Acasa » Dezvoltare personală » Cuplu » Cum influențează bugetul personal viața de cuplu

Cum influențează bugetul personal viața de cuplu

Un studiu destul de recent, publicat la începutul anului curent, arăta că 52 % din cuplurile intervievate au avut mai multe certuri anuale ce au pornit de la lipsa banilor (cercetarea a avut loc pe un eșantion de 1000 cupluri din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 și 45 ani).

Cu siguranță și tu știi cel puțin un caz de persoane din jurul tău a căror viață de familie a fost complet dată peste cap din cauza gestionării defectuoase a situației materiale.

Din această cauză, majoritatea analiști financiari consideră că pentru a ne bucura de un trai familial sănătos, trebuie, în primul rând, să ne gestionăm corect banii. Iar pentru asta, va fi nevoie să fim foarte atenți la bugetul personal și la cel de cuplu.

În articolul de față, ne-am gândit să te învățăm cum să realizezi un astfel de buget și să îți oferim sfaturi care te vor ajuta să economisești anumite sume de bani în fiecare lună.

Începe prin a separa veniturile de cheltuieli

Ia o foaie de hârtie și un creion sau, mai bine, deschide un fișier de tip Excel și fă două coloane: pe una numește-o „Intrări”, iar pe cealaltă „Ieșiri”.

La capitolul Intrări sau Încasări, lucrurile sunt cât se poate de simple – introduci toate veniturile ce îți revin: salariu, chirie, dividende, pensie, alocația copilului etc.

În ceea ce privește ieșirile, lucrurile sunt puțin mai complicate. Această rubrică va trebui și ea împărțită în două și anume „Cheltuieli fixe” și „Cheltuieli variabile”. 

La cheltuieli fixe, ar trebui să introduci date precum: 

  • Ratele lunare, în cazul în care ai credite active
  • Întreținerii locuinței – ia toate facturile de anul trecut, adună sumele plătite și împarte rezultatul la 12 pentru a determina o valoare medie
  • Utilități – curent, încălzire și apă – procedează ca în cazul întreținerii pentru a determina valoarea medie 
  • Asigurări (de viață, de locuință, auto)
  • Transport – abonament pentru mijloacele de transport sau combustibil
  • Abonamentul pentru TV, internet, telefonie mobilă și fixă etc.

Pe lângă aceste cheltuieli fixe, mai există și unele variabile, unde se vor regăsi:

  • Mâncare – notează tot ceea ce mănânci timp de o lună, de la micul dejun, la berea din week-end cu prietenii și estimează o valoare zilnică medie
  • Îmbrăcăminte și încălțăminte
  • Igienă personală
  • Eventuale obiceiuri mai mult sau mai puțin sănătoase, cum ar fi țigările
  • Toate celelalte cheltuieli – cu cadourile pentru prieteni, eventuale plecări în vacanță, banii de buzunar ai copilului etc.

Fă-ți bilanțul financiar

După ce ai construit acest buget, este timpul să vezi dacă balanța ta monetară este una pozitivă sau negativă, scăzând din sumele încasate valoarea celor cheltuite.

Ai fi surprins să afli că nu puțini au observat atunci când au tras linie că, de fapt, cheltuiau mai mult într-o lună decât produceau.

Cum se poate așa ceva? Împrumutându-se sau intrând în sumele economisite anterior, bineînțeles. 

Și iată cum, deodată, putem parcă înțelege de unde pleacă toate certurile cuplurilor despre care vorbeam puțin mai devreme, nu?

Sfaturi care te ajută să pui bani deoparte

În continuare, dorim să îți oferim câteva sfaturi care te vor ajuta să economisești sume de bani mai mari sau mai mici de la o lună la alta. Și care, credem noi, te vor ajuta ca și pe plan personal lucrurile să funcționeze mai bine cu persoana iubită. 

Achită-ți anticipat ratele

Chiar dacă, la o primă vedere, acest sfat este unul care te va determina să cheltui mai mult într-o lună, într-un final vei ajunge să pui bani deoparte.

Cu cât lași un împrumut să se deruleze pe o perioadă mai îndelungată, cu atât valoarea totală a dobânzilor va crește. Așadar, dacă ai credite active, scopul principal ar trebui să fie achitarea lor. Ideal ar fi ca toate sumele economisite să fie orientate către acest obiectiv și abia apoi te poți gândi la concedii, vacanțe și relaxare totală.

