Nu de putine ori ai auzit vorbindu-se despre conceptul de autocunoastere si despre cat de importanta este aceasta. Tu ce intelegi insa prin acest termen si cum crezi ca se poate realiza?
Ce este autocunoasterea?
Cel mai natural si mai popular raspuns la aceasta intrebare este cel prin care autocunoasterea este considerata un termen echivalent cu adevaratul sine. Urmand acest tipar de gandire, am putea spune chiar ca, atunci cand ajungem sa ne cunoastem cu adevarat, descoperim si acceptam propriul nostru caracter, adevaratele noastre valori, dorinte, emotii si credinte.
Ceea ce ne place cu adevarat, lucrurile in care credem in realitate, indiferent de perceptiile celorlalti sunt factorii care ne definesc personalitatile unice. Sinele adevarat, cel la care ajungi prin autocunoastere este cel valoros pentru tine, indiferent de parerea celor din jur.
Prin urmare, credem ca autocunoasterea poate fi definita de raspunsul la intrebarea ‘Cine sunt eu?’
Autocunoasterea reprezinta identitatea eului?
Atunci cand te intrebi cine esti cu adevarat, departe de regulile impuse de societatea in care traiesti si de persoanele care te inconjoara, iti exprimi dorinta de autocunoastere. Vrei si ai nevoie de o imagine mentala despre propria ta persoana, care sa te ajute sa te identifici si sa te diferentiezi in anumite moduri. Astfel, autocunoasterea ajunge sa se identifice, ca si scop, cu stabilirea imaginii de sine (fizice, psihice si sociale).
Aceste imagini mentale pe care le ai despre propria ta persoana se modifica in timp, intrucat aspectul fizic se schimba cu trecerea anilor, te dezvolti psihic, adopti noi atitudini si dobandesti noi abilitati sau devii guvernat de diferite valori si principii, in diverse etape ale vietii tale. Astfel, se poate spune ca imaginea de sine nu ramane niciodata acceasi, ci se afla in continua transformare, acest lucru fiind posibil datorita simtului identitatii eului.
Cum se formeaza o imagine de sine realista?
Imaginea de sine nu este redata doar de propriile ganduri si perceptii, ci este influentata considerabil de atitudinea persoanelor din jurul nostru, in special a familiei, a prietenilor si a celor care ne influenteaza viata intr-un anumit mod. Parerea lor despre noi, comportamentul pe care il au si pe care il avem, atunci cand suntem alaturi de acestia, se transpun in oglinda sinelui nostru, devenind bazele pentru constructia propriei noastre imagini mentale.
De exemplu, atunci cand parintii impun reguli stricte copiilor, din dorinta de a garanta reusita acestora in viata, asa cum ei o percep, acestia se simt frecvent vinovati, daca nu reusesc sa se oglindeasca in dorintele lor. Incapacitatea de a se ridica la nivelul asteptarilor parintilor va crea confuzii cu privire la imaginea lor de sine si va reprezenta punctul declansator al unor comportamente gresite.
In aceeasi ordine de idei, nici ca adulti nu trebuie sa ne etichetam in anumite feluri atunci cand intampinam probleme sau ne confruntam cu esecuri in viata. Acestea pot conduce la conturarea unei imagini negative de sine, prin devalorizarea intregii noastre personalitati, desi reprezinta doar mici impedimente.
De ce este importanta autocunoasterea?
Autocunoasterea reprezinta nevoia de a ne intelege mai bine si de a gasi motivatie in interiorul nostru pentru a imbunatati increderea in fortele proprii. Vrem si avem nevoie sa ne autorespectam, acesta fiind principalul scop pentru care autocunoasterea devine necesara in viata noastra, in diverse etape.
Autocunoasterea reprezinta si modalitatea noastra de a ne distanta de realitatea exterioara, pentru a gasi in interiorul nostru raspunsul la intrebarea: Cine suntem? Avem nevoie de o imagine realista cu privire la ceea ce reprezentam in realitate si nu in aparenta, pentru ca ne dorim mereu sa stim adevararul despre noi insine.
Prin urmare, doar constientizand propriile noastre aptitudini, ganduri, sentimente si perceptii si prin sporirea stimei de sine, reusim sa conturam o imagine de sine realista. Autocunoasterea este un proces in continua transformare, iar prin observarea si schimbarea popriului nostru comportament, conturam mereu noi raspunsuri la intrebarea Cine suntem si cine vrem sa devenim?