Majoritatea interviurilor de angajare contin cateva intrebari cu raspuns deschis. Angajatorul poate pune intrebari deschise, la care nu poti raspunde simplu cu “da” sau “nu”, din mai multe motive. Ar putea sa isi doreasca sa obtina mai multe informatii despre personalitatea ta, sa decida daca te incadrezi in specificul firmei sau daca ai calitatile si experienta necesare pentru acel loc de munca.
Pentru ca exista multe moduri in care poti raspunde, intrebarile deschise pot fi intimidante. Chiar daca nu exista raspunsuri corecte sau gresite, cu cat mesajul va fi mai vibrant si mai bine concentrat pe abilitatile si motivul pentru care esti candidatul ideal pentru acel job, cu atat vei avea mai mult succes.
Mai mult, un raspuns detaliat care include si exemple relevante de la locurile anterioare de munca poate releva faptul ca ai experienta si abilitatile necesare.
Tipuri de intrebari cu raspuns deschis
Exista mai multe tipuri de intrebari cu raspuns deschis care ofera informatii importante angajatorilor despre:
- Abilitatile tale comportamentale – Sunt intrebarile care cer informatii despre experienta de la locurile de munca din trecut. Astfel, angajatorul iti poate solicita sa povestesti despre un moment in care ai avut de indeplinit un termen limita sau sa descrii cea mai mare realizare a ta la locul de munca.
- Abilitati de solutionare a unei situatii specifice – Intrebarile situationale de interviu sunt cele care te plaseaza intr-o situatie ipotetica si iti cer o rezolvare. De exemplu, angajatorul te poate intreba “ce ai face daca ai stii ca seful tau greseste in legatura cu ceva legat de munca ta”?
- Intrebari afirmative de genul “povesteste-mi despre tine”.
- Intrebari anecdotice in care sa povestesti despre o experienta de lucru anterioara.
- Intrebari legate de competenta care iti solicita sa explici ce abilitati ai si cum le-ai folosit in trecut.
Sfaturi pentru a raspunde la intrebarile cu raspuns deschis
- Concentraza-te pe fisa postului – Indiferent de raspuns, asigura-te ca acesta se concentreaza pe abilitatile, cerintele si experientele necesare la noul loc de munca. De exemplu, daca angajatorul iti cere sa vorbesti despre un succes obtinut la munca, ofera exemple care au legatura cu nou job pentru care aplici.
- Ofera exemple – Atunci cand ai ocazia, ofera exemple din experienta ta la locurile de munca anterioare. Astfel, daca primesti o intrebare situationala despre cum ai rezolva o posibila problema, poti sa iti bazesi raspunsul pe un caz real pe care l-ai rezolvat deja in trecut.
- Foloseste tehnica STAR – Cand raspunzi la o intrebare folosind un exemplu, utilizeaza tehnica de intreviu STAR care implica descrierea detaliata a unei experiente de munca din trecut. Explica Situatia, sarcina sau problema, modul in care ai Trata-o, Actiunea intreprinsa si Rezultatele obtinute.
- Fii profund, dar concis – Ofera raspunsuri detaliate la intrebarile deschise, mergi in profunzime, dar asigura-te ca nu vorbesti prea mult. Ramai concentrat pe raspunsul la intrebare si ramai obiectiv si concis. De exemplu, daca ti se cere sa vorbesti despre tine, nu te intinde mai mult de trei minute si ramai la experienta si trasaturile care te recomanda ca fiind cel mai bun canditat la acel job.
Indiferent daca esti in cautare unui job de acasa sau de la birou, adapteaza-ti CV-ul si scrisoarea de intentie si pregateste-te pentru interviu cu raspunsurile adecvate situatiei si locului de munca vizat. Numai asa poti avea certitudinea ca vei fi angajat sau chemat la un al doilea interviu pentru departajare!
Articol oferit de Trend-Jobs.ro.