Redu costul abonamentelor lunare

Cu siguranță ai văzut acele reclame de la televizor sau de pe net care te îndeamnă să îți faci una abonament de „doar 14 Euro” la o rețea de telefonie mobilă, în condițiile în care pentru doar 5 sau 6 Euro pe lună, poți avea minute, internet și SMS-uri nelimitate.

Ok, ai putea zice, dar luând un abonament mai scump, poți achiziționa un telefon la reducere. Dacă nu te grăbești și aștepți perioadele de reduceri din iunie sau noiembrie, vei putea cumpăra acel telefon la un preț similar. Și nu mai rămâi blocat cu un abonament scump pentru doi ani de zile.

Totodată, caută pachete care oferă televiziune, internet, telefonie mobilă, toate într-o singură ofertă. De multe ori, grupând astfel de servicii, vei putea economisi cu până la 20 % din costul fiecărui abonament în parte.

Același lucru este valabil, mai nou, și pentru utilități cum ar fi gazele naturale și electricitate. Interesează-te ce furnizor are oferta cea mai bună și alege-l pe acela.

Mergi mai mult pe jos

Știi vorba românului – Mersul pe jos face piciorul frumos? Ei bine, noi am putea-o continua cu „și buzunarul gros”.

Nu doar că vei pune deoparte bani pe care altfel i-ai fi cheltuit in fiecare zi cumpărând bilete la mijloacele de transport în comun sau alimentându-ți automobilul, dar ajuți și planeta reducând amprenta de carbon, iar organismul îți va mulțumi pentru că te-ai reapucat de făcut mișcare.

Consumă mai puțin

Un studiu realizat anul trecut arăta că românii cheltuie până la 41 % din salariul lunar pe mâncare și băutură. Asta nu ar fi o problemă, dacă nu ar fi arătat și că, în medie, un conațional aruncă la gunoi în jur de 130 kg mâncare anual.

Cu alte cuvinte, cumpărăm prea multe alimente, pe care nu le putem consuma în timp util, iar apoi suntem nevoiți să le aruncăm.

Iar consumul excesiv nu se oprește aici. Suntem campioni la achiziția de îmbrăcăminte și încălțăminte nouă și chiar și persoane care abia trăiesc de la un salariu la altul, tot țin morțiș să își cumpere măcar un tricou nou în fiecare lună. 

Așa că, data viitoare când mergi la supermarket sau la mall, fii ceva mai atent cu ceea ce cumperi. Buzunarul îți va mulțumi!

Renunță la vicii

Un lucru este cert: trebuie să renunți la fumat. Dacă nu o faci pentru sănătatea ta (cu toate că ar trebui să fie primul motiv pe listă), fă-o din considerente financiare.

În prezent, un pachet de țigări costă în jur de 20 lei. Un salariu minim net este aproximativ 1350 lei. Asta înseamnă că o persoană care fumează 20 țigarete pe zi, va ajunge să cheltuie aproape o jumătate de salariu doar pe acest viciu.

Iar fumatul atrage după sine și alte cheltuieli: obiectele de mobilier din casă ajung, cu timpul, să miroasă foarte urât și trebuie schimbate, pereții se îngălbenesc și trebuie revopsiți mai des și așa mai departe.

Același lucru este valabil și cu alcoolul. Chiar dacă nu ai o problemă în acest sens, dar bei de relaxare trei sau patru beri seara, când ajungi de la muncă, tot sunt 12 – 15 lei aruncați pe fereastră.

Setează-ți un obiectiv

Probabil că cel mai important sfat în legătură cu realizarea unui buget și creșterea economiilor este să îți setezi un obiectiv. 

Poate vrei să pleci într-o excursie în străinătate peste un an sau să atingi independența financiară până la vârsta de 40 ani. Nici nu contează care este țelul tău, ceea ce contează este să îți setezi unul și să te ții de el. 

Doar așa te vei putea motiva în fiecare zi să mai strângi puțin cureaua și să nu cheltui acei 10 lei pe o plăcere de moment.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. Bună,
    Un articol foarte bun şi cu sugestii binevenite pentru a echilibra cât de cât cheltuielile unei case. În familia mea ţinem cheltuielile pe categorii şi suma cea mai mare se duce pe mâncare. În România mâncarea este mult mai scumpă decât în alte ţări europene. Un om cu un venit minim nu cred că îşi permite foarte des să mănânce legume, fructe sau carne, marea majoritate se împrumută de la un salariu la altul. Este foarte trist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!