Teama de dentist determină mulți pacienți să se prezinte la un consult stomatologic atunci când problema care îi deranjează se află deja într-un stadiu avansat. Fie că este vorba despre o carie dentară care a avansat în timp sau despre o fractură a coroanei dentare în urma unui incident (traumatism, consumul unor alimente dure etc.), nu sunt puține situațiile când pacienții se prezintă la cabinetul medicului dentist cu diferite forme de distrucție coronară. În funcție de tipul de distrucție, dar și de stadiul acesteia, metodele de tratament disponibile sunt variate, iar medicul stomatolog va lua decizia finală în legătură cu abordarea terapeutică potrivită.
1. Restaurare directă adezivă
Această metodă utilizează ca material micro și nanocompozit, cu rol în reproducerea formei și a aspectului dintelui afectat cât mai aproape de realitate. Proprietățile estetice ale compozitului, precum și particulele de mici dimensiuni conținute fac ca acest material să ofere un rezultat cu aspect foarte natural. Fixarea materialului în cadrul restaurării directe se face prin utilizarea unui agent demineralizant, peste care se aplică ulterior un bonding (adeziv), acesta având rolul de a face legătura între compozit și dinte. Pasul final este reprezentat de fotopolimerizare, care are rolul de a întări materialul compozit. Întregul procedeu este realizat în cadrul unei singure vizite, în cabinetul medicului stomatolog.
2. Restaurare indirectă
Procedura de restaurare indirectă a distrucției coronare implică utilizarea unei piese protetice, aceasta din urmă fiind realizată de către tehnicianul dentar. Tipul de piesă protetică folosit diferă în funcție de cum se prezintă dintele afectat de distrucție. Astfel, există varianta inlay (utilizată atunci când coroana dentară nu este distrusă în totalitate) și varianta onlay (preferată atunci când dintele nu mai are pereți și este necesară reconstituirea acestora). Indiferent de varianta aleasă, restaurarea directă necesită două ședințe în cabinetul stomatologic. La prima vizită, medicul va curăța cavitatea dintelui afectat și va lua o amprentă care îi va fi deosebit de utilă tehnicianului dentar pentru a realiza cât mai precis piesa protetică. În cursul celei de-a doua vizite, medicul va cimenta piesa protetică la nivelul cavității amprentate anterior.
3. Restaurare protetică
În funcție de cum se prezintă dintele afectat și dinții adiacenți, metodele de restaurare protetică se împart în două categorii: coroana individualizată de acoperire (atunci când dintele are încă rădăcină) și punțile protetice (când dintele a fost extras sau rădăcina acestuia nu mai poate fi salvată). Puntea protetică acoperă, practic, spațiul ocupat anterior de dintele bolnav, sprijinindu-se pe dinții cu rădăcină sănătoasă din vecinătate. Ambele metode se folosesc de pivoti dentari pentru a realiza bontul protetic, pe care va fi cimentată ulterior restaurarea, aceștia fiind de diferite tipuri: pivot de fibră de sticlă (fiber post build up) sau pivot metalic turnat (executat de către tehnicianul dentar).
4. Fațetele dentare
Cândva o metodă exclusivistă și mai puțin ofertantă, în zilele noastre, grație tehnologiei tot mai avansate, fațetele dentare au devenit o metodă protetică tot mai căutată în rândul pacienților care își doresc un zâmbet desăvârșit. Atunci când pacientul se confruntă cu distrucția coronară a unui dinte situat în partea din față a arcadei dentare, iar restaurarea acestuia ar fi prea vizibilă, este posibil ca fațetarea să fie cea mai bună alegere, din punct de vedere estetic.
Fațetele dentare pot fi realizate din compozit, ceramică sau zirconiu, fiecare tip de material având propriile avantaje și dezavantaje. Pacientul va decide asupra unui material luând în calcul atât aspectul estetic, cât și cel financiar. De asemenea, mai există și varianta fațetelor provizorii, care pot ajuta pacientul să își dea seama dacă această metodă protetică este ceea ce caută.
Indiferent de metoda de tratament aleasă, este important ca pacientul să fie încurajat și informat. Distrucția coronară nu este, nici pe departe, o problemă de sănătate ireversibilă și, folosind beneficiile medicinei moderne, rezultatul tratamentului este unul estetic și de durată.
Sursa foto: Shutterstock