… trebuie să ne păstrăm optimismul şi să nu intrăm în panică. Ok, uşor de zis şi greu de făcut. Se pare că majoritatea oamenilor au tendinţa de a se demoraliza şi panica atunci când un lucru, cât de mic, nu le iese aşa cum au dorit. E ceva total greşit, şi o sa vedem în continuare de ce.
Câteva dintre motivele pentru care lucrurile nu ies mereu aşa cum ne aşteptăm
- Nu am muncit suficient de mult pentru a realiza acea acţiune. Succesul nu apare singur, trebuie să şi facem ceva concret pentru a-l obţine.
- Am pus exagerat de multă pasiune pentru a face ceva şi rezultatul, deşi bun, pare să nu se ridice la nivelul aşteptărilor noastre şi sfârşim prin a fi dezamăgiţi, lucru care în momentul respectiv echivalează cu un eşec.
- Ghinionul- deşi multă lume nu crede în existenţa lui, se întâmplă uneori ca o combinaţie nefericită de evenimente să determine eşecul unei activităţi.
Ce e de facut în cazul unui eşec?
Succesul nu înseamnă absenţa eşecurilor; înseamnă realizarea obiectivelor finale. (Edwin Bliss)
- În primul rând nu intra în panică. Inspiră adânc, repetă în gând o frază de tipul „sunt calm, nu intru în panică”. Deşi incredibil, autosugestia funcţionează.
- Încearcă să găseşti aspectele pozitive ale experienţei, deşi rezultatul nu a fost cel aşteptat. Avem de învăţat lucruri bune din toate acţiunile pe care le facem, fie ele reuşite sau nu.
- Aminteşte-ţi mereu că partea plină a paharului e cea care contează.
- Încearcă să identifici principalele motive care au determinat eşecul şi să le elimini pe cât posibil din activităţile urmatoare (fie că trebuie să munceşti mai mult sau să înveţi să stabileşti obiective mai realiste).
- Gândeşte-te că în viitor va fi mai bine. Activitatea respectivă a reprezentat doar o experienţă în plus şi trebuie să te motiveze să reuşeşti data viitoare.
Unul dintre citatele mele preferate, pe care mi-l amintesc ori de câte ori lucrurile nu îmi ies cum mi-aş fi dorit, sună cam aşa:
Succesul este fructul eşecului. (Costel Zăgan)
Aşadar, sper că nu vă lăsaţi nici voi demoralizaţi de un eşec şi vedeţi mereu doar partea plină a paharului.
Un răspuns
Toti ar trebui sa stie ca nu soarta (destinul) iti construieste viata ci felul cum tu ca om iti modelezi esecurile transformandu-le in fundatia succesului.
Cu cat esecurile invatate sunt mai multe cu atat fundatia succesului e mai solida .