La fel ca atunci când îți auzi propria voce într-o înregistrare, o fotografie îți arată o imagine a ta care poate fi destul de diferită față de cea pe care o știi. În parte, asta se întâmpla pentru că în momentul în care pozezi, naturalețea se pierde, în încercarea de a prezenta o variantă îmbunătățită a ta. Iar când pozezi pentru altcineva, fotografia rezultată nu este imaginea oglindită pe care o oferă un selfie, ea reflectând ceea ce vede fotograful. În plus, pixelii amplifică orice imperfecțiuni de pe tenul tău, pe care poate că nu le-ai observa cu ochiul liber. Mai intră în joc lumina de fond, care poate produce umbre pe față, precum și postura ta. Însă pentru a depăși aceste neajunsuri poți apela la câteva trucuri! Iată care sunt sfaturile fotografilor profesioniști pentru a arăta senzațional în fiecare poză.
Zâmbeste natural
Ochii sunt fereastra sufletului, dar zâmbetul poate avea un impact major asupra lor. De aceea este foarte important ca în pozele în care zâmbești, să nu o faci forțat. Un zâmbet natural folosește mare parte din mușchii feței, iar asta se observă și la nivelul ochilor. Poți verifica acest lucru cu ușurință, în fața oglinzii. Încearcă să zâmbești folosind doar partea inferioară a feței și vei observa că diferența dintre ochi și gură rezultă într-o imagine cel puțin ciudată, pentru că ochii tăi nu transmit același mesaj pozitiv pe care îl prezintă zâmbetul. Când zâmbetul este natural, privirea devine mai caldă și transmite bucurie. Și încă ceva: este întotdeauna de preferat să zâmbești cu buzele întredeschise, lăsând să se vadă albul dinților, lucru ce sporește aspectul natural al întregii fețe. Iar dacă eventuale probleme stomatologice te împiedică să îți arăți dinții în poze, poți opta pentru un implant dentar, astfel încât să îți poți lăsa zâmbetul să fie vedeta fotografiilor tale.
Relaxează-ți mușchii feței
Când te încearcă stări de agitație sau emoție, asta se poate citi cu ușurință pe fața ta. Înainte de a poza, oferă-ți câteva secunde în care să îți relaxezi conștient mușchii feței. Tensiunea prezentă pe fața ta poate să îți influențeze negativ aspectul, pentru că o postură în care mușchii feței sunt încordați exprimă o stare cel puțin incomodă. Din nou, zâmbetul e cheia, pentru că dacă este unul autentic, relaxarea se va transmite pe toată fața. Poți exersa și acest truc în fața oglinzii, încleștând maxilarul sau încruntându-te ușor, pentru a observa cum se modifică aspectul tău atunci când mușchii feței sunt tensionați.
Gândește-te la ceva plăcut
Cel mai vechi truc din carte spune că pentru o imagine facială naturală, care transmite sentimente pozitive și care înfrumusețează întreaga poză, nu ai nevoie decât de un exercițiu de imaginație. Concentrează-te asupra unui gând care îți aduce bucurie, cum ar fi persoana iubită. Dar ține minte că suntem diferiți, așa că explorează acest sfat prin propria ta individualitate, și vezi care sunt gândurile care îți luminează fața, care te fac să zâmbești ca un copil și care îți mângâie sufletul. Pentru unii din noi poate fi vorba de o cupă de înghețată, de un câine pufos sau de un vârf de munte pe înserat. Odată ce ai identificat gândul acela special care îți poate șterge grijile de pe față, aducând cu el un zâmbet autentic și o privire caldă, folosește-l de fiecare dată când vrei să obții o poză în care vei părea în al nouălea cer.
Ai grijă la postura corpului
Ultimul sfat, dar nu cel mai puțin important, punctează postura corpului tău. O poză făcută din față, unde umerii sunt la același nivel, mâinile cad pe lângă corp, iar picioarele sunt în simetrie dreaptă nu oferă avantaje. Aici poți învăța ceva de la celebritățile care sunt fotografiate pe covorul roșu! Poziționează-te la un unghi de 45 de grade față de obiectivul aparatului, astfel încât lățimea umerilor și a taliei să fie micșorată, pentru un efect senzațional. Plasează o mână pe șold și ai grijă să îți îndrepți spatele, ceea ce va alungi corpul, printr-o ipostază ce inspiră încredere de sine. Adu un picior mai în față, însă lasă-ți greutatea pe cel din spate, iar astfel vei obține o imagine demnă de paginile revistelor glam.
Alte sfaturi
- Evită sursele de lumină de deasupra capului, pentru că vor produce umbre sub ochi, ce pot să dea impresia de cearcăne;
- Atinge linia dinților de sus cu limba, pentru un zâmbet natural;
- Înainte de a poza, trece-ți mâinile prin păr, pentru un efect de volum;
- În cazul portretelor, apleacă-ți fața înspre aparat, pentru a defini linia maxilarului.
Acestea au fost trucurile pe care le poți folosi pentru a te asigura că toate pozele în care apari vor oferi cea mai bună imagine a ta. Însă trebuie să știi că nimic nu e bătut în cuie, iar secretul este să faci cât mai multe fotografii. Astfel, vei putea observa care sunt unghiurile care te avantajează, coafurile care îți pun în valoare trăsăturile feței, sau postura ce te transformă într-o vedetă de pe covorul roșu. A fi fotogenic nu este o calitate înnăscută, ci una care se cultivă în timp, deci nu mai aștepta și spor la poze!