Acasa » Dezvoltare personală » Autoevaluare » Cum eşti afectat de lipsa cititului?

Cum eşti afectat de lipsa cititului?

Cu dezamăgire am constatat în ultima vreme că foarte mulţi tineri nu mai citesc. La întrebarea: „Când ai citit ultima carte?” am primit răspunsuri de genul: „Nu am citit decât lecturile obligatorii din şcoală.”

Cum sunt oamenii afectaţi de lipsa cititului?

În primul rând exprimarea le este greoaie, de cele mai multe ori. Nu-şi găsesc cuvintele, se bâlbâie, iar atunci când reuşesc să le găsească sunt dintre cele mai simple. Bagajul de cunoştinţe le este oarecum limitat, iar de cultură generală nici nu poate fi vorba.

OK. Trebuie să recunosc faptul că bagajul de cunoştinţe  este condiţionat de mai mulţi factori, cum ar fi mediul social din care fac parte (anturajul), mediul social din care provin (educaţia de acasă), mediul în care s-au educat (şcoala, facultatea) sau mediul în care activează profesional (serviciul).

Tot timpul învăţăm. În funcţie de oamenii care sunt în jurul nostru obţinem informaţii din diverse domenii. De exemplu: dacă ai un prieten care lucrează în domeniul bancar, fără să vrei obţii informaţii despre credite, dobânzi, cursuri valutare şi altele despre care prietenul ar putea vorbi într-o discuţie amicală; dacă ai un prieten medic, ai putea fi la curent cu nu-ştiu-ce medicament miraculos nou apărut pe piaţă.

Ceea ce vreau să spun este că informaţiile pe care le acumulezi şi cunoştinţele pe care le dobândeşti în timp sunt influenţate în mod direct de oamenii cu care te asociezi.

Însă… modul de exprimare, învăţarea unor cuvinte mai puţin comune, formularea propoziţiilor şi a frazelor – „să ştii să legi doua cuvinte” cum se spune – sunt în proporţie de 90% rezultatul lecturării. Nu a dicţionarului, nu a unei carţi tehnice despre folosirea computerului sau a telefonului mobil, ci a cărţilor, în general.

Începând cu poveştile pe care le citesc copiii imediat ce învaţă să citească,  cu lecturile obligatorii din şcoală şi terminând cu cărţile de beletristică sau cu cele care ostoiesc pofta de ştiinţă într-un anumit domeniu, cărţile sunt extrem de importante.

Puţini sunt cei care ştiu anii între care a domnit Ştefan cel Mare. Puţini sunt cei care ştiu cum se conjugă un verb la supin sau la condiţional optativ, dar nu asta este cu adevărat important, ci faptul că citind le înveţi fără să ştii că ai facut-o. E cam ca mersul pe bicicletă: nu-ţi trebuie „şcoală” pentru asta, ci practică.

Trebuie să ai totuşi ceva inteligenţă, ca să te doară că nu ai destulă. (André Gide)

Tu când şi ce carte ai citit ultima dată?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

24 de răspunsuri

  1. Ce? Dincolo de bine, dincoace de rău, despre iubire, de Alice Năstase şi Aurora Liiceanu. Când? Am terminat-o joia trecută. Acum m-am apucat de Don Quijote de Cervantes. Şi subscriu articolului, împărtăşind aceeaşi durere şi solidarizând cu voi… Deşi am norocul ca aproape toţi colegii mei de clasă să citească mult, dacă sunt ruptă din acel mediu realizez că lipsa de cultură e tot mai mare… şi asta ar trebui să fie o durere cruntă pentru poporul român. Păcat că lipsa cititului instingă la indiferenţă.

    1. Nu-ti trebuie timp, iti trebuie motivare.
      De exemplu, daca intr-adevar te intereseza dezvoltare personala, te asigur ca vei citi cum citesc si eu: o ora dimineata de la 7 la 8(cat pot), o ora dupa amiaza in pauza (nu mereu ) dar cu siguranta cel putin 2 ore intre 22-24.
      Timpul este acelasi, diferenta o face ce vrei sa faci tu cu el.
      Pentru inceput, inchide televizorul,calculatorul si radioul.Apoi citeste.Simpul.

