Acasa » Atitudine » Frica ucide vise

Frica ucide vise

Eşti conştient că ţi-e frică? Să nu-mi spui nu, că n-am să te cred, frica e o parte din noi. Despre ce frică vorbesc? Evident că nu despre frica de şerpi, păianjeni sau mai ştiu eu ce de genul acesta. Sunt lucruri de care e perfect normal să te temi, cu ele nu am nimic. Eu vorbesc aici despre frica iraţională, cea care te împiedică să-ţi duci la îndeplinire visele, cea care te ţine blocat în zona de comfort şi te face să eviţi tot ce e nou, incert sau riscant. Vorbesc despre frica de oamenii, de relaţii. Despre frica de fericire. (credeai că nu există aşa ceva?)

Tu chiar ai de gând să rămâi toată viaţa ca o fetiţă ce se smiorcăie că îi este frică de orice, până şi de propria umbră? Sper că nu. Sper că ai de gând să faci ceva, să lupţi pentru a fi tu cel care ţine frâul. Nu există un leac universal valabil pentru frică, doar tu poţi găsi modalitatea eficientă de a scăpa de ea. Eu cel mult pot să îţi spun câteva lucruri esenţiale despre frică, să îţi propun câteva variante de a acţiona, să îţi spun cum am procedat eu.

Despre mine lumea a crezut mereu că sunt curajoasă. Dar să ştii că s-au înşelat, sunt poate una dintre cele mai fricoase persoane, mi-e frică de zeci de lucruri, e chiar penibil dar recunosc că mie mi-e frică de viaţă, de fericire, de iubire, de succes, de frumusete, mi-e frică de lucrurile bune. Ei şi ce dacă mi-e frica….să nu crezi că am lăsat teama să îmi stea în cale. Sunt de ani buni conştientă că frica e duşmanul omenirii.

Ai habar câţi oameni îşi ratează destinul din cauză că le e frică să facă atâtea lucruri?

Tu realizezi că din cauza fricii eşti nefericit?

Ştii că „nu pot” nu e altceva decât „mi-e frică” ?

Atunci când eşuezi tot frica e de vină.

De cele mai multe ori frica e inutilă, te temi fără motiv, pentru că de fapt 80-90 % dintre lucrurile pentru care ne facem griji nu se vor întâmpla.

Şi totuşi ce e frica? De unde provine ea?

Frica este o emoţie. Ştiai că de multe ori emoţiile pe care le experimentezi nu sunt altceva decât rezultatul acelui lucru asupra căruia îţi concentrezi atenţia? Ştii cât de simplu e? Nu trebuie decât să te concentrezi asupra unui alt lucru şi aşa îţi vei putea schimba emoţiile, vei putea depăşi frica.

Frica provine din trecut, e o rămăşiţă a omului primitiv, un răspuns emoţional, o reacţie de apărare declanşată de ceea ce poartă numele de creier reptilian (sau primitiv/amigdală), adică de centrul emoţional primitiv al creierului.

Să suprim frica?

Mulţi cred că asta e soluţia, că dacă frica e ceva rău, trebuie să scăpam de ea. Dar să nu uităm că sunt situaţii în care frica ne e folositoare, ba chiar mai mult, e vitală pentru supravieţuire. Deci avem nevoie de ea. Doar că trebuie să nu ne lăsăm controlaţi de ea, să nu o lăsăm să intervină când nu e cazul. De frică dacă ştii să profiţi, vei trage multe foloase. Frica te ajută să te cunoşti mai bine, să îţi descoperi problemele

Cum ar trebui privită frica?

Ca un părinte hiperprotectiv. Frica apare pentru a te proteja. Dar ca şi părinţii, de multe ori exagerează şi te blochează într-o zonă de comfort. Ca şi părinţii, de multe ori crede că ştie ce e mai bine pentru tine şi încearcă să te determine să nu faci anumite lucruri. Dar să nu uităm că trăim în vremuri diferite, frica (la fel ca şi părinţii) e depăşită şi grijile ei sunt inutile. Poţi să ţii cont de ceea ce încearcă să îţi impună frica, dar să nu o laşi să decidă în locul tău.

