Uneori stai şi te întrebi: „Dar, ce-am făcut ca să …?” şi răspunsul, prietene, nu este la tine. Unii oameni reacţionează diferit la anumiţi factori şi stimuli. Oare este vina ta că le sare lor ţandără? Într-adevăr, într-o oarecare măsură, ai o contribuţie la nervii lor. Ţinta, în schimb, nu eşti tu.
Surpriză: nici măcar nu sunt nervoşi pe tine ci – ţine-te bine! – le este chiar teamă de tine! Maestrul Osho spune că: „mânia serveşte întotdeauna la ascunderea fricii”. Aşadar, „mânia este o teamă inversata”. De obicei, are loc „efectul boomerang”. Să îl aprofundăm un pic: apare sub formă unei reacţii în lanţ, cineva se enervează pe tine, tu te enervezi pe el şi la rândul tău eşti nervos. Într-un final, îţi verşi nervii pe cea mai apropiată persoană şi apare un haos continuu.
Acum să nu crezi că eşti un mieluşel al Domnului, fără nici o contribuţie sau că tu nu eşti un factor la nervii altcuiva. Nu, în nici un caz, lupule.
Ideea esenţială este că oamenii se enervează pe tine pentru că:
1. Le este frică de tine
2. Le este frică, în general, de mai multe lucruri
3. Le este frică de ceea ce s-ar putea întâmplă cu tine / cu ei / cu voi
4. Le este frică să recunoască ceva
Esenţele tari se ascund în sticle mici? Caracterul dominant (aparent) pe care şi-l aruncă cineva asupra ta – sub formă mâniei – este, de fapt, o dovadă a slăbiciunii lor. Masca socială, pe care şi-o atribuie ”cocosul” din faţa ta, funcţionează doar dacă nu ştii despre ce este vorba. Reprimarea adevăratelor sentimente şi emoţii duce la boală, spun mulţi oameni de cultură şi ştiinţă. Aşa am fost crescuţi sau învăţaţi de către părinţi „fii puternic!” , „fii tare!”, „nu da dovadă de slăbiciune!”, „nu fi fraier!”. Orice sentiment sau emoţie recunoscută te expune pe tine ca persoană.
Tu ce alegi?
Să îţi exprimi sentimentele adevărate sau să foloseşti o mască falsă ca a lor?
Să răneşti oameni la care ţii?
Să fii ipocrit?
Sau să dai un pic dovadă de slăbiciune şi să recunoşti ce se întâmplă cu tine?
„Tu alegi, cheia e la tine!” zicea odata o reclamă la bere şi mare dreptate avea.
De ce se enervează oamenii pe tine? Pentru că sunt slabi. Toţi suntem slabi. Nu există un „Die hard” şi niciun „Terminator” în viaţa reală. Natură umană este una slabă. Aşa că haideţi cu toţii la carnaval. Luaţi-vă masca cu voi şi mănuşile. Nu vreţi să vă murdăriţi pe mâini!
Concluzia?
Mânia nu trebuie aruncată asupra unei persoane reale. Controlează-ţi emoţiile sau te vor controla ele pe tine, sclav al impulsurilor.
Sfatul meu? Când eşti nervos închide-ţi telefonul, televizorul, calculatorul. Ieşi afară şi dă câte ture vrei tu de bloc, parc, parcare, cartier. Vino acasă, fă un duş şi revino-ţi! Oamenii se enervează pe tine pentru că şi tu te enervezi pe ei. Hai să spargem lanţul! Nu îţi fie teamă de sentimentele tale. Aruncă masca la gunoi sau dă 3 ture de bloc.
Totul depinde de tine.
2 răspunsuri
Teoria cu boomerangul explică multe. Foarte multe. 🙂 Thanks.
Of course it does! Maestrol Osho stie tot!