Despre bani, de foarte mult timp vreau să scriu acest articol și uite că acum a sosit momentul ca acesta să iasă la lumină.
Banii joacă un rol important în viața fiecăruia dintre noi, mai ales dacă vrem să trăim în societate. Da, există idei de societăți în care banii nu ar mai exista, sunt mulți susținători ai acestor idei și probabil că 98% dintre ei au mai mulți bani decât au nevoie. Sistemul monetar este ciudat și concluzia la care am ajuns în urma vizionării mai multor documentare pe această tema este următoarea: Dacă ar fi plătite toate datoriile care există acum în lume, banii ar dispărea complet.
Dacă tocmai ai ridicat din sprâncene, lasă-mi un comentariu mai jos și-ți spun ce am urmărit de am tras concluzia de mai sus.
Oricum, așa cum stau lucrurile acum, banii joacă rolul pe care-l joacă. Și cred că dincolo de nevoile de bază, cel mai important lucru pe care mi-l oferă banii este Timpul. Da, îmi oferă timp. Dacă am bani, am timp și îi pot investi în ceea ce este important pentru mine. Atât de simplu este. Însă cum faci mai mulți bani ca să ai mai mult timp?
Oricine poate să facă mai mulți bani? Orice om dacă își propune să aibă în cont…să zicem…sute de mii de euro, ca să nu zicem milioane, poate să le obțină? Dacă se pregătește mental, emoțional, dobândește abilități, perseverează, învață mereu din greșelile lui, perseverează iar și iar și iar și iar, în timp ce tot învață, se adaptează, reajustează, învață iar, asta înseamnă că-i va fi garantat succesul și va avea mai mulți bani? Unii spun că dacă-ți schimbi modul în care gândești (convingeri, valori, ce înseamnă banii pentru tine, etc.), vei atrage sau ți se vor deschide uși prin care banii să ajungă în viața ta. Daca faci tot ce am scris în acest paragraf plus alte lucruri care ți-au mai venit prin minte și eu le-am omis, asta înseamnă că o sa faci mai mulți bani? Răspunsul meu: nu. Și poate că acum unii sar și spun: “Păi de asta nu o să ai mai mulți bani Vlad, pentru că nu crezi!, bla, bla, bla.”
În primul rând, matematic vorbind, este imposibil ca toată lumea să aibă mulți bani. Însă lucrurile sunt mai complexe decât simpla matematică. Și aici intervine Factorul Cheie pe care l-am menționat în titlu. Un factor pe care îl văd manifestându-se din nou și din nou iar cei mai mulți oameni îl pun pe seama lor, efortului lor, cum și-au schimbat modul de gândire și tot așa. O să-ți spun la ce mă refer printr-o serie de mici întâmplări:
1. Îmi deschid o afacere. Totul este bine pus la punct. Ca să-mi construiesc baza de clienți, încep să trimit mai multe mail-uri către companii care ar putea fi interesate să lucreze cu mine. Trimit într-o săptămână 100 de mail-uri foarte bine construite, către companii care auziseră deja de mine și de ceea ce fac. Și acum întrebarea magică: Ce face diferența între 0 răspunsuri pozitive, sau 2, 5, 10, 20, 40, 60, etc. Probabil că va face diferența financiar vorbind, nu-i așa? Însă nu la asta mă refer. Mă refer la numărul de răspunsuri primit. De ce 2 și nu 10. De ce 20 și nu 60? Unii vor da tot felul de răspunsuri logice însă eu cred că ține de Factorul Secret.
2. Un tip într-o companie este foarte bun în ceea ce face. Este atât de bun încât și colegii îl laudă și sunt siguri că acesta va fi promovat. Chiar și șeful lui îl laudă și-i spune mereu că ceea ce face este foarte bine. Ba chiar el însuși își dă seama că este foarte capabil și apreciat în companie. În aceeași firmă mai există o persoană care-i destul de incompetentă și cam tot ceea ce face iese prost. Nu este apreciată nici de colegi nici de șef. Dar uite că într-o zi, această persoană incompetentă este promovată și chiar devine șeful persoanei competente. Desigur că persoana care a fost apreciată nu mai poate de invidie și consideră că totul este nedrept. Acum s-ar putea să spui că e vorba de relații și tot felul de explicații logice. Eu zic că-i vorba de Factorul Secret.
3. Sunt mulți oameni care-și încep companii care sunt pe aceeași nișă. Unii reușesc să facă bani repede, alții mai puțin repede, unora le ia foc fabrica de 3 ori și reușesc să construiască un imperiu (LEGO), alții se împotmolesc pe drum și dau faliment. Din nou, Factorul Secret.