Cum pot scăpa de frică?

Ştiu că pare imposibil sau chiar greu, dar după ce o vei face vei vedea că a fost de fapt foarte uşor şi te vei mira cum de atâţia oameni încă se lasă influenţaţi de ea. Ce trebuie să faci:

1. Observă în ce situaţii apare frica, de ce lucruri te temi?

2. Analizează. Pune-ţi întrebări de genul: “de ce mă tem?”, “ce s-ar întâmpla dacă nu mi-ar fi frică?”, “ce am de pierdut dacă las frica să mă oprească?ce am de câştigat dacă o domin?”, “cat de rău poate să fie dacă fac x lucru?” etc. Încearcă să îţi dai seama dacă teama asta e ceva din prezent sau provine din trecut, e vorba de vreo situaţie care se repetă şi în care ai simţit mereu teamă?

3. Compară ce ai de pierdut dacă încerci şi eşuezi cu ce ai de pierdut dacă nu încerci. Mulţi nu sunt conştienţi că în mai mult de 90% dintre cazuri, vei avea mai multe de pierdut lăsând frică să te oprească, decât dacă vei risca.

4. Încearcă să scapi de incertitudini sau să le diminuezi. De cele mai multe ori ne e teamă pentru că nu suntem siguri de un lucru, nu ştim ce se va întâmpla şi cum trebuie să reacţionăm. Ne sperie ideea de necunoscut. Ce poţi să faci: imaginează-ţi cel mai rău scenariu posibil şi gândeşte-te cum vei reacţiona, ce poţi face pentru a depăşi acel moment. Înarmându-te cu soluţii pentru cel mai rău caz posibil, vei scăpa de incertitudini, deci şi de frică.

5. Gândeşte-te la beneficile eşecului. Poate iniţial nu-ţi vine să crezi că eşecul are şi beneficii, dar are. În primul rând pentru că data viitoare vei fi mai pregătit şi deci cu mai multe şanse de reuşită. Chiar dacă eşuezi vei câştiga putere, curaj şi încredere, pentru că ţi-ai înfruntat teama şi ai supravieţuit, ai descoperit că lucrurile nu sunt niciodată aşa grele cum par.

6. Timp de analizat şi timp de acţionat. Nu-ţi pierde prea mult timp cu disecatul fricii că vei uita să treci la fapte. Aşa că după ce ai analizat un timp (nu luni de zile, ani) treci la treabă, fă acel lucru de care ţi-e teamă fără să te mai gândeşti în momentul respectiv la teamă.

Ţi-e frică de eşec? Şi ce dacă nu reuşeşti din prima, nimeni nu se naşte expert.Ţi-e frică de respingere? Vei găsi şi destui care te vor accepta, pe alţii poate îi vei respinge tu. Te temi că te vei face de ruşine? Nu eşti nici primul nici ultimul şi oricum oamenii uită repede. Orice ar fi mereu o poţi lua de la capăt. Să nu faci nimic va fi întotdeauna mai grav decât să faci ceva greşit.

Acceptă-ţi teama, să nu îţi fie ruşine de ea, e ceva omenesc, tuturor ne e frică de ceva!

Frica nu există în sine ci numai în legătură cu o anumită situaţie, ca reacţie la acea situaţie. Fiind doar o reacţie poate fi controlată la fel cum poţi controla, alege dacă să te manifeşti sau nu în mod violent atunci când cineva te enervează. Poate pare acum greu, dar e de fapt destul de simplu.

„Mulţi fac greşeala să creadă că frica e ceva raţional. Deloc. Frica ucide mintea. Frica este moartea măruntă, purtătoarea desfiinţării totale.” (Frank Herbert-Dune)

Te întrebi de mult ori de ce nu eşti în stare să evoluezi, să progresezi. Îţi răspunde Rick Beneteau: „Frica este cel mai puternic inhibitor al progresului omenirii.

