Am vrea noi să fie posibil! Adevărul este că nu noi controlăm timpul, ci el ne controlează pe noi. Timpul trece orice am face. Degeaba stăm şi aşteptăm timpul potrivit să ne facem o meserie, să construim o casă, să facem un copil pentru că este o aberaţie. Dacă vrei să faci ceva trebuie să faci acum, în momentul prezent, pentru că altfel timpul trece fără să-ţi dai seama şi tu nu ai apucat să realizezi nimic. Probabil că niciodată nu te-ai gândit serios să realizezi ceva, tot mereu ai amânat.
Acelasi lucru se întâmplă şi cu o simpla zi. Timpul trece în ritmul lui propriu indiferent de dorinţele sau intenţiile noastre. Este important să ne dăm seama că fiecare activitate ce o includem într-o zi trebuie să fie destul de importantă pentru noi, trebuie să ne ofere destule emoţii pozitive… pe scurt: trebuie să merite pentru că dăm la schimb ceva foarte valoros – timpul nostru.
Johann Wolfgang Von Goethe spune foarte frumos:
„Fii întotdeauna foarte ferm cu momentul prezent, fiecare clipă are o valoare infinită deoarece este reprezentarea eternităţii.”
Deci, înainte de începerea unei activităţi, să ne luam câte o mică pauză şi să ne gândim dacă activitatea următoare este utilă, benefică şi ne aduce bucurii. În cazul în care nu simţim aşa ar trebui schimbată activitatea sau atitudinea noastră – după caz.
Mersul la şcoală nu poate aduce mereu bucurii – dar e util, e benefic. În acest caz trebuie să ne schimbăm atitudinea. Să începem să privim şcoala din perspectiva paharului plin.
Purtam în noi o busolă.
Purtăm în noi o busolă, un ghid. Acest ghid sunt emoţiile noastre. Logica ne conduce foarte aproape de luarea unei decizii, dar în momentul când luăm o decizie, logica este înlocuită cu emoţia. Emoţii sunt multe: fericire, bucurie, mulţumire, satisfacţie, frustrare, tristeţe, vinovăţie etc. Dacă descompunem cât mai mult aceste emoţii vedem că ele se împart în două categorii: emoţii pozitive şi emoţii negative.
Secretul unei gestionări bune a timpului este că trebuie să-ţi investeşti timpul în activităţi zilnice care să-ţi creeze emoţii interioare pozitive!
4 răspunsuri
Eu am să încerc să-mi gestionez timpul aplicând principiul pareto.
Nu mai scrie despre timpul petrecut la liceu, imi dai impresia ca esti un pusti si ca mai bine n-as citi. 🙂 In rest, scrii bine.
@Iulia – păi sunt un „puşti”. 🙂
Gestionarea timpului este mult mai importanta decit gestionarea banilor !!!