  2. Cititul este , cel putin pentru mine un subiec…sensibil.
    Desi ador sa citesc[si asta nu de mult timp ,doar 2 ani , si fiindca scoala necesita mult timp..] asta nu ma ajuta mai deloc. Nici vocabular dezvoltat nici nimic , din pacate , insa citesc pentru ca imi place. Imi place sa „cunosc” anumite tipuri de personaje , imi place sa ma gandesc ce-as face eu in locul personajelor , incerc sa intuiesc ce se intampla in continuare.Pur si simplu imi place sa citesc.
    Ultima oara am citit [ieri cred] De veghe in lanul de secara” . Mi-a placut enorm de mult si am ras cu lacrimi la unele pasaje. Am citit-o rapid , si fiindca citesc la calculator[ca in alta parte nu gasesc cartile astea(la biblioteca ma refer)] am mai zabovit bpe facebook sau blogger.

    Acum m-am gandit sa citesc Codul lui Da Vinci. Am vazut filmul ,si de juma’ de an ma tin sa gasesc cartea s-o imprumut , si tocmai am descarcat-o de pe net. ^_^

    1. Nu se compara deloc filmul cu cartea. Cea din urma este mult, mult mai buna. Si vezi ca exista si o carte foarte interesanta care comenteaza ideile principale din Codul lui Da Vinci. Merita citita si aia.

  3. Jocurile Foamei, primul volum. Am terminat-o acum două săptămâni şi m-am apucat de Pe aripile vântului. Păcat că din cauza tezelor şi a proiectelor nu am reuşit să citesc decât vreo 20 de pagini.

  4. Eu am terminat acum două săptămâni Jocurile Foamei şi m-am apucat de Pe aripile vântului, din care nu am citit decât 20 de pagini, din cauza tezelor şi a examenelor.

  5. In ultimul timp am fost atrasa de tot felul de carti de istorie, iar cartea pe care o citesc acuma e fratii Karamazov de dostoievski….iar ultima nu mai stiu…cred ca degete mici de filip florian:)

  6. Ultima carte citită este ,, Domnilor copii” de Daniel Pennac. Am terminat-o acum 3 săptămâni. Acum mă pregătesc pentru lucrarea de gradul I, aşa că, citesc cărţi de specialitate.

  7. Richard Bach-Iluzii….citesc acum. Zilele trecute am terminat „Tata bogat, tata sarac”-R. Kiyosaki

  8. A, si am uitat de povesti….astea se pun? Zilnic recitesc 2-3 povesti la cererea copilului :)))

  9. Adevarul este ca de cand am inceput facultatea m-am axat pe carti de specialitate, dar, de curand, datorita faptului ca merg destul de mult cu metroul m-am reapucat de citit carti, de placere.
    Va recomand cu caldura sa cititi cartea „Esenta raului” de Greg Iles. E o carte politista-psihologica.

  10. Salutare tuturor!

    Sunt de aceeasi parere cu Ariel.
    In plus citind este o buna readucere aminte cum se scrie corect in limba romana (ca sunt multi care au uitat sau nu stiu).
    Am vazut ca sunt persoane care downloadeaza carti. Ma puteti ajuta cu ceva siteuri de unde se pot downloada carti sau de unde se pot cumpara in format electronic?

    Multumesc anticipat!

  11. Pingback: Citim! Citim?
  12. Ultima va fi la ceasul cel din urmă….cea pe care o citesc în prezent se intitulează
    – Orizonturi roşii – scrisă de Ion Mihai Pacepa..

  13. REcunosc citutul nu a fost/sau starnit un mare interes (singurele carti citite erau cele TEhnice + Shogunu datorita obsesiei mele legate de ASia/Samurai) …

    Dar anu trecut am inceput sa citesc despre mai multe domenii … anu asta deja is la a 3-a carte inca is de parere ca trebuie sa citesti carti cate invata nu povesti fantastice ….
    Cititul e ca mancatul sanatos nu creaza magie peste noapte / nu te face popular sau „cool” dar pe termen lung ai numa de castigat …

  14. Eu citesc acum Golful francezului si o recomand tuturor! M-am apucat acum 3 ore si nu ma las pana nu o termin! 😀

  15. Ultima carte : Tainele trecutului de Amanda Quick am terminat-o sambata. In prezent citesc Lumina in amurg de Xavier de Montepin.

  16. ultima carte , biografia lui alexandru macedon ,sper sa o termin azi ..pentru ca maine sa incep o alta carte , si anume Vremea pentru schimbare a lui Richard Bandler 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!