Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne putem confruntă cu probleme de sănătate provocate de deteriorarea vederii. De asemenea, un stil de viață neglijent, caracterizat de obiceiuri nocive (cum ar fi statul ore în șir în față computerului sau consumul excesiv de alcool) și de o dietă deficitară poate reprezenta o cauza a slăbirii vederii.
Alimentația corectă, abordarea unei rutine de exerciții fizice și diverse remedii fitoterapeutice pot ajută la prevenirea acestei probleme. Există o serie de plante medicinale care îmbunătățesc vederea și ale căror efecte sunt foarte eficiente. Iată o listă cu 7 astfel de plante:
- Afinul sd
Pe vremuri, mai exact în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fructele de afin erau ingredientul principal din care se obținea un gem special pentru piloții Forțelor Aeriene Britanice. Potrivit acestora, consumul regulat al acestui produs le-a îmbunătățit vederea pe timp de noapte. Acest beneficiu al afinelor a fost confirmat și de studii ulterioare, în urmă cărora s-au descoperit și substanțele ”responsabile” pentru aceste efecte pozitive: bioflavonoidele, compuși care ajută la prevenirea acțiunilor radicalilor liberi și care stimulează adaptarea privirii în întuneric.
2. Ginkgo Biloba
Această este plantă asociată, adesea, cu beneficiile pe care le oferă legate de îmbunătățirea proceselor cognitive, în special a memoriei și a capacității de concentrare. Totuși, acestea nu sunt singurele avantaje pe care le oferă suplimentele pe baza de Gingko Biloba; cercetările au evidențiat legătură dintre efectele acestei plante și prevenirea afecțiunilor de ordin oftalmologic. Se pare că Ginkgo Biloba stimulează creșterea fluxului sanguin și, implicit, transportarea nutrienților esențiali la nivelul retinei.
3. Mușețelul
Mușețelul are o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului. Consumat deseori sub formă de ceai sau apreciat pentru intrebuintarile de uz extern, mușețelul se remarcă prin proprietățile sale antibacteriene. Datorită acestei caracteristici, mușețelul se folosește că remediu împotriva infecțiilor oculare. Compresele cu ceaiul obținut din această plantă pot ameliora simptomele blefaritei sau a conjuctivitei alergice. Mușețelul este folosit adesea și că tratament alternativ pentru conjunctivita.
4. Albăstrelele
Albastrele au proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, calmante și emoliente. Infuzia de albastrele este ideală pentru clătirea ochilor roșii sau cu tendința de lăcrimare. De asemenea, aplicarea compreselor cu albastrele este un remediu eficient pentru ochii obosiți și încercănați.
Poți achiziționa apă de albastrele din magazinul online Obio.
5. Coacazele
Consumul fructelor de coacăz îmbunătățește acuitatea vizuală. Acest beneficiu se datorează substanțelor fitochimice din compoziția coacazelor, substanțe care îmbunătățesc vederea nocturnă și care se numesc antocianice. În același timp, coacazele ajută la menținerea elasticității țesuturilor și protejează ochii de procesele de îmbătrânire.
6. Cătină
Cătină este o plantă bogată în vitamina A, un nutrient esențial care menține acuitatea vizuală. Consumul constant de ceai de cătină combate oboseală ochilor și previne apariția afecțiunilor oftalmologice. Utilizată extern, cătină, mai exact uleiul extras din această plantă, reface țesuturile tegumentare ale pleoapelor.
7. Cornul
Frunzele de corn se numără și ele printre cele mai bune tramente naturiste pentru miopia progresivă sau pentru astigmatism. Aplicată sub formă de comprese, infuzia din frunze de corn vindecă aceste boli de vedere și restabilește acuitatea vizuală.