4. Când am făcut 25 de ani, am găsit pe Yahoo un articol cu Top 10 miliardari sub 25 de ani. Știind NLP pe vremea aceea, am zis: “Gata, mă documentez și modelez ceea ce au făcut ei și voi face și eu”. Am citit ce am citit ca să aflu că toată călătoria prin care a trecut fiecare a fost o succesiune de evenimente care s-au așezat precum piesele unui puzzle, fără vreun obstacol aparent. Explicația? Factorul Secret.
5. Un exemplu care iese din sfera banilor, însă scoate în evidență ideea acestui articol: un războinic se antrenează pentru bătălia care urmează. Se duce la cel mai bun maestru, se antrenează cu cele mai bune arme, duce un regim de viață strict și este foarte disciplinat. După ce maestrul îi spune că este pregătit, acesta se pregătește de lupta de a doua zi. Este dimineața devreme și toți sunt aliniați, gata să atace. Războinicul nostru se simte pregătit pentru lupta vieții sale. Strânge armele în mână în timp ce simte cum transpirația îi curge pe frunte. La un moment dat se aud goarnele răsunând și toți încep să atace. Războinicul începe să alerge cu toate forțele către trupele adverse. Mai are câțiva metri până când va ajunge lângă inamici, gata să-și pună în aplicare toate abilitățile pe care le-a învățat când….PAC! războinicul este lovit de o săgeată în cap și cade mort la pământ. Și da, eu consider că tot Factorul Secret a jucat un rol aici.
Deci ce-i acest Factor Secret? Unii îl numesc noroc, alții destin, alții “că așa ți-a fost scris/dat”, etc. Unii spun ca astea sunt superstiții și vorbe bătrânești însă cred că te minți singur dacă consideri că nu există. Eu zic că se manifestă în mai multe situații decât vrem noi să recunoaștem. Mie îmi place să-l sumarizez într-o propoziție: “Ce-i al meu este al meu, și ce nu este al meu, în mod natural nu va fi al meu.” Și cu asta am dobândit mult mai multă liniște și pace mentală decât am dobândit vreodată în viața mea.
5 răspunsuri
Ok, ai dobândit liniște și pace mentală. Cu ce te ajută asta ca să evoluezi ? Eu cred că mentalitatea asta te face să stagnezi și să te mulțumești cu ceea ce ai. Desigur vei fi fericit, dar nu vei evolua.
În exemplul care l-ai dat, războinicul a pierdut înainte să înceapă pentru că nu a avut noroc, deși a muncit foarte mult.
În opinia mea, nu a avut noroc pentru că nu și-a făcut noroc, nu și-a gândit bine strategia de apărare. A depus multă muncă dar munca lui nu a fost smart. Putea să depună mai puțină muncă pentru a gândi și exersa tactici de atac și apărare inteligente.
Eu nu cred în noroc, norocul ți-l faci tu cu mâna ta, prin muncă, și nu orice muncă ci muncă smart, care pentru mine înseamnă o combinație echilibrată între munca intelectuală și munca fizică. 🙂
Este atat de tare inradacinata si repetata ideea ca viitorul / destinul / norocul / etc. ti-l faci cu mana ta, incat mi se pare aproape imposibil sa mai incerci sa faci loc si de alta ideea in mintea oamenilor. Cred ca orice ideea dusa la extrem, nu are cum sa fie buna. Cred ca exista un factor care nu depinde de noi, oricat de mult am incerca sa controlam ceea ce ni se intampla. Am vazut si o vad intamplandu-se iar si iar si iar si iar.
Prin „liniste si pace mentala” ma refer la faptul ca accept ceea ce este acum, in timp ce ma dezvolt. Nu-mi este usor, dar cateodata imi iese.
Poti sa alegi ce sa faci, nu spun nu, insa ma indoiesc ca poti sa alegi ceea ce ti se va si intampla. Cred ca acolo unde poti sa alegi si sa ai control, este asupra modului in care interpretezi ceea ce ti se intampla, si nu ceea ce se va intampla.
Bună.
Ce anume ai urmărit, de ai tras concluzia scrisă printre prime rânduri în acest articol?
Mulțumesc.
Sistemul economic este stalpul societatii umane. Daca s-ar incerca pe cat posibil sa se faca egalitate intre oameni sau cum ai spus si tu, sa dispara banii, ar fi un haos nemaivazut, oameni care s-ar lupta pentru supravieturire, probabil un fel de apocalipsa. Sunt pro pentru egalitatea oamenilor, dar totodata sunt si de parere ca unii chiar nu merita asta, deci continui sa cred ca mai bine e sa demonstrezi ca-i meriti. Stiu, pe unii ii defavorizeaza si localizarea si chiar devin demoralizat cand vad traiul pe care-l au cei din Africa sau alte tari sarace, oameni care totusi nu se plang de nimic, desi ei nu au nici apa potabila, iar noi nu avem iPhone.