reduce eficienţa în mod dramatic pentru fiecare lucru pe care îl faci …amestecat cu altele. Adică e inutil să începi 25 de lucruri în acelaşi timp, în speranţa că dacă le aglomerezi pe toate vei ajunge la final cu ele. Dacă nu te concentrezi pe fiecare în parte, eficienţa ta va fie egală cu 0.

Începe!

– Un început bun îţi rezolvă jumătate de problemă, cred că ştii vorba asta. Nimic mai adevărat! Însă majoritatea ideilor geniale pe care le-am auzit de la alţii s-au pierdut în ceaţa uitării? De ce? Pentru că geniul din spatele acelor idei nu a reuşit să treacă la acţiune. Aşa că e nevoie să-ţi spui următoarele cuvinte: fără nicio acţiune, orice idee are o şansă de 100% de eşec şi are 0 eficienţă.

Ascultă!

– Dacă nu-i asculţi pe ceilalţi, sigur ai în faţă o viaţă în care să vorbeşti singur! C’mon, nimeni nu vrea să vorbească cu cineva care nu ascultă, nu-i dă atenţie şi importanţă. Mai mult decât atât, să ştii că cele mai complexe probleme ale acestei lumi sunt rezolvate de grupuri de oameni care comunică foarte eficient între ei. Bref: dacă nu asculţi, nu vei şti niciodată ce se întâmplă şi vei fi lăsat în urma lucrurilor.

Greşeşte!

– Greşeala este, din punctul meu de vedere, primul pas către success. Majoritatea oamenilor greşesc prima dată. Mulţi dintre ei nu reuşesc nici a 5-a oară să facă lucrurile cum trebuie. Nu e nicio problemă, din moment ce vei şti că persistenţa şi voinţa ta de a reuşi vor eclipsa ratările şi greşelile tale. Dă-ţi timp şi concentrare şi nu te descuraja. Michael Jordan spunea că toate greşelile pe care le-a făcut în cariera sa l-au adus în postura de a fi cel mai bun din lume. Nu altceva.

Cine a scris acest articol?

Mihai Stănescu
Mihai Stănescu
Acest articol este un „guest post”. Uneori invităm oameni cu experienţă să scrie articole special pentru cititorii noştri. Acest articol este scris de Mihai Stănescu.

Mihai Stănescu este fondatorul companiei RoCoach, prima companie care furnizează servicii exclusive de coaching în România. Are la activ peste 3.500 de ore de executive & business coaching, livrate către clienţi individuali, către grupuri de oameni de afaceri şi echipe de management. Îl găsiţi pe blog (www.MihaiStanescu.ro), pe site (www.coaching.ro), sau mai direct, pe Twitter.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

6 răspunsuri

  1. @contabil: multumesc.

    @moto_lady:

    Coachingul profesional este o relaţie susţinută, orientata pe proces si rezultate, care permite oamenilor să performeze semnificativ şi cu rezultate remarcabile în vieţile lor, în carierele şi organizaţiile lor.
    Procesul de coaching ajută oamenii să adâncească rezultatele învăţării lor în diverse domenii, sa-si foloseasca toate resursele, să obţină rezultate practice mai bune, să-şi îmbunătăţească ceea ce numim calitatea vieţii.
    În fiecare sesiune de coaching, clientul îşi alege subiectele conversaţiei, în timp ce coachul ascultă şi contribuie cu observaţii şi întrebări lămuritoare. O astfel de interacţiune aduce claritate şi orientează clientul spre acţiune si rezultate.
    Coachingul accelerează demersurile clientului spre progres, punând accentul pe conştientizarea alegerilor personale bazate pe valorile proprii din procesul evocat de client.
    Coachingul se concentrează pe situaţia actuală a clientului şi pe ceea ce el doreşte să obţină, să dobândească, să facă în viitorul imediat. Coachingul întăreşte responsabilitatea clientului în alegerile şi obţiunile sale, în trăirea vieţii aşa cum şi-o doreşte.

  2. poi, Andreea, hai sa iti raspund eu… de aia 😉
    coaching e „Libertate, ca-i mai buna decat toate”
    cum ar fi.. you made (your own) life!

    daca iei toate cele 10 verbe de actiune si le faci intrebari
    „ce beneficiu am daca practic, ma odihnesc, gandesc, ma plimb, citesc, ma pregatesc, ma concentrez, incep, ascult, gresesc?”
    „cum as putea sa ma asigur ca am acest beneficiu facand astea?”
    „cand incep?”
    faptul de a-ti pune intrebarile e coaching
    faptul de a da raspunsul e.. bun!!!
    astea doua fapte te mentin in charge of your own life.

    hm. cand a zis ‘plimbare relaxată şi cu un ritm bun îţi dă energie pentru a gândi corect’, cred ca Mihai nu s-a gandit la domnisoare Choppermoto, care stau foarte bine cu miscarea sangelui si eliberarea de limite, right?:)

    felicitari si lui Mihai, si tie

  3. Interesanta si as zice neobisnuita viziune asupra eficientei, nu as putea zice ca nu sunt deacord, dar totusi zic ca aceasta e doar o parte a monedei 🙂

  4. Va salut. Interesant articol. Am si eu o intrebare pentru Mihai Stanescu…mai degraba cer un sfat. In ultimii 10 ani mi-am epuizat resursele financiare cercetand unitati si sisteme(lanturi de fabricatie, fabrici, institute de cercetare, etc)pentru a gasi solutii de eficientizare. In urma, am elaborat o ecuatie universal valabila pentru eficientizarea oricarei unitati sau sistem. Chiar daca este incredibil, ecuatia este infinit aplicabila in timp, spatiu si domenii de activitate. Apoi cu durere am aflat ca solutiile economice, ecuatiile, formulele matematice, descoperirile, etc, nu fac obiectul brevetului si drept urmare nu pot fi brevetate de catre OSIM. Stiu cum si am metode prin care sa imi protejez formula, in schimb nu stiu s-o „scot in fata”. Nu sunt doctor in economie si nici laureat al premiului nobil ceea ce face ca efortul de a o face cunoscuta sa fie mult mai mare. Ce ma sfatuiti?
    Cu deosebita consideratie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!