Acasa » Atitudine » Eu am nevoie! Dau, cer, primesc și refuz.

Eu am nevoie! Dau, cer, primesc și refuz.

Nu am nevoie de tine! Nu am nevoie de o relație! Nu am nevoie de recunoașterea șefului! Nu am nevoie să fac parte din gașca asta! Nu am nevoie de tine! Nu am nevoie de o relație! Nu am nevoie de recunoașterea șefului! Nu am nevoie să fac parte din gașca asta!

Ba da, eu am nevoie!

Nu o să încep cu piramida lui Maslow așa cum ne-am obișnuit să înceapă toate prelegerile despre nevoi.

O să încep prin a spune că este natural și mai ales sănătos să avem nevoi și mai ales, să subliniez de la bun început că a avea nevoi nu este în niciun caz echivalent cu a avea lipsuri.

NEVOI ≠ LIPSURI

Ar fi bine să începem să privim nevoile ca pe un instrument care lucrează în favoarea noastră cu scopul de a atinge starea de bine.

Eu am nevoie! Dau, cer, primesc și refuz.

Exigențe pentru satisfacerea nevoilor

Esențial pentru a obține ceea ce avem nevoie este să învățăm să dăm, să luăm, să primim și să refuzăm.

A da – de cele mai multe ori să dăm (mult) pentru a primi (puțin). Este extrem de dificil să dai atunci când nici tu nu ai și asta e valabil pentru orice. Nu pot să-ți dau o cană de zahăr atunci când eu nu am nici fir de zahăr în casă.(sigur, pot să mă duc acum să cumpăr sau să împrumut de la vecina ca să-ți dau ție, dar oare sunt ok dacă fac asta?) La fel cum nu-ți pot oferi iubirea mea când eu sunt gol pe dinăuntru. (aș putea totuși să mă prefac că te iubesc pentru a obține din partea ta acea dezmierdare de care am atâta nevoie).

Ideal este să dăm fără a aștepta ceva în schimb, dar pentru asta e musai să avem mai întâi și mai ales să știm, să fim conștienți de ceea ce avem și mai ales de ceea ce nu avem.

A lua (a cere) – un copil de doi ani care se cațără în brațele mamei sale nu face altceva decât să-și ia iubire atunci când are nevoie.

Varianta matură a lui a lua este a cere.

Primul pas este să-mi recunosc nevoia dintr-un anumit moment și apoi să fac demersuri în sensul satisfacerii ei, într-o manieră ok, sănătoasă, afirmativă. A cere este diferit de a acapara, a revendica.

A CERE ≠ A ACAPARA/A REVENDICA

Ceea ce ne împiedică mai mereu să cerem este teama de respingere, fără a conștientiza că în realitate noi nu depindem de o anumită persoană pentru a ne satisface corespunzător nevoile. Dacă tu nu vrei să mă plătești pentru munca mea, eu pot munci pentru altcineva. Dacă tu nu mă iubești, pot găsi pe altcineva care să mă iubească.

A primi – asta înseamnă să știi să primești pasiv, fără să te simți obligat să trimiți o confirmare de primire sau mai mult, să te simți obligat să oferi ceva în schimbul a ceea ce ai primit.

Să dorești să primești fără să ceri este OK. Dacă trebuie să ceri mereu este acceptabil, dar este mai plăcut să primești fără să ceri. Ceea ce nu este OK este să fii trist pentru că nu ai primit atunci când tu nici măcar nu ai cerut.

A refuza – înseamnă să știi să spui nu atunci când ești îndreptățit să o faci. Dacă, însă, ne analizăm un pic și constatăm că formulăm cam prea multe refuzuri ar fi bine să verificăm motivele.

Este de precizat aici că un refuz este mai mult decât un nu atunci când cineva ne cere o favoare. A refuza nu este numai antonimul lui a da. A refuza este și antonimul lui a primi.

A REFUZA ≠ A DA

A REFUZA ≠ A PRIMI

Una este să refuzăm avansurile grosolane ale unui necunoscut și alta este să refuzăm o apreciere sinceră și dezinteresată din partea unui coleg.

Atitudinea corectă în fața unui compliment este “sunt amabil, am dreptul, este doar un cadou!”

Se întâmplă frecvent ca atunci când începem să ajutăm pe cineva să-și satisfacă o nevoie, să ne oprim din proces pe motiv că este suficient. Gata, hai că te-am pupat destul, este suficient! sau Mă opresc acum cu lauda, e suficient, pe urmă ți-o iei în cap! Acest suficient ne vine din copilărie când, de exemplu, copilul cere o bomboană, o primește, apoi mai cere una, o primește și pe aceasta dar când o cere pe a treia este refuzat pe motiv că […]


Poți citi articolul integral pe Comunitatea lui Motivonti >


Acest articol fost scris special pentru Comunitatea lui Motivonti – o platformă închisă în care punem în legătură oamenii de specialitate cu membrii comunității, oferim reduceri la toate evenimentele noastre și ale partenerilor și trimitem zilnic un SMS motivațional. Dacă vrei să te alături comunității noastre, ca să nu ratezi alte articole pe care le publicăm exclusiv în comunitate, citește mai multe aici.

Comunitatea Motivonti

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!