Acasa » Dezvoltare personală » Un plan pentru azi

Un plan pentru azi

Ce vrei să faci azi? Ţi-ai stabilit ce vrei să faci azi? Ai pus toate aceste lucruri pe o foaie?

Plănuirea zilei este un proces extrem de important dacă vrei să nu o dai în bară şi să mai pierzi o zi din viaţa ta.

Care sunt avantajele acestei plănuiri?

Avantajele pentru acest proces atât de simplu – şi anume sa îţi plănuieşti ziua în avans – sunt enorme, mult mai mari decât ceea ce pot să scriu eu în cuvinte.

  • Vei face exact ceea ce îţi propui (daca te ţii de plan).
  • Vei fi mai eficient cu cel puţin 25% încă de prima oară când foloseşti această tehnică.
  • Vei avea un sentiment foarte plăcut la sfârşitul zilei de productivitate.
  • Îţi dezvolţi o calitate care te ajută pe tot parcursul vieţii şi anume aceea de a plănui evenimentele în avans.
  • Îţi dezvolţi disciplina.
  • Obţii rezultatele pe care ţi le doreşti în viaţa ta.
  • Elimini amânarea

Cum procedez eu?

Eu personal am început acest obiecei de a plânui de cu seară urmatoarea zi de mult timp. În esenţă folosesc o agendă şi urmez următorii paşi:

  • Alegerea acţiunilor: Care sunt cele mai importante lucruri pe care vreau să le fac mâine? Care sunt acele lucruri care mă apropie de obiectivele mele cele mai importante?
  • Priorizare după importanţă: Dupa ce am pe foaie aproximativ 8-10 răspunsuri încep să le priorizez. Le ofer un A celor mai importante lucruri pe care vreau să le fac, un B lucrurilor importante, şi un C lucrurilor care nu sunt chiar atât de importante (de obicei nu am nici un C pe listă).
  • Ordinea: Mă uit la acele acţiuni care au primit nota A şi îmi pun întrebarea: „Care dintre acestea este cea mai importantă?„. Îi pun acelei acţiuni un A1 şi continui acest proces până când fiecare acţiune are o literă şi o cifră.

Ce imi oferă acest proces?

Îmi oferă o lista foarte clară cu cele mai importante activitaţi pe care pot să le fac în ziua următoare. Dacă respect în detaliu şi fac acele activităţi în ordinea respectivă ştiu că acea zi este o zi foarte producativă.

Câteva observaţii pe care este nevoie să le şti…

  • Foarte rar reuşesc să fac toate lucrurile pe care le-am scris pe listă. De fapt zilele pe care eu le consider cele mai productive sunt acele zile în care mi-am petrecut aproape tot timpul pentru acţiunile cu A1 şi A2.
  • Dacă ai un moment în care pur şi simplu nu ştii ce să faci şi chiar nu ai deloc dispoziţie să faci ceea ce ai scris pe listă pune-ţi întrebarea următoare: „Cum pot sa îmi folosesc în cel mai bun mod timpul, chiar acum?”. Acţionează asupra răspunsului.
  • Tot acest proces se rezumă la un singur cuvânt şi anume DISCIPLINĂ. Dacă ai disciplina să faci lucrurile pe care ţi le propui sau dacă devii disciplinat ai să reuseşti, altfel nu.
  • Vă propun să planuiţi ziua următoare seara, deoarece planul pe care îl faci îl vei lua cu tine în timpul somnului iar dimineaţa te poţi trezi cu idei uimitoare pentru a îndeplini ceea ce ţi-ai propus.
  • Unii oamenii îi spun lista cu „Trebuie să fac” (To do list). Eu folosesc mai degrabă sintagma lista cu „Vreau să fac”. Am renunţat de ceva timp la cuvântul „trebuie” pentru că acesta în esenţă indică o obligaţie, ceva ce poate tu nu vrei dar este nevoie să faci, pe când cuvântul „vreau” indică ceva care îţi face plăcere să faci. Această mică schimbare de cuvânt a avut un mare impact asupra mea.

Te provoc

Te provoc ca în această săptămână sa acţionezi în fiecare zi după o listă. Foloseşte acest exerciţiu timp de o săptămână. Dacă nu te ajută renunţă la el. Nu ai de ce să foloseşti ceva care te încurcă. Dar te provoc ca în această săptămână de pe 22 până pe 28 să acţionezi după un plan pe care ţi-l faci singur în fiecare zi şi să te convingi de unul singur. Aştept ca rezultatele voastre să le postaţi ca nişte comentarii pe acest articol. Mult succes.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

6 răspunsuri

  1. Eu folosesc aceasta metoda de ceva vreme si pot sa spun ca este foarte eficienta.
    Ma ajuta sa fiu organizat si sa termin lucrurile importante intr-un anumit laps de timp.
    Ce este cel mai motivant? Pai faptul ca stiu ca dupa ce termin toate sau marea majoritate a lucrurilor de pe lista, pot sa trec la partea cu hobbyurile. :))

  2. Am avut si eu tentative de liste+calendar mare cu casute in care scriu „to do” inca de cand a inceput anul. Pasi mici,dar au functionat. Principalele motive au fost si sunt:
    *Vei avea un sentiment foarte plăcut la sfârşitul zilei de productivitate.
    *Elimini amânarea.
    +Vei face ce ti-ai propus ( nu neaparat exact si tot,dar clar mai mult decat fara o lista)

    Accept aceasta provocare! Fiindca,asa cum mi-am zis saptamana trecuta cand am avut un task pe care nu aveam chef sa-l fac:
    Nu doar ca”pot sa fac asta”, dar chiar „vreau s-o fac!”.

  3. Eu am o organizare putin mai dezorganizata in general, sa zicem asa. Am pur si simplu in agenda o sectiune in care notez ce am de facut, cum apare ceva. Fara prioritati, fara o ordine anume. Sau poate mai pun un semn de exclamare pentru urgente 😀

    Dar in perioadele aglomerate ma organizez pe zile, cum e si provocarea pe care ai dat-o tu

  4. imi place foarte mult provocarea aceasta, mai ales ca, in prezent toata lumea e foarte ocupata dar de multe ori cu nimicuri. eu sunt adepta acestei metode de ceva timp si pot spune ca functioneaza: chiar apuc sa fac ce am de facut (chiar daca nu termin tot dar in proportie de 80%) si uneori imi mai ramane si ceva timp liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!