Am scris săptămâna trecută despre importanţa unui psiholog, motivele pentru care ar trebui să-l vizitezi, şi diferenţele dintre el şi un psihiatru. Aşa cum era şi normal, de data aceasta voi spune câte ceva despre psihiatru şi munca sa.
Ce este un psihiatru?
Psihiatria (din limba greacă: psyché (ψυχη) = spirit, suflet și iatros (ιατρος) = medic) este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu boli mintale.
Psihiatrul este aşadar absolvent al facultăţii de medicină, specializat pe tratarea bolilor psihice – altfel spus, el se ocupă doar de omul bolnav. El lucrează fie în spitale fie în cabinete particulare şi poate intervini prin psihoterapie sau prin tratament medicamentos.
De ce să merg la psihiatru şi ce stie să facă el?
Spre deosebire de psiholog, la care puteai să mergi doar pentru consiliere şi aplicare de diverse teste, la psihiatru apelează oamenii cu probleme prea grave pentru a putea fi rezolvate prin simpla terapie. În cazul în care persoana obişnuieşte să meargă la un psiholog, acesta realizează când problemele sunt foarte grave şi o îndrumă către un medic psihiatru. Acesta poate interveni prin tratament medicamentos, mergând până la internarea pacientului într-un spital în vederea ameliorării problemelor. Fie că e vorba de scăderea principalelor funcţii psihice (memorie, atenţie), nervozitate exagerată, dependenţe, lipsa autocontrolului şi până la problemele de comportament grave, psihiatrul este cel care poate ajuta.
Ce trebuie să ştii despre bolile psihice?
În primul rând, bolile psihice sunt nişte boli ca oricare altele şi au nevoie de consultul unui specialist. Se pot identifica două mari categorii de boli psihice, şi anume psihozele şi nevrozele. Amânarea îndelungată a consultului de specialitate poate duce la agravarea bolii.
Depressed people think they know themselves, but maybe they only know depression. ~Mark Epstein