Şi dacă tot menţionez ce-au spus alţii despre frică îţi mai zic ceva. Ştii că e un proverb care spune că de ce ţi-e frică nu scapi. Dacă la acest proverb adaugi şi legea atracţiei, ştii ce rezultă? Că dacă laşi frica să preia controlul, frica va atrage ca un magnet toate lucrurile de care te temi.” (asta a spus-o şi Nale Donald Walsch în Conversaţii cu Dumnezeu).

Poate pare un pic ciudat, dar pe mine cărţile scrise de Mircea Eliade m-au făcut în mare parte să îmi depăşesc temerile. Următorul citat a devenit pentru mine un fel de motto: „A nu-ţi fi frică de nimic înseamnă a privi tot ce se petrece în lume că un spectacol. Asta înseamnă că putem interveni oricând prin imaginaţie şi putem modifică spectacolul aşa cum vrem noi„.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

10 răspunsuri

  1. Kundera spune ca”nu avem cu ce compara lucrurile din prezent, pentru ca nu am avut o viata anterioara cu care sa le comparam si nici o viata ulterioara in care sa le reparam”; pornind de la mesajul de sus, probabil trebuie doar sa ne invingem frica si sa incercam; si eu sunt o persoana fricoasa si poate am avut multe de pierdut, dar cred ca totul se intampla cu un motiv, inclusiv faptul ca am citit acest articol. 🙂

  2. @Ana, cred ca pana la urma toti suntem fricosi, toti ne temem de ceva chiar daca nu lasam sa se vada acest lucru. Nu asta conteaza, ci sa invatam sa ne stapanim frica, sa nu o lasam sa ne stea in cale.
    Nu trebuie sa iti faci griji pentru ce ai pierdut….nu pierzi un lucru decat pentru ca trebuie sa castigi altul, mai bun sau mai potrivit pentru tine.
    Si eu cred la fel…chiar si cele mai marunte lucruri se intampla cu un motiv si au o mare influenta asupra viitorului.

  3. Superb scris , articolul incepe de unde e normal sa inceapa si atinge cam tot ce trebuie ,de fapt exprima intelegerea umana ca fiind abilitatea cognitiva cea mai importanta ( asa cred eu )ajungand sa se termine intr-un fel , neasteptat .
    Ma intrebam un pic mai incolo de mijlocul articolului daca ai sa zici si de ” frica de dumnezeu ” si da ai zis si asta intr-un fel , un fel pentru care te felicit si multumesc .
    Suntem destul de putini noi cei care ne bucuram ca putem citi si exprima pareri in felul asta , da ma dandesc ca stii si tu asta . Cu stima , Imprimescu

    1. Multumesc, Adi.
      Sunt atat de multe tipuri de frica, incat nu mi-a permis spatiul sa le mentionez pe toate aici.
      Pe de alta parte, intentionat am vorbit despre frica mai mult la modul general, pentru ca mi-am propus ca de acum incolo sa abordez de fiecare data alt tip de frica, mai detaliat. Frica e un subiect pe care nu imi permit sa il tratez in mod superficial cand stim bine care sunt consecintele ei.

  4. Cred ca frica, de cele mai multe ori, se instaleaza in noi atunci cand facem ceva si cineva ne reproseaza spunandu-ne ca am gresit. Odata ce se intampla de mai multe ori acelasi lucru,existand persoane rautacioase care ne „taie aripile”, cam greu sa redevenim optimisti. Cand ne este frica,inseamna ca nu suntem increzatori in propriile forte.

  5. Gata m-am saturat sa-mi fie frica , m-am saturat sa ma trezesc in fiecare dimineata cu gandul „Daca ma voi intalni azi cu temerea mea” , m-am saturat sa imi strice activitatile , m-am saturat sa ma domine.
    De azi incolo voi pune punct la tot , imi voi intrece temerea care ma chinuie de ceva timp , o sa o zdrobesc si voi uita ca ea a existat.
    Multumesc foarte mult pentru articol , m-a facut sa realizez unele chestii de baza , dupa citirea articolului mi-am luat o foaie si un creion , voi trece pe ea tot ce ma macina , imi voi pune cateva din intrebarile din articol , voi analiza frica si o voi folosi in interesul meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!